Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter: Zwarte Piet mag naar Amsterdam

  •  
08-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
ANP-ZwartePiet300_01.jpg
Bezwaar tegen Sinterklaasintocht afgewezen ... Rechtbank: Openbare orde niet in het geding ... Discussie over Zwarte Piet hoort in de samenleving, niet in de rechtbank
De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdagmiddag het bezwaar tegen de Sinterklaasintocht afgewezen. De rechtbank is van mening dat de openbare orde in de stad niet in het geding is door de aanwezigheid van 500 Zwarte Pieten. Daarmee sluit de rechter zich aan bij de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, die alleen op grond hiervan de vergunning voor de intocht eventueel had kunnen weigeren.
21 bezwaarschriften werden er ingediend tegen de intocht van Sinterklaas. Eind oktober werden deze door de Amsterdamse bezwarencommissie afgewezen. De groep ging in hoger beroep. Om de intocht van 17 november in elk geval te kunnen uitstellen tot het hoger beroep behandeld is, was een kort geding nodig, schreef het Parool vrijdagochtend.
De indieners van het bezwaar vinden dat de aanwezigheid van Zwarte Piet op zich al een verstoring van de openbare orde is. Zij vinden de figuur een racistisch stereotype dat discriminatie in de hand werkt en dus per definitie in strijd is met normen en waarden die gelden in de openbare ruimte.
De rechter ging vrijdag vooral mee in de lijn die burgemeester Van der Laan eerder uitzette. Van der Laan vindt dat de discussie over Zwarte Piet door de samenleving moet worden gevoerd. Het is geen zaak voor bestuurders of voorzieningenrechters. De Amsterdamse rechtszaak moest dan ook vooral dienen als opstap voor deze maatschappelijke discussie.
Aangepast Het Amsterdamse comité Intocht Sinterklaas heeft inmiddels aangekondigd dat Zwarte Piet er dit jaar anders uit ziet. Hij draagt geen gouden oorringen, zijn haar wordt anders en de lippen worden gestift in meer kleuren dan rood. Toch blijft het racistische karakter van Piet overeind, vinden de bezwaarmakers. Advocaat Frank King legt tegenover de lokale zender AT5 namens de tegenstanders nog eens keer uit hoe het zit:
“Zwarte Piet als verschijnsel is racistisch. Het heeft een racistische ondertoon, het houdt racisme in stand en het is niet meer van deze tijd. Mensen worden gekwetst en gegrieft en dat moet afgelopen zijn.
Raymond Borsboom van de Stichting Intocht Sinterklaas zegt open te staan voor een oplossing:
Het hele jaar wordt er keihard aan gewerkt en dan is het wel raar dat je opeens beticht wordt door een klein groepje mensen die het allemaal heel anders zien. Daar wil je naar luisteren, mee in dialoog gaan want we willen niemand kwetsen en we willen niet discrimineren. We proberen daar met zijn allen goed mee om te gaan.
De advocaat van de gemeente Amsterdam zei eerder tegenover de NOS dat de aanwezigheid van 500 Pieten alleen kon worden verboden als er zorgen zijn over de veiligheid voor het publiek of als de openbare orde in het geding is. Volgens hem was dat nu niet het geval. De rechter ging daarin mee.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (81)

Zjenny
Zjenny8 nov. 2013 - 14:35

Zwarte Piet als verschijnsel is bewezen niet racistisch maar heeft eeuwenoude wortels in de dualiteit van licht en duister, zoals ook goed en kwaad, man en vrouw dualistisch is. Daar kan iedereen inmiddels kennis van genomen hebben. Goed besluit van de rechter. Die gaat niet over eeuwenoude symbolen van dualiteit.

neutralist
neutralist8 nov. 2013 - 14:35

Kijk we sluiten de week af met goed nieuws!

