Joop

Rechtsongelijkheid van demonstranten is een grote bedreiging van onze democratie

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2909 keer bekeken
  •  
ANP-451394674

Zie ons, kiezer, wij moeten echt niets van wokies en klimaatfreaks hebben!

Rechtsongelijkheid, en zeker structurele, vormt een grote bedreiging van onze democratie. De laatste tijd worden we vooral met onze neus gedrukt op de rechtsongelijkheid bij demonstranten. Legale demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden fysiek verhinderd hun vrijheid van meningsuiting uit te dragen door een dreigende en intimiderende groep Staphorsters die daarbij zo te zien ook strafbare feiten beging. Geen ’tegendemonstranten’ en zo ja, dan zonder vergunning en dus juridisch gewoon relschoppers. Maar de politie meende niet tegen hen te moeten optreden, maar vanwege hun bedreiging van de openbare orde de legale KOZP-demonstratie te verbieden.

Het kamerlid Sylvana Simons constateerde terecht dat zulke situaties keer op keer plaatsvinden. Rellers die legale demonstraties verstoren, waarna volgens hun scenario steevast de politie en de lokale overheid ‘helaas moeten beslissen’ dat de orde in gevaar komt. Hierin achteraf altijd gedekt door de landelijke overheid.

Toen ik de filmpjes van de Staphorster rellen bekeek, zag ik tussen veel nostalgisch ‘authentieke’ zwarte pieten ook wat ... trekkers. Opeens waren we terug in de omgekeerde wereld van de omgekeerde vlaggen. De wereld van illegale boerenacties waarin wordt bedreigd, geïntimideerd en strafbare feiten worden begaan. Waarop politie en overheid steevast vol begrip en met fluwelen handschoenen reageren. Volkomen omgekeerd bijvoorbeeld als bij een andere, veel bescheidener illegale actie van klimaatactivisten recent op Schiphol.

De afgelopen jaren zagen we veel van zulke voorbeelden van hard optreden tegen acties met een progressieve of linkse signatuur. Er wordt in dit verband wel verwezen naar het gebrek aan (politieke) diversiteit in het politiecorps en de verholen sympathie voor de boeren. Oom agent mept immers veel liever in op vertegenwoordigers van Extinction Rebellion en Greenpeace dan op die arme leden - ‘met wanhoop in de ogen’ - van Farmers Defence Force en Voll Gass.  

Deze attitude speelt natuurlijk een rol, maar verklaart niet waarom het beleid van oom agents leidinggevenden hiermee volledig spoort. Dezelfde politieleiding namelijk die in het hele land van de daken schreeuwt dat de politie inclusiever en diverser moet worden. Niet echt consequent. De provinciale verkiezingen van maart volgend jaar worden ook wel aangegeven als verklaring voor de fluwelen handen - en de grote geldzakken vol woest aantrekkelijke bonussen - voor de boze boeren. VVD, CDA en ChristenUnie vrezen met name de concurrentie van de BoerBurgerBeweging, maar ook die van andere rechtspopulisten, in tegenstelling tot de coalitiepartijen wel welkom op het legendarische boerenuitje in Stroe. Hierbij past ook de negatieve houding van de overheid tegenover KOZP en andere progressieve acties: zie ons, kiezer, wij moeten echt niets van wokies en klimaatfreaks hebben!

Hiermee zijn we terug bij de structurele rechtsongelijkheid bij demonstraties. Een nog groter probleem voor de democratie is echter een overheid die telkens weer door een groep burgers wordt bedreigd en geïntimideerd om beleid te blokkeren, maar om electorale redenen niet of nauwelijks handhaaft, laat staan vervolgt. Dat is zwichten voor…? Kijk maar hoe Van Dale dit onder de letter ‘t’ formuleert.   

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (105)

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 nov. 2022 - 15:12

Rechtsongelijkheid van demonstranten is een grote bedreiging van onze democratie Deel 1 van 3. Zeker. Onderwerp of probleem “A”, “B”, en “C”, symbolisch gesteld. C1. Ik meen zelf ook rechtsongelijkheid geconstateerd te hebben bij demonstraties m.b.t. een bepaald onderwerp “C” (en de politieke en rechtsstatelijke situatie rond het betreffende probleem “C”). Ook impliciet een grote bedreiging van onze rechtsstaat en democratie. Toch en daarom heb ik een probleem met de benadering van de schrijver. Rechtsstaat. Omdat de rechtsstaat en de rechtsgelijkheid er voor iedereen dient te zijn en niet alleen voor bepaalde partijen binnen het politieke spectrum, zoals elitair of economisch rechts en (institutioneel) Progressief en Links (van hoogopgeleiden). Ik meen te constateren, als (potentieel) stemmer van Progressief en Links, dat de democratie en rechtsstaat ook bij Progressief en Links niet (meer) gegarandeerd is. B1. Deze site Joop wil een stem geven aan Progressief en Links., dat zeggen ze zelf. De schrijver lijkt zijn kritiek te formuleren vanuit een momentaan Progressief en Links politiek standpunt “B” en vanuit het eigen belang van dit standpunt “B”. Dat mag. Iedereen mag (als bijvoorbeeld activist) opkomen voor zijn eigen opvatting of belang “A”, “B”, “C”, enzovoort. Einde deel 1 van 3.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 nov. 2022 - 15:11

Deel 2 van 3. (Meer) algemeen. Toch kan deze (beperkte) benadering een probleem vormen bij een oplossing van het probleem, in het voordeel / belang van iedereen, dus ook anderen, die met het zelfde probleem zitten. Rechtsongelijkheid. Het hoofdverwijt van de schrijver is rechtsongelijkheid. Dit concept “rechtsongelijkheid” is impliciet (vanuit de Verlichting of het humanisme gezien) een verwijzing naar een ruimere context of denkruimte, met iedereen als deelnemer of speler. Filosofie. Rechtsongelijkheid is een concept, dat behoort tot het dialectische domein of het domein van de vergelijkende wetenschap, m.b.t. de ethiek of het recht (filosofie). Dit concept is onderdeel van de rechtsfilosofie. Dit is een domein of context, waar het dialectische “jij ook” argument niet per definitie een drogreden (van de/een logica (van een theorie)) is. In het geval bijvoorbeeld, dat aan de betreffende voorwaarde van de theorie (hier “rechtsgelijkheid”) niet meer voldaan wordt. Zeer actueel: bovenstaande overweging geldt ook bij internationaal recht. Met bekende dialectische (kaats en terugkaats) gezegden, zoals bijvoorbeeld: “De pot verwijt de ketel, dat hij zwart ziet”, of “Hij ziet wel de splinter (of de balk) in andermans oog, maar niet de balk in het eigen oog”. Einde deel 2 van 3.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 nov. 2022 - 15:09

Deel 3 van 3. C2. Nu meen ik ook geconstateerd te hebben dat Progressief en Links en Joop niet geïnteresseerd zijn in mijn kritiek “C” (of vergelijkbare kritiek van anderen, inclusief deskundigen (artsen), en hoogleraren) m.b.t. onderwerp of probleem “C”. Er is in het Westen tegenwoordig zelfs censuur met repressie, en een negatieve retoriek op de persoon of een groep, m.b.t. o.a. onderwerp of probleem “C”. Daar hoor ik Progressief en Links (hier) niet over. Mijn verwijt: Progressief en Links doen aan deze censuur met repressie en negatieve retoriek mee. B2. M.a.w.: Progressief en Links en Joop zien alleen maar (rechtsstatelijke en democratie) problemen, als deze problemen passen bij het eigen (dominante) narratief “B”. Slot. Het eigen probleem oplossen en het analoge probleem van anderen niet willen zien? Dat is onvoldoende om vrede in maatschappij en wereld (tussen alle mensen) te handhaven of verdere polarisering te voorkomen. De rechtsstaat (inclusief rechtsgelijkheid) dient er voor iedereen te zijn. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

MG1968-2
MG1968-227 nov. 2022 - 13:00

@redactie Waarom blijven zo vaak berichten tot in het oneindige op ‘ter beoordeling’ staan?

