Joop

Rechtsextremisten verjagen NOS-journalist van Twitter na onderzoek over opkomst rechtsextremisten

  •    •  
18-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4011 keer bekeken
  •  

NOS-techjournalist Joost Schellevis verlaat sociaal netwerk Twitter waar hij ruim 25.000 volgers heeft. De druppel om het speeltje van Elon Musk achter zich te laten is een lawine van extreemrechtse drek die hij over zich heen kreeg, naar aanleiding van een verhaal over de toegenomen dreiging van extreemrechts via sociale media.

Schellevis kondigde zijn reportage aan met de mededeling dat extreemrechts sociale media kundig inzet om jongeren te bereiken. Die zijn soms pas 13 jaar oud als ze via bijvoorbeeld TikTok en Instagram worden geconfronteerd met neonazistisch gedachtegoed. Vooral extreemrechtse Telegramkanalen zijn flink gegroeid, concluderen Schellevis en collega Sümeyye Ersoy. Voor hun onderzoek keken ze mee in 51 extreemrechtse kanalen en chatgroepen, waarvan 18 Nederlandstalige:

"Een van die populairder geworden kanalen is het Telegramkanaal van de White Lives Matter-groep die bij de jaarwisseling racistische teksten op de Erasmusbrug projecteerde. Soms zijn de groepen tussen de regels door extreemrechts, en profileren ze zich als patriottisch en vaderlandslievend. Maar in andere gevallen gaat het om regelrechte verheerlijking van het nazi-bewind in de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust."

Nadat Schellevis zijn verhaal en de uitgebreide video (te zien bovenaan deze pagina) deelde, stroomden zijn reacties vol met bagatellisering van de extreemrechtse dreiging en met verwensingen. Daarop probeerde de journalist nog te verduidelijken:

"Veel mensen in de reacties die niet echt lijken te beseffen wat hier aan de hand is. Dit gaat niet over rechtse/conservatieve opvattingen waar wij het label "extreemrechts" opplakken. Dit gaat over "buitenlanders" willen aanvallen, een etnostaat willen, Hitler-verheerlijking."

Dat mocht niet baten. In zijn laatste tweet schrijft Schellevis: “Dit verhaal (zie vooral ook de comments) was voor mij de druppel: ik stop met Twitter. Bijna 16 jaar volgemaakt. Het was leuk. Tot ziens.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Frans Akkermans3
Frans Akkermans319 apr. 2023 - 17:43

Ik begrijp zijn probleem niet. Hij kan toch de mogelijkheid om te reageren afsluiten. Zijn berichten blijven dan voor het publiek te volgen.

Joop  den Uil
Joop den Uil19 apr. 2023 - 7:36

excusez moi, maar de NOS krijgt steeds meer het predikaat van mild-rechts opgeplakt. De grens tussen rechts is smal en wordt dit jaar overschreden...

Phantom3
Phantom318 apr. 2023 - 19:37

Buigen voor extreemrechts door laf weg te lopen. Op deze manier winnen zij.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers18 apr. 2023 - 21:38

Het is niet verplicht om op Twitter te zijn, en niet laf als men het laat liggen. Ook 'win' je meestal niks om met trollen te engageren. Dat stopt de stroom viezigheid niet, integendeel, men maakt een extra uitzending met die viezigheid.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst18 apr. 2023 - 17:46

Dat zijn toch dezelfde jongeren die met een mes op straat lopen en dat héél erg stoer van zichzelf vinden?

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier18 apr. 2023 - 18:50

Nee, dit gaat om rechtsextremistische schoften.

Zandb
Zandb19 apr. 2023 - 5:46

Wir Knap dat u dat weet. Bent u ervaringsdeskundige?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 apr. 2023 - 7:01

"Knap dat u dat weet. Bent u ervaringsdeskundige?" Waarschijnlijk eer der het slachtoffer geworden van deze groep.

Zandb
Zandb19 apr. 2023 - 13:53

Gelijk Ik wil het voor - blijkbaar nodig - nog wat wel wat verhelderen: Om hier iets zinvols over te kunnen beweren, moet je op z'n minst - op welke manier dan ook - aantonen dat je voldoende ervaren hebt, als het om die twee groepen (die dus een groep is!) gaat.

