Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Rechts trio wil nog een keer

  •  
07-09-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
v_d.jpg

LIVE: Kamerdebat met Opstelten … Vertrek Klink geeft Wilders weer vertrouwen in CDA... Rutte wil rechtse droom alsnog waarmaken... CDA werkt gaarne mee... Het wachten is nu op een besluit van koningin Beatrix. Dinsdagavond ontving ze Rutte op paleis Noordeinde

De PVV en VVD willen een nieuwe poging doen om toch nog een rechts kabinet te formeren. Het vertrek van criticaster Ab Klink, heeft Geert Wilders’ vertrouwen in het CDA hersteld. Ook VVD-leider Mark Rutte wil nog een kans om zijn rechtse droom waarheid te maken en het CDA heeft inmiddels laten weten daar graag aan mee te werken.
Door redactie Joop De fractievoorzitters van PvdA, SP, GroenLinks en D66 hebben koningin Beatrix gisteren en vanochtend juist geadviseerd om nu de linkse partijen bij de formatie te betrekken en vooral om nu eens informateurs aan te stellen die niet per se een rechts kabinet willen.
Pvda-voorman Job Cohen heeft de koningin maandagavond geadviseerd om hem samen met VVD-leider Mark Rutte een concept regeerakkoord te laten schrijven. Cohen heeft nog steeds een voorkeur voor een paars-plus kabinet, maar zal andere combinaties niet blokkeren. Als de VVD niet opnieuw over paars-plus wil praten, iets wat Rutte eigenlijk al heeft gezegd, dan pleit Cohen voor een vijfpartijenkabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.
Ook Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 wil het liefst opnieuw over Paars praten. Pechtold  adviseert een korte ronde van gesprekken, waarin duidelijk wordt welk vervolg de fractievoorzitters willen in de kabinetsformatie. Vooral Mark Rutte zou duidelijk moeten maken wat hij nou wil. Volgens Pechtold zei Rutte vrijdag nog dat hij ”de pen” in handen heeft en zelf een conceptregeerakkoord wil schrijven. Maandag zei Rutte juist weer dat PVV-leider Geert Wilders “de sleutel in handen heeft”.
SP-leider Emile Roemer heeft in  zijn advies aan de koningin heeft dinsdagochtend opnieuw gepleit voor een onderzoek naar de mogelijkheden van een centrumlinks kabinet, met daarin PvdA, CDA, SP en GroenLinks. Roemer vindt dat de rol van VVD-leider Mark Rutte is uitgespeeld en wil dat twee nieuwe informateurs worden aangesteld: CDA-coryfee Herman Wijffels en oud-SP-leider Jan Marijnissen.
GroenLinks-leider Femke Halsema  adviseert de koningin juist om vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State weer terug te halen als informateur. Mark Rutte moet wat haar betreft zeker niet in zijn eentje een proeve van een regeerakkoord gaan schrijven, omdat hij duidelijk alleen oog heeft voor rechtse partijen. Tjeenk Willink zou moeten beginnen met een korte ronde van gesprekken met alle partijen.
Vandaag ontvangt de majesteit nog de fractieleiders van ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren.
Update 14:30 ChristenUnie-leider André Rouvoet noemt het ‘wispelturigheid’ als CDA, VVD en PVV weer met elkaar gaan praten voor een rechts kabinet. “Een buitengewoon slechte gedachte”, zei hij woensdag nadat hij bij de koningin was langs geweest. “Dat is precies het type wispelturigheid waar ik beducht voor was.” De twee dissidenten van de CDA-fractie, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zeggen het CDA  te steunen bij nieuwe onderhandelingen met de VVD en PVV. “We gaan door waar we gebleven waren nu Geert Wilders de stekker weer in het stopcontact heeft gestoken”, zegt Kathleen Ferrier in Trouw.
Update 20:30
Het is nu wachten op een uitspraak van koningin Beatrix. Zij moet beslissen over de voortzetting van de PVC-onderhandelingen. Dinsdagmiddag hebben fractievoorzitters Rutte, Verhagen en Wilders met elkaar bijgepraat. “We zijn nog niet aan het formeren. We hebben even over het debat gesproken”, zei Verhagen na afloop tegen de Volkskrant. Dinsdagavond heeft de koningin Mark Rutte ontvangen op paleis Noordeinde om met hem de vervolgstappen in de kabinetsformatie door te nemen.
Update 23:00
Alexander Pechtold (D66), André Rouvoet (ChristenUnie) en Cees van der Staaij (SGP) noemen het ‘onhoffelijk’ en ‘kwalijk’ dat de PVC-onderhandelaars de koningin in het defensief dwingen. Koningin Beatrix is door de rechtse fractievoorzitters in onwenselijk politiek vaarwater gebracht schrijft de Volkskrant. Volgens SP-leider Emile Roemer dreig ze een figurant van de formatie te worden.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (228)

hphilippens
hphilippens7 sep. 2010 - 10:01

Natuurlijk is Wilders een draaikont. Natuurlijk is de VVDer Rutte al definitief door de mand gevallen door zich in dienst te stellen van de likkebaardende rechts conservatieve "gewone man" en natuurlijk heeft het CDA met Verhage haar sociale kant verloochend. Maar laat dat kabinet maar komen en laat de kiezers eens zien waar ze gepakt worden. Op langere termijn zal het positief uitdraaien.

boogey55
boogey557 sep. 2010 - 10:01

Wat zijn woorden van een politicus nog waard? En wat is de positie van de koningin? De waanzin ten top is dat zij elkaar nog kunnen en willen vertrouwen.

TomHendriks
TomHendriks7 sep. 2010 - 10:01

Dus toch nog, gelukkig.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2010 - 10:01

Uit de Volkskrantbegrijp ik dat Ruttes plan om zelf een proeve van een accoord te schrijven van de baan is. Hij en zijn beide kompanen geven de voorkeur aan het zorgvuldig gesloten achterkamertje. Ik ben zéér benieuwd hoe ze met hun radiostilte omgaan tijdens het kamerdebat dat straks begint. Als ze op zo'n manier het land gaan regeren, nou dat word me wat. Broeder Blasius - een Limburger net als Verhagen - zei vroeger op school altijd: "Het is kermis in de hel".

Piranesi2
Piranesi27 sep. 2010 - 10:01

Trio strikes out

contra
contra7 sep. 2010 - 10:01

Rechts kabinet heeft dus twee vroedvrouwen. Job 'eerst rechts verkennen' Cohen en nu ook Pechtold. Zonder druk van het aanstaande kamerdebat had Klink blijven zitten.

ErikDoes
ErikDoes7 sep. 2010 - 10:01

Oh trouwens, ik denk dat Wilders hiertoe besloten heeft omdat hij vanmorgen in de Volkskrant las dat een doorstart van rechts niet voor de hand lag. Links zieken is immers naast islambestrijding zijn belangrijkste drijfveer.

Dehnus
Dehnus7 sep. 2010 - 10:01

LOL@ die foto, het lijkt wel alsof de Heer Verhagen een polonaise wil starten ;). Maar Ontopic: YAY! en de zombie gaat weer verder. Als de Heer Wilders dit geen achterkamertjes politiek meer noemt dan weet ik het ook niet meer hehe. Was dit niet precies waar iemand zoals de Heer Fortuijn altijd tegen ageerde?

hminkema
hminkema7 sep. 2010 - 10:01

Kijk kijk. Wilders geeft een kik en... Maxime staat kwijlend 'ja! ja!' te keffen. Het CDA zit kennelijk vol met schoothondjes. Eerst Balkenende, nu zijn opvolger weer. En Mark trekt zich niets meer aan van het advies dat hij gisteren nog aan de Koningin gaf. De Koningin staat voor schut bij 's lands grootste, normaal toch zo oranjegezinde partij. Geert windt ze allemaal om zijn vinger. Eerlijk gezegd kan ik me dat steeds beter voorstellen: het moet fascinerend zijn om de knulletjes met een paar woorden daar te krijgen, waar je ze hebben wilt. "Kan die Klink niet weg?" - Klink is weg. Dank voor je warme woorden, Maxime. "One down, two to go". Ik denk dat er zodadelijk twee CDA-burgemeesterposities vacant komen. Hup naar Drente met die dissidenten.

KeesMaf
KeesMaf7 sep. 2010 - 10:01

Ik kraai pas victorie als het kabinet op het bordes staat.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Nederland is het slachtoffer van het egoïsme van sociale politici, PVDA wilde groot worden, Groenlinks wilde groot worden, de SP wilde groot worden, voor en tijdens de verkiezingen hadden deze partijnen verschillende kok partijen gehad, terwijl zij het gevaar van de Wolven, de rechtse populisten niet konden zien ! Als deze sociale partijen sociaal tegen elkaar hadden gedragen, konden zijn een partij groot maken en had rechts geen kans. Maar ja, Femke wilde ook premier worden!!

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

Bron: Telegrof Ferrier: door waar we gebleven waren DEN HAAG - De twee overgebleven 'dissidenten' in de CDA-fractie steunen het besluit om de onderhandelingen met de VVD en de PVV over een rechts minderheidskabinet weer op te pakken. ?We gaan door waar we gebleven waren nu Geert Wilders de stekker weer in het stopcontact heeft gestoken?, zei Kathleen Ferrier, die zich vorige week samen met Ad Koppejan en Ab Klink tegen doorpraten met de PVV opstelde. Ferrier zei dat haar bezwaren nog ?op tafel liggen?. Het CDA wil nu weer verder onderhandelen en het onderhandelingsresultaat afwachten. ------ Die worden later beloond.

meijerlahn
meijerlahn7 sep. 2010 - 10:01

En hij flikt het weer. Alle ogen gericht op de hoofdrolspeler: de blonde kruisridder, met in de coulissen de machtsgeile Rutte en Verhagen. Het begint een beetje kolderiek te worden. Waarschijnlijk is dit nog maar een voorproefje van wat ons te wachten staat met deze gedoger. Rutte en Verhagen als was in zijn handen voorspelt niet veel goeds als dit bruine kabinet er komt.

Dehnus
Dehnus7 sep. 2010 - 10:01

Serieus mensen.. de Heer Wilders zit met zijn telefoontje te spelen en de Heren Verhagen en Rutte lachen de vragensteller Pechtold gewoon in de mond uit. Het lijken wel onwillende pubers in het voorgezet onderwijs, iets waar de heer Wilders zelf zo tegen ageert. Dat er respect voor leraren en ouderen moet zijn. Hoe kan hij dan zelf met een telefoontje spelen? Is dat nu de gemiddelde parlementariër tegenwoordig in Nederland.

Bagus
Bagus7 sep. 2010 - 10:01

CDA en VVD dansen de facto aan de touwtjes van de Grote Poppenspelrer ! Ik ben weliswaar voor de mogelijkheid om in een geheel nieuwe procedure (EN DAT IS DUS NIET HET OPPAKKEN VAN DE AFGEBROKEN GEDOOGCONSTRUCTIE) de kansen van een rechhts 3-partijen kabinet opnieuw te onderzoeken. Daarvoor leek mij het intekenen op de zog. proeve van een regeerprogram geschreven door Rutte een geschikt middel. Maar wat nu gebeurt is ronduit schandalig. Een belediging van de andere gasten van de Majesteit en de Majesteit zelf. Spelen met de democratie ! Met de dag wordt mijn stelling dat GW voor alles uit is op systeemvernietiging duidelijker. En dat Rutten en Verhagen daarin meegaan vind ik nog het allerergst. Desondanks, GW en zijn companen/gedogers kunnnen zich op een -weliswaar minieme- maar desalniettemin duidellijke meerderheid in de TK beroepen. En die meerderheid hebben zij in geldige algemene verkiezingen verkregen Als je dat negeert ondermijn jezelf ook ons democratisch systeem. Voor "links" een echt 'prisoner's dilema', dunkt mij.

Milieunet
Milieunet7 sep. 2010 - 10:01

Poppenkast. De vraag is wie trekt er nu echt aan de touwtjes? Ab Klink was moedig, maar is nu verdwenen. Eigen besluit? Of "gedwongen" door Maxime Verhagen.

omaoeverloos
omaoeverloos7 sep. 2010 - 10:01

Zo, dat ziet er dreigend uit... http://www.youtube.com/watch?v=5gUKvmOEGCU

walter2
walter27 sep. 2010 - 10:01

Rutte heeft voor de gelegenheid alvast een bruine stropdas aangedaan.

ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

Rutte: "Ik heb te wirtschaften..." hahaha ins Blaue wirtschaften, maar wat aanmodderen (Van Dale Groot vertaalwoordenboek)

morks
morks7 sep. 2010 - 10:01

Judas Verhagen en zijn CDA-discipelen, gehoorzaam als ze zijn, blijken toch wel heel duidelijk Farizeeërs te zijn. Wat een smerige partij is dit toch geworden. Ooit hadden ze principes, nu hebben ze Verhagen!