KritischKijken
KritischKijken26 nov. 2022 - 8:58

Wij vinden dit dus belangrijk, en dat geldt dan ook voor de - binnen de regels- demonstraties van alle groeperingen? ; want blijkbaar is dat nu na Staphorst een topic.

1 Reactie
LaBou
LaBou 26 nov. 2022 - 11:36

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/het-demonstratierecht-wordt-bedreigd-door-relschoppers-en-de-tweede-kamer~b800ee95/.

Peace ....
Peace ....25 nov. 2022 - 17:54

Gewoon alle demonstraties verbieden; geeft alleen maar onrust en wakkert haat aan. Jammer voor de professionals maar ik zou hen zeggen: gebruik je energie voor positieve zaken.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier25 nov. 2022 - 20:42

professionals? Wat bazel je nu?

Jozias2
Jozias226 nov. 2022 - 6:58

@opeoerkraaier Beroepsdemonstranten?

r v b
r v b26 nov. 2022 - 10:09

@oproerkraaier: Het standaard gezeur: activisten moeten of werk gaan zoeken, of het zijn beroepsactivisten. Het is nooit goed.

Olav Meijer
Olav Meijer27 nov. 2022 - 16:14

@ Peace: Wat een merkwaardige opvatting heb je over "vrede". Niet bepaald geruststellend.

Vervatte
Vervatte25 nov. 2022 - 16:01

En wat betreft optreden tegen groter materieel als bv trekkers. Een drietal Apaches politieblauw maken, stationeren op Volkel, Deelen en Leeuwarden, vliegers officieel in dienst nemen bij de politie. Als er dan een trekker komt waar die niet mag zijn 1x 30 mm door het motorblok en tis gedaan met de trekker. Ook als er een overval is met een vluchtauto, geen spookfiles maken om overvallers te stoppen, maar apache er naast hangen, 1x 30 mm door motorkap en tis gedaan met de vluchtauto. Het leger wordt niet ingezet tegen de bevolking, de heli's kunnen worden ingehuurd door defensie voor andere doeleinden. Win win. Nu nog dat onafhankelijk onderzoek met harde cijfers.

1 Reactie
Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout25 nov. 2022 - 23:00

Mee eens ja

Vervatte
Vervatte25 nov. 2022 - 15:48

De kop klopt. Alleen zijn er niet voldoende gegevens, geen gevoelens, veronderstellingen, maar feiten. Als ik zo de reacties lees worden alle demonstraties, die niet 'links' (whatever that may be) zijn op één hoop gegooid als 'niet links' Laat eerst maar eens een goede onderbouwing zien in het aantal demonstraties, de onderverdeling in links/rechts en waar bij een politieoptreden geweld is gebruikt. Ik noem demonsteren tegen de windmolens in Groningen. Ben je dan rechts omdat je tegen groene energie bent of links omdat je tegen de macht van grote bedrijven demonstreert?

omaoeverloos
omaoeverloos25 nov. 2022 - 14:27

Tja, demonstreren, het is nog niet zo makkelijk. Ben je met te weinig mensen kun je het in Nederland uberhaupt wel vergeten, ook al noem je het "koffiedrinken", je wordt steevast in elkaar gerost door de politie. Doe je het tegen medeburgers in plaats van de overheid, dan heb je kans dat die medeburgers er niet op zitten te wachten en je, met je bbq, plastic foetus of kickoutbord, uit de omgeving wordt verwijderd. Ook moet je je als demonstrant niet in de hoek schilderen zoals op Schiphol, dan ben je gegarandeerd het bokkie. Boeren pakken het wellicht momenteel nog het slimst aan, met zwaar materieel ben je gevrijwaard van politie ingrijpen, die arme klabakken gaan echt hun leven niet op het spel zetten voor E. 2500 per maand door voor een trekker te springen.

Aldtsjerk
Aldtsjerk25 nov. 2022 - 13:57

Na een goede eerste zin is het vervolg niet alleen tendentieus maar ook ongefundeerd, verder dan wat anekdotisch bewijs komt Den Boef niet. Er wordt een samenspanning tussen pro-ZPers en boeren veronderstelt, agenten die er genoegen in scheppen alleen op linkse (!) demonstranten in te meppen, een complot tussen politie en politieke partijen om uiteindelijk de verkiezingen te winnen omdat de overheid zwicht voor terreur. Wat een zwartgallige kijk op de samenleving en een aperte leugen. Het bewijst maar weer eens dat rechts niet het alleenrecht heeft op wappies met nodeloos kwetsende complottheorieën.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2022 - 17:55

@ Aldtsjerk Jij schrijft: et bewijst maar weer eens dat rechts niet het alleenrecht heeft op wappies Nee het bewijst niets. Want jij hebt namelijk de bewering dat: Er wordt een samenspanning tussen pro-ZPers en boeren veronderstelt, helemaal niet weerlegt. Je hebt het opgeschreven, maar meer niet. De link naar politieke partijen die hiervoor kiezen heeft niemand gemaakt. Kortom je weerlegt niets, en je brengt fake news. De gebruikelijke extreem rechtse manier van handelen. Maar je mening onderbouwen, dat doe je niet.

Aldtsjerk
Aldtsjerk25 nov. 2022 - 18:28

Hallo Daan, het is toch echt Den Boef die zegt “De provinciale verkiezingen van maart volgend jaar worden ook wel aangegeven als verklaring voor de fluwelen handen (van de politie).” Als dit geen complotdenken is, weet ik het ook niet meer. Verder lees je niet goed, ik breng geen nieuws, ik reageer op een mening van Den Boef. Verder moet je eens stoppen met iedereen waarmee jij het niet eens bent als rechts te bestempelen, jij hebt geen idee wat ik of anderen stemmen.

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 22:09

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-er-gebeurde-in-staphorst-het-is-hier-niet-veilig-zegt-de-politie-tegen-kick-out-zwarte-piet-en-rijdt-weg~bcd7c60e/. Dát is wat de politie dus blijkbaar gedaan heeft. Een samenzwering zal ik het niet noemen want dat is complottheorie maar de lucht is wel heel sterk.

