Joop

Rechtsextremisten vallen vakbond aan tijdens antivaxx-demonstratie Italië

  •    •  
10-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
'No Green Pass' riots aftermath in Rome

© epa09516548 Interior view of the destroyed headquarters of the Cgil union that was assaulted by 'No Green Pass' demonstrators the previous night, in Rome, Italy, 10 October 2021. Twelve peopl

In Italië hebben rechtsextremisten het hoofdkantoor van vakbond CGIL aangevallen. Daarnaast hebben enkelen geprobeerd het kantoor van premier Mario Draghi binnen te dringen en ook is de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Rome bestormd. De politie heeft tot dusverre twaalf mensen gearresteerd, waaronder enkele kopstukken van de extreemrechtse partij Forza Nuova. Vakbondsbestuurders van CGIL spreken van een fascistische aanval.
Zaterdag was Rome het toneel van een demonstratie tegen een voorgenomen uitbreiding van de coronapas, waaraan enkele duizenden antivaxxers meededen. De rechtsextremisten maakten gebruik van de drukte om hun aanvallen uit te voeren. CGIL ging onlangs akkoord met de coronapas voor aangesloten leden. Na de bestorming van hun kantoor zei vakbondsleider Maurizio Landini:
"De aanval op het landelijke hoofdkantoor van CGIL is een daad van fascistische criminaliteit, een aanval op de democratie en op de arbeidswereld. Niemand mag denken dat ze dit land kunnen terugsturen naar zijn fascistische verleden."
’s Nachts viel een groep antivaxxers de eerste hulp aan van het Umberto I-ziekenhuis, waar een van hen aan verwondingen werd behandeld. Dat leidde ertoe dat zorgmedewerkers zichzelf in het ziekenhuis moesten barricaderen om veilig te blijven voor de woeste meute. Een bestorming van Draghi’s kantoor mislukte, de aanvallers wisten niet langs de zwaarbewapende politieagenten te komen. Emanuele Fiano, parlementariër voor de centrumlinkse Partito Democratico heeft aangekondigd maandag een wetsvoorstel in te dienen om neofascistische bewegingen als Forza Nuova te ontbinden en verbieden.
Volgens de politie zijn tijdens de rellen door rechtsextremisten en antivaxxers 38 agenten gewond geraakt. Over enkele dagen wordt het gebruik van de coronapas uitgebreid. Die was aanvankelijk alleen bedoeld voor de culturele sector en de horeca, maar is sinds een maand ook verplicht voor werknemers. Volgens de nieuwe regels die door vakbonden en werkgevers zijn goedgekeurd, kunnen medewerkers die een coronapas weigeren worden geschorst zonder doorbetaling van het salaris. Het aandeel antivaxxers onder de Italiaanse bevolking is een kleine minderheid. Ruim 80 procent van de Italianen ouder dan 12 jaar is inmiddels volledig gevaccineerd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Manfred2
Manfred212 okt. 2021 - 5:08

"de aanvallers wisten niet langs de zwaarbewapende politieagenten te komen" Dat zwaarbewapende, doet dat er toe in dit verhaal? Werd er geschoten op de aanvallers?

1 Reactie
Zandb
Zandb12 okt. 2021 - 10:14

Manfred Ik weet het niet maar het lijkt mij, dat agenten niet voor niets zwaar bewapend worden? En misschien kun je vraagtekens zetten bij het feit, dat ze vervolgens dan geen gebruik van die wapens maken of mogen maken. Of bent u daar niet nieuwsgierig naar? Valt u zoiets niet op, dan?