Wobbel2
Wobbel27 sep. 2010 - 10:01

We worden de komende tijd bestuurd door een stelletje mafkezen. Het staatshoofd wordt in haar hemd gezet. Schandalige vertoning !!!!!

walter2
walter27 sep. 2010 - 10:01

Rutte wil graag premier worden en Wilders mag gewoon zijn gang gaan en kan zijn hetze tegen links, allochtonen, immigranten en de Islam verder ontwikkelen. Als hij roept dat Moslims achterlijk, minderwaardig en crimineel zijn en moeten worden uitgezet dan mag hij dat gewoon zeggen, want dat is zijn mening, waaraan politiek verder geen consequenties worden verbonden. De rechtsextremist Wilders krijgt een speeltje in ruil voor zijn steun aan een regering die nauwelijks de steun heeft van een derde van het parlement. Klink is uit de weg geruimd en dat is voor Wilders blijkbaar voldoende om zijn bezwaren weg te nemen. Hoe hypocriet kun je het maken? Roemer heeft gelijk als hij dubbele agenda's vermoedt. Wilders heeft net als het CDA en de VVD de touwtjes in handen, maar hoeft geen regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Hij mag overal over meepraten en meebeslissen, maar hoeft het beleid niet uit te voeren.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

De ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet vindt dat VVD-leider Mark Rutte koningin Beatrix schoffeert door in te stemmen met het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om verder te onderhandelen. ,Een schoffering van het staatshoofd. Rutte zet zijn geloofwaardigheid op het spel door binnen een dag terug te komen op zijn eigen advies'', twitterde Rouvoet. Hij stelt dat hij de ,,ongehoorde stap van PVV, VVD en CDA nog niet te boven is: terwijl de HMdK nog bezig is, hebben ze zich bedacht en willen gewoon verder!' Amen.

walter2
walter27 sep. 2010 - 10:01

Wilders: "Ik ga zaterdag met plezier naar Ground Zero." Hij verheugt zich nu al op de herdenking van de slachtoffers en deze te misbruiken voor zijn hetze tegen de Islam.

rechtdoor2
rechtdoor27 sep. 2010 - 10:01

Zou het moeilijk begaanbare linkse landschap dan eindelijk op de schop gaan? Ik duim, u ook?

Gelijkhebber
Gelijkhebber7 sep. 2010 - 10:01

Het blijft een geweldige foto. Rutte en Verhagen hebben een bak op en taxichauffeur Wilders brengt ze naar huis.

letgoedop
letgoedop7 sep. 2010 - 10:01

Terwijl ik dit alles lees ben ik mij bewust van de onrust in mijn lichaam. Ik voel ongemak, ontstaan door de woorden die ik hier lees. Ik merk dat ik het eigenlijk niet prettig vind om al deze informatie te kennen. Het maakt me bang. Ik weet dat ik bang ben voor gedachten van anderen. Ik weet dat zij ook bang zijn. Ik besluit dat ik zelf moet denken. Dat ik niet moet geloven wat men aanneemt. Want ik weet dat het geen feiten zijn waar ik bang voor ben, maar aannames. Aannames over de toekomst, geen feiten. Nu ben ik opgelucht want ik ben weer vrij. Vrij van angst voor wat kan komen. Ik weet dat het nu goed is. Ik merk dat mijn lichaam ontspant. Ik zet de computer uit. Ik zet de TV uit. Ik gooi de kranten weg. Ik ga vriendschap sluiten met mijn buurman. Nu.

pieterjanssen
pieterjanssen7 sep. 2010 - 10:01

Leg me nu eens goed uit: Als wilders straks weer eens iets gaat roeptoeteren over islam, zegt verhagen dat als minister te zullen weerspreken namens het kabinet. Dat is leuk maar dat kabinet heeft daarvoor (die verdediging van die minister) helemaal geen meerderheid in de kamer... Of bedoeld hij dat hij (die minister) dat alleen als gewone burgertje zegt zonder enige zeggingsmacht. Hoe moet dat als er een of ander eu-contract over non-discriminatie van godsdiensten geratificeerd moet worden, die handtekening is dan niet gedekt door 2e kamer. Dat loopt fout. Overigens enige google naar minister van buitenlandse zaken van denemarken: slechtste minister ooit, uitgekotst door Deense volk, ik vraag me af waarom...

Elfje2
Elfje27 sep. 2010 - 10:01

De toon is gezet, met plaatsvervangende schaamte geluisterd naar Rutte, Verhagen en Wilders. Vooral van het verhaal van Verhagen, (ik wil graag vooral beschaafd regageren) draaide mijn maag alle kanten op en ik moest denken aan iemand anders met net zo'n brilletje.

kevin2
kevin27 sep. 2010 - 10:01

Vroeger in de geschiedenisles kwamen we regelmatig op de vraag uit de NSDAP aan de macht kon komen. Het onder het tapijt schuiven van normen en waarden, het massaal oogkleppen opzetten, het wegserveren van 'dissidenten'; wat er de laatste weken is gebeurt legt voor mij het mechanisme bloot hoe dit soort dingen kunnen lopen. Ik begin het langzaam maar zeker te begrijpen. Zeker nadat dit formatieproces volgt op een eerdere politieke campagne gevoerd op angst en onderbuikgevoelens. Waarbij een deel van eigen groep moet worden verwijderd alsof het een kankergezwel betreft. Het is godsgeklaagd en zwaar beschamend hoe dit loopt, en vraag me dan ook af wanneer de bedwelming van de pro-wilders massa afloopt, wanneer men ontwaakt. Laat het alsjeblieft snel zijn, en hopelijk voordat veel schade is berokkend.

walter2
walter27 sep. 2010 - 10:01

Wat duidelijk geworden is in het debat, is dat transparantie ver te zoeken is en de heren Rutte, Verhagen en Wilders achterkamertjespolitiek 2.0 bedrijven. Ongeacht de consequenties moet en zal het door hen gewenste kabinet er komen, al gaat het hele land naar de knoppen. De onfatsoenlijke cultuur en taal van Wilders dicteert de formatie, Klink is als "verrader" uit de weg geruimd, prominente critici worden gedegradeerd door grof vuil. De hele vertoning lijkt eerder op terreur van schoolplein-schoffies dan mensen die capabel zijn om het land te regeren. Het enige wat we kunnen verwachten is dat het CDA-congres het machtsspelletje van Verhagen die buigt voor Wilders niet zal accepteren.

deCuup2
deCuup27 sep. 2010 - 10:01

treurige triade (en dingen met een O). MR: opgeschoven naar extreem-rechts, zich onbewust dat ambitie en competentie verschillende dingen zijn; struikelt door de voorarbeid van zijn droomkabinet en denkt, ten onrechte, naar het voorbeeld van JPB dat een premier een prutser mag zijn MV: opportunistische ochlocraat (met beperkte houdbaarheid; ik denk nog 3 week) GW: ostentatieve en onbetrouwbare aandachttrekker zonder consistentie; enige lijn in zijn uitspraken is dat hij consequent met twee maten meet, verder zal het hem worst zijn wat hij zegt en wat anderen over hem zeggen (inclusief zijn "aanhangers"/papegaaien); heeft het geluk dat die anderen hem de hele tijd behandelen als iemand die inhoudelijke dingen zegt

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Afschuwelijk hoe de christen democraat verhagen zijn kiezers en zijn partijleden opoffert om wilders terwille te zijn! Wie denkt dat wilders ook maar een toontje lager of beschaafder gaat zingen in dit marionettenkabinet heeft het mis!

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr7 sep. 2010 - 10:01

ziehier ..... hoeveel zin het heeft voor de burger om naar de stembus te gaan; PVDA,SP,GL en (weer!) D66 kunnen de koningin adviseren wat ze willen - De koningin heeft tot nu toe bewezen dat ze géén regering met een "rooie" kleur wil - geen sociaal beleid dus. Daarom zal het nooit anders worden - we krijgen gewoon weer de ouwe soep van 30 jr oud, of we het nu willen of niet. Democratie klinkt prachtig... vind u niet?

Joeri2
Joeri27 sep. 2010 - 10:01

Het LPF gerollebol is nu al, zelfs voor de formatie, begonnen. Waarom kan rechts niet gewoon correct aan politiek doen? Ze blijven maar naar links wijzen maar zelfs als links ze niet in de weg staat gaan ze zichzelf in de weg staan. En dat moet het land gaan leiden? VVD vol met haantjes en een puber Rutte. CDA waar eeniedere die iets kan opstapt. En een PVV waar we helemaal niemand van kennen en die nog nooit in de kamer hebben gezeten. Welke ministers willen speelbal van Wilders worden? Dat moeten toch wel zeer LPF achtige figuren zijn. Och wee ons land.

Opinius
Opinius7 sep. 2010 - 10:01

dit kan geen stabiel kabinet worden. 3 onbetrouwbare die straks zullen solo trippen. daanaast ben je niet betrouwbaar een manioplant naar je kiezers en hele volk ,zullen je het straks onderling naar elkaar gaan worden. gewoon zooitje,geen respect ,geen niveau ,nergens meer. wat een afgang.

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag7 sep. 2010 - 10:01

Verhagen is echt een geweldige Judas. Gisteren krokedillentranen huilen om het afscheid van Klink en nu weer dikke vriendjes met Wilders. Bah bah (vinger in mijn keel)

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag7 sep. 2010 - 10:01

Wilders gaat liever naar Amerika om daar wat leijks te schreeuwen over de islam dan dat ie over het PVC kabinet onderhandelt. Kijk dat zijn nog eens prioriteiten! Met zo'n gedoger heb je geen vijanden meer nodig...

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2010 - 10:01

Het trio van de draaideur .....zo zijn ze verdwenen en zo zijn ze er weer om Nederland he-le-maal gek te maken.....

ElChe
ElChe7 sep. 2010 - 10:01

Wat Verhagen doet , zo snel na het vertrek van Klink, noemt men ook wel lijkenpikkerij.

PeerJawel
PeerJawel7 sep. 2010 - 10:01

Even dacht ik zelfs dat er nog hoop was tot bleek dat Nederland te koop was Je krijgt het all-in inclusief koningin Oh, als Beatrix toch eens op "Joop" las

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr7 sep. 2010 - 10:01

ik vind het verbazingwekkend dat hier op de site mensen zijn die blij zijn met "eindelijk" een rechts beleid nou, dat geeft hoop, na de laatste 30 jr. liberaal beleid in nederland door steeds de zelfde lui En het land is ook zo beter af hoe het ook zij, zoals eerder gemeld, de koningin geeft toch de richting aan - en die richting is bekend. De burger zal dus verder worden uitgeknepen, het zit in de tijdsgeest. We kunnen alleen de hoop uitspreken dat dit circus weer snel valt. Misschien dat de stemmer dan eindelijk geleerd heeft?

Klaas2
Klaas27 sep. 2010 - 10:01

Tjeenk Willink weer informateur http://www.nu.nl/politiek/2328641/tjeenk-willink-weer-informateur.html

meijerlahn
meijerlahn7 sep. 2010 - 10:01

Nieuwe informateur: Tjeenk Willink. De majesteit laat niet met zich sollen.

ErnsTT2
ErnsTT27 sep. 2010 - 10:01

Toch wel opvallend die Hans van Baalen (wat een naam btw)"iedereen mag zeggen wat ie wil" oftewel straks mag Geert gewoon Racistische toespraken gaan houden, en veegt de VVD Art 1 gewoon uit de gronmdwet:-( Het is wel duidelijk dat Rutte eerlijk was toen ie zei dat er op 1 Juli pas ene kabinet zal zijn. Ze houden gewoon het land onregeerbaar in de handen van het CDA van Balkenende en Maxime, en dat is natuurlijk precies wat ze willen, want dan kunnen ze hun bank en verzekeringswezen waar een groot deel van hun politici in werkzaam zijn in alle rust alle vuile zaakjes netjes weg kunnne werken in dubbele boekhoudingen. En ook het proces tegen Wilders is a naar Oktober uitgesteld, en dat zal het laatste uitstel niet zijn zo voorspel ik. Het volk en zijn volksvertegenwoordiging is buitengewoon handig buitenspel gezet, en het volk staat omdat ze straks 130 op de snelweg mogen (de voorgehouden worst) nog te juichen ook, zoals Das Volk stond te Juichen toen Hitler hen de Autobahn beloofde (ondertussen worden de bekeuringen om alle rechtse hobbies te financieringen weer verhoogd, en de zorgpolissen verder uitgekleed, zodat hun bank en verzekeringsvriendjes extra geld kunnnen verdienen aan de ongelukken die er ontstaan)

sociaaltje
sociaaltje7 sep. 2010 - 10:01

Verrassend? Niet echt dit zag je vorige week al aankomen. Klink (het obstakel) uit de weg geruimd, en door op weg naar rechts. De afbraak kan beginnen, een akkoord waar rechts zijn vingers bij af zal likken...... arm arm Nederland!

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2010 - 10:01

arm, arm Nederland? Dat zal het over een paar jaar zeker zijn, als het zo doorgaat.

contra
contra7 sep. 2010 - 10:01

Heeft het fantastische mediaoptreden van Cohen van gisteren - uuh ehm - dus niet gewerkt. Raar.