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2022 - 8:41

@ Aldtsjerk Jij schrijft: Als dit geen complotdenken is, weet ik het ook niet meer. Dan moet je onderbouwen dat het complot denken is. Niet het opschrijven maar weerleggen of onderbouwen waarom het een maf idee is. Gisterenavond meldde het NOS-nieuws dat de half zachte stikstof aanpak van het kabinet de problemen vooruit schoof tot na provinciale staten. Een serieuze goed geïnformeerde journalist. Het zal zeker een rol spelen. In staphorst was het veel simpeler. De pro pieten blokkeerde wegen met tractoren. Of brengt bij jou in de buurt de super met zo'n ding de boodschappen rond? En je brengt geen nieuws, ik beweer dat nergens, je doet een niet onderbouwde bewering. De Doef zoekt naar motieven voor de politie aanpak. Ik denk dat hij er naast zit want ik veronderstel dat qua politieke opvattingen de boeren en de politie vaak op 1 zeer rechtse lijn zitten. Dus ik denk dat het niets te maken heeft met eenmalige verkiezingen maar met een structureel probleem. En jij kijkt daarvan weg. Dat doet rechts bij dit soort problemen. Het ontkennen van het bestaan ervan. Ik spreek je dan ook niet aan op je rechtse stem maar op de rechtse opvattingen die je hier uitdraagt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 nov. 2022 - 15:40

LaBou,mijn broek zakte af toen hij ik die reconstructie las. Over incompetentie gesproken. Het Russische leger is er niets bij. Een sluiproute voor de demonstranten uitstippelen maar het niet doorgeven zodat de demonstranten verdwalen en toevallig in de fuik rijden die de Staphorsters hebben klaar staan. Het hele gebeuren hang van dit soort ongelukjes aan elkaar. Nu had ik al niet zoveel vertrouwen in onze plattelandsgendarmerie, maar dit slaat alles. Als je ze wilt betichten van kwade opzet, geven ze daar alle aanleiding toe.

Sonic2
Sonic225 nov. 2022 - 13:35

We zien bij de rechtsongelijkheid van demonstranten de wind die al 20 a 30 jaar door de maatschappij waait. En ook de dominante richting die ons maatschappelijk en politiek debat op gaat. Boeren, bezorgde boze burgers zijn per definitie zielig en zijn mensen die uit de wind moeten worden gehouden. Als ze al agressie of boos zijn dan is het boosheid of agressie die niet hun schuld is. Het is hun aangedaan door de linkse elite. We zagen in Staphorst en bij meerdere demonstraties daar het logische uitvloeisel van.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2022 - 12:20

Groningse onderzoekers deden onderzoek naar de aanhangers van extreem rechts gedachtengoed in het Noorden. De onderzoekers benadrukten dat de actieve aanhang van dit type groepen vaak maar klein is ondanks het toenemende rechtse & anti-overheids sentiment onder de bevolking. Pegida wist in Leeuwarden in 2020 slechts een een-mans betoging te organiseren tegen vluchtelingenopvang. Nu nog onderzoeksrapporten over andere delen van het land. https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/groei-de-laatste-jaren-van-extremisme-noord-nederland

WillemVS
WillemVS25 nov. 2022 - 10:17

Tegenwoordig kunnen burgermeester in APV's opnemen dat ongelovigen niet met een koran op pad mogen. Gek land is dit aan het worden.

2 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 11:24

Willem Dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Met een (te simpel) voorbeeld: Burgermeesters kunnen niet in hun APV opnemen dat mensen niet met een mes op pad mogen. Maar je moet natuurlijk wel tegen kunnen houden, die duidelijk verkeerde plannen met dat mes heeft.

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 11:43

Je kan in een apv ook opnemen dat je neus van voren moet zitten en niet opzij.

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2022 - 9:43

Aardig artikel. Geheel correct ook. Van der Horst schreef een artikel dat inhoudelijk hier tegen aanleunt. De centrale constatering is dat op de fundamenten van fascisme en racisme een nieuw soort populisme is ontstaan. Dat dominant is binnen het politieapparaat en diep geworteld in grote delen van de provincie. Dat boeren en zwarte piet aanhangers inwisselbaar zijn is logisch. Het gaat om de wens alles bij het oude te houden. Geen veranderingen, als zoon doen wat je vader deed. Op dezelfde manier met hetzelfde resultaat. Goed om dit op te schrijven. Dit is de uiterst rechtse zijde van de gepolariseerde samenleving. En waarvan structureel wordt weggekeken. De rechtse reacties hier illustreren dat. De staphorsters deden niet veel verkeerd zij kwamen op voor een kinderfeest. En Pegida wordt ook vaak verboden. Er zijn dus veel rechtse mensen, zeker op deze site, die graag en enthousiast op de bres staan voor rechts extremistische excessen. Ook Pegida zijn gewone goede mensen is de boodschap. Minister Yeşilgöz tikte naar aanleiding van Staphorst een Trump tweetje. Zij zag twee goede partijen, die het beste willen. Uiteindelijk kwam zij terug op die domme uitspraak. Maar in de reacties kan je zien dat het inzien van je fouten op rechts een grote zeldzaamheid is. Velen wandelen gewoon door op de verkeerde afslag.

3 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 11:26

Daan Inderdaad, in dit geval heiligt het doel het middel. Of anders gezegd: Past het doel van de demonstratie binnen onze rechtsorde, dan zou niets zo'n demonstratie in de weg moeten staan.

Huub53
Huub5326 nov. 2022 - 0:53

@Daan Heb je geen last van een soort (misschien wel wit) superioriteitsdenken ten opzichte van provincialen, boeren en ZP aanhangers? En is het nou niet juist het witte superioriteitsdenken waar KOZP zo tegen protesteerd? En is het niet zo dat het merendeel van die provincialen niet afstamt van slaven maar wel van ook niet te benijden horigen en lijfeigenen? Het zijn maar vragen die in mij opkwamen. Ik leer graag van je wijze randstedelijke antwoorden.

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2022 - 14:19

@ Huub53 Jij schrijft: Heb je geen last van een soort (misschien wel wit) superioriteitsdenken Nee daar heb ik geen last van. Ik voel mij niet superieur maar ik vind het gedachtegoed dat door deze groepen frequent wordt uitgedragen achterlijk en verwerpelijk. Daarnaast beschadigt het de toch al fragile samenleving nog meer. Zij maken keer op keer duidelijk dat er geen gemeenschappelijke waarden zijn. Maar mijn mening wordt niet bepaald door wat deze mensen zijn, maar wat ze zeggen en doen. Ik vind het fijn dat je wil leren van mijn antwoorden, maar ik heb liever dat je zelf eens kritisch gaat nadenken en je eigen conclusies trekt. Hoewel ik de indruk heb dat je dat liever niet doet.

Mevrouw Jansen
Mevrouw Jansen25 nov. 2022 - 9:34

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 11:33

Jansen Als je voorbeelden gebruikt, dan kan het niet anders dan dat je selectief bent. Voorbeelden vormen dan ook geen bewijs. Nooit en never. Ze illustreren/onderbouwen een mening. Dàt er onderzoek plaats moet vinden, dat tonen in ieder geval voorbeelden onmiskenbaar aan. M.a.w. die voorbeelden zijn nuttig. En dat een onderzoek liefst zo ruim en gedegen mogelijk moet zijn, dat lijkt mer nogal een open deur.

