Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechts meer in de Kamer, links meer in het land

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Kamer_Miltenburg300.jpg
Linkse Kamerleden vaker afwezig, blijkt uit presentielijsten
Links Kamerleden zijn vaker afwezig in het parlement dan hun rechtse collega’s. Dat schrijft NRC Handelsblad na een inventarisatie van de presentie in de Tweede Kamer van 1994 tot nu.
Het verschil is drie procentpunt. Klein, maar significant, schrijft NRC. Volgens de krant is het namelijk te verklaren vanuit de taakopvatting van politieke partijen:
PvdA en SP zien een belangrijke rol voor zichzelf op manifestaties en in de regio en staan Kamerleden daarom toe werkbezoeken af te leggen op vergaderdagen. Bij VVD en CDA is daarvoor minder ruimte.
Over de hele linie is de aanwezigheid in de Kamer in de loop der jaren toegenomen. Sinds 1994 is de totale opkomst gemiddeld 85 procent. Het huidige parlement stevent af op een record. Tot nu toe waren de parlementariërs gemiddeld 90 procent van de vergaderdagen aanwezig, aldus NRC. Volksvertegenwoordigers en politicologen schrijven de toename toe aan de drukte in de Kamer. Mede door de crisis neemt het aantal debatten toe. De Tweede Kamer vergadert dinsdag, woensdag en donderdag. Jaarlijks zijn er ongeveer 100 plenaire vergaderingen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

opgeheven
opgeheven2 sep. 2013 - 12:23

[PvdA en SP zien een belangrijke rol voor zichzelf op manifestaties en in de regio en staan Kamerleden daarom toe werkbezoeken af te leggen op vergaderdagen. Bij VVD en CDA is daarvoor minder ruimte.] Dat zal allemaal best maar dat verklaart niet het verschil van 3%. De mogelijkheid is er misschien, maar dat wil niet zeggen dat al die afwezige kamerleden op werkbezoek waren. Het kan net zo goed dat ze lekker op een terrasje in de zon zaten.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai2 sep. 2013 - 12:23

Moet een oud onderzoek zijn want de PVDA was nog iets links van het midden zijn ze al lang niet meer, nu rechts van het midden en steeds rechtser.

Jantje68
Jantje682 sep. 2013 - 12:23

Als ze niet in de kamer zijn betekend dat nog niet dat ze in het land zijn maar kunnen ook thuis op de bank liggen. Wat een kolder zeg. Kamerleden moeten hun werk in de kamer doen. Goede wetgeveing maken doe je achter een bureau. Als je niet weet wat speelt in de maatschappij hoor je daar al niet thuis. Die ervaring moet je al hebben voor je in de Kamer komt Werkbezoeken zijn er vooral voor de buhne. Anders is niet te verklaren dat linkse kamer leden nog steeds zo weinig realiteitszin hebben.

RvDugt
RvDugt2 sep. 2013 - 12:23

Vergaderdagen, is dat zoiets als het staat in de planning dus gaan we vergaderen om het vergaderen. Prima dat het aan kamerleden zelf wordt overgelaten om te beslissen of ze een vergadering wel of niet nuttig vinden, je zou maar als landbouwspecialist verplicht een vergadering over de woningmarkt moeten bijwonen. Kan me voorstellen dat je dan liever even op bezoek gaat bij een aantal boeren om daar wat mee te sparren.

RvDugt
RvDugt2 sep. 2013 - 12:23

Piet de Geus, di 03 september 2013 15:13 in reactie op 1 1 Nou nou Piet, zoals ik je al aangaf je laat je weer kennen. Gelukkig snapt de volksvertegenwoordiging wel dat je naar het volk moet luisteren en daar soms ook gehoor aan moet geven. Het blijkt dat jij niet snapt wat (representatieve) democratie inhoud, dat stopt niet bij 1 x per zoveel jaar een stem uitbrengen of ontvangen. Maar dat heeft natuurlijk te maken met je voorliefde voor dictatoriaal bestuur. Waarom steek je dan zoveel energie in het plaatsen van stukjes waar je het niet eens bent met het beleid, je wil immers niet dat ze naar je luisteren. Waarom ageer je tegen een uitruil kabinet terwijl daar een mandaat voor is gegeven. Dat kabinet mag dan met de uitruilen de democratie een poets bakken, van jou mogen ze, je commentaar daarop is dan ook uiterst hypocriet, zou je niet gewoon 4 jaar je mond moeten houden. Of is het gewoon dat iedereen die het niet met je eens is een dommie is en zijn mond dient te houden. Maar ik ben allang tevreden dat je weer duidelijk hebt gemaakt dat er naar jou als dommie en onderbuik specialist niet geluisterd dient te worden, geheel op eigen verzoek. Bravo voor zoveel zelfkennis

boswachter2
boswachter22 sep. 2013 - 12:23

Links is meer actief met zieltjes winnen. Wat een flut onderzoek van het NRC. Het was ooit een kwaliteitskrant!