Gerygrr
Gerygrr21 apr. 2023 - 10:31

Nee. Extreem rechts ofwel libertariër rechts. Alles zien ze als door de regering en de boomers en de immigratie en de vrouwen van hen gestolen toekomst. Er is actief geronseld ook via andere kanalen. Wie zich door de regering niet gehoord, gezien voelde kreeg propaganda op maat. En wat mijn alarmbellen deed afgaan waren de oproepen aan de schapen, om wakker te worden en zelf onderzoek te doen…. De linkjes waren bedoeld om desinformatie te verspreiden. En dan was het risico om er verder in getrokken te worden enorm.

TanteJuut
TanteJuut18 apr. 2023 - 16:56

Leven en laten beven is het nieuwe normaal. Sommige idioten kunnen echt niet van mening verschillen met een ander.

2 Reacties
Zandb
Zandb19 apr. 2023 - 5:54

Juut Het is dan ook maar het makkelijkst om dergelijke mensen weg te zetten als "idioten". Dan kan je er inderdaad helemaal niets mee. En vaak gaat dat samen met dat je er dan ook maar niets meer mee hoeft. Maar we weten niet wie er precies achter zo'n reactie zit. Die idioten zouden maar zo hele berekende lieden kunnen zijn met hele kwalijke bedoelingen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 apr. 2023 - 8:37

Als je toch wildeweg gaat speculeren buiten je berijk. Mischien zijn het marsmannetjes die achter je dochter aanzitten maar heel arm zijn en niet ander kunnen behalve als je ze een klein voorschot op hun rekening stuurt. Je kan nooit in de kop van een mens kijken laat staan als ze ver weg zijn of dat het een plicht is. Maar je kan wel zeggen die tweets dragen niet bij tot een goed gesprek en die hoef ik niet. Daarom is het andersom. Men kan er niks mee DUS men zet het weg.

Backtobasics
Backtobasics18 apr. 2023 - 16:33

Ontzettend treurig en zorgelijk. De langzaam steeds giftigere sfeer op de sociale media die uiteindelijk ook doordringt in de maatschappij, waar de grote problemen zich met de dag opstapelen. In combinatie met een visieloze leider die maar niet wil oprutten.

RoepToeter
RoepToeter18 apr. 2023 - 16:17

''Rechtsextremisten verjagen NOS-journalist van Twitter na onderzoek over opkomst rechtsextremisten'' Te treurig voor woorden natuurlijk. Als je (zeker als journalist) geen extreme tegenwind kan hebben blijf dan weg van sociale media waar geen extreme censuur is en de vrijheid van meningsuiting voorop staat. Je weet immers op voorhand dat er bij extreem links, rechts en midden vuilspuiters rondlopen die er zelfs niet voor schromen die ander de kans geven zich bedreigd te voelen etc. Weglopen en daarmee ook nog de populistische publiciteit zoeken (en uiteraard ook krijgen) is wel het meest sneue wat je kan doen omdat je daarmee ook het signaal afgeeft dat je blijkbaar alleen maar je eigen mening/nieuws wenst te geven op gecensureerde media waar de vrijheid van meningsuiting wel het laatste is wat je daar kan vinden.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier18 apr. 2023 - 18:51

goeie nick!

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans18 apr. 2023 - 15:28

Wie nu nog op Twitter zit accepteert een dictator.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 apr. 2023 - 7:03

Want voor Musk was Twitter het walhalla? Geloof je het zelf? Er is een reden waarom Musk Twitter kon opkopen en dat was dat het al niet zo goed ging met dat 'medium'.

PVDB2
PVDB218 apr. 2023 - 15:16

Het AIVD-rapport; Geen dreiging van "links extremisme" (zoals Extinction Rebellion), wel meer dreiging van jihadisme en extreemrechts, extreem anti-overheid denken en uitingen door personen of groepen. Maar pas op AIVD, dit is inmiddels belicht en behandeld door mainstream media en de NOS, dus het moet wel fake news zijn. Laten we blij zijn dat er een AIVD en een MIVD is. Maar dat met nieuwe wetgeving in de maak wel meer rechten waar het gaat om tappen. En we geen Nederlandse Edward Snowden nodig hebben.

∆
18 apr. 2023 - 13:37

Dit is buitengewoon ernstig, zorgelijk en gevaarlijk. De vrije pers door intimidatie in te kapselen teneinde monddood te maken. Ongeremd extreemrechts leidt geleidelijk aan tot inperking van persoonlijke vrijheid en toename van onderdrukking.

