Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtse Kamermeerderheid wil dat pensioenfondsen geen rekening meer houden met mens en milieu

  •  
04-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7423 keer bekeken
  •  
thierryaartsen

Een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen pensioenfondsen die bijvoorbeeld niet meer in fossiele bedrijven willen beleggen. PVV, NSC, VVD, BBB, CDA, CU, SGP, FvD en JA21 stemden voor een motie van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen die zich keerde tegen “activistisch beleggingsbeleid”.

Aartsen ergert zich aan pensioenfondsen als het ABP, die hun fossiele aandelen verkopen. Dat het ABP onder druk van de eigen deelnemers heeft besloten om te stoppen met beleggingen in bedrijven als Shell en Total boeit de VVD’er niet. Volgens Aartsen moet het rendement voorop staan. “Groene beleggingen die rendement maken zijn mooi, maar als activisme een doel op zich wordt, moeten de toezichthouders ingrijpen”, verklaart hij tegenover partijkrant De Telegraaf. Hoge rendementen moeten “op plek 1, 2 en 3 staan, niet activisme”, vindt Aartsen.

“Pensioenfondsen moeten zorgen voor een goede oude dag”, aldus de VVD’er, die blijkbaar niet denkt dat een ‘goede oude dag’ en het verbranden van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen op gespannen voet met elkaar staan.

De vraag is welke aandelen de komende decennia de hoogste rendementen zullen opleveren. Als de recente geschiedenis ons iets leert, is het wel dat dat niet per se beleggingen in olie- en gasproducenten zijn. Werd de lijst van de grootste bedrijven begin jaren negentig nog gedomineerd door fossiele bedrijven, inmiddels dichten beleggers tech-ondernemingen veel meer waarde toe.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.