Middenman
Middenman25 nov. 2022 - 9:12

Dit artikel is gebaseerd op een gevoel. Dat mag natuurlijk, maar om op basis van een gevoel en eigen waarneming te stellen dat er sprake is van structurele rechtsongelijkheid, zonder goede onderbouwing, dat gaat veel te ver. Als je vanuit het midden de wereld bekijkt, dan hoor je zowel linkse als rechtse demonstranten klagen over rechtsongelijkheid en politiegeweld. Dan concludeer ik dat het waarschijnlijk wel meevalt.

10 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 11:35

Middenman En op welk ander gevoel baseert zich dit artikel dan anders dan het gevoel waarmee u deze reactie schrijft?

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 11:54

Dan trekt middenman dus een verkeerde conclusie, want het valt beslist en overduidelijk niet mee. Overigens wordt er van de rechterkant niet zo heel veel geklaagd over politiegeweld. Tenslotte zijn het meestal hun tegenstanders die dat mogen ondervinden.

Marinus C.
Marinus C.25 nov. 2022 - 11:57

Alleen zijn de klagende demonstranten op links veelal standaard links, en zijn de klagende demonstranten op rechts veelal reactionair/radicaal/extreem rechts. Net doen alsof die twee equivalent zijn, is iets wat meer bij rechtsmensen past dan bij centrumlui. Al kun je beargumenteren dat wat vroeger rechts was, nu centrum is, omdat het hele politieke spectrum naar rechts is opgeschoven.

Middenman
Middenman25 nov. 2022 - 12:49

@Zandb - hetzelfde gevoel. Daarom doe ik ook geen uitspraak over een structurele ongelijkheid, wat de auteur wel doet. Zonder onderbouwing. @Labou - mag ik je herinneren aan de ordinaire reacties vanuit rechts over het politieoptreden tijdens coronademonstraties en boerenprotesten? Inclusief het publiceren van foto's en privéadressen van politiemensen? @Marinus - dat zijn subjectieve kwalificaties. Overigens doe ik geen uitspraak over de vraag of demonstranten standaard of extreem zijn, ik betoog alleen dat de auteur totaal geen objectieve onderbouwing geeft voor de stelling dat er structurele rechtsongelijkheid is bij demonstraties.

Y-Line
Y-Line25 nov. 2022 - 13:23

'Al kun je beargumenteren dat wat vroeger rechts was, nu centrum is, omdat het hele politieke spectrum naar rechts is opgeschoven. ' De hele wereld is gek, behalve Marinus!

Jozias2
Jozias225 nov. 2022 - 14:46

@labou Meen je dit nu serieus? Kijk even op internet nav de demonstraties tegen het Corona beleid en het me optreden in Den Haag, Eindhoven en het Museumplein. Of zoek op Twitter eens op de term ‘Romeo’s’.

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 17:26

Jozias heeft blijkbaar een heel ander idee van links dan wel rechts.

Jozias2
Jozias225 nov. 2022 - 23:18

@labou De FVD en PVV tokkies die op Twitter het hebben over Romeo's en op het museumplein en malieveld waren die betitel ik als rechts. En die werden toch echt weggeknuppeld.

LaBou
LaBou 26 nov. 2022 - 11:36

Ja, en wat dan nog? Dat is het bewijs van jozias dat rechts even erg, zo niet nog erger wordt aangepakt als links?

Jozias2
Jozias226 nov. 2022 - 19:02

@labou Als anderen net zo erg worden aangepakt is er toch geen rechtsongelijkheid?

Snowflake89
Snowflake8925 nov. 2022 - 9:10

Er zit ook wel een groot verschil in demonstreren. De boeren demonstreren voor het behoud van hun baan en familiebedrijf. En KZOP demonstreert om een kinderfeest te verpesten. Ik snap wel dat sommige mensen meer sympathie hebben voor het 1 dan het ander.

3 Reacties
r v b
r v b25 nov. 2022 - 10:55

De boeren demonstreren voor hun (al goed gevulde) portemonnee, KOZP demonstreert om mensenrechten en om een kinderfeest leuk te houden voor iedereen.

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 11:44

Snowflake Feitelijk klopt niet wat u zegt: Niet alle boeren worden bedreigd in die zin, dat ze hun werk niet meer kunnen doen en niet alle boeren houden er een familiebedrijf op na. Verder klopt feitelijk niet, dat KOZP een kinderfeest verpest. Dat is een mening en nog een hele slechte ook: Een kinderfeest zonder zwarte pieten blijkt even leuk te zijn, tenminste..... En demonstreren op de manier die KOZP doet, verpest het kinderfeest niet. Daarvoor zijn geen aanwijzingen. Dat mensen meer sympathie hebben voor het een of het ander, dat is een beetje een valse vergelijking. U doet net of alleen het doel van de demonstratie van belang is en niet de wijze waarop gedemonstreerd wordt. Als iemand meer sympathie heeft voor de ene dan wel de andere demonstratie, dat wordt pas interessant als je weet welke redenen mensen aanvoeren. Uw mening vind ik bv belachelijk omdat de redenen m.i. niet deugen. Dàt u die mening heeft, dat vind ik prima in die zin, dat ik respecteer dat het uw recht is.

JoepJos
JoepJos25 nov. 2022 - 11:49

U heeft de doelen van de boeren en kozp niet helemaal helder. Daarnaast zijn hun doelen niet relevant voor de discussie. Het gaat er immers om dat iedereen het recht heeft om te demonstreren.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 nov. 2022 - 9:08

Vandaag horen de boeren dat ze gekneveld worden ... dan komen de (nieuwe)regels van demonstatierecht zeker van pas (demon, demo, demonster, ...)

Panthera
Panthera25 nov. 2022 - 8:19

Ik vind dat de schrijver nou net doet of dit een nieuw fenomeen is, terwijl als je in onze geschiedenis duikt en kijkt hoe ooit opstanden en rellen tot stand zijn gekomen in ons land, de reden daarachter altijd de ongelijke behandeling van burgers is geweest.

2 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 11:52

Panthera De schrijver behandelt iets niet, wat u van belang vindt. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen, dat de schrijver er anders over denkt dan u doet. Of een ongelijke behandeling van burgers nu altijd de redenen zijn geweest van rellen en opstanden, ik geloof niet dat u dat werkelijk hard kunt maken. Ik noem oudejaarsrellen, Coronarellen, provo-acties, kraakacties, de geen woning geen kroning rellen, proletarisch winkelen.........

Panthera
Panthera25 nov. 2022 - 13:59

Beste Zandb, U wilt dat ik al die inkoppers van uw hard ga maken omdat het uzelf niet schijnt te lukken?

TeeJee2
TeeJee225 nov. 2022 - 8:11

De boeren worden achteraf aangepakt, omdat de politie niet de materialen heeft om dat type actie aan te kunnen. Dat wil echter niet gelijk zeggen dat er rechtsongelijkheid is. De heer Den Boef is onderzoeker en wetenschapper, wellicht kan hij een onderzoek starten naar de straffen die uitgedeeld zijn, die met elkaar vergelijken en relateren naar het aantal actievoerders? Daaruit kan dan blijken of er echt sprake is van rechtsongelijkheid.

