Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtsextremisten belagen politici op eenheidsfeest Dresden

  •  
03-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-10-03-om-11.54.39
Enkele honderden rechtsextremisten hebben bij de viering van de Dag van de Eenheid in Dresden geprobeerd aanwezige Duitse politici te belagen, waaronder bondskanselier Angela Merkel. De demonstranten moesten door de politie worden teruggedrongen. Van achter de linie met politieagenten scholden de xenofoben de politici onder andere uit voor landverraders en scandeerden dat Merkel moet opstappen.
De groep demonstranten bestond grotendeels uit aanhangers van Pegida. Ook oprichter en Hitler-imitator Lutz Bachmann was daarbij aanwezig. Volgens ooggetuigen begon de demonstratie met scheldpartijen richting de politici, maar werd de sfeer al snel veel agressiever. Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen om de honderden rechtsextremisten terug te dringen, wat tot agressie tegen de politie leidde.
09:15 . @martindulig erreicht Frauenkirche in #Dresden. Aggressive Stimmung. Gerangel. Pöbeleien. #dd0310 #TdDE16 #Dresden pic.twitter.com/QsFbm8Hj3S
— Straßengezwitscher (@streetcoverage) 3 oktober 2016
Vandaag wordt in Dresden de hereniging van Oost- en West-Duitsland gevierd. In de aanloop naar de festiviteiten ging het de afgelopen tijd vaker mis in Dresden. Zo werden er onder meer bomaanslagen gepleegd op een moskee en een congrescentrum, waarbij de politie uitgaat van aanslagen door extreemrechtse daders. Afgelopen weekend werden in Dresden drie politieauto’s in brand gestoken.
Vanwege het geweld van de afgelopen tijd is de beveiliging rond het eenheidsfeest extra streng. Door de hele stad lopen zwaar bewapende politieagenten en ook zijn op daken in de stad sluipschutters van de politie gespot. Onder de aanwezig politici bevinden zich behalve Merkel ook de Duitse president Joachim Gauck en CDU-fractieleider Norbert Lammert.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.