Puin Ruimer
Puin Ruimer11 okt. 2021 - 9:06

Het wachten is op soortgelijke acties in Nederland, nu extreem-rechts en de fascisten geen strobreed in de weg wordt gelegd en ze hun verderfelijke ideologie ongeremd via het parlement, de talkshows op TV en via de sociale media kunnen verspreiden. Onze democratie is niet opgewassen tegen de anti-democraten, die misbruik maken van de mogelijkheden die onze Grondwet biedt met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Net zoals in de dertiger jaren zijn er grote geldschieters die baat denken te hebben bij het scheppen van chaos door de opruiers die ze financieren. Met enige regelmaat worden terroristen met een Islam achtergrond opgepakt voordat ze tot actie kunnen overgaan. Ook uit de QAnon groep worden komen de luidruchtigsten spaarzaam voor de rechter. Maar de kopstukken van de anti-corona maatregelen en anti-vaxxers die zich met de extreem-rechtsen en fascisten hebben verenigd, zowel als hun politieke bondgenoten in het parlement, kunnen hun de rechtsstaat ondermijnende activiteiten dag in dag uit voortzetten. Het ontbreken van een regering die regeert met voldoende steun uit het parlement draagt hier ook aan bij. Dat verwijt geldt in het bijzonder Hoekstra van het noodlijdende CDA met zijn blokkade van GL/PvdA, wat zal leiden tot een instabiel volgend kabinet Rutte.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen11 okt. 2021 - 7:01

Dat de antivaxxers die he hoofdkantoor van vakbond CGIL aanvielen, en dat ook poogden bij het kantoor van premier Mario Draghi en de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Rome allemaal extreem-rechts waren wordt nergens gestaafd. Een aantal van de gearresteerden, net als organisaties achter de demonstraties waren dat wel. Maar verder is het een feit dat de beweging van anti-vaxxers, ook het deel wat overgaat tot geweld, een bont gezelschap is van extreem-links tot extreem-rechts, alternatievelingen, en complotdenkers.

9 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman11 okt. 2021 - 8:18

[Dat de antivaxxers die he hoofdkantoor van vakbond CGIL aanvielen, en dat ook poogden bij het kantoor van premier Mario Draghi en de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Rome allemaal extreem-rechts waren wordt nergens gestaafd.] Of ze *allemaal* extreemrechts waren weet je natuurlijk nooit. Alle kranten schrijven dat de aanvallen geleid werden door de neo-fasistische Forza Nuova en dat verschillende neofascistische kopstukken opgepakt zijn. Natuurlijk bestaat de kans dat er meelopers bij waren die niet gelieerd zijn aan een van de extreemrechtse groepen. Misschien had je die meelopers ook tijdens de Kristallnacht. Maar ik denk dat weinig mensen zullen ontkennen dat die georganiseerd was door de nazi's. [Maar verder is het een feit dat de beweging van anti-vaxxers, ook het deel wat overgaat tot geweld, een bont gezelschap is van extreem-links tot extreem-rechts, alternatievelingen, en complotdenkers.] We hebben het hier specifiek over de aanvallen in Italië. Maak hard dat 'extreem-links' daar deel van uit maakte.

Gaz Typari
Gaz Typari11 okt. 2021 - 9:08

Het wordt heel duidelijk uitgelegd. Wat waren de feiten? Vakbondskantoor aanvallen en spoedeisende hulp bestormen. Hoe noemen we dat gedrag? Extreem rechts.

Satya
Satya11 okt. 2021 - 10:09

Laat maar een link zien waaruit blijkt dat het geweld door linkse mensen is gebruikt. Op het moment zijn jullie rechtsextremisten het grote gevaar voor Europa.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen11 okt. 2021 - 13:23

@Mark & Gaz & Satya. Mij gaat het niet om welke extremistische organisaties, links, rechts, religieus, etc. initiatief namen tot de demonstratie. Het gaat mij om het feit dat bij verschillende demonstraties van anti-vaxxers de dreiging met geweld en ook daadwerkelijk geweld, object- of persoonsgericht komt van personen die extremistisch georiënteerd zijn. Dat is dan met een extreem rechtse, linkse, populistische (links of rechts), religieuze, of levensbeschouwelijke oriëntatie en zeker niet eenzijdig extreem-rechts. Het is een geval van framing als je alleen aandacht besteedt aan die gevallen waar een in geweld ontsporende anti-vax-demonstratie extreem-rechts georiënteerd of georganiseerd is en doet voorkomen of alleen dat soort idioten daarvoor verantwoordelijk zijn.

