Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Rechts-radicale Modi laat coronacrisis in India volledig ontsporen

  •  
21-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
COVID19 Victims cremation in New Delhi, India - 20 Apr 2021

© (EDITORS NOTE: Image depicts death) Health workers carry a body of a person who died of COVID-19 for cremation at a crematorium in New Delhi. India logs more than 250,000 cases and over 1,500

De rechts-radicale Indiase premier Narendra Modi ligt onder vuur , nu zijn kabinet de greep op de corona-uitbraak in het land compleet is kwijtgeraakt. De besmettingscijfers gaan door het dak, de mortuaria liggen vol en ziekenhuizen hebben onvoldoende bedden en zuurstof.
De vraag naar medische zuurstof is de afgelopen weken vertienvoudigd, scholen moeten worden omgebouwd tot ziekenhuizen en in het westen van India kwamen deze week zeker 22 patiënten om het leven door een mankement aan de zuurstofvoorziening.
“Het hele zorgstelsel is ingestort”, verklaart dokter Jalil Parkar van het Lilavati-ziekenhuis tegen The Guardian. De patiënten liggen in de gangen en in de kelder van het ziekenhuis vindt triage plaats. “Buiten het ziekenhuis wachten mensen in ambulances en rolstoelen.” The Guardian spreekt van een ‘covid-hel’.
Net als andere ‘sterke’ leiders als Donald Trump en de Braziliaan Jair Bolsonaro heeft de hindoe-nationalist Modi de ernst van de situatie onderschat. Ondanks de enorme problemen in de zorg vindt hij nog altijd dat lockdowns alleen moeten worden afgekondigd als er echt niets anders meer mogelijk is.
Op Twitter dringen mensen aan op het vertrek van #SuperSpreaderModi. De Indiase premier ligt al geruime tijd onder vuur omdat hij de coronabestrijding actief tegenwerkt. Evenals Trump vorig jaar, blijft hij doorgaan met het houden van verkiezingsbijeenkomsten waarop tienduizenden mensen afkomen.
Hoewel India bekendstaat als een van de belangrijkste producenten van medicijnen heeft het land moeite met het opvoeren van de productie van coronavaccins. Belangrijke fabrieken klagen onder meer dat ze onvoldoende grondstoffen binnenkrijgen. Tot nu toe is slechts 1 procent van de Indiase bevolking gevaccineerd.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Joop Schouten
Joop Schouten22 apr. 2021 - 11:16

Dit overtreft Bolsenaro. Genocide met schuld. De angst en pijn. De stank. Dieptriest.

sjaak5
sjaak522 apr. 2021 - 10:50

Maar liefst 250.000 besmettingen per dag in India. Ongelooflijk. 1.300.000.000 inwoners Dan doen wij het een stuk beter met ongeveer 8000 besmettingen 30 keer meer besmettingen in India dan in Nederland. 75 keer meer inwoners in India dan in Nederland. Ok. iets minder in verhouding dan hier in Nederland maar dat komt vast doordat India niet zo dicht bevolkt is of omdat de mensen zich daar beter aan de regels houden.

7 Reacties
sjaak5
sjaak522 apr. 2021 - 10:52

En bijna niemand gevaccineerd in India. Gooi maar open.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 apr. 2021 - 12:33

En ik weet vrij zeker dat het testen in India alle prioriteit krijgt, net zoals T, die ook met de 'als je niet test is het er niet' de boel probeerde te managen.