1 Reactie
kikilotta2
kikilotta27 sep. 2010 - 10:01

de heren hebben echt geen media-optreden van Cohen nodig om het nog een keer met elkaar te proberen hoor, ik denk dat ze dat echt helemaal zelf verzonnen hebben

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

Nu snap ik beter waarom ik die bruine geur maar niet kreeg. Maar zoals o.a. Rouane al eerder schreef, 'we hebben nog een Eerste kamer'. Mochten we alsnog aan deze creeps vastzitten is nieuwe wetgeving hier nog tegen te houden. Verder houd ik m'n hart vast. Griezeldeglij.

3 Reacties
Jeroenamsterdam2
Jeroenamsterdam27 sep. 2010 - 10:01

Val nou niet in herhaling met de eerste kamer. In maart 2011 zijn er alweer verkiezingen. Vergeet niet dat het tegenhouden in de eerste kamer ook tot wrijving met het Nederlandse volk lijdt. Ik denk dat mensen op een geven moment willen dat er weer samen gewerkt kan worden en om nou net als Republikeinen alles tegen te houden ook al zien ze het idee wel zitten.

Jeroenamsterdam2
Jeroenamsterdam27 sep. 2010 - 10:01

Het voorstel van de SP is van de zotte. SP heeft zetels verloren en het CDA heeft ook zetels verloren. Deze partijen zouden nooit een informateur mogen leveren. Dat hij hier op komt geeft zijn scheve blik op de politiek weer.

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

.....waarom ik die bruine geur maar niet WEG kreeg. (Uiteraard.)

ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

[...] Rechts trio wil nog een keer [...] Een triootje waar ik niet opgewonden van kan raken...

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs7 sep. 2010 - 10:01

"Een triootje waar ik niet opgewonden van kan raken... " Ik krijg zelfs visioenen van dat broertje van Boudewijn Buch.

ErikDoes
ErikDoes7 sep. 2010 - 10:01

Nou, laat maar komen dan hè? Als de heren zich zo graag uitleveren aan Wilders, dan gaan ze maar. Goed om te onthouden welke keuzes men eigenlijk maakt. Een tweede keer Paars+ was onmogelijk, een tweede keer VVD/CDA met PVV gedoogsteun is geen probleem. Laten we ook de brief van Klink bewaren en eens zien in hoeverre hij de situatie uiteindelijk verkeerd heeft ingeschat of niet.

1 Reactie
hminkema
hminkema7 sep. 2010 - 10:01

Ik lees overal twee onjuistheden: "Paars-plus is onmogelijk" en "Cohen blokkeerde de middencoalitie". Ten eerste is Paars-plus niet *onmogelijk*, maar wil Rutte dat gewoon niet. Geen kwestie van niet kunnen, maar van niet willen. Dat is een essentieel verschil. Ten tweede heeft Cohen de middencoalitie niet geblokkeerd. Die optie staat tot op de dag van vandaag open. Wel heeft Cohen gezegd dat voorafgaan aan andere coalities, eerst een (meerderheids)coalitie over rechts moest worden onderzocht. Omdat die bij de onderhandelingen voortdurend boven de markt blijft hangen. Dat wil zeggen dat Cohen een rechtse meerderheidscoalitie accepteert, als dat de uitkomst is. Niet dat hij een middencoalitie blokkeert. Ook dat is een essentieel verschil.

leeuw2
leeuw27 sep. 2010 - 10:01

Dat is mooi. En nu een beetje opschieten. Dan kan er even wat puin geruimd worden. Met name het plan om criminele Antillianen eindelijk eens terug te gaan sturen kan bij mij op veel sympathie rekenen. Misschien dat het nu eindelijk eens afgelopen is met het handje boven het hoofd houden van criminelen en ander tuig die niks toevoegen aan deze samenleving. En het motto mag van mij worden, meedoen en je steentje bijdragen of opdonderen.

1 Reactie
JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Ga je de heren bankiers ook aanpakken?

Harris2
Harris27 sep. 2010 - 10:01

Krijgen de mensen die op Klink hebben gestemd nu hun geld terug?

2 Reacties
objectivist
objectivist7 sep. 2010 - 10:01

Nee, hun land.

JanvdH2
JanvdH27 sep. 2010 - 10:01

Had Klink niet gewoon de "groep Klink" moeten beginnen of gewooon overlopen naar de CU?

brbrwr
brbrwr7 sep. 2010 - 10:01

De rechtse partijen zien een samenwerking duidelijk zitten. Dat is een positief gegeven voor een constructieve samenwerking. Gezien de verkiezingsuitslag, meerderheid is meerderheid, is dit volkomen ligitiem. Paars met min of meer "gedoogsteun" van Groen Links, D66 en SP, heeft de afgelopen 15 jaar geregeerd. De puinhopen dampen nog steeds na. Tijd voor een wind uit een andere hoek. VVD, CDA en PVV succes!

3 Reacties
hminkema
hminkema7 sep. 2010 - 10:01

Dat zou ik acceptabel vinden als er inderdaad sprake is van een meerderheidscoalitie. Dus als de PVV normaal toetreedt tot het kabinet. Ik ben democraat genoeg om die meerderheid van die éne zetel te respecteren. Maar dan verbindt Wilders zich wel nogmaal aan het regeringsbeleid, en de andere partijen binden zich aan het beleid van Wilders, en geen uitvluchten meer. Daarvoor is Wilders echter te laf. Ik kan het niet anders noemen. Verhagen zal hem niet tegenhouden, als Wilders zegt normaal in de regering te willen worden opgenomen. Zelf als vice-premier, en desnoods zonder PVV-ministers, als dat een praktisch probleem zou opleveren. Hoe kan Wilders nu het CDA 'genoeg vertrouwen' als die hem per se buiten het kabinet willen houden? Het nadeel van de koehandel die een minderheidsregering is, is dat beleid wordt doorgedrukt waar geen enkele democratische meerderheid voor te vinden is. Maar die alleen benut wordt als wisselgeld om het gedoogakkoord tot stand te brengen. Met fatsoenlijk regeren of 'de wil van het volk' heeft dat niets te maken.

sLinKs
sLinKs7 sep. 2010 - 10:01

---"Tijd voor een wind uit een andere hoek"--- Check je feiten even. De afgelopen 15 jaar: CDA - PvdA PvdA - VVD - D66 PvdA - VVD - D66 CDA - LPF - VVD CDA - VVD - D66 CDA - VVD CDA - PvdA - CU Het kan aan mijn rode bril liggen, maar ik vind met name CDA en VVD goed vertegenwoordigd. Een frisse wind? Een muffe scheet....

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods7 sep. 2010 - 10:01

+++ Paars met min of meer "gedoogsteun" van Groen Links, D66 en SP, heeft de afgelopen 15 jaar geregeerd. De puinhopen dampen nog steeds na. +++ >>> Wat een bullshit! Paars 1 en 2 hebben nog geen 8 jaar geregeerd, en dat van die gedoogsteun komt echt uit het brein van een totale politieke onbenul. Bovendien ging het Nederland economisch en financieel nog nooit zo goed als in die jaren!!

Piranesi2
Piranesi27 sep. 2010 - 10:01

Trio Les Pays Bah

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 sep. 2010 - 10:01

Of Les Pays Brun?

Bram74
Bram747 sep. 2010 - 10:01

Second best. Als ze dan toch bezig zijn met een minderheidskabinet, waarom dan niet ook de optie van een dergelijk kabinet (desnoods met een zakenkabinettintje) van VVD, D'66 en GL. Bij de P+-onderhandelingen (b)leken die partijen het wel met elkaar te kunnen vinden. Als Rutte dan zijn verzet tegen de afschaffing van de HRA (desnoods in vorm van een belofte dat serieus gekeken wordt naar afschaffing als huizenmarkt weer genormaliseerd is - nu is het in ieder geval niet het moment) laat varen, kan ie wat betreft bezuinigingen best een heel eind komen met die twee partijen.

1 Reactie
Jeroenamsterdam2
Jeroenamsterdam27 sep. 2010 - 10:01

Veel VVD'ers zien een samenwerking met GL niet zitten. Ze zullen het misschien niet zo duidelijk maken als ze bij het CDA gedaan hebben.

mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

De werkwijze van Wilders: Onze behoefte aan vijanden. De enemy maker. De mens,aldus de Amerikaanse psycholoog Sam Keen,is an enemy maker,een maker van vijanden. Zoals we vrienden nodig hebben,zo hebben we vijanden nodig. Het zoeken naar vijanden vervult psychologisch een belangrijke rol. Voor die eigenschappen van onszelf die we niet waar willen hebben,of voor die oorzaken van tegenspoed die we niet bij onszelf willen vinden,proberen we anderen te vinden aan we we die kunnen toeschrijven. Onze behoefte aan het aanwijzen van zulke anderen,aan het aanwijzen van vijanden dus,is groter naarmate ons onbehagen,onze onvrede of onze tegenspoed groter is. Met het aanwijzn van vijanden openen we zowel een uitlaatklep voor het ventileren van onze negatieve gevoelens als ook een manier om ons zelfbeeld of zelfrespect te beschermen. Dat is om een voorbeeld te noemen,wat er vrijwel altijd gebeurt in geval van een scheiding. Terwijl in werkelijkheid het vrijwel altijd it takes two to tango is,probeert de ene partner in een scheiding vrijwel altijd de andere tot vijand te maken,daarbij doorgaans gesteund door familie en vrienden. Het aanwijzen van een vijand heeft daardoor ook nog een derde functie,namelijk het verenigt mensen doordat er een gemeenschappelijk doel,een gemeenschappelijk mikpunt,en dus ook een gemeenschappelijke uitlaatklep is voor onbehagen. Politici,en met name de meest op macht beluste politici,hebben van dat psychologische mechanisme sinds mensenheugenis gebruik gemaakt. Geert Wilders hanteert dat ook voortdurend. Niet alleen door er steeds met grof verbaal geschut op te hameren dat de islam de aartsvijand van onze cultuur en onze leefwijze is. Ook door degenen die die hem op dat punt tegenspreken of openlijk aanvallen vrijwel onmiddelijk heftig vijandig te antwoorden. Zij zijn 'knettergek'(over een minster)of zeurpieten en 'kunnen die nou niet eens een keer hun mond houden'(over een partijvoorzitter) Zulke kwalificaties rollen voortdurend uit zijn mond. Zijn bijna automatische manier van vijandig reageren toont aan dat het niet zozeer gaat om het uitdrukken van inhoudelijk verschil van opvatting maar om het produceren en onderhouden van een sfeer van vijandigheid. Dat spreekt een groep mensen die zelf vijandige gevoelens koesteren,vanwege tegenslagen in hun leven,de ervaring van onrechtvaardigheid van behandeling door anderen of gewoon vanwege de persoonlijkheid die ze hebben,zeer aan. Wilders is een enemy maker. RD

1 Reactie
brbrwr
brbrwr7 sep. 2010 - 10:01

Gaap!

Blondje2
Blondje27 sep. 2010 - 10:01

Hebben jullie toch 3 doldwaze dagen gehad op links! De flessen zijn leeg, de zoutjes en chips is op. Het feest is voorbij, maar niet getreurd, als je rechtsaf gaat, dan is het daar volop feest. Schuif gezellig aan, champagne, borrelnootjes en ribbeltjeschips. Er wordt alleen geen thee geschonken. ;-)

2 Reacties
ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

[...] champagne, borrelnootjes en ribbeltjeschips [...] Een combinatie die ik een belediging voor mijn papillen en maag zou vinden. Volgens mij ben je niet echt op de hoogte van de voorkeuren van rechts op culinair gebied. ;)

kingfishererik
kingfishererik7 sep. 2010 - 10:01

Wanneer Rechts zijn zin krijgt is ons geld al op voordat we toekomen aan het kopen van luxe zaken als chips.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2010 - 10:01

Het is verbazend zoals Rutte en meer in het bijzonder Verhagen buigen en knipmessen voor Wilders en zeggen dat ze toch heus wel betrouwbaar zijn. Op deze manier wordt hij nog de grote poppenspeler op de achtergrond, die Wilders, de manipulator, de koersbepaler. Het is hierbij belangrijk om nog iets vast te stellen: de leiders van VVD en CDA wringen zich in allerlei bochten om in het gevlei te komen bij een politicus die zijn partij op een dictatoriale wijze leidt, terwijl zij er niet aan denken zelfs overleg te plegen met volstrekst democratische partijen. Dit is een waarschuwing voor iedereen in dit land die de vrijheid lief heeft en die ondanks de teloorgang van het geschiedenisonderwijs nog weet op welke grondslagen de mannen stonden die onze onafhankelijkheid bevochten. Ik bedoel vroeger. Ik bedoel deze lui:http://www.rijksmuseum.nl/images/aria/sk/z/sk-a-2163.z

2 Reacties
objectivist
objectivist7 sep. 2010 - 10:01

Ik denk dat ze dat doen omdat ze alledrie beseffen dat ze programmatische uitstekend bij elkaar passen. Met links krijgen ze minder voor elkaar. Dat worden concessies. Nu hoeft dat niet. Lijkt me duidelijk. Als er geen dissidenten zijn in de kamer en Wilders zich een beetje gedraagt kan het een goede samenwerking worden. En als een rechts kabinet toch valt is het op een uitglijder van Wilders. Daar ben ik wel zeker van. Maar nogmaals, programmatisch een mooi trio.