1 Reactie
Sententia
Sententia18 apr. 2023 - 15:53

Dit is nota bene een NOS-journalist, dus hij heeft toch gewoon kanalen via welke hij zijn verhaal kwijt kan? Twitter is populair, maar ook een soort open riool waar iedereen z'n gal kan spuien. Joost Schellevis stond met zijn voeten in de stront en heeft zélf besloten weg te lopen. Al die reacties op zijn tweets zijn eigenlijk een quod erat demonstrandum van zijn verhaal. Ik zie niet onmiddelijk hoe hiermee de persvrijheid in het gedrang komt. Alleen wie riooljournalistiek bedrijft, voelt zich thuis in het riool, lijkt me.

Palipka
Palipka18 apr. 2023 - 13:24

Triest. De tumor is uitgezaaid. Daar had al veel eerder op ingegrepen kunnen worden maar niet gedaan door visieloze natte watten bestuurders.

Mirzas
Mirzas18 apr. 2023 - 13:23

Makkelijk praten als iemand die dit niet overkomt en die überhaupt geen social media gebruikt. Maar ik vind dat je dan niet weg moet gaan van Twitter. Bedreigingen e.d. zijn schering en inslag. Opstappen is toch weer wat toegeven aan de gretige drekstrooiers.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 apr. 2023 - 7:06

het gebruik van een sociaal medium als Twitter om te zenden is een keuze, geen verplichting. Er zijn immers genoeg alternatieven. De journalist werkt immers bij een omroep. Die heeft zijn eigen kanalen toch?

Mirzas
Mirzas20 apr. 2023 - 7:49

Het gaat om het signaal dat hij er mee afgeeft. Niet om of hij voldoende kanalen heeft. Natuurlijk heeft hij die. Extreem rechts wint terrein. Hoe klein ook, hij geeft daarmee terrein weg.

Mathijsco
Mathijsco18 apr. 2023 - 10:55

Ik vind het verschrikkelijk voor de heer Schellevis. Dat gezegd hebbende, zijn hier cijfers van? Hoeveel procent van de jongeren betreft het? Het probleem antisemitisme is evident. Maar we hoeven het ons ook niet zomaar -zonder enige cijfermatige onderbouwing- te laten welgevallen dat onze jongeren zich massaal aan het bekeren zijn.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 apr. 2023 - 12:32

@ Mathijsco Jij schrijft: Maar we hoeven het ons ook niet zomaar -zonder enige cijfermatige onderbouwing- te laten welgevallen We???? Onze jongeren??? Het zijn sowieso niet mijn jongeren. En dat maakt dus ook dat wij geen we zijn. Hoe groot jullie exact zijn weet niemand. De AIVD rapporteert minimaal 100.000. Maar gezien de omvang van de aanhang van extreem rechts in de politiek enige miljoenen. Van jong tot oud. Het is gelukkig onmogelijk het probleem te ontkennen. Daarvoor is te veel informatie voorhanden.

Mathijsco
Mathijsco18 apr. 2023 - 12:39

@DaanOuwens. Jij beledigd: "Hoe groot JULLIE exact zijn." Ik zou het grappig kunnen noemen, maar binnen de context vind ik dat eigenlijk helemaal niet. Om maar even met dat fantastische vocabulaire van je te spreken: jij bent diep gezonken. Houdoe!

Olav Meijer
Olav Meijer18 apr. 2023 - 13:13

@ Mathijsco: Begin dan eerst eens met de links die in het artikel zelf al worden gegeven echt goed te lezen! -https://nos.nl/artikel/2471751-extreemrechts-bereikt-jongeren-via-tiktok-en-instagram-soms-pas-13 en -https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/extreemrechtse-complotfantasieen-bron-van-ernstige-terreurdreiging

oproerkraaier
oproerkraaier18 apr. 2023 - 13:40

Jij doet hier precies hetzelfde als de mensen in de betreffende twitterdraadje: https://twitter.com/Schellevis/status/1647905215427821569

DaanOuwens
DaanOuwens18 apr. 2023 - 13:50

@ Mathijsco Jij schrijft: jij bent diep gezonken. Houdoe! Jullie zijn diep gezonken.

oproerkraaier
oproerkraaier18 apr. 2023 - 15:46

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 apr. 2023 - 10:12

De influencer Andrew Tate die zich omringt met dure spullen wint ook aan invloed onder jongeren met zijn misogynistische praatjes.