5 Reacties
LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 11:58

Hoeveel boeren zijn er inmiddels aangepakt? Wat was het gemiddelde oordeel? Hoe verhouden die aanhoudingen en straffen zich met die van activisten van XR en KOZP? Allemaal vragen waar teejee ons vast en zeker meer over kan vertellen

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 11:58

TeeJee Daders worden het makkelijkst op heterdaad betrapt, Daarna wordt het een stuk moeilijker en dat veroorzaakt een rechtsongelijkheid, die feitelijk veroorzaakt wordt door de politie. (Ik praat dan niet direct van verwijtbare schuld maar ik constateer wel dat de politie zich hun verantwoordelijkheid niet realiseert. En daar heb ik - en misschien heeft de schrijver van het artikel dat ook wel - kritiek op.

TeeJee2
TeeJee225 nov. 2022 - 13:46

@LaBou Neen, dat kan ik niet. Daarom vraag ik om de cijfers. Ik weet wel, want ik kan google gebruiken, dat er boeren zijn aangehouden, boetes zijn opgelegd, en dat er taakstraffen en gevangenisstraffen zijn geweest. Er zijn nu boeren met een strafblad. Echter, ik kan vrij weinig vinden over exacte aantallen, van zowel boeren als klimaatactivisten. Dat is dan ook exact de reden van mijn opmerking. De heer Den Boef kan wel een artikel schrijven over een observatie, maar dat zegt ons verder niks feitelijks om over te kunnen oordelen. @Zandb Agenten kunnen foto's maken, mensen herkennen, gegevens noteren. Dat gebeurd ook in ruime mate. Net zoals de schrijver kunt u echter niet vaststellen dat er sprake is van een rechtsongelijkheid als u geen harde gegevens in handen hebt. Hooguit kunt u zegen dat uw observatie, uw gevoel, aan geeft dat er een scheve verhouding is. Maar ja, een gevoel; het enige bekende feit is dan dat u het voelt. Vandaar mijn oproep om dat dan eens daadwerkelijk cijfermatig uit te zoeken. Dan kunt u pas terechte kritiek hebben op basis van de realiteit.

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 22:13

Nee teejee, wat jij doet is zeuren om een situatie die jou niet bevalt onder de tafel te schoffelen.

TeeJee2
TeeJee226 nov. 2022 - 20:36

@LaBou Onzin, ik vraag om een objectieve beschouwing. Uw totale gebrek aan argumenten geeft wel aan dat u weer eens niks nuttigs te melden hebt. Uw vuilnisbak kleppert wel, maar is volledig leeg.

Grijs gebied
Grijs gebied25 nov. 2022 - 7:37

Sorry, maar ongelijkheid? Hoezo? Omdat KOZP niet kon demonstreren? De Pegida demonstratie in oktober is ook ontbonden. Turkse demonstranten begin van deze maand zijn ook tegengehouden. Natuurlijk, de ene demonstratie is de andere niet. Maar dat moet in een democratie niet uitmaken. Van ongelijkheid is echter geen sprake. De ene keer zijn er echter veel mensen op de been, de andere keer gaat het om slechts een handje vol demonstranten. De een is makkelijker tegen te houden dan de ander. Of wil de schrijver dat we het leger inzetten tegen onze eigen bevolking?

1 Reactie
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 12:03

Grijs U hebt gelijk. En toch vind ik dat een demonstratie van Pegida, die zich richt op mensen, niet te vergelijken is met een demonstratie als die van KOZP, die op 'iets' gericht is. Juist wanneer je gelijk wilt behandelen, moet het er niet toe doen, dat het een 'makkelijker tegen te houden' is als het ander. In de praktijk kan zoiets natuurlijk gebeuren maar dat ontslaat je niet van je verantwoordelijkheid. En daar aan toegeven, versterkt het idee dat geweld resultaat heeft.

Gio Servas
Gio Servas25 nov. 2022 - 6:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

theepot2
theepot225 nov. 2022 - 0:09

Even over de boerenprotesten, het merendeel van de illegale acties van hun zijde, zijn niet gepleegd door boeren, maar door corona wappies. Daarnaast, als agent zijnde een trekker tegenhouden is nog niet zo makkelijk. Maar inderdaad, de sympathie van menig agent (denk ik) voor de boerenprotesten was groter dan die van bijvoorbeeld voor KOZP demonstranten. Want mensen die demonstreren voor het voortbestaan van hun bedrijf, dat is gevoelsmatig wat anders dan mensen die idealistisch demonstreren tegen bijv. Zwarte Piet of Schiphol of fossiele brandstoffen. Geen goed idee om alle demonstraties over 1 kam te scheren dus.

6 Reacties
Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 7:54

"Even over de boerenprotesten, het merendeel van de illegale acties van hun zijde, zijn niet gepleegd door boeren, maar door corona wappies." Die toevallig alleemaal (toegang tot) een tractor hebben? Geloof je het zelf? "Daarnaast, als agent zijnde een trekker tegenhouden is nog niet zo makkelijk. " Dan moet de overheid zwaarder middelen inzetten. Het kan niet zo zijn dat bepaalde bevolkingsgroepen de wet mogen overtreden omdat zij toevallig zwaar materiaal kunnen inzetten. "Want mensen die demonstreren voor het voortbestaan van hun bedrijf, dat is gevoelsmatig wat anders dan mensen die idealistisch demonstreren tegen bijv. Zwarte Piet of Schiphol of fossiele brandstoffen. Geen goed idee om alle demonstraties over 1 kam te scheren dus. Dus wel, want het gaat om het principe van (rechts)gelijkheid.

toentomatentomaten
toentomatentomaten25 nov. 2022 - 8:16

@ Volrin Heb je daar wel eens goed over nagedacht? Een tractor houd je alleen tegen met een tank maar dat zou je zeker best wel eens willen zien, toch?

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 8:56

Theepot U maakt m.i. een denkfout. Weliswaar zijn niet alle demonstraties, dat is waar, maar je moet ze wel allemaal volgens de volgens dezelfde maatstaven beoordelen.

MG1968-2
MG1968-225 nov. 2022 - 9:32

@TheePot "Want mensen die demonstreren voor het voortbestaan van hun bedrijf, dat is gevoelsmatig wat anders dan mensen die idealistisch demonstreren tegen bijv. Zwarte Piet of Schiphol of fossiele brandstoffen" Inderdaad, mensen die opkomen voor een algemeen belang in tegenstelling tot degene die opkomen voor een particulier belang hebben een streepje voor. Toch? "Geen goed idee om alle demonstraties over 1 kam te scheren dus." In je waardering voor de demonstratie moet je vooral denken wat jij wil, maar in de benadering van de demonstratie door het bevoegd gezag moet er geen verschil bestaan. Of wil jij echt de waardering voor de demonstratie laten meewegen? Dat zou -ook uit jou perspectief- niet slim zijn.