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

Je gaat toch geen geweld opzoeken hoop ik Han? Ik ben het eens met je schrijven. Goed onderwijs zie ik als een van de belangrijkste peilers voor een gezonde democratie. (Toevallig schreef ik gisteren 'Wilders kan nu meer eisen'.) Linke bruine soep. PS. Han. Ondanks een paar verschillen van mening en andere uitgangspunten ben ik er ontzettend blij mee dat je hier je kennis toevoegt. Lang leve de vrijheid.

Biff Everwood
Biff Everwood7 sep. 2010 - 10:01

wat ik me afvraag: als CDA en PVV niet met elkaar in het kabinet willen zitten en de een de ander dan maar gedoogt: waarom CDA in het kabinet en niet PVV? PVV is groter en de grote winnaar. Iedereen lijkt het haast vanzelfsprekend te vinden dat dan PVV gedoogsteun levert aan CDA in plaats van andersom. De toekomstige oppositie zou dat misschien aan moeten kaarten: de machtsgeilheid van het CDA en de lafheid van de PVV in deze.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 sep. 2010 - 10:01

VVD/PVV met CDA gedoogsteun is inderedaad veel logischer. Waarom dat niet gebeurt is heel duidelijk. De PVV heeft vanaf de verkiezingen categorisch geweigerd met de VVD over een kabinet te gaan onderhandelen. Ze willen niet regeren, alleen maar credits nemen voor de successen van andere partijen, en gal kunnen spugen over alles wat niet direct als een succes wordt gezien.

Stein2
Stein27 sep. 2010 - 10:01

misschien heeft de CDA nu eenmaal meer ervaren bestuurders (potentiele ministers) dan de "nieuwe" PVV. Persoonlijk zie ik liever de CDA in het kabinet.

hannogroen
hannogroen7 sep. 2010 - 10:01

Dat is inderdaad veel logischer. Maar als je de cv's van de pvv fractie bekijkt zul je zien dat er geen echte zwaargewichten tussen zitten. Wilders kon wel eens een groot probleem hebben met het vinden van mensen die de intellectuele bagage in huis hebben om succesvol minister te worden en dan ook nog zo gefrustreerd zijn dat ze voor 140.000 per jaar hun carrière op het spel durven te zetten door zich openlijk te binden aan de pvv.

pieterjanssen
pieterjanssen7 sep. 2010 - 10:01

Zullen ze (rechtse partijen) weer uitgebreid meedoen met debat maar niet praten??

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje7 sep. 2010 - 10:01

Reken maar op sterke NON verbale communicatie.

Piranesi2
Piranesi27 sep. 2010 - 10:01

Volgens VVD-leider Rutte ligt het voor de hand om Opstelten nu opnieuw te benoemen. 'Maar dat is aan de koningin.' ? Bron Volkskrant B3 schoffeert de gehele (parlementaire) democratie. Gisteravond in koor langs majesteit. Maar ja dat was maandag. Dinsdag telt dat niet meer. Woorden van B3 zijn vluchtig en niet waardevast. Zoals de oorzaak van de economische crisis. Rutte wil met Opstelten op dezelfde voet verder. Majesteit, uw vorige opdracht sprak van vruchtbare samenwerking en stabiliteit. Dat weten we nu. Wilt u alstublieft uitvoerig over uw nieuwe opdracht nadenken. En al helemaal over wie u deze opdracht gaat geven. http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1416899.ece/PVV,_VVD_en_CDA_willen_weer_samen_verder

1 Reactie
Stein2
Stein27 sep. 2010 - 10:01

waarom schoffeert B3 de hele parlementaire democratie?

willemsen144
willemsen1447 sep. 2010 - 10:01

Kan iemand me uitleggen wat er met die andere twee dissidenten is gebeurd? Die kunnen toch netzo als Klink de boel afblazen? Hoe zit dat? Zijn ze omgepraat door Donner?

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje7 sep. 2010 - 10:01

Fractiedwang binnen het CDA. Meedoen of je zetel inleveren.

CoWiersma
CoWiersma7 sep. 2010 - 10:01

Kan je zomaar de ene dag de koningin adviseren om Rutte een "proeve" te laten schrijven En dan de volgende dag in de media vrolijk iets anders zeggen? Is dat niet een heel klein beetje schofferen van hare majesteit ?

2 Reacties
sociaaltje
sociaaltje7 sep. 2010 - 10:01

Mark Rutte heeft vorige week, in de persconferentie na de stop van de onderhandelingen, al laten zien dat de Koningin er voor hem niets toe doet. Immers in deze persconferentie zei hij, dat het logisch zou zijn dat hij nu een proeve van een regeerakkoord zou gaan schrijven. Dit voordat dhr Opstelten bij de Majesteit was geweest voor het uitbrengen van een verslag. De VVD en ook het CDA zijn uit op een ding, de macht. En wie ze daar ook voor zullen moeten passeren dat maakt niets uit. De koningin de eigen Fractieleden, de achterban. Niemand houdt dit stel meer tegen.

Amarinde
Amarinde7 sep. 2010 - 10:01

Een fatsoenlijk en integer politicus niet !!! Wilders natuurlijk wel !!!! Heeft iets te maken met criteria geloof ik, fatsoen en integriteit. En van je bimmelebammelbom sloeg Bea op Neerlands trom dikkertje dap sprong van de trap het holmaatje van Jan Rap op zoek naar blonde greet en gebroederlijk kropen ze in zijn ......

HenkJansen2
HenkJansen27 sep. 2010 - 10:01

Als Rutte, Verhagen en Wilders eruit willen komen, kan de koningin adviseren wat ze wil, maar er zal dan toch echt een rechts kabinet komen. Verhagen en Rutte hoeven slechts te blokkeren om weer bij de PVV uit te komen, dus de koningin kan, als ze verstandig is, het beste adviseren om de drie heren een kabinet te laten vormen. Links heeft niets in te brengen. Roemer kan doen wat hij wil, maar de CDA-achterban wil in meerderheid een rechts kabinet. Met andere woorden staat daar dus: Géén Roemer-variant. Wat mij betreft mag Roemer wel de oppositiekoning worden (Cohen is is nog beter in het verstoppen dan mijn kleuterende neefjes) en laat Links maar lekker een schaduw-kabinet formeren, dan valt er over 4 jaar weer iets te kiezen. Overigens zal Cohen die 4 jaar niet meemaken, want nog zo'n faalcampagne van hem, en de PvdA kan straks niet eens meer een deuk in een pakje boter slaan. Zal Klink vannacht wel goed kunnen slapen denk je?

1 Reactie
Dehnus
Dehnus7 sep. 2010 - 10:01

Ik vind deze manier van het tot stand komen van deze coalitie, als die het haalt, een schande voor onze democratie. Maar goed ik ben daar een van de enigen in, helemaal aan het rechterkant van het politiek spectrum. Deze laatste lijken het wel eens te zijn met alles wat er gedaan moet worden om hun zin te krijgen. Echt alles....

Stein2
Stein27 sep. 2010 - 10:01

Het valt me in het debat ook weer op hoe bang de linkse partijen zijn voor een bruin kabinet, dat maximaal 4 jaar zou kunnen zitten. Geef ze een kans, en als het daarna echt zo erg is wordt rechts keihard afgestraft door de kiezer. In 1 kabinetsperiode krijg je het land echt niet kapot, en als je de groei van rechts wil stoppen is het misschien wel slim ze nu een kans te geven.

4 Reacties
Jeroenvt
Jeroenvt7 sep. 2010 - 10:01

Tijdens de crisis begin jaren tachtig heeft het kabinet Van Agt - Wiegel Nederland op ten minste enkele jaren achterstand gezet door het kapotbezuinigen van de economie en daar mee honderdduizenden gezinnen jaren langer in de armoede hebben laten zitten. Geloof maar dat het bij links oprecht is dat men dat nu wil voorkomen.

ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

Ik hoop er niet op, maar ik vind jouw reactie van een nuchterheid getuigen die mij wel aanspreekt. Natuurlijk vergaat de wereld niet, natuurlijk ligt de Grondwet niet in een keer op zijn gat. Ik zou ze liever geen kans geven, maar als men het voor elkaar krijgt, zullen we er een tijdje mee moeten leven.

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

Dat is zo Sermin. Zelf ben ik er bang voor dat er veel kapot gemaakt wordt. Op sociaal-maatschappelijk en economisch gebied, mensen die onderling gewelddadig tegenover elkaar komen te staan, enz, enz. Ik denk dat zo'n verziekte maatschappij niet zo snel te herstellen zal zijn. Ik krijg het Spaans Benauwd als ik me bedenk in wat voor wereld mijn 3 dochters moeten opgroeien. Stel dat er één met een PVV-er thuiskomt? Brrrrrr.

objectivist
objectivist7 sep. 2010 - 10:01

Links is vaak bang, voor rechts, voor klimaatverandering, voor Wilders, voor bezuinigingen. Nee links zijn valt niet mee. Dan moet je echt een geboren pessimist zijn hoor. En hoor ze eens tekeer gaan hier, de weldenkende elitaire bovenlaag. Ik zeg: afrekenen op daden, niet op kapsels.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Kijk eens even naar de foto. Vinden jullie nu echt dat dit soort mafketels dit land moeten besturen??

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

lijken echt op zee piraten. Piraaaaten, piraaaaten..ho, ho, ho. Pipiraat, pipiraat, pipiraaaaaaaaaaaaaaat.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Persoonlijk vind ik het extreem schofterig haar eerst te confronteren met een eventuele nieuwe formatie, en dan vervolgens haar mening aan de kant te schuiven omdat je dan toch nog met je billemaatje in zee kan. Smeerpijp. Goorneusje. Schandalig.

2 Reacties
roelf2
roelf27 sep. 2010 - 10:01

Nou nou, het niveau is weer erg hoog.

contra
contra7 sep. 2010 - 10:01

Rutte is een smeerpijp en een goorneusje? Verheffend hoor

mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

Top reaktie van Cohen!

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Ik wacht op een top actie van Cohen tegen alle die piraten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Waarom praat Wilders altijd met een droge mond? kijk goed naar zijn mond!! Hoe heeft die beesje die altijd zwaait met haar tond?!! help!!

mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

Slechte presentatie van Rutte....probeerde zich er met een 30 seconden reaktie vanaf te maken

1 Reactie
contra
contra7 sep. 2010 - 10:01

Dan ben je echt een enkeling onder weinigen mees. Je hoeft zijn mening niet te waarderen om te vinden dat hij het daar goed doet. Helder, concreet en respectvol. Roemer (zeker niet mijn kleur) doet het ook goed met zijn verhaal 'ik ben democraat genoeg...' etc. Objectiviteit is ver te zoeken.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Wilders was subliem, Als dit Cohen op zijn best was, nou dan hebben ze echt niets te vrezen van de opositie. Elk antwoord van Wilders was scherp en inhoudelijk.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin7 sep. 2010 - 10:01

Vragen stellen met een briefje van de spindoctor in zijn hand, en nog komt het er niet vloeiend uit, het word tijd dat iemand binnen de PVDA ingrijpt en Cohen uit zijn lijden verlost.

ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

Verhagen speelt geen spelletjes... Wat een opluchting! *rolls eyes*

1 Reactie
objectivist
objectivist7 sep. 2010 - 10:01

Haha that would be the day. Nee hoor geen zorgen. Hij is dezelfde Verhagen als altijd.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Als ik de koningin was, zou ik nou definitief dit zooitje ongeregeld de wei in sturen. Wegens onbeschoftheid, schoffering van het staatshoofd, en verregaand gebrek aan fatsoen.

1 Reactie
objectivist
objectivist7 sep. 2010 - 10:01

Wat ben jij opeens koningsgezind voor een SP'er! Die moet ik onthouden:)

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Onze nationale rat heeft ware woorden gesproken. Hij wil, wilde en zal willen met een fascistische partij in zee. Kijk kijk, en door dat soort vullis worden we straks geregeerd. En kom maar jongens, kom er maar in, maar met al jullie populistische rotzooi maak je dit akkoord niet fatsoenlijker. Maar jullie hebben geen enkel argument waarom DEZE coalitie er moet komen, met overheersing van een stuk ellende als wilders. Mag ik dit niet zeggen?? Ik heb me nog ingehouden. Dit is een dermate weerzinwekkende constructie dat alleen uiterst onfatsoenlijke mensen dat een mooi idee zouden kunnen vinden. Beledigd NU??? Prima. DAT was dan ook de bedoeling.