Welp2
Welp222 apr. 2021 - 13:25

@sjaak Het gaat met name om de enorme/plotselinge groei in India. Eind/half februari waren het nog 10-15k besmettingen per dag, nu zo'n 300k [1]. 2 Weken geleden waren het 100k en die groei-ratio lijkt nog wel even door te zetten. Dat zou zo'n 1M dagelijkse besmettingen over 2 weken betekenen. Hierbij onderrapportage nog terzijde gezet. Destijds heeft India de 1e golf nog onder controle gehouden (ook al hadden mortuaria/crematoria het toen drukker dan de getallen doen voorkomen), maar dit ging gepaard met een draconische lockdown waarbij honderden miljoenen mensen opeens werkloos waren en niet meer in hun levensonderhoud konden voorzien. De vraag is of de net gekozen/herkozen politici weer zo'n lockdown zullen inzetten om deze 2e golf in te dammen. [1] https://www.worldometers.info/coronavirus/country/india/

itsme3
itsme322 apr. 2021 - 14:20

En u denkt dat de Indiase besmettingscijfers ook maar in de verste verte de werkelijkheid benaderen?!? Zelfs de sterftecijfers moet u moet een grote korrel zout nemen.

sjaak5
sjaak522 apr. 2021 - 14:51

@itsme Nee, vast niet. dat moeten er minstens 3 keer zoveel zijn, dus 750.000 om gelijke tred te houden met Nederland. Moeilijk he, grote getallen. Nederland vandaag op weg naar de 10.000

sjaak5
sjaak522 apr. 2021 - 15:15

@Welp 1 miljoen dagelijkse besmettingen over 2 weken? Dan zitten ze iets boven onze aantallen (in verhouding), Knap. Zonder vaccinatie.

Welp2
Welp222 apr. 2021 - 17:42

@sjaak Het probleem is dat er nagenoeg nog geen tekenen van afvlakking zijn. 1M dagelijkse besmettingen over 2 weken lijkt al onvermijdelijk, aangezien het gros van de mensen die nu positief getest worden al de volgende groep heeft besmet die binnen/over een week positief zullen testen. Zelf als men daar nu een lockdown zou afkondigen die besmettingen buitenshuis zou tegengaan, dan zullen nog steeds veel huisgenoten worden besmet. En het is niet uit te sluiten dat de groei nog wel door blijft zetten, ook al zal de R_effectief nu misschien wel gaan afnemen vanwege toch lockdown-maatregelen en schrik-effect. Toch heb je kans dat de piek pas eind mei/begin juni zal zijn met meerdere miljoenen dagelijkse besmettingen. En dat te bedenken dat ze van een niveau van 10k dagelijkse besmettingen vandaan komen. Dit is overigens uitgaande dat er geen grote onderrapportage is, welke vermoedelijk toch wel aanwezig is. Ook zullen er veel regionale verschillen zijn, waardoor sommige gebieden mogelijk wel 10-20x harder getroffen worden dan andere.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2021 - 10:08

Een kaste-systeem dat maar blijft bestaan, maakt het nog uit voor mensen met een totaal uitzichtloos leven wie de leiding heeft. Mensen die anno 2021 niet de behoefte voelen blijkbaar daar massaal tegen in opstand te komen.

1 Reactie
PVDB2
PVDB222 apr. 2021 - 17:46

Inderdaad Minoes. Voor Dalits, de onaanraakbare, de onderaan de kaste staan en niets meer als vuilnis behandeld worden waar je bijna alles mee kan doen aangezien iemand in een hogere kaste beschermd word mag je blij zijn dat je in West Europa woont. Je kan het bijna vergelijken met melaatsen. Ook hier heb je ontkenners van Corona. Ook dat zijn rechts radicalen terwijl je bewijzen hebt dat 3 miljoen doden inmiddels wereldwijd geen griepje zijn. Of je nu Modi, Trump, Johnson, Putin, Lukashenko of Baudet heet die wel vaker uit de nek kletsen en daarmee polariseren, haat, twijfel en angst zaaien kan je er voor zorgen dat je nog lang mee COVID19 te maken zal krijgen. Modi is, net als de andere genoemde populisten, een nationalist die een bepaalde bevolkingsgroep in het verdomhoekje wil drukken. En dat terwijl India de grootste democratie ter wereld is (op papier) met vrijheid van religie. En ook daar zal men niet twijfelen om die bevolkingsgroep (deels) de schuld van duizenden doden in de schoenen te schuiven terwijl het nalatig beleid is. Dus of je nu Dalits of de grootste minderheid bent in India, niet alleen krijgt je er het meest mee te maken, je zal er ook nog de schuld van krijgen terwijl je vaak niet de mogelijkheid om je zelf beter te beschermen en daarmee dus ook anderen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog22 apr. 2021 - 9:11