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 sep. 2013 - 12:23

Tja, rechts heeft het niet zo op het volk. Wel de mond van vol natuurlijk maar we weten wel beter.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 12:23

Waarschijndelijk lekker op het teras zitten met een biertje.

1 Reactie
Jerry3
Jerry32 sep. 2013 - 12:23

Zoals de waard is..

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 12:23

Mijn vader, hij rust in vrede, zei altijd: Je moet je eigen gebreken nooit proberen te camoufleren door de gebreken van anderen te noemen.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 12:23

Waarom doe je dat dan wel, Berthold? Wijze vader had je.

lembeck
lembeck2 sep. 2013 - 12:23

De uitleg is vrij eenvoudig, volgens mij. Rechts wenst in de Kamer te zijn met ALLE stemmingen. Links kiest de stemmingen uit die belangrijk genoeg zijn. Dus gaat Links werkbezoeken afleggen in en buiten ons land. Daardoor komen ze veel meer te weten dan Rechts. Rechts is behoudend, wil houden wat ze hebben. Links neemt het risico en komt terug met de wetenschap dat ze weer meer geleerd hebben van de mensen met wie ze hebben gesproken. Zo blijft Links leren en kennis vergaren en Rechts staat stil, maar ja ze winnen de stemmingen. Omdat ze er allemaal zijn. Ook DAT is partijdoctrine.

1 Reactie
Grozny
Grozny2 sep. 2013 - 12:23

Links leert? Laat me niet lachen. De filosofie is al 50 jaar het zelfde. Voor ieder maatschappelijk probleem is er een subsidiepotje dat het probleem kan oplossen. Alleen het werkt praktisch nooit, vaak verergerd het alleen maar alles en werkt het averrechts. Wat je zegt is gewoon wishfull thinking. Rechts is niet veel beter hoor. Ze willen koste wat kost marktwerking, wellens wetend dat zo`n hybrid systeem slechter is dan een full socialistisch of kapitalistisch systeem.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2013 - 12:23

Echt een geniale smoes, nog beter dan de brug stond open en mijn band was lek: ik was het land in! Even mijn oor te luisteren leggen bij de onderbuik in de Haagse koffietent. Even mijn licht opsteken bij mensen die er helemaal geen donder van begrijpen. Alsof we de mening van de bezoekers van het Onterbuikslotermeerplein al niet genoeg door de strot geduwd krijgen. Dan was Samsom tenminste nog een held door dat stuk verdriet dat over "een pistool tegen het hoofd zetten" begon aan het janken te brengen in plaats van ernaar te luisteren.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt2 sep. 2013 - 12:23

Sja maar dat jij een dictatoriaal systeem aanhangt was al langer bekend. Waarom zou het gepeupel uberhaupt nog een stem mogen hebben en niet alleen lieden (zoals jij) die wel alles begrijpen (althans dat denken ze vooral zelf). Je laat je wel weer kennen Pietje, geen argumenten tegen mensen waar je het niet mee eens bent maar gewoon lekker schofferen die hap dat is makkelijker en goedkoper. Wanneer ga jij eigenlijk eens een nuttige bijdrage aan dit land leveren?

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl2 sep. 2013 - 12:23

Ja, maar dat is weten we toch al lang. Rechts heeft nu eenmaal niets met mensen op de werkvloer, die zitten in torens te vertelleen hoe het moet en maken altijd al verschil in mensen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 sep. 2013 - 12:23

[Rechts heeft nu eenmaal niets met mensen op de werkvloer, die zitten in torens,...] Natuurlijk, maar ook, rechts werkt op de plek waar men daadwerkelijk iets voor de mensen kunnen doen, in de kamer waar men voor de mensen het kabinet kan bijsturen waar dat nodig is. Links is aan het werk op de plek waar de mensen iets voor de kamerleden kunnen doen, een leuk bedrijfsbezoekje, lekkere lunch of een kopje koffie.