JoWe62
JoWe628 nov. 2013 - 14:35

Het recht heeft gesproken. Als de rechter vond dat het racistisch is, zou deze het zeker hebben verboden. Eindelijk een uitspraak die staat en waar een volgende rechter mee verder kan.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos8 nov. 2013 - 14:35

We kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Het lullige is dat veel kleine kinderen deze discussie waarschijnlijk ook hebben meegekregen. Ik ben er echt klaar mee. Alle elementen om een discussie grimmig te voeren hebben we nu gezien. Het waren drie geweldige weken.

hvwrd
hvwrd8 nov. 2013 - 14:35

Net zoals een aantal Zwarte Piet-gezinden flink doorslaat, gaan een aantal anti-Zware Pieten nu ook behoorlijk over de schreef met op o.a. Twitter bedreigingen en oproepen tot geweld. Benieuwd of hierover ook een artikel geplaatst gaat worden :-)

GingerTed
GingerTed8 nov. 2013 - 14:35

Gelukkig! Nou nog even regelen dat het kadootje echt komt. http://sinterklaasjournaal.ntr.nl/#/pakjes

Opinius
Opinius8 nov. 2013 - 14:35

" Waar moeten de columnisten van Joop nu over schrijven?" en andere zichzelf noemende dichters- schrijvers...?

RonaldMokens
RonaldMokens8 nov. 2013 - 14:35

"Bezwaar tegen Sinterklaasintocht afgewezen ... Rechtbank: Openbare orde niet in het geding ... Discussie over Zwarte Piet hoort in de samenleving, niet in de rechtbank" Eens.

7731BK11
7731BK118 nov. 2013 - 14:35

Er is niemand die het kinderfeest "Kapot" wil maken, alleen wat aanpassingen. Burg. vd. Laan pakt dat heel tactisch aan met kleine aanpassingen. zoals op de foto van de 2 pieten te zien is. Daar is toch noks mis mee?

GingerTed
GingerTed8 nov. 2013 - 14:35

Laat nu dan eindelijk deze, in tegenstelling tot de figuur van Zwarte Piet t.a.v. de zwarte medemens, wél beledigende imitatie maar dan van het Sinterklaasjournaal hier vooral op Joop aanzwengelt, en niet bepaald onafhankelijk een verdiend einde vinden. Het is tijd voor de echte nieuwsgaring waarin het tenminste elk jaar weer echt spannend wordt of de pakjes met Sint en de Pieten wel slagen.

Sonia2
Sonia28 nov. 2013 - 14:35

Grappig, de rechter doet een uitspraak over iets dat de aanklacht niet is, en daarmee is de kous af.

RobGeurtsen
RobGeurtsen8 nov. 2013 - 14:35

Wie heeft Roy Borsboom in deze functie benoemd? Burgers van amsterdam verenigd u en vraag om een ander bestuur/commissie voorzitter.

bthesingh
bthesingh8 nov. 2013 - 14:35

Het was ene lange weg naar deze rechtszaak, en het zal een lange weg verder zijn. Maar het is nog lang niet afgelopen. Steeds meer organisaties en bedrijven zullen aangesproken worden op het gebruik van zwarte piet. Piet zla hoe dan ook veranderen en bij alle Nederlanders zal het besef doordringen dat we samen zijn met allerlei afkomsten en geschiedenissen. En daar hoort ook de geschiedenis van de afstammelingen van slaven bij.

mees.
mees.8 nov. 2013 - 14:35

'Ik ben mij zeer doordrongen van de gevoelens van afkeer en pijn als het om Zwarte Piet gaat,' zegt rechter Judith Boerree. 'Het is niet mijn bedoeling hiermee een einde te maken aan de discussie, die is nu juist in volle gang. Maar ik ben het eens met de burgemeester dat het niet aan hem is om hierover een eindoordeel te geven.' En hoewel het kort geding geen intocht tegenhield, komt de zaak wel voor de bestuursrechter. 'We gaan er voor zorgen dat er eindelijk jurisprudentie komt op dit terrein,' zegt Barryl Biekman van de Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden. 'We gaan wetenschappers en deskundigen oproepen om te bewijzen dat Zwarte Piet racisme is.'  

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2013 - 14:35

En wat vind de Nederlandse Surinamer rechter van ons zwarte Piet?!