Gaz Typari
Gaz Typari11 okt. 2021 - 15:13

Ja maar dat klopt niet, Tijn. Je kan als je links bent best tegen vaccineren zijn, hoe onnozel ook, maar dan ga je geen vakbond aanvallen. Dat is toch echt puur extreem rechts gedrag.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen11 okt. 2021 - 17:44

@Satya & Gaz Met de corona is het aantal rechts- én links-extremistische gwelddadigheden explosief toegenomen. Hier de feiten daarover in Duitsland door Deutsche Welle - een zeker betrouwbare journalistieke bron. "Most alarmingly, Seehofer said that 40% of the 33,300 far-right extremists in the country were categorized as "violence-oriented," the highest proportion ever. There had also been a 10% rise in the number of far-right violent crimes over the past year to 1,023, of which 842 were cases of physical assault. The BfV also registered a rise in left-wing extremists: 34,300 in 2020, compared to 33,500 in 2019, of whom 9,600 were considered potentially violent. There was also a significant rise in the number of violent far-left crimes, the BfV said — 1,237 were registered. Of these, 423 were cases of physical assault." https://www.dw.com/en/pandemic-spurred-extremism-says-german-domestic-intelligence/a-57906728 Even nader geduid: Bij extreem-rechts is 40% van de activisten gewelddadig georiënteerd wat beduidend hoger is dan bij extreem-linkse activisten. Ook is de procentuele stijging van rechts-extremistische gewelddadige acties het sterkst met een toename van 10% tot 1023 in 2020 wat betekent er in 2019 nog 930 dergelijke acties waren. Bijzonder is dus dat er van de 1023 er 842 gevallen waren van persoonsgericht geweld. Maar dat hoge percentage van 40% gewelddadige personen onder extreem-rechtse extremisten die bovendien ook nog eens met 10% zijn toegenomen met hun acties staat tegenover een veel hoger aantal gewelddadige linkse extremisten van 9600 op een totaal van 34300 linkse extremisten. Dus ondanks dat er bij links-extremisten 28% gewelddadig georiënteerd zijn tegenover 40% van de rechts-extremisten is de groep en daarmee de 28% ook veel groter. Er zijn ruim 838% meer gewelddadige links-extremistische acties ( (9600-1023) : 1023 x 100% ) dan rechts-extremistische ondanks dat er procentueel een veel groter deel van de rechts-extremisten gewelddadig georiënteerd is. Er zijn verder meerdere bronnen die aantonen dat geweld bij diverse demonstraties gepleegd werd door zowel rechts- als links-extremisten waaronder ook zogenaamde anarchistische Autonomen e.d.

Zandb
Zandb12 okt. 2021 - 7:36

Tijn Wanneer een demonstratie georganiseerd door wie dan ook uit de hand loopt, dan is die demonstratie 'georganiseerd door wie dan ook' uit de hand gelopen. We weten niet precies wie zich misdroegen en waarom, we weten alleen wie de demonstratie organiseerde en/of orkestreerde. In dit geval is dat extreem-rechts. En daar verbindt u de conclusie aan dat extreem-rechts het weinig mee te maken heeft en anderen houden er een andere mening op na. Helaas. Ik was er niet bij en ken de mensen die zich misdroegen niet. U wel, blijkbaar? Wie zou ik zijn om, behalve wie de demonstratie organiseerde te bekritiseren?