Gewoon weer lekker met zijn allen dicht bij elkaar komen. Precies wat Thierry Baudet, Willem Engel en 'Moederhart' ook willen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 apr. 2021 - 8:49

Nu is India ook wel een ander verhaal dan NL mbt de zorg. Goed leiderschap is schaars, zowel bij links als rechts.

Mokker
Mokker22 apr. 2021 - 7:54

Een linkse premier had het zonder enige twijfel veel beter gedaan, het is bekend dat rechtse mensen niets geven om hygiëne.

Pater
Pater22 apr. 2021 - 2:31

Een stevige lockdown in India betekent ook: geen werk, geen eten, voor miljoenen mensen. Dat is lastig. Maar massale onderdompeling in de Ganges door > 1 mln hindoes, massale religieuze feesten en politieke bijeenkomsten: zo stompzinnig.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen22 apr. 2021 - 7:58

Stompzinnig, een woord dat inherent is aan religieuze feesten. Maar het klopt wel wat je zegt. Niet ziek willen worden van corona staat voor veel mensen in het westen bovenaan de prioriteitenlijst. In landen als India is dit voor veel mensen slecht één van de vele dagelijkse problemen.

Mini2
Mini222 apr. 2021 - 9:42

Piramide van Maslow..

Welp2
Welp221 apr. 2021 - 22:43

Het percentage gevaccineerden ligt niet heel hoog, maar toch wel ruim boven de 1% (7.95% op 19 april met tenminste 1 prik) [1]. In een artikel van de BBC [2] staat beschreven wat de grote redenen zijn van de 2 golf besmettingen in India : - voorbarig optimisme van 'het succesvol terugdringen van het virus' - teugels volledig laten vieren en door mensen omarmd om alle activiteiten uit te voeren die eerder waren uitgesteld - verkiezingstijd met grote rallies, net voor de tekenen van de nieuwe uitbraak (duidelijk) zichtbaar waren, met sterke populistische stromen tegen de eerder heersende, bijna draconische, lockdown. - grote evenementen (religieuze ceremonies en sportwedstrijden) - afname in vaccinatie-bereidheid (want het virus was al 'verslagen') - bureaucratie en verhullende politiek waardoor eerste (vroeg-)signalen pas laat doordrongen. [1] https://ourworldindata.org/covid-vaccinations [2] https://www.bbc.com/news/world-asia-india-56771766

4 Reacties
rvb2
rvb222 apr. 2021 - 8:44

Ben je met 1 prik gevaccineerd als je nog een 2de prik moet ontvangen? Of ben je dan nog bezig met vaccineren, bezig met de behandeling? Bij antibiotica moet je ook de kuur afmaken.