Floyd2
Floyd28 nov. 2013 - 14:35

mooi, hoe de mening van Joop altijd af te lezen is aan de foto

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2013 - 14:35

''en dat is nu exact het verschil tussen een westers iemand en iemand zoals u vrouwe Justitia is blind en niet corrupt zoals in de rest van de wereld''. kotste net een ene Jim. A-De advocaat van Wilders is toch Westerse ?! ''Ja Mostafa'' Nou, het lijkt of hij een Solalische advocaat is! B-Trouwens, ik vind nog steeds heel erg dat Wilders mocht van de rechter en zijn ''advocaat'' de moslimse burgersd denigreren. C-Als jij denkt dat ik niet met mijn kinderen de Sint en Zwarte Piet geen vieren ben je gek. Want wie ben ik om het feest te verpesten voor mijn kinderen. Tuurlijk hou ik van discusseren. Bij deze.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2013 - 14:35

Jim Peters: ''u zegt dat een donkere rechter deze zaak anders zou hebben beoordeelt. Dit noem ik een zeer kwalijke uitspraak van iemand die blijkbaar niet weet wat een westerse rechtstaat inhoudt'' Mostafa: '' Dit noem ik een zeer kwalijke uitspraak van iemand die blijkbaar niet weet wat in kranten van de vorige week stond betreft onze rechtstaat, discriminatie en racisme. Volgens de rapportages van Raad van EU, Amnestie, mensenrechten en vergeet niet een paar jaar geleden toen Nederland werd aangesproken door internationale Kinderrechten. Wat hier overblijft van een rechtstaat, mag je het zeggen Jim !

NicoSchouten
NicoSchouten8 nov. 2013 - 14:35

Uit het massale protest tegen het verwijt dat Zwarte Piet racisme is blijkt hoezeer racisme wordt afgewezen. Maar de critici die hun beeldvorming hebben verzonnen zijn er niet blij mee. Hun gelijkhebberij is belangrijker voor ze dan de werkelijke stemming onder de bevolking.

JoopSchouten
JoopSchouten8 nov. 2013 - 14:35

Iets over slavernij. Carla Boos schrijft: 'Slavernij loopt met de geschiedenis van de mensheid mee. In Afrika bestond al slavenhandel al; lang voordat de Europeanen kwamen; door Afrikaanse volkeren onderling, maar ook door Arabieren die als eerste Afrikaanse slaven van het continent wegvoeren. Vandaag de dag leven er nog 27,5 miljoen mensen in slavernij.' De Piet heeft daar niets mee van doen.

GingerTed
GingerTed8 nov. 2013 - 14:35

De feesten rondom de jaarwisseling, maar eigenlijk de kortste dag, en dus de donkerste dagen, zij in grote delen van geheel Europa, maar ook in Noord-Afrika een bekende traditie. In veel van die feesten rondom die periode komt ook het bezoek van bovennatuurlijke wezens voor die vooral in de christelijke wereld straf werden bestreden zoals alle heidense gebruiken. http://en.wikipedia.org/wiki/Companions_of_Saint_Nicholas En zoals in veel van die gevallen wist de kerk het nooit werkelijk uit de harten en hoofden van mensen te krijgen en vond er een “hervorming” naar een voor de kerk meer acceptabele vorm plaats. We hebben er Sinterklaas, Kerst, en Pasen aan te danken. Het zijn in oorsprong allemaal heidense feesten met dito symbolen en figuren. Sinterklaas werd zodoende als een bisschop toegevoegd aan Zwarte Piet en zijn neefjes Krampus, Pere Fouatard, Knecht Ruprecht, e.a. Er zijn nog veel meer voorbeelden. Maar lang voor de tijd van christelijke invloed was het dus al een bekend heidens gebruik dat er kadootjes door de schoorsteen werden gebracht door bovennatuurlijke wezens, maar dat sommige stouterikken ook moesten vrezen voor straf. Zie Jan Steen’s Het Sin Nicolaasfeest bijvoorbeeld. De haard met de schoorsteen als de weg waarlangs de bovennatuurlihjke wezens hun cadeau’s en soms zelfs zelf de mensen bezochten. Zelfs in Marokko en nog een aantal Noord-Afrikaanse landen komt een verwant bovennatuurlijk vrouwelijke figuur die de zoete kinderen komt belonen en bestaat er een dergelijk van oorsprong heidens feest geheten Yennayer rondom de kortste dagen waarbij de haard ook centraal staat en de haardstenen vaak vervangen worden. In dat geval hebben de imams er soms moeite mee omdat er duidelijk niet-islamitische elementen aan ten grondslag liggen. Ze hebben dus in al die gebieden aan onze Zwarte Piet en zelfs gelijkende verwante bovennatuurlijke figuren. Zoals ook in Italië de aan Zwarte Piet verwante figuur Befana waarbij ook wel eens de verklaring wordt gegeven dat deze met roet bedekt is vanwege de klim door de schoorsteen. dhttp://en.wikipedia.org/wiki/Befana Laat in Nederland dus Zwarte Piet blijven maar wel weer een wat bovennatuurlijker (Krampus-achtiger) worden zodat deze minder makkelijk geassocieerd kan worden met mensen, en daarnaast uit de diverse culturen binnen ons land ook wat neefjes en nichtjes van Zwarte Piet uitnodigen mee te gaan doen. Maar de wat mij betreft bovennatuurlijke demonischere Zwarte Piet zal dus ook blijven. Er is geen reden om er mee te stoppen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2013 - 14:35

