Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtse partijen Estland zetten antivaxxers op kandidatenlijst om verkiezingen te winnen

  •  
19-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51001661465_7f9b048a80_k

© cc-foto: Stenbocki Maja https://flic.kr/p/2kGQR5M

Rechtse partijen in Estland zetten overtuigde antivaxxers op hun kandidatenlijsten om zo de lokale verkiezingen te winnen die half oktober worden gehouden. Volgens journalist Indrek Lepik tracht de populistische EKRE (Conservatieve Volkspartij) via dergelijke kandidaten kiezers te bereiken die anders nooit gaan stemmen. Hij trekt een vergelijking met Trump die in 2016 ook mikte op notoire niet-stemmers om rivaal Clinton te kunnen verslaan. “Ze werden bereikt, beloftes werden gedaan en ze brachten hun stemmen uit, die gaven de doorslag.”
Ook andere rechtse partijen trekken antivaxxers aan, bovendien heeft de minister van Cultuur Anneli Ott van de populistische Centrumpartij, openlijk verklaard dat ze zich niet laat vaccineren. Overigens zonder daar een duidelijke reden voor te geven. Ook Edgar Savisaar, de eerste premier van Estland en tevens oud-burgemeester van de hoofdstad Tallinn, die later vervolgd werd wegens corruptie, doet mee aan de verkiezingen met een antivaxx-partij. Zijn partij wil verder bewerkstelligen dat Estland uit de Europese Unie stapt en huldigt de bekende populistische opvatting dat het land geregeerd wordt door “een elite”.
De commentatoren in het programma Olukorrast riigis , verwachten overigens niet dat de antivaxxers de partijen veel extra stemmen zullen opleveren. “Het gaat hooguit om een procent of twee aangezien de meeste van die kandidaten totaal onbekend zijn.” In de huidige verhoudingen is die marge echter wel voldoende belangrijk om een dergelijk verbond aan te gaan In sommige steden kan de geringe winst bepalen dat de partij deel gaat uit maken van het bestuur. EKRE kampt met weglopende kiezers en is in de peilingen onder de 20 procent gezakt.
In de EU-lidstaat Estland is circa 65 procent van de bevolking gevaccineerd tegen het coronavirus. Het doel was om in september de 70 procent te behalen maar de minister van Volksgezondheid heeft verklaard dat dat niet gaat lukken. In sommige delen van het land, met name in het zuidoosten, is de vaccinatiegraad erg laag. Dat leidt tot een overbelasting van de zorg.
cc-foto: Stenbocki Maja:  de Estse minister van Volksgezondheid ontvangt een vaccin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Greendutch
Greendutch21 sep. 2021 - 6:16

en als zo'n soort partij wint dan regelen straks opstandigen, leugenaars, ongeletterden en/of onervaren personen het land. hoeveel vertrouwen wekt dat? maar hoeveel weten we hier van Estland? de NOS e.a. reguliere pers hier heeft meer aandacht voor een land aan de andere kant van de oceaan dan voor onze [buur]landen , mede-Europeanen. wanneer sluit Nederland aan bij Euro-news? als Eurovisie en Euro-news meer uitzenden raken we beter op de hoogte over landen die nu niet in ons blikveld liggen. en dat werkt naar 2 kanten. het is een manier om elkaar als Europeanen beter te leren kennen.

Jan Prygoda
Jan Prygoda20 sep. 2021 - 22:32

De centrumpartij wordt eerder als linksig gezien dan populistisch. Het is een verzameling van Russen en de zwakkere groepen in de Estische maatschappij. Ze werkten samen met de conservatieven en EKRE in een regering omdat toenmalig premier Ratas premier wilde blijven. EKRE doet het juist heel goed in de opiniepeilingen sinds ze uit de regering zijn.

MAD1950
MAD195019 sep. 2021 - 22:30

De Estische minister van Volksgezondheid heet niet Stenbocki Maja. Stenbocki Maja is het gebouw waar de Estische regering zetelt, in het Nederlands het Stenbockhuis. De minister van Volksgezondheid heet Tanel Kiik.

Mark Huysman
Mark Huysman19 sep. 2021 - 20:27

(Off-topic, sorry, maar af en toe een goed bericht op een linkse site kan geen kwaad) Goede uitslagen voor links bij de parlementsverkiezingen in Noorwegen. De sociaaldemocraten hebben zich gehandhaafd, de Socialistische Linkse Partij (een soort SP) is vooruitgegaan en de marxistische Rode Partij heeft voor het eerst de kiesdrempel gehaald van 4% en komt dus in de kamer. Links haalt daarmee 100 van de 169 zetels in het land. Opvallend weinig aandacht hiervoor in de Nederlandse pers. https://www.jacobinmag.com/2021/09/norway-parliamentary-election-labour-centre-socialist-left

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman20 sep. 2021 - 6:29

Correctie: De Rode partij komt niet nieuw in de kamer maar had al 1 zetel. Noorwegen heeft een vrij ingewikkeld kiessysteem waarbij de meeste zetels via een districtenstelsel verdeeld worden en daarnaast kunnen extra zetels gehaald worden op basis van het landelijk aantal stemmen. Omdat de partij bij de laatste verkiezingen de kiesdrempel van 4% gehaald heeft heeft het nu 8 zetels.

Jan Prygoda
Jan Prygoda20 sep. 2021 - 22:26

De zogenaamde linkse coalitie is een linkse coalitie met een partij uit het centrum. Zonder de centrumpartij heeft men geen meerderheid. Het lijkt erop dat de centrumpartij niet met socialistisch links in een coalitie wil. Noorwegen is verdeeld in twee blokken rood of roodgroen (groen is de kleur van de centrumpartij, de vroegere boerenpartij). Meestal vormen een of meerdere partijen uit een blok een minderheidskabinet maar het kan ook een meerderheidskabinet zijn. Het kabinet Solberg dat nu vertrekt was even een meerderheidscoalitie.