Welp2
Welp222 apr. 2021 - 11:57

@rvb De eerste prik geeft al wel het grootste gedeelte van de bescherming, ook al duurt het ook nog tot enkele weken dat die bescherming daadwerkelijk is opgebouwd. Voor de maximale bescherming is inderdaad voor de meeste vaccins een 2e prik nodig (inclusief enkele weken daarna). Dat er bij de meeste databronnen gerekend wordt met 'tenminste 1e prik gehad', heeft met name te maken dat dit vaak het best bijgehouden wordt en de beste/eerlijkste vergelijking oplevert. Zeker aangezien er ook vaccins zijn (zoals Janssen) die maar 1 prik nodig hebben. Bedenk wel dat de beschermings-percentages die genoemd worden door de vaccin-producenten en autoriteiten vaak de bescherming aangeven of je überhaupt weer verschijnselen van de ziekte vertoont na (her-)besmetting. Vaak is het wel zo dat de kans op ernstig ziekteverloop veel sterker gereduceerd is. En hoewel weinig bekend (bij mij) daarover uit de data, is het wel vermoedelijk dat je na de 1e prik ook al het grootste gedeelte van die bescherming tegen ernstig ziekteverloop hebt. Omgekeerd kan het wel zijn dat je nog steeds 'besmettelijk' kan raken zonder ziekteverschijnselen, ondanks dat je gevaccineerd bent. Bij antibiotica dien je inderdaad de kuur af te maken, omdat je anders kans hebt dat er nog ziektemakers overblijven van mutaties/stammen die resistent zijn. Bij de vaccins is er ook wel een dusdanig effect, met wel het verschil dat bij een antibiotica-kuur de ziektemakers al reeds aanwezig zijn in het lichaam, die al direct kunnen vermeerderen. Wanneer deze nog niet aanwezig zijn, is de kans wel kleiner dat deze ziektemakers zich kunnen vermeerderen, omdat ze eerst nog een voet aan wal moeten krijgen.

GHS
GHS22 apr. 2021 - 12:01

Zolang die mensen in India blijven, misschien niet zo erg. Maar als ze zich naar het buitenland gaan verplaatsen............

itsme3
itsme322 apr. 2021 - 14:23

@rvb Met één prik ben je voor een beperkte periode beschermd. Om die bescherming te behouden heb je een tweede prik nodig. Dus, ja je bent gevaccineerd, voor een beperkte periode.

EenMening
EenMening21 apr. 2021 - 22:28

Modi is een hindoe-nationalist die van India een Hindoestaat wil maken. Als voormalig premier van Gujarat wordt hij verwantwoordelijk gehouden voor de pogroms van 2002 gericht tegen moslims, waarbij volgens sommige schttingen 2.000 mensen, voor het grootste deel moslims, omkwamen.

1 Reactie
EenMening
EenMening21 apr. 2021 - 22:28

schattingen

nikita72
nikita7221 apr. 2021 - 19:41

Het lijkt mij heel moeilijk om in India (dichtbevolkt, met veel sloppenwijken) een epidemie te bestrijden. Juist in zo'n land zouden alle grote bijeenkomsten verboden moeten worden.

2 Reacties
Autofiets
Autofiets22 apr. 2021 - 6:58

@Peinzer, exact, in een ontwikkelingsland met 1,3 miljard inwoners kan elke crisis enorm snel escaleren, echter laten we ook niet overdrijven hoe groot de invloed van de staat in dit soort landen is. In heel Europa (op Ijsland, Noorwegen en Finland na) heeft het coronavirus ongenadig hard om zich heen gegrepen en is er nog geen sluitende verklaring voor de golfpatronen. Progressieve staten met relatief linkse regeringen zoals Zweden doen het niet beter dan Oostenrijk of Nederland. Maar in de zucht van Joop om elke crisis in verband te brengen met rechts extremisme zijn we dus wel in staat de volledig verwachte 2e golf (want vaccinatie van 1,3 miljard mensen duurt lang) toe te schrijven aan Modi? Dan ben je als Joop redacteur gewoon de lijkenpikker aan het uithangen voor je eigen politieke en ideologische gewin.

EenMening
EenMening22 apr. 2021 - 8:43

@autofiets Corona en het Westerse concept van vrijheid zijn geen goede combinatie. In dictaturen kun je lock downs met grof geweld afdwingen, in het Westen ben je toch aangewezen op de min of meer vrijwillige medewerking van burgers en die kent zo zijn grenzen. In Zweden werden nauwelijks beperkingen ingevoerd, in Zuid-Europa heerste vorig jaar voorjaar een staat van beleg, Nederland zit ergens tussen beide uitersten in. De resultaten in Zweden zijn niet slechter dan die in Spanje, Frankrijk of Italië. Nederland zit daar samen met Duitsland en Ierland duidelijk onder (minder doden per 1 miljoen inwoners). Daarbij komt nog dat cijfers van niet-Westerse landen grosso modo onbetrouwbaar zijn.