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen12 okt. 2021 - 8:59

Laat ik eerst een fout herstellen die ik zelf maakte. In Duitsland is het aantal links-extremisten waarvan ook geregistreerd werd dat zij gewelddadige acties pleegden 1237. Nog steeds ruim meer dan de 1023 die van extreem-rechts werden geregistreerd. Het totale aantal links-extremisten is, net als in andere Europese landen, veel groter dab het aantal rechts-extremisten. Dat houdt met het percentage van daadwerkelijke geweldsplegers in dat het veel kleinere aantal rechts-extremisten een veel hogere bereidheid kent tot geweldspleging. @Zandb Mijn punt is nu juist met de feiten van geweldspleging, ook rondom corona-regulering, er niet selectief gekeken moet worden naar demonstraties of geweldsplegers om daar één groep van te kunnen beschuldigen. In de verschillende landen komen de bedreigingen en het geweld voort uit diverse groepen. Dus jouw opmerking dat in dit geval, waar de organisatie in handen was van Fuerza Italia, het om rechts-extremisten gegaan zal hebben is zowel geen zekerheid als dat het een selectief kijken betreft waar er bij andere demonstraties ook anderen gewelddadig waren en zijn. "Autonome sehen in der Coronakrise eine Chance zum Aufstand. Beim Internetportal Indymedia wird unverhohlen zu Gewalt aufgerufen." https://www.tagesspiegel.de/politik/das-coronavirus-als-gelegenheit-linksextremisten-rufen-zum-pluendern-auf/25657090.html "Extreme-right and left groups are trying to exploit the coronavirus pandemic to stir violence in Belgium, its security services have warned." https://euobserver.com/coronavirus/148209 "Left-wing using Covid to inflame tensions" https://www.theaustralian.com.au/subscribe/news/1/?sourceCode=TAWEB_WRE170_a_GGL&dest=https%3A%2F%2Fwww.theaustralian.com.au%2Fnation%2Fpolitics%2Forganised-extreme-right-bigger-threat-says-victoria-police%2Fnews-story%2Ffe6a68e3f55b5d31df16c8d7bd4eca0b&memtype=anonymous&mode=premium&v21=dynamic-cold-test-noscore&V21spcbehaviour=append

Zandb
Zandb13 okt. 2021 - 8:30

Tijn Ik hoe het kort. Eén voorbeeld: Dit verwijt "Dus jouw opmerking dat in dit geval, waar de organisatie in handen was van Fuerza Italia, het om rechts-extremisten gegaan zal hebben is zowel geen zekerheid als dat het een selectief kijken betreft waar er bij andere demonstraties ook anderen gewelddadig waren en zijn." is volkomen belachelijk. Dat beweer ik dus uitdrukkelijk niet! Kortom: U geeft uw eigen woorden maar ook die van mij, verkeerd weer. Expres of per ongeluk. Iedereen kan dat constateren. Ik hoor wel wie er niet uitkomt.

Juistem2
Juistem210 okt. 2021 - 21:29

Het is echt dom om deze groep extreem rechtse anti vaxxers te noemen. De green pass gaat volgens vele mensen te ver. Je krijgt gewoon geen salaris, tot je overgeeft en 1, 2, 3 of meerdere vaccinaties neemt. Ik kan me niet voorstellen dat “wij” dit normaal vinden.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman11 okt. 2021 - 6:56

Tsja, als je een organisatie als Fuerza Nueva die Mussolini-posters verspreidt al niet extreemrechts mag noemen, dan vraag ik me af wat voor jou extreemrechts is. Net als de fascisten in de jaren 20 valt deze club vakbondsgebouwen aan, maar jij ziet geen paralel?

Mark Huysman
Mark Huysman11 okt. 2021 - 6:58

Sorry: Forza Nuova

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen11 okt. 2021 - 8:08

@Mark De reactie van Juistem zegt, net als ik hierboven met mijn reactie doe, dat de anti-vaxxers een bont gezelschap is van complotdenkers, alternatievelingen, extreem-rechts, extreem-links, anarchisten, en zowel uiterst rechtse als uiterst linkse populisten waarbij het geweld zeker niet eenzijdig aan één groep binnen dit amalgaam toe te schrijven is. Dat Fuerza Nueva met haar Mussolini-posters als extreem-rechts aangeduid mag worden is dan net zo zeker als dat andere delen van de anti-vax-beweging met haar symboliek bij de andere groepen gerekend mogen worden.

