Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtse Kamermeerderheid wil dat pensioenfondsen geen rekening meer houden met mens en milieu

  •  
04-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8211 keer bekeken
  •  
thierryaartsen

Een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen pensioenfondsen die bijvoorbeeld niet meer in fossiele bedrijven willen beleggen. PVV, NSC, VVD, BBB, CDA, CU, SGP, FvD en JA21 stemden voor een motie van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen die zich keerde tegen “activistisch beleggingsbeleid”.

Aartsen ergert zich aan pensioenfondsen als het ABP, die hun fossiele aandelen verkopen. Dat het ABP onder druk van de eigen deelnemers heeft besloten om te stoppen met beleggingen in bedrijven als Shell en Total boeit de VVD’er niet. Volgens Aartsen moet het rendement voorop staan. “Groene beleggingen die rendement maken zijn mooi, maar als activisme een doel op zich wordt, moeten de toezichthouders ingrijpen”, verklaart hij tegenover partijkrant De Telegraaf. Hoge rendementen moeten “op plek 1, 2 en 3 staan, niet activisme”, vindt Aartsen.

“Pensioenfondsen moeten zorgen voor een goede oude dag”, aldus de VVD’er, die blijkbaar niet denkt dat een ‘goede oude dag’ en het verbranden van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen op gespannen voet met elkaar staan.