Norsemen
Norsemen25 nov. 2022 - 9:35

"dat is gevoelsmatig wat anders dan mensen die idealistisch demonstreren tegen bijv. Zwarte Piet of Schiphol of fossiele brandstoffen. Geen goed idee om alle demonstraties over 1 kam te scheren dus" Eens. Mensen die voor het algemeen belang demonstreren (klimaat/racisme) zouden logischerwijs op meer sympathie moeten kunnen rekenen dan mensen die voor eigenbelang demonstreren (boeren). Reageren

Y-Line
Y-Line25 nov. 2022 - 13:22

@norsemen 'Mensen die voor het algemeen belang demonstreren (klimaat/racisme) zouden logischerwijs op meer sympathie moeten kunnen rekenen dan mensen die voor eigenbelang demonstreren (boeren). ' Dat zou natuurlijk moeten zijn: 'Ik Norsemen VIND dat die voor het algemeen belang demonstreren (klimaat/racisme) zouden logischerwijs op meer sympathie moeten kunnen rekenen dan mensen die voor eigenbelang demonstreren (boeren). '

Gimli1955
Gimli195524 nov. 2022 - 23:24

Alles heeft een oorzaak en de grote aandacht, die constant uitgaat naar de gevolgen, lost niets op. De oorzaak is een combinatie van het neoliberalisme, globalisme en de strijd tot behoud van macht bij de regeringspartijen, die al 40 jaar de dienst uitmaken in verschillende grootte en samenstelling. Dat leidt tot een status quo, gebrek aan alternatieven en perspectief voor een steeds groeiende groep, die ontdekt dat ze niets in te brengen hebben. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert en langdurige macht zorgt voor machtsmisbruik. Daar zijn genoeg voorbeelden voor zoals de Chroom 6 puinhoop die 50 jaar heeft voortgeduurd, de gaswinning schade met een idem langdurig verloop, het Toeslagschandaal wat nog steeds doorwoekert in de belastingdienst, RvS, rechtspraak, jeugdzorg en andere plekken. Zo lang de oorzaak buiten schot blijft, zijn er dagelijks voorbeelden van de gevolgen te noemen en kan er weer een langdurige discussie worden opgezet, waarbij natuurlijk voorspelbaar de schuld bij "extreem rechts" wordt gelegd. Terwijl zij evenzo een gevolg zijn van een falende overheid, die ook door links gesteund wordt. Nu wordt de nieuwe pensioenwet weer gesteund door de PvdA en GL. Wat gezaaid wordt door de politiek, wordt geoogst in de samenleving en dan vooral de nadelige gevolgen van het falende neoliberale systeem. De democratie is door de huidige en afgelopen 40 jaar geleide politieke partijen verkwanseld. Er is tegen alle beloftes geen nieuwe bestuurscultuur gekomen.

3 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 8:59

Gimli Het komt er dus simpelweg op neer, dat wie in zijn protest de wet overtreedt, daar niets aan doen.

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2022 - 9:22

@ Gimli1955 Jij schrijft: De oorzaak is een combinatie van het neoliberalisme, globalisme en de strijd tot behoud van macht bij de regeringspartijen Nou daar schiet niemand iets mee op met deze analyse. Gezien het feit dat door de technologische ontwikkelingen de mobiliteit enorm is toegenomen heeft dat dus ook effect op alle economische en sociale aspecten van de samenleving. En aangezien de VVD de grootste partij is met een zeer trouwe achterban met liberalisme als ideologie heb je hier opgeschreven TINA.

Gimli1955
Gimli195525 nov. 2022 - 12:32

@Zandb Je heb een aanname, die op geen enkele wijze inhoudelijk onderbouwd wordt en waar je niets mee kunt. @Daan Je hebt mijn duiding gesnapt, het is een TINA systeem zonder oplossing voor de fundamentele problemen en zelfs de zelf gecreëerde problemen worden door deze overheid niet opgelost. Dat kan door vele redenen gebeuren, echter mijn inziens is het een gebrek aan wil en visie die zorgt voor de stilstand, die al 40 jaar doorwoekert. Voor elke verkiezingen komen weer de mooie beloftes en vergezichten over een nieuwe bestuurscultuur, of onze wegen scheiden zich. Maar4 na de verkiezingen worden de monstrueuse watermeloenen doorgeslikt en gaat alles op oude voet verder. ik mis bij jullie alle twee de inhoudelijke onderbouwde argumenten, waar ik fout zit met mijn persoonlijke ontboezeming en conclusie. De vraag of ik een oplossing heb, is simpel. Doe wat je zegt en zeg wat je doet en kom met concrete oplossingen, die hoofdzakelijk bestaan uit het omgekeerde doen, wat deze overheid nu doet en in het verleden doet. Je kunt de burger geen wantrouwen verwijten, als de overheid het zelf ook uitvoert en blijft uitvoeren met steeds verdergaande controle en repressie. De EU doet op hun manier, en uiteraard ongekozen, nog meer moeite om de controle en repressie verder uit te bouwen met behulp van de plannen van een bepaalde beweging uit Davos. Zelfs onze Koningin gaat de staatsrechtelijke regels te boven om die plannen te promoten.

Mooie Marc
Mooie Marc24 nov. 2022 - 22:40

Voor de KOZP-demonstratie gold een demonstratieverbod vanwege te verwachten ernstige ordeverstoring die zorgde voor grote risico's voor de kinderen en hun ouders, de KOZP- en de tegendemonstranten, en niet te vergeten de politie. Een burgemeester heeft alle recht om bij een dergelijk doelcriterium een verbod uit te vaardigen. Dat staat in de link goed beschreven: https://ulcsirius.nl/nieuws/2021-05-31-toetsing-aan-de-inhoud-van-een-betoging Dat gebeurde b.v. eerder ook bij aangekondigde demonstraties bij moskeeën tijdens de viering van het einde van ramadan en er daarom woedende mensen de demonstranten opwachtten.

6 Reacties
JoepJos
JoepJos25 nov. 2022 - 7:41

Maar dat is nu juist de discussie! Dat mensen niet mogen demonstreren omdat de orde niet zou kunnen worden behouden.

Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 7:55

"Voor de KOZP-demonstratie gold een demonstratieverbod vanwege te verwachten ernstige ordeverstoring die zorgde voor grote risico's voor de kinderen en hun ouders, de KOZP- en de tegendemonstranten, en niet te vergeten de politie." Elke keer weer weet je een fantastische voorstelling van de feiten te geven. Dat verbod kwam er pas nádat de agressieve tegenstanders (er was geen sprake van een tegendemonstratie) de boel onveilig maakten. Daarvoor hadden ze gewoon toestemming van de gemeente.

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 12:03

Heeft lego zijn eigen link wel gelezen? En dan bedoel echt goed gelezen? Want wat hij schrijft staat daar helemaal niet zo stellig omschreven.