5 Reacties
Stein2
Stein27 sep. 2010 - 10:01

Ik maak me sterk dat ook maar iemand zich door jouw reactie beledigd zal voelen. Ik vind 'm zelfs wel een beetje grappig. Maar vooralsnog is de PVV geen fascistische partij- en of de Islam een ideologie, en Wilders discrimineert-we zullen zien wat de rechter binnenkort zegt.

mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

Kun je je voorstellen hoe heel veel mensen in dit lanfd zich voelen? Heel veel mensen voelen hetzelfde wat jij hier verwood. Hoe duidelijk willen Rutte en Verhagen het nog krijgen als ze Cohen horen spreken? Precies waar Cohen zo voor waarschuwt speelt zich steeds meer af onder de Nederlandse bevolking,polarisatie en erger,totdat het echt uit de hand loopt....een klein deel van 1.5 kiezers denkt hier voor iedereen de dient uit te kunnen maken. Dit loopt steeds verder uit de hand en aan het eind zullen juist deze drie partijen die een minderheidskabinet willen vormen daar zwaar voor boeten

BillDuin
BillDuin7 sep. 2010 - 10:01

Waarom zou er iemand door je reactie beledigd moeten zijn, het is slechts een mening en meer niet.

brynnar
brynnar7 sep. 2010 - 10:01

http://www.peil.nl/?3034 50% van de Nederlanders wilen absoluut geen meeregerende PVV. Al die miljoenen mensen worden nu gedemoniseerd en uitgekotst door de bruine onderhandelingen. De helft van de Nederlanders wordt bruut geschoffeerd!

Wolger
Wolger7 sep. 2010 - 10:01

Vergeet alsjeblieft niet dat mensen als ik (die deze constructie een kans willen geven) ook potentieel seriemoordenaar, nazi, pedofiel, kleptomaan, sadistisch, normenloos, volledig asociaal en fascistisch zijn. En oh ja, laatst heb ik nog een snoepje gejat van een kind. En bejaarden laat ik graag struikelen! Gewoon omdat het kan. En als ik naar het toilet ben geweest, was ik bijna nooit mijn handen... Niet verder vertellen hè...

IngeborgB
IngeborgB7 sep. 2010 - 10:01

ik zal mij nooit vertegenwoordigd voelen door een rechtse regering. ... en ik ben daarin niet de enige, rechts Nederland heeft maar 1 tot 3 stemmen meer, dus ...

1 Reactie
BillDuin
BillDuin7 sep. 2010 - 10:01

Dus??

Bagus
Bagus7 sep. 2010 - 10:01

Sterk is het stuk waar het technologische voorutgang en dito maakbaarheid van een samenleving etaleert en daarop vervolgens het etiket "progressief" plakt . Haast uitsluitend etaleert, zou ik willen stellen. Want zeer zwak is het in het mensbeeld. Althans in het verzwijgen van het onderliggende mensbeeld. Het verzwegen mensbeeld van de geindividualiseerde, geemancipeerde burger die veel te kiezen heeft, zowel materieel als immaterieel. De "twitter-burger" zal ik hem/haar voortaan noemen. Wat er echter uit het bij uitstek postmoderne verschijnsel van een populistische beweging als de PVV juist blijkt is dat er nog heel veel mensen niet meegegroeid zijn met wat een keuzenrijke elite wel wil en kan en dat ondanks een enorme sprong in welvaart, opleidingsniveau en technische keuzemogelijkheden en de spreiding daarvan over bevolkingsgroepen in de afgelopen decennia. Als iets uit het hedendaagse populisme blijkt dat zijn het de niet technologisch weg te masseren basale angstinstincten van "sapiens". Uit dit stuk begrijp ik ook pas goed waarom ik langzamerhand weggegroeid ben van (een deel van) GL. Ik ben de auteur dan ook zeer dankbaar dat hij met zijn artikel aan mijn verdere politieke bewustvorming tav de positie en koers van GL heeft bijgedragen. In moderne technologie valt niet voor eenieder goed te leven, te wonen en te werken. Voor een keuzenrijke elite wel ! En kennelijk is daar binnen GL (althans als ik de auteur als voorbeeld en woordvoerder mag nemen) nauwelijks oog voor !

1 Reactie
Bagus
Bagus7 sep. 2010 - 10:01

Mijn vorige posting hoort thuis onder het artikel van Thomas van Aalten en niet hier. Sorry, een levend bewijs van een burger op leeftijd die niet progressief is in de technologische zin die de auteur en GL-stemmer daaraan geeft.

hannogroen
hannogroen7 sep. 2010 - 10:01

Re: Nu gaan we eerst eens aan Nederland denken en aan de mensen die het geld verdienen. Goh wat gaat het toch slecht met die mensen; ik heb hier vandaag pas 2 Aston Martins gezien, één Lamborghini en er staat in de straat al een paar uur een vrij nieuw uitziende Ferrari geparkeerd. Locatie: Amsterdam, De Pijp (voormalige arbeidersbuurt).

2 Reacties
BillDuin
BillDuin7 sep. 2010 - 10:01

Is de auto rai weer begonnen?

Blondje2
Blondje27 sep. 2010 - 10:01

ik heb hier vandaag pas 2 Aston Martins gezien, één Lamborghini en er staat in de straat al een paar uur een vrij nieuw uitziende Ferrari geparkeerd. Locatie: Amsterdam, De Pijp (voormalige arbeidersbuurt). ================================================================= Dat is nou precies wat rechts wil tegengaan. Scheefwonen! Een Aston Martin, Lamborghini of Ferrari voor de deur, en wel in een huursubsidiewoning wonen. Wat klopt hier niet? (ja, ik ken De Pijp, ben er geboren)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

De Nederlandse moslims moeten gaan demonstreren in Den Haag tegen deze figuren die hen willen zwart maken en een schofferende beleid op hun rug willen maken.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin7 sep. 2010 - 10:01

Goed plan, wanneer gaat dat gebeuren??

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Over een paar jaar zijn subsidieclubjes van links niet meer een miljarden business dankzij dit kabinet Over een paar jaar kan ik weer gewoon over straat zonder dat ik wordt beledigd door bepaalde groepen (die zich zelf zo sneu vinden) Over een paar jaar is er weer genoeg bezuinigd zodat men weer normaal kan leven Op naar een rechts NL!

2 Reacties
JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Over een paar jaar is er weer genoeg bezuinigd zodat men weer normaal kan leven. U woont nu in een plaggenhut neem ik aan. Wat een baarlijke nonsens, U doet uw schuilnaam geen eer aan. Ik neem de rest van uw "betogen" ook maar niet meer serieus.

eeweew
eeweew7 sep. 2010 - 10:01

Nou nou, wat een vertrouwen. Als ik nu nou eens vertel dat het niet zo werkt. Hoe reageert u daar dan op?

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Zo langzamerhand zijn we bananenrepubliek met een koningin aan het hoofd.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Republiek of monarchie? Jij ook de weg kwijt?!

fjacobse
fjacobse7 sep. 2010 - 10:01

PVV-fractie loopt polonaise door gangen Binnehof. En we zwaaien met zijn allen, we zwaaien met zijn allen, we zwaaien met zijn allen naar Cohen. En we zwaaien met zijn allen naar Groen Links, en we zwaaien met zijn allen naar Groen Links, en we zwaaien met zijn allen...

2 Reacties
EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag7 sep. 2010 - 10:01

U leidt aan recht triomfalisme. Er komt een moment dat je dat terug krijgt... Niet slim.

cengiz66
cengiz667 sep. 2010 - 10:01

vrees dat ze inhoudelijk niet tot meer in staat zijn.

Winston2
Winston27 sep. 2010 - 10:01

Pijnlijk, dit debat. Dit doet pijn aan de ogen, oren en het hart. Wat een niveau, of moet ik zeggen: een gebrek daaraan... Rechts haantjesgedrag met de xenofobe blik volledig inwaarts gekeerd werd afgewisseld met zinloos gekibbel over vorm en procedure, wat resulteerde in de vandaag de dag zo overheersende aandacht voor de poppetjes, de individuen, in plaats van voor de inhoud en de gevolgen daarvan voor de bevolking. Angst en egoïsme zijn afzonderlijk al slechte raadgevers, laat staan als je ze combineert door de blik steeds meer inwaarts te doen keren waardoor de angst voor alles wat anders is groter wordt. Egoïsme maakt bang. Rutte verklaarde zijn draai vanuit volstrekt egoïstische motieven: dit rechtse kabinet was *zijn* wens, genoot *zijn* voorkeur en dat heeft hij vanaf het eerste uur kenbaar gemaakt. Dus was het niet nodig om de procedure richting bijvoorbeeld het staatshoofd ordentelijk te volgen, dus was het niet vreemd dat zijn "open blik" waarmee hij zijn proeve van een akkoord zou gaan schrijven plotseling weer vernauwde (schitterend opgemerkt door Rouvoet) tot deze rechtse coalitie. Zijn voorkeur was het, dus al het andere kon wel wijken... anders zou hij geen knip voor de neus waard zijn was Rutte's verdediging, hij zou met "meel in de mond" moeten spreken; alleen zijn puur egocentrische houding zou geloofwaardig zijn: zwak, zwak, zwak... Ik hou mijn hart vast...

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

Lees het net goed Winston. Gedeelde smart is..... Misschien helpt het. ; )

HenkJansen2
HenkJansen27 sep. 2010 - 10:01

Het is toch eigenaardig dat Cohen in dit debat niet álles in de strijd werpt om Rutte en Verhagen nog te verleiden tot een middenkabinet? Nee, Cohen is het beste wat Rechts dit jaar is overkomen.

1 Reactie
EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag7 sep. 2010 - 10:01

Alsof die twee daar op in zouden gaan. Rechts heeft het vooral met zichzelf getroffen. Rutte is de zelfgenoegzaamheid zelve en Verhagen wil dolgraag als de nieuwe Jezus van het CDA op het schil worden gehesen. Ja dat wordt lachen met Wilders: elke dag weer een andere mening...

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Het linkse Gelijk geveld als een eik krakend en gierend onmachtig tierend en zachtjes zeg ik: tot kijk

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

wát een gezeik!

FrankVersteeg
FrankVersteeg7 sep. 2010 - 10:01

Je bedoeld tot bruin 1 gevallen is en we met een harde klap weer op aarde terecht komen?? Ik vraag me nu af wat ik erger vind: het discrimineren van Geert of het niveau van de reactie's van zijn fanclub...

christiaane
christiaane7 sep. 2010 - 10:01

De PVV stemmer wens ik veel geluk met deze coalitie. Het CDA eist dat ontwikkelingshulp door gaat. De VVD eist dat Wilders zijn sociaal-economische standpunten laat vallen. Het is immers een akkoord waar rechts 'zijn vingers bij kan aflikken', dus de 'linkse' PVV standpunten worden verworpen. Van een extreem immigratie- en integratiebeleid komt weinig terecht voor zover strijdig met de grondwet en internationale- en EU wetgeving. Kortom: De droomwens van de PVV-ers dat alle moslims als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen zal ook deze coalitie niet waar kunnen maken. Maar terwijl de door Geert persoonlijk in slaap gezongen PVV-ers lekker verder dromen, wordt ondertussen achter hun ruggen om onze Nederlandse samenleving stukje bij beetje afgebroken. Veel geluk PVV-ers! Het CDA wens ik veel sterkte met deze coalitie. Terwijl Verhagen het CDA in rap tempo volledig laat 'verwilderen' is ook hij, verliefde blikken werpend naar onze Mark, ondertussen bezig de christelijke, sociale en (partij)democratische grondbeginselen van zijn partij en van Nederland te verkwanselen, om maar mee te kunnen doen aan zijn rechtse droomcoalitie. Bleker noemde het CDA gisteren nog een Middenpartij? Het midden schuift in rap tempo wel heel ver naar rechts ... Veel sterkte CDA! De VVD wil ik feliciteren. Mark Rutte heeft het uitstekend gedaan en hoefde alleen maar een Hollands gezegde te volgen: Als twee honden vechten om een been, gaat Mark Rutte er mee heen. Aan hem de eer om 18 miljard te bezuinigen op onze samenleving, omdat de rechtse ridders wereldwijd hier en daar een paar kleine financiële steekjes lieten vallen ... Proost Mark!

1 Reactie
fjacobse
fjacobse7 sep. 2010 - 10:01

--- De PVV stemmer wens ik veel geluk met deze coalitie.--- Bedankt.

ElChe
ElChe7 sep. 2010 - 10:01

Wat een ongelooflijke jojo soap. Het onvermogen van Nederland en de Nederlandse politiek wordt hiermee aangetoond. Je durft in het buitenland toch niet meer te zeggen dat je een Nederlander bent. Ik schaam mij diep voor deze bananenrepubliek.