De vraag is welke aandelen de komende decennia de hoogste rendementen zullen opleveren. Als de recente geschiedenis ons iets leert, is het wel dat dat niet per se beleggingen in olie- en gasproducenten zijn. Werd de lijst van de grootste bedrijven begin jaren negentig nog gedomineerd door fossiele bedrijven, inmiddels dichten beleggers tech-ondernemingen veel meer waarde toe.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Anno2024
Anno2024
4 sep. 2024 - 15:17
De heer Elzinga moet zich eens gaan bezighouden met werknemersbelangen, niet met globale politiek. Daar betaal ik geen contributie voor.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:29
@Anno Dat deed je al niet. En als je het niet bevalt dan stop je daarmee toch.
DaanOuwens
DaanOuwens
4 sep. 2024 - 14:10
Maf dat de tekst van de lezing nergens te vinden is. Niet door mij in ieder geval. Op de FNV site wordt slechts naar de lezing verwezen. De ideologische verwantschap tussen het fascisme en Afd is helder. En Trump en Wilders hebben een vergelijkbare verwantschap net zoals Orban. Maar het zo wel mooi zijn als in dit artikel een adequate onderbouwing van Elzinga te vinden zou zijn. Overigens zelfs voor Xi Jinping geldt dat hij ruime steun van zijn achterban heeft. Net zoals Trump, Wilders en Orban. Kortom het zijn de extreem rechtse burgers die deze totalitaire leiders hun macht geven.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
4 sep. 2024 - 10:42
De problemen die uit neoliberalisme voortkomen, stoppen niet door de PVV De PVV zal vast de migrantenstromen verminderen. Dus als je dat als een probleem ziet, dan kunnen ze dat deels voor je oplossen, denk ik Maar de pathologieën die uit het neoliberalisme voortkomen, gaat Geert niet aanpakken, niet eens bespreken. Alles dat ook maar een klein beetje naar hervorming of sociaal democratie neigt, is volgens Geert 'heel Noord Koreaans'. Dus met de PVV heb je nog steeds woningnood, dakloosheid en tegelijkertijd halve steden die leeg staan, kantoorpanden waarmee gespeculeerd word Trump is een neoliberaal, maar autoritairder en daarnaast meer intern gericht, minder globaal
Anna R. Chist
Anna R. Chist
4 sep. 2024 - 10:16
[De daadwerkelijke oorzaken van de problemen en "de echte elite", zoals grote bedrijven, zouden volgens Elzinga buiten schot blijven.] En zo lang die de steun genieten van de neoliberale 'middenpartijen' blijft dat probleem bestaan. De VVD is al neoliberaal vanaf haar oprichting, echte pioniers op dat vlak. Maar regressieven van GL en PvdA zijn nu ook bekeerd in plaats van tegengas te geven wat hun kiezers hadden gehoopt. Het FNV zelf blijft hier trouwens ook niet buiten schot. Men moet de neoliberale veren afschudden anders komt het niet goed!
6 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 sep. 2024 - 10:44
Neoliberalisme is een nogal radicale ideologie, als je het onderzoekt Het is een soort van sociaal darwinisme. Althans, het haalt inspiratie uit die hoek. Daarnaast was het gelieerd aan het Zuid Amerikaanse fascisme. Dus ik zou het geen 'midden politiek' noemen. We zijn het gaan zien als 'gematigd'. Maar toen het opkwam in de jaren tachtig, zag iedereen het als totaal van de pot gerukt
Gerygrr
Gerygrr4 sep. 2024 - 13:32
De derde weg van Wim Kok, die dus al lang geleden tot die neoliberale zienswijze was bekeerd. Wat ons het poldermodel opleverde, het onderhandelen met elkaar. Klinkt aardig, maar rechts was veel geraffineerder tegenover de dus te snel toegevende linkse politici. Als Zalm lachte, ooit VVD minister van financiën, hadden ze zich bij de PvdA achter de oren moeten krabben….. Te goed van vertrouwen en te overtuigd van zichzelf.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:30
@Gerry "Wat ons het poldermodel opleverde, het onderhandelen met elkaar." Het poldermodel bestond reeds lang daarvoor. Er zit wat mis met jou tijdlijnen.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:31
(het poldermodel werd er eerder mee de nek omgedraaid...)
Gerygrr
Gerygrr5 sep. 2024 - 9:28
MG, Tijdlijn? Als 1982 als beginpunt wordt gezien van het poldermodel en Wim Kok zat in dezelfde periode al als voorzitter van het FNV te onderhandelen en werd vervolgens zelf premier dan is hij een kind van zijn tijd.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 15:17
@GerryG Kortom: Het poldermodel is van voor de derde weg. Niet gek ook. Want het staat er mee op gespannen voet. Dat Kok aan beide kanten heeft gestaan zou jij ook moeten weten en evenals de conclusie dat niet alles in zijn leven tegelijkertijd plaats vond.
Backtobasics
Backtobasics
4 sep. 2024 - 8:37
Het blijft me ook verbazen dat ondanks de steeds maar verdere vermogens verschillen het toch een "taboe blijft om de rijken wat zwaarder te belasten. Gewoon pure logica. Sociale media is het nieuwe gevaar voor de democratie en rechtvaardigheid want met dit middel weten de extreem vermogenden allerlei geldbeluste types voor hun karretje te spannen en af te leiden van dit soort logische vragen, met het focussen op immigratie ( waar ook wel degelijk een probleem zit) en aanwakkeren van haat.
Frits Jansen
Frits Jansen
4 sep. 2024 - 7:16
Vermoedelijk bedoelt Tuur in essentie dat de politiek zo hard bezig is met zichzelf dat die niet meer toe komt aan het behartigen van belangen van burgers (ook BBB). De doctrine van Wilders is dat vermindering van het aantal migranten alle problemen oplost, van volkshuisvesting tot zorg. Dat is natuurlijk een bespottelijke oversimplificatie, nog afgezien van het feit dat Wilders niets voor elkaar krijgt omdat hij niet samenwerkt. Migratie moet worden omarmd, maar tegelijk moeten de uitwassen worden aangepakt door het (bestaande) arbeidsrecht strikt toe te passen. Mala fide bedrijven moeten worden opgeheven en mala fide directies verdienen gevangenisstraf. Nederlands arbeidsrecht geldt voor iedereen die in Nederland werkt. Bona fide werkgevers zullen dat graag streng toegepast zien omdat hun kwaadwillende concurrenten anders een oneerlijk concurrentievoordeel hebben.
2 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:32