Mooie Marc
Mooie Marc25 nov. 2022 - 18:47

@Joespoes Het mag niet te gemakkelijk verboden worden. Maar wanneer vanwege het als provocerend confronterend ervaren verstoren van vieringen een grote groep woedende mensen de demonstranten opwacht kan het zijn dat de politie de veiligheid van mensen niet kan garanderen. Bovendien gelden m.i. ook fundamentele vrijheden van de mensen die iets vieren zonder dat dat door hen zo ervaren verstoord wordt. @Volrin Ook bij aangekondigde demonstraties bij de vieringen van het einde van de Ramadan bij moskeeën werden deze verboden vanwege de observatie van politie dat er een aan zekerheid grenzend risico was op ernstige ordeverstoringen vanwege tegendemonstranten. Ik snap die boze reactie van mensen wel. Bij ramadan-vieringen bij moskeeën en de Sinterklaasintochten. @La Bou Misschien zelf vooral lezen: "Betogingen zijn in beginsel toegestaan, maar de gemeente moet op de hoogte worden gesteld van een voorstel tot betoging.(3) Naar aanleiding van dit voorstel kan de burgemeester een betoging beperken of verbieden ‘ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden’. Dit zijn de zogenoemde doelcriteria"

oproerkraaier
oproerkraaier25 nov. 2022 - 20:48

Heb je weer iemand die het over tegendemonstranten heeft terwijl het om een fascistische knokploeg ging.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 nov. 2022 - 18:57

En oproerkraaier vindt dat prima.

ZonderNaam2
ZonderNaam224 nov. 2022 - 22:14

Ik begrijp dit discours wel, maar vraag me af of je hiermee wel naar de juiste oplossingen gaat. In de VS maakte BLM de analyse dat de politie met name optreedt als dader bij geweld tegen minderheden en daarom minder macht moet hebben, defund the police. Maar hoewel onlangs door Simons ook dit fenomeen in Nederland in de Tweede Kamer weer ter sprake gebracht werd, gaat de discussie al snel de richting op dat de Nederlandse politie te machteloos is om op te treden tegen demonstrerende boeren of KOZP demonstranten te beschermen. Maar dan kom je al snel uit op oplossingen als meer geld en middelen naar de politie zodat ze repressiever op kunnen treden. Zeker weten dat je dit wil?

2 Reacties
LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 12:06

Gezien het aantal politiemensen dat in staat is een hoogrisico wedstrijd in het voetbal in goede banen te leiden moet de politiemacht in Staphorst ruim voldoende zijn geweest om KOZP leden te beschermen en op te treden tegen terrorboeren. Het betoog van naamloos is dus niets meer dan bs.

Olav Meijer
Olav Meijer27 nov. 2022 - 15:50

@ ZonderNaam2: Het is niet een kwestie van geldmiddelen, maar gefundeerde en evenredige keuzes maken.

Willem D2
Willem D224 nov. 2022 - 22:03

Pegida en KOZP worden beiden belaagd bij hun demonstraties. De verontwaardiging is verschillend, terwijl het beiden provocerend en legaal is.

12 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 9:18

Willem Wie wil protesteren en daar de regels bij in acht neemt, die mag niets in de weg gelegd worden. Je kunt en moet je natuurlijk wel afvragen of het wel volgens de regels is om bv tegen moslims te demonstreren.

Norsemen
Norsemen25 nov. 2022 - 9:42

Uiteraard is de verontwaardiging verschillend. Het verschil tussen Pegida en KOZP is als het verschil tussen Pedovereniging Martijn en Unicef. Normaal denkende mensen zouden wel sympathie voor KOZP moeten hebben, en niet voor Pegida.

WillemVS
WillemVS25 nov. 2022 - 10:14

Beelden van politie die triomfantelijk een koran in beslag neemt zijn uitermate schrijnend. De ophef minimaal. Niet alle demonstranten zijn gelijk.

Middenman
Middenman25 nov. 2022 - 11:27

"Normaal denkende mensen zouden wel sympathie voor KOZP moeten hebben, en niet voor Pegida." Wat een slechte vergelijking. Bij KOZP zou iemand het deels of volledig eens kunnen zijn met de doelstelling en inhoud, maar niet met hun methodes. Bij Pegida ligt dat totaal anders. Daarom heb ik betrekkelijk weinig sympathie voor KOZP en helemaal niet voor Pegida. Dat ik daarmee in de ogen van sommigen niet normaal ben zegt vooral iets over onze gepolariseerde maatschappij.

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 12:05

Willem Waarom zou er ophef moeten zijn over de politie, die iemand met kwade bedoeling een koran of een mes afpakt?

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 12:08

"Normaal denkende mensen zouden wel sympathie voor KOZP moeten hebben, en niet voor Pegida." We mogen dus aannemen dat een significant deel van de reageerders hier geen normaal denkende mensen zijn. Ja, daar kan ik het wel mee eens zijn.

Norsemen
Norsemen25 nov. 2022 - 12:38

@LaBou De gedachte dat een redelijk groot gedeelte van de reageerders hier geen normaaldenkende mensen zijn zal vast vaker in je opgekomen zijn.

Peterrr3
Peterrr325 nov. 2022 - 17:44

Norsemen 25 nov. 2022 - 13:38 @LaBou De gedachte dat een redelijk groot gedeelte van de reageerders hier geen normaaldenkende mensen zijn zal vast vaker in je opgekomen zijn. Volgens Norsemen is het nog steeds zo dat als je niet denkt zoals hem/haar, dan deug je niet. Of ben je in ieder geval geen normaaldenkend mens. Tja....

Norsemen
Norsemen25 nov. 2022 - 19:17

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Norsemen
Norsemen25 nov. 2022 - 19:18

En niemand deugt, ook niet als je denkt zoals ik.

Peterrr3
Peterrr325 nov. 2022 - 22:22

Norsemen 25 nov. 2022 - 20:18 En niemand deugt, ook niet als je denkt zoals ik. Als je zo in het leven staat, dan ben je idd een erg norse man!

Norsemen
Norsemen26 nov. 2022 - 20:49

Mensen die van zichzelf vinden dat ze deugen vertrouw ik voor geen cent.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque24 nov. 2022 - 21:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 21:22

Als je even zoekt op Google dan kun je zonder moeite verboden demonstraties van pegida in Eindhoven, Den Haag, Apeldoorn en Groningen vinden. In Rotterdam zijn ruim 300 Feyenoord supporters onterecht aangehouden bij een demonstratie. Demo van samen voor Nederland is ingeperkt. En er is ook opgetreden tegen Turkse demonstraties. https://www.ad.nl/den-haag/pegida-demonstratie-in-den-haag-ontbonden-deelnemers-weigerden-betoging-zonder-korans~ab1f64c0/ https://nos.nl/regio/gelderland/artikel/35831-opluchting-en-frustratie-na-verbod-op-pegida-demonstratie https://www.ad.nl/binnenland/pegida-wil-ondanks-verbod-demonstreren-in-eindhoven~a57a1731/ https://www.oogtv.nl/2022/11/burgemeester-verbiedt-pegida-demonstratie-leden-zijn-niet-komen-opdagen/amp/ https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2016/verkeerde-beslissingen-bij-aanhouding-demonstrerende-feyenoord-supporters https://www.parool.nl/nieuws/demonstratie-samen-voor-nederland-geannuleerd-na-definitief-verbod-op-de-dam~b4970456/

8 Reacties
Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 7:57

"Als je even zoekt op Google dan kun je zonder moeite verboden demonstraties van pegida in Eindhoven, Den Haag, Apeldoorn en Groningen vinden. " Allemaal verboden nadat agressieve tegenstanders op het toneel verschenen, of bij voorbaat al?