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber7 sep. 2010 - 10:01

Alles verloopt via het staatsrechtelijke boekje. Daar hoef je je toch niet voor te schamen. Snel een linkse regering is natuurlijk niet om je voor te schamen.

cengiz66
cengiz667 sep. 2010 - 10:01

Wilders: 'De PVV-fractie zegt: doorgaan' Ik heb die fractie vooralsnog niets horen zeggen. Er is er maar 1 die spreekt.

3 Reacties
sociaaltje
sociaaltje7 sep. 2010 - 10:01

Overleg met de fractie door de ogen van Geert: Geert kijkt s 'morgens in de spiegel en neemt een besluit. Dan komt hij in de Fractiekamer en geeft zijn beslissing door. Overleg...... Geert overlegt alleen met zichzelf.

BillDuin
BillDuin7 sep. 2010 - 10:01

Zoiets noemen ze dan ook niet voor niets een debat met enkel de fractieleiders, of is het je niet opgevallen dat van de overige partijen enkel de fractieleiders aan het woord kwamen?

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag7 sep. 2010 - 10:01

De PVV-fractie is de meest eensgezinde fractie van de 2de kamer. Geert W. tegenspreken betekent immers dat je je mooie baantje (elke dag klagen over die verschrikkelijke linkse ... vul zelf maar in) kwijt bent en dat mooie salaris dat door de belastingbetaler wordt opgehoest. Geert W. weet wel raad met dissidentjes zoals bij het CDA... In de kerker ermee!

Amarinde
Amarinde7 sep. 2010 - 10:01

Nu hoorde ik net op TV dat er krachten binnen het CDA het op de heupen hebben en Verhagen willen lozen..... Waar kan ik dit controleren op waarheid? Wie weet hier meer van? Het zou toch wat zijn als het CDA intern zover is dat deze ratte streken niet alleen door Verhagen worden uitgehaald maar de fractie daar ook raad mee weet. Geeft wel aan, als dit waar is, dat het CDA tot op het bot verdeeld is. Er veel meer dissidenten in die partij zitten dan nu bekend is.

3 Reacties
ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

[...] Waar kan ik dit controleren op waarheid? Wie weet hier meer van? [...] Dat kwam Kees Boonman te weten na een rondje bellen met CDA fractieleden, maar de informatie is uiteraard vertrouwelijk.

ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

Ben benieuwd op welk moment Wilders weer aanleiding ziet om de stekker eruit te trekken... of CDA doet het (toch) na 11 september, na Wilders' speech in the Big Apple.

pieterjanssen
pieterjanssen7 sep. 2010 - 10:01

Uitslag van dit-is-de-dag enquete op radio 1 vandaag ook bizar: 2/3 van cda raadsleden is tegen pvv en/of regeringsdeelname door cda. Wat heeft volkskrant dan toch laatst onderzocht bij cda kader? Maar idd kees boonman bij 1 vandaag verwacht nog een interne coup op verhagen. Zal me een congres worden.

cengiz66
cengiz667 sep. 2010 - 10:01

Volgens Wilders zit hij niet in de regering omdat de Islam verschillend geduid wordt door de partners. De man neemt geen regeringsverantwoordelijkheid omdat er een meningsverschil is over een religie of ideologie!? Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan zijn strijd tegen de Islam. Alsof er geen belangrijkere zaken zijn in Nederland.

2 Reacties
JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Wilders is niet normaal. Helaas gaan die andere 2 draaikonten te laat achter komen.

sociaaltje
sociaaltje7 sep. 2010 - 10:01

Alle zogenaamde sociale standpunten van de PVV, zijn ingeleverd op het moment dat de PVV zich schaarde achter de zeer zware bezuiniginsplannen. De Islam is het enige punt uit het Wilderskamp waar hij nog hard over kan brullen. Dat zal Geert dus ook blijven doen. En heel hard ook, als compensatie voor het feit dat verder al zijn beloftes op de sociale thema's aan zijn kiezers heeft gebroken. Te beginnen bij de AOW leeftijd binnen 24 uur.

FritsFransen
FritsFransen7 sep. 2010 - 10:01

Vanuit Noorwegen: wat is dat daar voor een raar gedoe? EErst de stekker er uit trekken, daarna wordt een gewaardderd cda-lid opgeofferd, om daarna weer gewoon door te gaan alsof er helemaal niets gebeurd is... Wat is die Blonde Bass daar toch een Ongelooflijke Opportunistische Draaikont! Oftewel: OOD. En dat geldt ook voor Maxime Verhagen, die erin is geslaagd het CDA tot eng-rechts partijtje te maken... (Mijn moeder - dat schreef zij mij onlangs - heeft het lidmaatsxchap van het CDA opgezegd.... Zij heeft haar leven gestemd op die partij, verknocht met het Christelijke gedachtegoed als zij was, daarvoor trouwens op de ARP). En dan die ongeloofrlijke haat naar alles wat linkser dan de VVD staat, ook op deze site geuit... Ben blij dat ik uit Nederland verdwenen ben...

1 Reactie
JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Mijn waardering voor de beslissing van je moeder.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Waren die normen en waarden van Balkenende gewoon flauwe grapjes? Nam hij ons in de maling? bedoelde hij toen alleen de moslims, indirect? tjonge jonge. Als hij een echte christen democraat is dan ben ik een winterpeen.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

Ik weet één ding heel zeker, @Mostafa, jij bent geen winterpeen. :))

Ruud12
Ruud127 sep. 2010 - 10:01

Brekend nieuws. In het regeeraccoord van VVD-CDA-PVV komt te staan dat criminelen met dubbel paspoort naar hun land van herkomst worden teruggestuurd. Dat zijn de eerste bezuinigingen waaronder niemand hoeft te leiden, behalve dan de criminelen. De gelden die zo vrijkomen bij justitie, gevangeniswezen en politie kunnen nu ten goede komen aan onze bejaarden. Bravo.

5 Reacties
johnnysisko
johnnysisko7 sep. 2010 - 10:01

Ja en dat de banken nog steeds bonussen krijgen. En dat de hypotheken voor huizen rond de miljoen nog steeds blijven bestaan. Dat de ziekenfondspremies enorm omhoog gaan. Dan hoef je niet te klagen vind ik. Dat is dan dankzij de rechtse partijen

Scepticus2
Scepticus27 sep. 2010 - 10:01

waar heb je dat vandaan?

Amarinde
Amarinde7 sep. 2010 - 10:01

Er is sprake van gevangenissen sluiten in Nederland weet je nog? We verhuren nu zelfs capaciteit aan onze zuider buren.... waar heb jij geslapen de laatste 2 jaar?

pieterjanssen
pieterjanssen7 sep. 2010 - 10:01

Lijkt me een proefballonnetje dat snel uiteen spat. Ik ben geen jurist, maar iemand zijn nederlandse paspoort afpakken en gewoon deporteren zie ik nog niet in internationale verdragen staan. Let wel, dat kan u en mij ook overkomen, dus. Ik denk dat bedoeld wordt iemand met -tijdelijke- verblijfsvergunning, die wellicht ingetrokken wordt.

mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

jesus ja....dat ik daar niet aan heb gedacht...als ze dat doen hoeft er geen 18 miljard meer worden bezuinigd

ErikDoes
ErikDoes7 sep. 2010 - 10:01

Ik heb een verzoek aan alle sympathisanten van links hier op het forum. Laten we nou eens stoppen met vergelijkingen maken met de NSDAP, stoppen met over "Bruin I" te spreken als we de VVD/CDA/PVV combinatie bedoelen, stoppen met de PVV fascistisch of rascistisch te noemen, geen woorden meer in de mond te nemen als "ratten", "smeerpijp" en "goorneusje". "Onbeschoft", "vals", "rechtsextremist", "mafkezen" en "bruine geur" hoeft van mij ook niet. Sterker nog, ik vind het - als iemand met een visie op de samenleving die we in het algemeen links noemen - zelfs ergerlijk om hier doorheen te moeten ploegen op zoek naar argumenten, omdat 1) het van weinig beschaving getuigt 2) elke discussie ermee wordt dood geslagen 3) sympathisanten van de PVV er alleen maar munitie mee in handen krijgen 4) het de verongelijktheid over het woordgebruik en de houding van Wilders ongeloofwaardig maakt - terwijl er zo veel reden is om daar verongelijkt over te zijn. Iedereen mag zijn verontwaardiging uitspreken over wat wij de laatste tijd krijgen voorgeschoteld vanuit Den Haag. Ook ik val van de ene verbazing in de andere en verbaas me er nog het meest over dat veel mensen deze manier van politiek bedrijven maar gewoon lijken te vinden. Maar laten we als we onze verontwaardiging opschrijven voortaan bovengenoemde en soortgelijke bewoordeningen vermijden en laten we eens kijken wat voor discussies we dan krijgen hier op Joop.nl. Ik denk betere.

7 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

Er zijn gedegen onderzoeken geweest naar o.a. de machtsstructuur, retoriek en doelstellingen. De overeenkomsten met Ultra Rechtse en fascistische partijen zijn bewezen. Verschillen zijn minimaal. De enige mazzel die we hebben is dat de Rattenvanger niet aan genocide denkt. Daarnaast wil ik je nog wijzen op de 'vriendenkring' van deze valse fluiter.

JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

U richt zich tegen het verkeerde segment van het politieke spectrum met uw verwijten en verzoek. Het optreden van Rutte in het debat was een minister-president onwaardig en alleen met de term "puberaal" af te doen. Deze man is ongeschikt als minister president. Op de van simplisme doortrokken buehne van de nederlandse politiek is de knul wellicht nog net te handhaven maar op het internationale toneel gaat Nederland met deze figuur met zo'n optreden af als een gieter. Dat kun je nu al zien aankomen. Wat de gelijkenis tussen de PVV en bijv. de NSB betreft: die gelijkenis is er. Dat zijn de feiten en daaraan is niet te ontkomen. Bovendien, meer aansluitend op uw betoog/verzoek: nooit na 1945 heeft een nederlands parlementarier zich in zo'n laag bij de gronds taalgebruik in het openbaar uitgelaten als Geert Wilders gedurende de afgelopen jaren. Nooit na 1945 heeft een nederlands politicus de ongeschreven fatsoensnormen met zoveel voeten getreden. Om kort te gaan: het ligt niet aan links dat de discussie gaandeweg in krachttermen wordt gevoerd. Verwijten daaromtrent zullen toch in eerste instantie in de richting van de PVV en in tweede instantie in de richting van de VVD gemaakt moeten worden. Helaas zijn dat soort verwijten vaak aan dovemansoren gericht: een gebrek aan innerlijke beschaving is nu eenmaal een privilege dat rechts zich meent te kunnen toeeigenen.

matrix2
matrix27 sep. 2010 - 10:01

Dat zal niet gaan lukken Erik. Links krijgt een verschrikkelijke draai om de oren. Geert Wilders zit op de bandwagon en zal weldra ook stemmen van links gaan pakken. De media zal hier een belangrijke rol in gaan spelen de komende jaren. De PVV is nu de hand die voed. Dit betekent dat de onmacht onder links steeds groter wordt. Uit onmacht gaan mensen rare dingen doen zoals schelden...

JanvdH2
JanvdH27 sep. 2010 - 10:01

Alls we dan ook geen opmerkingen meer horen over: 1. De linkse kerk 2. Thee drinken 3. Linkse subsidie slurpers 4. Paars is een ramp voor Nederland Wilders heeft zich sinds hij met de groep Wilders is begonnen met allerlei oneliners afgezet tegen wat hij noemt "de linkse kerk". Maar laten we het over de feiten hebben, lijkt me een goed begin.

ErwinB2
ErwinB27 sep. 2010 - 10:01

Ach, voor elke keer dat het woord Linkse Kerk is gevallen, mag ik toch wel Bruin I zeggen? Of mag Wilders wel alles zeggen vanuit vrijheid van meningsuiting, maar als er iets naar hem wordt gezegd is het demoniseren? Ik houd ook van correct taalgebruik, ook al ben ik iets dyslectisch. Maar ojee, als je het over grof taalgebruik wilt hebben, ga eerst eens naar je vrienden van de PVV! Zo grof zijn politici niet eerder geweest, en ze zijn er allemaal goed in blijkbaar. Dus als je Bruin I niet aan kan: wen er maar an!

wapzz
wapzz7 sep. 2010 - 10:01

Mag ik Wilders dan wel kwalificeren als "ondemocratisch" en vooral "ontzettend bang" en "niet erg beschaafd"? Om wat gematigder termen te gebruiken? Want ja, dat schelden vind ik ook niet leuk En als Wilders scheldt hoef ik dat niet te doen Mee eens De pest is alleen dat de PVV alle kritiek op die partij ziet als schelden enof fout en dat betekent: Bek houden! Ik heb bewondering voor Job Cohen, die uiterst beschaafd telkens weer van repliek dient Figuren als Wilders weten zelfs te beweren dat Cohen hen 'demoniseert' Daar word ik dus , zelfs als niet PvdA-er een beetje niet goed van Ik ben het dus met je eens dat niemand hoeft te schelden Blijft de vraag of de term "facistisch' wel schelden is Misschien moeten we daar eens over discussieren

cormol
cormol7 sep. 2010 - 10:01

Aangezien we er de oorlog niet meer bij mogen halen, mag ik dus niet meer zeggen dat we op 4 mei de overwinning op het (nationaal) socialisme vieren? En schreef Jacco Gunst niet in het reformatorisch dagblad: ?Fennema benadrukt ter verklaring vooral het gewiekste, van Bolkestein afgekeken, spel van Wilders, zoals dat tot uiting kwam in de manier waarop hij het Nederlandse anti-Europagevoel wist uit te buiten. Wilders' verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog noemt Fennema ijzersterk. Door de gevaren van de islam gelijk te stellen aan die van het nazisme sloeg hij extreem links de wapens uit handen. Een meesterzet, aldus Fennema.? Gelukkig krijgen we van ons blondje nog wel enige ruimte: Wilders: 'Mensen mogen me knettergek noemen, maar geen racist' Dat men in protestants-christelijke kring in elk geval doorziet wat voor vlees men in de kuip heeft, blijkt uit het volgende dossier: http://www.nd.nl/dossiers/politiek/woordenboek-wilders

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2010 - 10:01

PVV, volkomen rigide, rechts en fascistoïde. Geweldadig en vol haat, gesteund door Kerkenraad. Volkomen paranoïde.

3 Reacties
Piranesi2
Piranesi27 sep. 2010 - 10:01

Een vijfwerf hulde

Winston2
Winston27 sep. 2010 - 10:01

:-))) Goeie!!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Mamma mia! formidabele, nog erger, fantastisch.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Beste mensen, aangezien men hier 100% objectief is zou ik graag even een uitleg over het volgende hebben: - waaruit blijkt dat de PVV geweldadig is? ( voorbeelden zijn handig want een statement afgeven zonder argumenten er bij telt niet mee) - eigenlijk hetzelfde hierboven maar dan de vergelijking PVV en NSB

5 Reacties
pieterjanssen
pieterjanssen7 sep. 2010 - 10:01

Ha, 1e is makkelijk: Hero Brinkman 2e: ... nee, sorry, is maar grapje, niet slaan serieus: Ik denk dat de simpele overeenkomst pvv en nsb zit in de manier waarop zij aan macht komen, namelijk gewoon door (irreëel) vijandsbeeld te creëren. Saamhorigheid gegarandeerd. Terechte verwijten van Baroso vandaag in eu statement. Wat in ieder geval mijn grootste bezwaar is, is dat hier één bevolkingsgroep in NL volkomen onterecht wordt geschaadt. Maar ja, dat wist u al, is nl al zovaak gezegd.

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2010 - 10:01

Beste Baruch, Wie voornemens is miljoenen moslims uit Europa te verwijderen zal ze toch enig geweld moeten gebruiken, niet? Zeg nu niet dat er een verschil is tussen droom en daad, de PVV zou die nachtmerrie waarmaken ware het niet dat ze wordt tegengehouden door degenen die zich realiseren dat het gebrek aan moed en fatsoen in de jaren dertig niet voor herhaling vatbaar is.

eagleye2
eagleye27 sep. 2010 - 10:01

Martin Bosma, lid van de Tweede kamer voor de PVV heeft een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor het afhakken van de neuzen van links georienteerde journalisten. Hij noemde met name Clairy Polak. Hij deed zijn uitspraken onder luid en instemmend gejuich en applaus van vele Wilders-aanhangers.

ReneeO
ReneeO7 sep. 2010 - 10:01

Verbaal gewend is de PVV-aanhang in ieder geval niet vreemd, getuige de vele bedreigingen en verwensingen per e-mail aan het adres van Peter R. de Vries en Herman van Veen, en ieder ander die het waagt kritiek op Wilders en zijn beweging te uiten.

JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Waaruit blijkt dat de PVV geweldadig is? Vanavond Nieuwsuur gezien: de amerikaanse achterban van Wilders in actie.

PeerJawel
PeerJawel7 sep. 2010 - 10:01

Het grote voordeel zou kunnen zijn dat er een prettige klimaatsverschuiving komt: Naarmate de wind sterker uit de rechtse hoek gaat waaien zullen de mensen steeds verder naar links worden geduwd. Er is dus nog hoop.

1 Reactie
mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

Precies...daarom zeg ik ook,dit gaat de VVD,CDA en PVV geen goed doen....waarschijnlijk bij de statenverkiezingen al dramatisch zetelverlies voor deze drie partijen en dan is regeren helemaal niet meer mogelijk

mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

Mark Rutte is door de koningin ontboden voor nader overleg

1 Reactie
JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Billekoek?

Pietertje2
Pietertje27 sep. 2010 - 10:01

Wanneer gaat het CDA eens wakker worden? Waar zijn de echt liberalen van de VVD gebleven? Is de liberaal een uitstrevend ras in Nederland?

1 Reactie
ErwinB2
ErwinB27 sep. 2010 - 10:01

Ben bang van wel... Ze zijn bang geworden. Bang hetgeen ze hebben bereikt in de jaren 90 met Paars+ nu te verliezen. Bang dat ze 120 moeten blijven rijden terwijl 140 zo veel leuker is. En ach, ze zijn in hun ogen dus ook meer waard dan al die mensen die niet die positie hebben kunnen bereiken! De hand-ophouders, de stumpers, de uitkering-trekkers en kansarme immigranten die nooit van hun leven een Lexus zullen kunnen bezitten, laat staan goed van de HRA gebruik te kunnen maken. Die groep liberalen vind het niet fijn dat ze eenzelfde soort Ziektekostenverzekering hebben als die arme sloebers. Ze balen dat ze in de zelfde file staan. Ze balen dat ze in de zelfde supermarkt komen. Gelukkig hebben ze hun vinex wijk om zich lekker onder eigen volk te kunnen bewegen. De liberaal van vroeger is bang geworden... ze zijn er dus niet meer... De overgebleven liberalen zitten bij de D66 of bij Groenlinks.

roelf2
roelf27 sep. 2010 - 10:01

Links heeft het vermeende morele gelijk, Wie dat niet gelooft moet door het slijk, Tolerantie wordt verward met onverschilligheid, Investeren met potverteren, (na ons de zonsvloed) Eigen verantwoordelijkheden worden afgewenteld op de maatschappij, Deze boot gaat gelukkig aan ons voorbij.

2 Reacties
EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag7 sep. 2010 - 10:01

Links heeft tenminste nog moraal... Ach ja Erst das fressen dan komt die moraal (vast faud geschreven. who cares) Alsof rechts niet gelijkhebberig zou zijn. Wilders die zit dadelijk alleen nog maar in het kabinet om een linkse coalitie te voorkomen. Als het schoothondje van Rutte en Verhagen. Volgens u moeten we dat zien als opofferingsgezindheid? Wilders alleen bezig met zijn eigen ego en zijn persoonlijke vendetta tegen de islam. En de rest is er allemaal bij verzonnen.

ErwinB2
ErwinB27 sep. 2010 - 10:01

"Links heeft het vermeende morele gelijk": eigen mening mag niet zolang het niet rechts is? "Wie dat niet gelooft moet door het slijk": euh... als je de afgelopen jaren niet ziet WIE degene is die mensen door het slijk haalt is 'knettergek'! "Tolerantie wordt verward met onverschilligheid": Een rechts coalitie is er voornamelijk voor rijke blanke (christelijke) mannen. Voor de rest is er onverschilligheid zolang er elk jaar meer wordt besteed aan Sinterklaas en Kerst inkopen. "Investeren met potverteren, (na ons de zonsvloed)": De grootse subsidie MOET blijven bestaan. De HRA is belangrijker voor rechtse partijen dan de zorg of onderwijs. "Eigen verantwoordelijkheden worden afgewenteld op de maatschappij": euh... is het niet de PVV zegt dat alles in Nederland komt door buitenlanders en Links, terwijl links niet eens aan de macht was? Welke eigen verantwoordelijkheid neemt rechts als het gaat om de financiële crisis, of een bouw-fraude... "Deze boot gaat gelukkig aan ons voorbij": Lees eens een Groenlinks verkiezing statement, of lees Femke Halsema haar stuk hier over Rutte en het tochtje met Verhagen en Wilders. "Links" als één stroming bestaat niet, net zoals "rechts" niet één stroming is. Niet alleen rechts-links denken en in dogma's die daarbij horen. Er zijn linkse partijen, die echt veel meer willen bezuinigen dan bijvoorbeeld de SP wil. Maar de keuzes zijn anders dan rechtse partijen wil. Dus: wees voorzichtig met de dogma's, ze zijn niet reëel, zowel voor rechts als links niet.

krabmanelli
krabmanelli7 sep. 2010 - 10:01

Wij beatrix gehoord hebbende de fractie voorzitters der statengeneraal en dergelijke. Vragen u mijnheer Rutte om een proeve van een regeerakkoord te schrijven en u te informeren bij regeringspartners om te komen tot een regering die kan rekenen op en succesvolle samenwerking met de statengeneraal. Vanwege het mislukken van eerdere poging moet u nu streven naar een meerderheidscoalitie. Wij maken u er op attent dat dit uw laatste poging is. Persoonlijk hopen wij dat u succesvol zult zijn! dit zeggende drukt zij haar sigaret uit in de vlaai die Geert wilders heeft laten staan.

1 Reactie
mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

lol maar die vlaai was al door het toilet gespoeld

cuypsong
cuypsong7 sep. 2010 - 10:01

Als de drie linkse partijen nu niet stevig gaan samenwerken blijven wij nog jaren van dit kabinet "genieten".

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods7 sep. 2010 - 10:01

+++ Als de drie linkse partijen nu niet stevig gaan samenwerken blijven wij nog jaren van dit kabinet "genieten". +++ Het ligt nu allemaal in de handen van de twee overgebleven kritische CDA-Kamerleden.

contra
contra7 sep. 2010 - 10:01

Compliment voor het initiatief. Al enige tijd had ik de hoop dat er eens iemand van de linkerflank op zou staan om dit te zeggen. Ik ben echter bang dat jouw verzoek aan dovemansoren is gericht. Alleen al in de reacties op jouw bericht staan een handvol verwensingen en grove krachttermen. En dan heeft nog maar een fractie van de die-hard schreeuwers gereageerd... Ergo jouw verzoek is té geciviliseerd.

3 Reacties
contra
contra7 sep. 2010 - 10:01

Bovenstaande betreft een reactie op Erik Does, di 07 september 2010 20:04

hphilippens
hphilippens7 sep. 2010 - 10:01

Je hebt gelijk met je reactie op Erik Does. Die roept op tot genuanceerde reacties. Dat neemt niet weg dat de reacties daar weer op dat Wilders welbewust beledigt ook waar zijn. Hij moet daar ook mee ophouden. De vergelijking met tweede wereldoorlog-fascisme is natuurlijk altijd onjuist. Alleen al omdat we in andere tijden leven. Maar ook omdat iedere beweging weer eigen eigenaardigheden heeft. We kunnen wel constateren dat het PVV-lid zichzelf 'rechts' noemt en dat als een soort eretitel gebruikt.

JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Ik kan geen verwensingen vinden in de reacties. Laat staan grove krachttermen. Kan het zijn dat rechts wat hypergevoelig is daar waar het kritiek betreft?

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 10:01

Rutte doet het goed: ontspannen, met hier en daar een grapje, en op de inhoud. Een premier waardig.

5 Reacties
mees.
mees.7 sep. 2010 - 10:01

Nou... Ik vind hem een premier onwaardig en vrees dat ik niet de enige ben Zijn opmerking: RECHTS NEDERLAND ZOU ZIJN VINGERS ER BIJ AFLIKKEN is alles behalve een premier waardig 'Een enorm gebrek aan maatschappelijke realiteit' Blijkbaar heeft Rutte niet door dat hij een hele grote groep mensen tegen de schenen schopt

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag7 sep. 2010 - 10:01

Rutte gaat Balkenende met gemak verslaan als de meest gehate premier aller tijden met die plastic grijns...

Amarinde
Amarinde7 sep. 2010 - 10:01

Sorrie maar zijn gedrag is zeer laakbaar. Het passeren van Beatrix is een MP onwaardig. Het spijt mij geweldig. Hiermee heeft Rutte aangegeven zo machtsgeil te zijn dat hij elk fatsoen overboord gooit. En dan nog een grote mond tijdens het debat over Staatskunde.

meijerlahn
meijerlahn7 sep. 2010 - 10:01

"Rutte doet het goed:" Ja, dat vindt waarschijnlijk zijn moeder.

JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

Ik weet niet wat jij voor beeld van een premier voor ogen hebt maar je neemt wel met erg weinig genoegen.

meijerlahn
meijerlahn7 sep. 2010 - 10:01

Laat dit zootje maar gaan regeren. Misschien dat het klapvee dan eens wakker wordt en ze zullen merken dat hun portemonnee sneller leeg raakt dan ooit, de rijken rijker worden en ook de paar rechten die ze nog hadden verder worden geminimaliseerd: WW wordt teruggebracht naar maximaal een jaar Ontslagrecht wordt versoepeld Minimumloon naar beneden Zorgpremies worden sky high Eigen risico in de zorg wordt verhoogd. Met andere woorden: egoïsme inplaats van solidariteit.