Gaz Typari
Gaz Typari11 okt. 2021 - 9:07

Extreem rechtse antivaxxers herken je aan extreem rechts gedrag. Daar hoort het slopen van een vakbondskantoor en bestormen van een ziekenhuis bij. Dan kan je nog zo yogaminded en vegetarisch zijn als je wil, je bent gewoon extreem rechts.

Sonic2
Sonic211 okt. 2021 - 9:25

@ Juistem De consequentie ervan dat vele het voortwoekerende gezwel van ultra rechts niet durven aan te pakken en veel mensen er te laf voor zijn. Ultra en extreem rechts kaapt alles. Zelfs dingen die in den beginnen niet zo verkeerd zijn. Vaccinatie dwang ben ik ook tegen namelijk. Het is controversieel. Zoals bij elk protest en overal waar dit soort tuig zijn handen aan brandt kapen ze de discussie. Maken ze er een flank discussie van. Is het voor andere extreem eenvoudig om dat niet ten onrechte te koppen aan achterlijk rechts. Ik ben op 1 punt radicaal van mening veranderd. Ultra rechts is een zege voor (woke) links. Of voor links in het algemeen. Laat ze een Zwarte Pieten discussie leiden en het wordt een puinhoop. Laat ze het grootste woord in vaccinatie discussies leiden en ze maken het zo extreem dat zelfs het meest rechtse van het rechtse niet meer in de 11 september leugens van Baudet gelooft. En zich er van afkeert. Tijn Staatsen heeft best een punt, maar de meest grote idioten( die dus ook media aandacht trekken) zijn de ultra rechtse idioten. Ik kom nu juist op voor de vrijheid van mensen( waarmee ik het oneens ben) die pro zwarte Piet zijn. Of anti vaccinatie zijn.

Juistem2
Juistem211 okt. 2021 - 20:40

@sonic Precies dat, je kunt ergens met 100.000 “redelijk denkenden” op wat voor manier ook demonstreren. Er komen 25 van dat soort malloten bij en t kaartenhuis stort in. De media speelt daar wel erg op in en de rest volgt. Ik weet dat er ook zeer lieve intellectuele mensen meededen aan deze demo en nu dus ineens “fascist” zijn? Gekkenhuis.

Zandb
Zandb12 okt. 2021 - 7:42

Tijn Correctie: U had natuurlijk moeten zeggen, dat volgens u dit een bonte mengeling is van motieven om zich te misdragen in een door extreem-rechts opgeroepen demonstratie. Maar dat u net zo veel of weinig weet, dan wie er een andere mening op nahoudt.

Sonic2
Sonic212 okt. 2021 - 12:36

@ Juistem Nou dat bedoel ik dus ook weer niet helemaal. De meeste krankzinnige in die groep is extreem rechts. En laten we dat nu eens EINDELIJK benoemen. U begint er al mee dus dat is prima. Dan heb je een aantal die niet erg goed geïnformeerd zijn. Er zijn geen bijwerkingen op grote schaal. Er komt geen eeuwige avondklok. Die 1,5 meter blijft niet voor altijd. En is ook niet voor altijd gebleven. Vaccinatie maakt je immuunsysteem niet lui. Voor de rest wil ik onderscheid maken voor de mensen die inderdaad beargumenteren dat alleen de vaccinatie ons gaat helpen. Dat zullen meer mensen zijn. Dat is terechte kritiek. Of het terras van de horeca ooit dicht had gemoeten. Wat mij betreft niet. Ook over de avondklok kun je een discussie voeren. Ook de mensen die kritisch waren op de sluiting van het onderwijs begrijp ik. Heel veel van die mensen zijn me snel kwijt trouwens. Ten eerste omdat ze filosoferen dat er een groot complot achter zit. Dat zit het niet. De regering is nogal panisch over het vollopen van de IC. En de regering kan nog niet eens een nieuw kabinet in elkaar timmeren. Laat staan een complot plan uitvoeren. En ten tweede omdat ze de gevaccineerden mensen niet kennen. Omdat ze zich ook niet verdiepen in anderen. En nogal vaak de oorlog en Hitler nodig hebben om hun punt te maken. Ik denk voor de rest niet dat u onredelijk bent. Alleen onderschat u het aantal idioten wat op zo'n demonstratie rond loopt. Ik meen het uit de grond van mijn hart. Liever praat ik niet in wij of zij. Of over idioten en niet idioten. In het hedendaagse politieke klimaat ontkom je er niet aan. Je moet onderscheid maken. En je moet fout en goed benoemen. Helaas ontkom je er niet aan.