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 9:23

Jozias Demonstraties die niet aan de gestelde regels voldoen, worden inderdaad niet goedgekeurd. U suggereert dat al die demonstraties die u noemt, ten onrechte niet gehouden mochten worden. Maar dat blijkt nergens uit.

Jozias2
Jozias225 nov. 2022 - 9:59

@volrin beide, er zijn ook pegida demonstraties ontbonden vanwege de aanwezige partijen die uit waren op een confrontatie en dat speelde ook op de dam bij samen voor Nederland. maar maakt dat heel veel uit als gaat om het recht om te demonstreren?

Mardya
Mardya25 nov. 2022 - 10:39

Jozias, U heeft uiteraard gelijk en het blijft nogal hypocriet dat men ineens vol is van het demonstratie recht nu het een sympathiek clubje betreft. Maar goed, dit is een linkse site en die site komt op voor linkse belangen. In dat licht begrijp ik dan ook wel weer dat een succesvolle afgelasting van een pegida-demonstratie door bijvoorbeeld "laat ze niet lopen" hier met gejuich ontvangen wordt en een treffen tussen KOZP en door-het-lint-gaande Staphorstenaren even luid wordt veroordeeld. Het lijkt een beetje op de harde kern van Ajax/Feyenoord. De rode kaart voor de ene speler wordt anders ontvangen dan die voor de ander, zelfs als de overtreding gelijkaardig is.

MG1968-2
MG1968-225 nov. 2022 - 11:27

"De rode kaart voor de ene speler wordt anders ontvangen dan die voor de ander, zelfs als de overtreding gelijkaardig is." De overtredingen zijn niet gelijkaardig en de scheids is bevooroordeeld. Daar gaat het hier om.

Karingin
Karingin25 nov. 2022 - 13:18

Het gaat hier over het verschil in behandeling. Vreedzame demonstranten worden in elkaar gemept en opgepakt. Rellend gewelddadig tuig kan gewoon zijn gang gaan

Jozias2
Jozias225 nov. 2022 - 14:52

@karin Er zijn ook pegida demonstraties verboden of ontbonden ivm vrees voor geweld door tegen demonstranten. De wappies zijn van het Museumplein en Malieveld geveegd met geweld. Er zijn 300 Feyenoord demonstranten opgepakt zonder enige grond volgens de ombudsman. Ja er gaan soms dingen niet goed maar waar baseer je de rechtsongelijkheid op?

FonsRietdijk
FonsRietdijk25 nov. 2022 - 16:10

@Jozias, Hè bah, keiharde feiten als argumenten. Verwacht maar geen antwoord van ideologisch verblinde blaffers.

pahan
pahan24 nov. 2022 - 20:52

Ik ben ondertussen van mening dat het recht op demonstreren niet meer absoluut is. Het was oorspronkelijk een democratisch grondrecht, maar gekaapt door malloten van verschillend pluimage wordt het tijd dat er grenzen aan gesteld worden.

6 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 21:24

@pahan Het recht op demonstreren is nooit absoluut geweest. De lat om te verbieden lag alleen erg hoog.

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 22:02

De wens van pahan is al vervuld. De resultaten waren afgelopen zaterdag in Staphorst te zien.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 nov. 2022 - 22:34

Het is nooit absoluut geweest en kan dat ook nooit zijn. Er zijn altijd natuurwetenschappelijke en sociale limieten. Er zijn al en er zullen altijd regels blijven. Dus je idee dat het absoluut was en je idee dat er grenzen aan het absolute zou moeten komen zijn allebei misplaatst.

Olav Meijer
Olav Meijer25 nov. 2022 - 0:41

@ pahan: [Ik ben ondertussen van mening dat het recht op demonstreren niet meer absoluut is.] Dan heb je er weinig van begrepen. De vrijheid van meningsuiting (waaronder demonstreren) is nooit "absoluut" geweest. Ook in de 19e eeuw al werden er formeel-wettelijke beperkingen aan gesteld, b.v. in het Wetboek van Strafrecht met bepalingen over belediging, smaad en laster. Verder zijn rond 1970 bepalingen ingevoerd over belediging en discriminatie van, en aanzetten tot haat en het plegen van geweld tegen groepen personen wegens diverse specifieke kenmerken. Nu is aan de orde dat met verschillende maten wordt gemeten ten opzichte van diverse groepen mensen. Zoals is gebleken: actievoerende boeren konden afgelopen zomer de wildste dingen uitvoeren zonder dat hun een strobreed in de weg werd gelegd, zoals nu ook hordes die het demonstratierecht van anderen (i.c. KOZP) frustreren door te dreigen met en het plegen van geweld, terwijl de slachtoffers hiervan in de steek worden gelaten. [Rellers die legale demonstraties verstoren, waarna volgens hun scenario steevast de politie en de lokale overheid ‘helaas moeten beslissen’ dat de orde in gevaar komt. Hierin achteraf altijd gedekt door de landelijke overheid.] Dit is de huidige realiteit, zoals de schrijver terecht opmerkt.

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 6:24

pahan Volgens mij zijn wel degelijk grenzen gesteld aan het recht op demonstreren. En die maken handhaven echt wel mogelijk. In feite komt het er op neer, dat je wel moet willen handhaven.

JoepJos
JoepJos25 nov. 2022 - 7:43

Het gaat er niet om of u het eens bent net t doel van een demonstratie. Demonstreren is een recht voor iedereen

Y-Line
Y-Line24 nov. 2022 - 20:46

'VVD, CDA en ChristenUnie vrezen met name de concurrentie van de BoerBurgerBeweging, maar ook die van andere rechtspopulisten, in tegenstelling tot de coalitiepartijen wel welkom op het legendarische boerenuitje in Stroe.' Dat zelfde Stroe van Stroe City? Of zijn er meerdere Stroe's in Nederland waarvan de gemeente een kant en klaar plan had liggen om de boeren uit te kopen en om er 20.000 huizen te bouwen?

5 Reacties
LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 22:04

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/kaart-stroe-city-met-25000-nieuwbouwwoningen-blijkt-een-misverstand-het-laatste-wat-we-willen-is-nog-meer-onrust-in-het-gebied/. Kortom, een hersenscheet van een ambtenaar die inmiddels al lang is teruggefloten. Maar voor bepaalde mensen nog steeds bruikbaar.

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 6:27

Y-Line Ik zie niet in, wat dit te maken heeft met hoe je met demonstraties om gaat of om moet gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2022 - 7:15

25.000!

Y-Line
Y-Line25 nov. 2022 - 8:05

@labou Een 'hersenscheet', geloof je het zelf? Een volledig uitgewerkt plan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2022 - 9:13

Ook Gelderland is naarstig op zoek naar mogelijkheden om in de groene ruimte te bouwen. Daar zou best eens tegen gedemonstreerd mogen worden.