@Frits "Nederlands arbeidsrecht geldt voor iedereen die in Nederland werkt." Nee hoor. Die voor een nederlandse werkgever in nederland werkt.
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:32
En deels (niet volledig) voor een nederlandse werkgever in het buitenland werkt.
weereenmening
weereenmening
4 sep. 2024 - 7:15
Kiezers stemmen op partijen die beloven hun problemen op te lossen, wat op zich niet verrassend is. Wat dan inderdaad teleurstelt, is dat deze politici vaak nalaten die problemen daadwerkelijk aan te pakken. De echt grote vraag is echter waarom de oppositie van deze rechtse politici deze kwesties überhaupt niet wil oplossen. Het gaat kiezers niet per se om Wilders, maar om het verminderen van migratie. Zo zien we bijvoorbeeld ook dat Harris het migratievraagstuk lange tijd negeerde en zelfs ontkende. Hetzelfde geldt voor de PvdA en GL. Het is dan ook niet vreemd dat mensen uiteindelijk hun toevlucht zoeken tot andere, populistischere politici.
2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 sep. 2024 - 13:50
@ weereenmening Jij schrijft: Het gaat kiezers niet per se om Wilders, maar om het verminderen van migratie. Inderdaad die kiezers willen grenzen dicht, geen asielzoekers, wel arbeidsmigranten, geen EU en geen euro. Dus die willen een extreem rechts beleid. Dus kiezen zij Wilders. Dat jij vindt dat linkse partijen een extreem rechts programma moeten hebben is een belachelijk idee.
weereenmening
weereenmening5 sep. 2024 - 9:15
@DaanOuwens Dit spanningsveld vormt de kern van het democratische dilemma.
Leman
Leman
4 sep. 2024 - 7:11
"Maar als autoritaire leiders eenmaal aan de macht zijn, nemen ze vooral democratisch verworven vrijheden en rechten weg en blijven de zorgen bestaan", stelt hij. De daadwerkelijke oorzaken van de problemen en "de echte elite", zoals grote bedrijven, zouden volgens Elzinga buiten schot blijven." Als ik dit bovenstaande lees dan is het tijdperk Rutte er een prima voorbeeld van. Waarom het door de massa als zodanig niet wordt gezien is voer voor psychologen.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:36
@Leman Dat werd toen ook gezien. En jij met de jouwe wist er wel de oplossing voor. En die zien we nu voor onze neus geïnstalleerd worden. Kun je het niet laten zien @Leman? Hoe verrassend...
Sam V
Sam V
4 sep. 2024 - 7:09
Ik kan de uitgeschreven tekst van zijn lezing niet vinden. Had hij behalve een verhaal over hullie zijn slecht, ook nog iets van suggesties wat wel te doen?
Algra12345
Algra12345
4 sep. 2024 - 5:00
Tuur heeft het allergrootste gelijk ter wereld. Hij is een groot visionair en wellicht de beste voorzitter die de FNV ooit heeft gehad!!
Joop1961
Joop1961
4 sep. 2024 - 3:06
Ik zie Orban en Wilders als extreem rechtse rakkers die achter hun idolen aanlopen en zulke mensen noemen ze meelopers die vervolgens n stroming op gang weten te brengen onder ontevreden burgers die voelen dat de huidige en voorgaande politieke leiders steken hebben laten liggen ( zie al die onafgewerkte affaires ) en vervolgens als protest stem wat gewoon onbenullig gedrag is op gajes als wilders gaan stemmen. Het rechtse blok komt Xi en poetin goed uit en het is aan de lichtwerkers de mensen met n zuiver hart om dit af te remmen en vervolgens te stoppen!
PVDB2
PVDB2
3 sep. 2024 - 22:12
Waar de VVD jarenlang er mee weg is gekomen door de belangen van de achterban, het grote bedrijfsleven en de financieel vermogenden, zo had men een andere partij om het zelfde te kunnen bewerkstelligen. In België willen de liberalen, wiens aanhang het vermogen elk jaar stijgt, liefst niet dat de grootste punt van de taart die particulier vermogen heet, ietsje kleiner wordt, zodat de kleinste punten, die door omstandigheden of achtergrond dat zijn, iets meer krijgen om fatsoenlijk rond te komen. Want stel dat je belasting zou moet betalen op de winst van beleggingen. Waardoor je vermogen jaarlijks ietsje minder stijgt. Waar de rijkste 1% nu 24% van het gehele particulier vermogen heeft. Wat een kabinetscrisis waard is. En langer duurt dan mogelijk was. Net als dat in Frankrijk gebeurt waar de winnaar van de verkiezingen een premier voor stelde die onze liberale vriend Macron niet zag zitten. Want (te) links. Met de kans dat de eigen achterban iets van vermogen zal moeten delen door een grotere belastingheffing. Nu zijn liberalen in deze landen nog altijd beter als extreemrechts of populisten die er economisch een boeltje van zullen maken. Ook al heeft men het vaak praatjes over luie mensen en dat men het succes en vermogen vooral zelf gemaakt en bereikt heeft. En dat hun afkomst en uitgangspositie er niets mee te maken heeft.
hgroen2
hgroen2
3 sep. 2024 - 21:22
right on the spot. morgen zal extreem rechts op de social media wel los gaan op deze voorzitter, maar elk punt dat hij maakt, is raak.
4 Reacties
Pagadder
Pagadder4 sep. 2024 - 6:16
Fijn dat Tuur n analyse maakt van zijn tegenstanders, maar wat is er nieuw aan en wat schieten we er mee op en hoe nu verder?
antony2
antony24 sep. 2024 - 7:50
Inderdaad; right on the spot. Er wordt altijd gezegd dat de democratie een schild vormt tegen radicale of fascistische bewegingen. Maar o.a. de Weimarrepubliek laat zien dat het bestaan van een democratisch systeem op zichzelf onvoldoende garantie biedt tegen het ontwikkelen van een splijtend proces. Belangrijker is, dat er ook in de dagelijkse praktijk bij geen enkele persoon of beweging het monopolie van het gelijk mag komen te liggen in het oordeel over goed en kwaad. Essentieel daarbij is dat we onze maatschappij beschermen tegen het primitieve en splijtende denken.
Vuurrood
Vuurrood4 sep. 2024 - 7:55
Pagadder: Misschien een ideetje om eens de partijprogramma's te lezen van andere partijen dan PVV, BBB, VVD en NSC?
MG1968-2
MG1968-24 sep. 2024 - 7:56
@Pagadder Fijn dat het OM analyse maakt van zijn tegenstanders, maar wat is daar nieuw aan en wat schieten we er mee op en hoe nu verder. Meegaan met de tegenstanders. Natuurlijk. Dûh. /s
Cahan
Cahan
3 sep. 2024 - 20:33
Wilders, Trump, allebei fascisten.
1 Reactie
weereenmening
weereenmening4 sep. 2024 - 8:46
Lucht het op?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor