Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechts-radicale ondernemer klopt naïeve complotdenkers geld uit de zakken

  •  
22-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11184 keer bekeken
  •  
rondaldheister

© Foto: screenshot YouTube

Goedgelovige complotdenkers laten zich in het ootje nemen door opportunistische coaches die beloven dat ze miljonair kunnen worden als ze zichzelf onafhankelijk verklaren. De meest prominente coach is de rechts-radicale Ronald Heister, schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Heister verkoopt geboortetrustpapieren waarmee de kopers volgens hem ‘autonoom’ worden. Door hun onafhankelijkheid uit te roepen, zouden de bezitters van de papieren geen belastingen of boetes meer hoeven te betalen.

Ook zouden de ‘autonome mensen’ recht hebben op anderhalf miljoen euro, uit te keren door de Nederlandse staat. De complotdenkers zijn er namelijk van overtuigd dat de Belastingdienst in werkelijkheid een trustfonds is dat wordt beheerd door Koning Willem-Alexander. Wie zich onafhankelijk verklaart, zou recht hebben op een ‘erfenis’ uit dit trustfonds. Vreemd genoeg denken de Belastingdienst en de rechtbank daar heel anders over.

Ondertussen verdient Heister goed aan de complottheorie. Om zich af te scheiden van Nederland moeten mensen Heister om te beginnen honderd euro betalen. Dat is vaak nog maar het begin. Al snel komen er allerhande andere kosten bij, bijvoorbeeld voor consults en het schrijven van brieven aan de Belastingdienst.

Heister bevindt zich volgens NRC in kringen van reactionaire katholieken die gelieerd zijn aan Forum voor Democratie. “Voor de oerconservatieve katholieke stichting Civitas Christiana organiseert Heister in dat jaar het congres Cultuur onder vuur. Sprekers gaan tijdens de bijeenkomst in Haarlem tekeer tegen de twee „nepreligies”: islam en „klimaatgekte”. In datzelfde jaar gaat Heister samenwerken met complotzender en uitgeverij De Blauwe Tijger, van het katholieke Forum-lid Tom Zwitser. Op die zender lanceert Heister zijn nieuwe bedrijf, Bossmaker, dat de geboortetrustpapieren gaat verkopen. Ook bij de nieuwe publieke omroep Ongehoord Nederland mag hij reclame maken voor zijn bedrijf.

Het idee dat je je eigen onafhankelijkheid kunt uitroepen bestaat al langer bij sommige complotdenkers. Tien jaar geleden riep Johan Oldenkamp, die dat jaar lijsttrekker was namens een partij van UFO-gelovigen, al zijn onafhankelijkheid uit na aanmaningen van zijn zorgverzekeraar. Oldenkamp wilde zijn premie niet betalen omdat de verzekering naar zijn smaak te veel reguliere zorg vergoedde en te weinig alternatieve geneeswijzen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.