OlavM
OlavM10 okt. 2021 - 18:07

Doordat neofascisten zich hebben aangesloten bij het verzet van antivaxxers - deze twee groepen zijn weliswaar niet identiek, maar dreigen met elkaar te versmelten-, hebben zij helaas aan slagkracht gewonnen. Een heel gevaarlijke ontwikkeling. De actie van de Partito Democratico om neofascistische bewegingen als Forza Nuova te ontbinden en verbieden is daarom op zich begrijpelijk. Maar het blijft toch balanceren op een koord: op welk moment is zo'n beweging zo gevaarlijk geworden dat ze verboden dient te worden? Want zo'n verbod heeft ook risico's, zoals ondergronds verder werken van fascistische organisaties, of zelfs een mogelijk toekomstig verbod van niet ondemocratische, linkse organisaties.

1 Reactie
Sonic2
Sonic211 okt. 2021 - 9:32

Wat mij betreft verbieden we dit soort bewegingen. Het is de tijdsgeest dat we volledige vrijheid van meningsuiting geven aan gevaarlijke idioten. We hebben de 2e wereldoorlog gehad. En we willen dat niet over doen. Dus een verbod In Nederland hetzelfde. Verlies vooral je baan en je vriendenkring maar als je PVV of FVD stemt. Of je vrouw of man. Niet dat ik dat iemand gun, maar een logisch gevolg van extreem achterlijk stem gedrag. Oorzaak en gevolg. We zijn geradicaliseerd. Na 2002 hadden we hier veel en veel duidelijker moeten stellen dat we ons oor te luister leggen bij REDELIJKE zorgen. Niet dat we de rode loper voor racisme uit rollen. Niet dat we halve racisten tot bezorgde burger om dopen. En niet dat halve racisten of hele racisten om dopen tot fantastische debateerders in de kamer. Deze hardnekkige misverstanden hebben we nu al 20 jaar. Tijd om er een einde aan te maken.

PVDB2
PVDB210 okt. 2021 - 16:08

En dan zijn er toch nog mensen die durven te zeggen dat het vooral "linkse" mensen zijn die antivaxxers. Wat zou de oude Il Duce denken van dit soort acties. Dat rechtse partijen niet zoveel met vakbonden hebben is duidelijk. Extreemrechtse clubjes als de PVV ook niet (die soms linkse nukken heeft als het ze uitkomt; je hoeft het toch niet waar te maken). En natuurlijk niet van onze eigen polder Mussolini, de profeet, die ons mededeelt dat aankomende vrijdag iedereen die gevaccineerd is doodgaat van het vaccin. Maar ja, hij heeft zijn momentje van publiciteit, ook al wordt dat minder naarmate het ridiculer wordt. Vele van zijn aanhangers hebben ook wat aardige fascistoïde trekjes heb ik wel gemerkt. Dan denk je: waar is het misschien gegaan bij deze mensen?

1 Reactie
adriek
adriek10 okt. 2021 - 18:59

Nee, er zijn mensen die links altijd overal de schuld van geven. Klimaatbeleid, coronabeleid, alles wat ongewenst is is de schuld van links. Die mensen snappen echt wel dat de oppositie niks bepaalt, maar de framing werkt uiteindelijk wel.