1 Reactie
brynnar
brynnar7 sep. 2010 - 10:01

"Misschien dat het klapvee dan eens wakker wordt" Ik denk het niet, Isis, het klapvee slaapt rustig door, zoals altijd. En elke keer als ze ruw worden gewekt door negatieve maatregelen door wéér een CDA/VVD-kabinet (zoals we die meestal hebben in Nederland), fluisteren de dienstdoende politici hen zachtjes is dat het allemaal de schuld is van "links". En het klapvee slaapt weer gerustgesteld in, om straks uit onvrede wéér de stem te verlenen aan hetzelfde beleid dat de problemen in de eerste plaats heeft veroorzaakt. Mvgr - B

ErikDoes
ErikDoes7 sep. 2010 - 10:01

In reactie op iedereen die op mijn bijdrage hieronder van 20:04 heeft gereageerd: Ik had niet de illusie dat ik meteen de handen op elkaar zou krijgen. Kennelijk is het nodig dat ik voordat ik vraag om taalgebruik van een wat fatsoenlijker niveau, eerst duidelijk maak dat ik mij grote zorgen maak om de opmars van de PVV. En ja, de methoden waarvan die partij zich bedient doen ook mij erg denken aan wat ik heb gezien en gelezen over de jaren '30 in Duitsland. Zo, dan is dat misschien uit de weg en heeft u mij misschien een beetje beter geplaatst. Anders wordt er maar aan mijn bedoelingen getwijfeld. (Ook zoiets, iedereen denkt maar zo graag voor een ander en vult oh zo makkelijk in hoe de ander wel niet zou denken.) Dan nu nog wat toelichting op de achtergond van mijn verzoek, wat eigenlijk meer een suggestie is en geen verwijt, zoals ik in een van de reacties heb gelezen. Ik geloof niet dat ik iemand iets heb verweten. Bijna anderhalf miljoen mensen hebben gestemd op de PVV. Vele tienduizenden van deze kiezers hebben naar mijn stellige overtuiging helemaal niets op met fascisme, racisme (verkeerd gespeld in mijn eerste stuk) en de NSB. Toch beschuldigen we ze daar alle anderhalf miljoen heel makkelijk van. Ze zijn hoogstens vatbaar voor de retoriek van Wilders. Wat links te doen staat is deze mensen ervan overtuigen dat de weg van Wilders de verkeerde is, een die leidt tot escalatie. Velen van jullie proberen dat ook. Lastiger wordt het al als het gaat om het erkennen van bepaalde problemen die gepaard gaan met integratie en het voldoende duidelijk maken welke oplossingen links dan voor ogen staan. En dat dat betere, meer op de toekomst gerichte oplossingen zijn waar wij in de wereld uiteindelijk meer aan zullen hebben dan de escalatie methode van Wilders. De hele riedel van fascisme, racisme en vergelijkingen met de NSB gaat volledig aan deze problematiek voorbij en gaat volledig voorbij aan de beweegredenen van tienduizenden PVV kiezers om PVV te stemmen. Over het woordgebruik zal ik door middel van een voorbeeld duidelijk maken wat ik bedoel. Toen Bleker in Knevel en van den Brink pleitte voor een kabinet dat zou samenbinden en geen groepen in de samenleving tegen elkaar zou opzetten, noemde Wilders hem een zeurpiet. Wat ik de kern hiervan vond was dat Wilders door zo te reageren (hij had ook geen twittertje kunnen sturen en gewoon zijn mond kunnen houden) aangaf dat hij het kennelijk ongepast vond dat Bleker opriep tot samenbinding en het niet tegen elkaar opzetten van groepen. Maar de discussie gaat vervolgens over het woordje zeurpiet. Dat wordt vervolgens meteen afgedaan met de tegenwerping dat de PVV zelf ook van alles over zich heen krijgt - einde discussie. Dat het helemaal geen einde discussie is en dat het merkwaardig is dat Wilders op zo'n toch redelijk positieve oproep van Bleker als door een wesp gestoken reageert heb ik vervolgens nauwelijks nog gehoord. En zo zijn de woorden die wij hier gebruiken soms een sta in de weg, leiden ze af van waar het werkelijk om gaat en blokkeren ze de discussie. Dat is mijn punt. Dat "de tegenpartij" een bepaald woordgebruik bezigt betekent niet dat wij dat ook maar moeten doen. Sorry dat ik hier zoveel tekst voor nodig heb.

3 Reacties
JanB2
JanB27 sep. 2010 - 10:01

"Wat links te doen staat is deze mensen ervan overtuigen dat de weg van Wilders de verkeerde is, een die leidt tot escalatie" In de praktijk lijkt dit onbegonnen werk, althans daar waar het de PVV-stemmers betreft die op internetfora uiting geven aan hun voorkeur. De PVV-aanhang op Joop houdt het over het algemeen netjes, op andere fora is dat verre van het geval. Als je alleen de uitlatingen en de verwensingen op andere fora zoals youtube zou beschouwen dan zou je tot de conclusie moeten komen dat de PVV-aanhang louter uit gajes bestaat dat eigenlijk nooit stemrecht had mogen hebben en wellicht zelfs geen vrijheid van spreken. Zo'n conclusie is te kort door de bocht, youtube etc. leveren geen aselecte steekproef onder PVV-stemmers in dit verband (althans dat hoop ik). Toch is de toon van rechts over het algemeen tamelijk jennerig. Gecombineerd met een beperkte kennis van zaken en telkens weer dezelfde platitudes die zo uit een toespraak van Wilders kunnen komen kan ik mij voorstellen dat dat wrevel opwekt. Die uit zich dan in wat gespierdere reacties. Daarnaast kan een gechargeerde uitspraak ook passen binnen een stijlfiguur die, mits met mate ingezet, bij kan dragen aan een betoog. That's all. Persoonlijk vind ik de toon hier op Joop, zowel van links als van rechts, erg meevallen.

matrix2
matrix27 sep. 2010 - 10:01

Ik sta achter dit initiatief Erik. Verkiezingstijd is voorbij mensen..! Graag de rede weer terug in de reacties. Wordt dit forum ook beter van lijkt mij.

Pjotrs
Pjotrs7 sep. 2010 - 10:01

"Bijna anderhalf miljoen mensen hebben gestemd op de PVV. Vele tienduizenden van deze kiezers hebben naar mijn stellige overtuiging helemaal niets op met fascisme, racisme (verkeerd gespeld in mijn eerste stuk) en de NSB. Toch beschuldigen we ze daar alle anderhalf miljoen heel makkelijk van." Als de verhoudingen onder de PVV-stemmers zo lagen (slechts enkele procenten van hen hebben niets op met fascisme) dan zou ik er geen enkele moeite mee hebben om ze fascist te noemen. Dat enkele dwaallicht dat in de verkeerde film terecht is gekomen zoekt het zelf maar uit. Ik denk dat de verhoudingen en de verscheidenheid aan motieven om een ressentimentsstem uit te brengen iets anders liggen.

adjohan
adjohan7 sep. 2010 - 10:01

Bah, Halsema en Pechtold, bangmaak- en fatsoensrakkerij. Onoprecht en dom. Ze bewaart zijn woorden voor als er ambassadeurs op de mat staan. Ha, NL is kampioen internationaal fatsoen. Ze willen verantwoording, verantwoording. Van wat eigenlijk? Wat is er nu zo fout aan een meerderheid die samen wil werken aan het realiseren van hun programma? Ze willen alleen maar hun oprechte afschuw uitspreken. Doe maar. Maar geloof niet dat op zich voldoende is om een punt te maken. Ook niet als je het tientallen keren herhaalt. Ik hoop dat dit kabinet er komt.

2 Reacties
pieterjanssen
pieterjanssen7 sep. 2010 - 10:01

Begrijp ik je nu goed dat je eigenlijk met een kleinst mogelijke meerderheid in de 2e kamer de (grond)wettelijke controlerende functie van die 2e kamer wil afschaffen.. pffff... de nood is hoog

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods7 sep. 2010 - 10:01

+++ Ik hoop dat dit kabinet er komt. +++ >>> Je bedoelt dat laffe kabinet waarbij de PVV nodig is om aan een meerderheid van zetels te komen, te debiel is om ministers te leveren, wel van alles mag roepen maar het kabinet daarvoor niet ter verantwoording mag worden geroepen? Dat is lafheid ten top.

opmerker
opmerker7 sep. 2010 - 10:01

Ik had nog een kleine hoop dat Wilders, niet verder wilde omdat hij veel te veel van zijn verkiezingsbeloften had verkwanseld. Op sociaal niveau was hij niet bereid veel te verslechteren. We zullen zien wat hij allemaal gedoogd.

1 Reactie
frankie48
frankie487 sep. 2010 - 10:01

Beste Wim, Ook u spreekt over een partij alsof die uit één man bestaat, maar zal bij het verkwanselen van alle programmapunten die zo links aandeden er binnen zijn eigen fractie werkelijk niemand durven te roepen dat hij te ver is gegaan, en dat die persoon in het belang van de partij en zijn kiezers daarom geen steun zal gaan geven aan het concept regeerakkoord. Nu heb ik ze daar bij de PVV niet zo hoog zitten, maar het zullen toch niet allemaal dwaze lammeren zijn die niet zelfstandig een mening kunnen vormen, en aan hun water zullen moeten aanvoelen dat er ook mensen op hun hebben gestemd die de mix van rechtse en linkse ideeën door elkaar hen aanspraak. Als dit niet zo zal zijn dan, dan weet ik niet meer waar we met ze alle op af steven, want dan zitten er 23 onbekwame mensen in een tweede kamer, die hun zakken aan het vullen zijn over de aller-zwakste van onze maatschappij.

adjohan
adjohan7 sep. 2010 - 10:01

HM is toch ook een figurant in dit hele spel? Dat we dat nu aan links, de sp nota bene, moeten uitleggen. Links trekt zo langzamerhand zo veel uit de kast dat ze binnenkort nog schrikken als ze zien op welk niveau ze zich zelf ondertussen bevinden.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods7 sep. 2010 - 10:01

+++ Links trekt zo langzamerhand zo veel uit de kast dat ze binnenkort nog schrikken als ze zien op welk niveau ze zich zelf ondertussen bevinden. +++ >>> Nog steeds op het niveau van fatsoen. Je kunt republikein zijn, maar op het moment dat je nog in een monarchie zit is het niet fatsoenlijk om in de Kamer te gaan roepen wat de koningin moet gaan besluiten. Want dat is waar het hele theater van PVC op neer kwam. En dat is zeker voor het CDA een beschamende vertoning.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 sep. 2010 - 10:01

Is het niet handig om heel even te wachten tot wat de rechter zegt over Wilders, in Oktober, zeggen ze. Het is toch geen gezicht als in de stilte een minister van iets bent en je moet een paar maandjes de cel in? Gaat hij regeren en het land besturen uit een kelder in zijn cel? Kijk langer dan je neus lang is, zeggen ze.

1 Reactie
contra
contra7 sep. 2010 - 10:01

PVV zou gedoogsteun leveren en geen ministers. Maar ik ben het met je eens dat NL met een veroordeling van GW een pleefiguur slaat.

Gelijkhebber
Gelijkhebber7 sep. 2010 - 10:01

Zwak optreden van Cohen. Interrumperen vanaf een spiekbriefje komt niet sterk over. Daarnaast was hij in het debat geen partij voor Rutte. Pechtold en Halsema deden het echt beter. Hoog tijd voor Plasterk. Die had het zeker beter gedaan.

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods7 sep. 2010 - 10:01

+++ Zwak optreden van Cohen. Interrumperen vanaf een spiekbriefje komt niet sterk over. Daarnaast was hij in het debat geen partij voor Rutte. Pechtold en Halsema deden het echt beter. Hoog tijd voor Plasterk. Die had het zeker beter gedaan. +++ >>> Plasterk had het precies hetzelfde gedaan. En terecht, want ik vond Pechtold en Halsema drammerig, alhoewel Pechtold natuurlijk groot gelijk had met zijn mastodontenstelling en Halsema's cabaretstukje uiterst onderhoudend en terecht was. Cohen begreep dat het echte gevecht gevoerd zal worden als het kabinet is aangetreden en Wilders de islam weer eens publiekelijk gaat demoniseren.

Dehnus
Dehnus7 sep. 2010 - 10:01

Ik vond dat spiekbriefje niet erg, dat is helemaal niet raar om een briefje van die grote mee te nemen tijdens presentaties en dergelijke. Om zeker te weten dat je alles behandelt. Ik vond het spellen met de telefoontjes, van zowel links als rechts (Heb Geert Wilders en Job Cohen het zien doen) en al dat ginnegappen en gelul alsof het pubers waren, vele malen erger dan een "spiekbriefje".