Mostafa: '' Dit noem ik een zeer kwalijke uitspraak van iemand die blijkbaar niet weet wat in kranten van de vorige week stond betreft onze rechtstaat, discriminatie en racisme. Volgens de rapportages van Raad van EU, Amnestie, mensenrechten en vergeet niet" Jopie: ''Jij stelt dus dat een donkere rechter anders oordeelt dan een blanke rechter? Dat is pas racisme.'' Mostafa: dat zijn uw geboetseerd woorden hoor. Een donkere rechter ziet anders de zwarte Piet dan een blanke rechter is puur natuur en hier geldt alleen de natuurlijk wet. Zwarte Piet is onschuldig, mijn kinderen lopen ook achter hem aan, maar uitgescholden voor Zwarte Piet is een hele andere koek dan uw pepernoten!

NicoSchouten
NicoSchouten8 nov. 2013 - 14:35

Tjeerd Kok citeert een enkele journalist en een schrijver van een woordenboek, zonder zich af te vragen of dat in hun tijd (1959) een algemeen aanvaarde gedachte was en zonder de vraag of in al die 150 jaren daarna bij al die miljoenen mensen die Sint en Piet vierden gelijksoortige visies bestonden. Niet dus, maar dat is niet relevant voor hem. Een spreekwoord luidt: wie een hond wil slaan kan altijd wel een stok vinden.

NicoSchouten
NicoSchouten8 nov. 2013 - 14:35

Sorry Tjeerd, het woord neger had toen al een andere betekenis, en dat kon ook niet anders daar er een heleboel negers waren die geen slaaf waren. Het was een algemeen gebruik om het 'zwarte ras' als neger of negroïde (Latijns voor zwart) aan te duiden. Het woordenboek schiet duidelijk tekort.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 14:35

discussie gesloten

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger8 nov. 2013 - 14:35

LOL! U moet nog veel leren.

JoopSchouten
JoopSchouten8 nov. 2013 - 14:35

Goede uitspraak en dieptriest dat dit voor een rechter moest komen. Nu link iedereen De Piet aan mensen met een donkere huidskleur en bestaat er een grote kans dat de echte xenofoben en racisten zich blijven roeren tot de orde wél wordt verstoord.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten8 nov. 2013 - 14:35

'linkt'

HanvanderHorst1
HanvanderHorst18 nov. 2013 - 14:35

Er zijn nog rechters in Nederland.

4 Reacties
Opinius
Opinius8 nov. 2013 - 14:35

die zich niet laten spoelen door populistische "witwasproducten"............... tja,..... tis wat Han.

RobGeurtsen
RobGeurtsen8 nov. 2013 - 14:35

Op naar een bodem-procedure. Na de onrust van vorig jaar was duidelijk dat het dit jaar ook problemen zou opleveren, en dat is de reden waarom de procedure voor de Sinterklaas optocht niet goed is afgehandeld. Stiekem hoop ik dat voor volgend jaar dezelfde fout gemaakt wordt, dan kan de rechter de eis niet meer afwijzen.

Fatou1
Fatou18 nov. 2013 - 14:35

Pro Pieten kunt u mij adviser en? Mijn zoon met bruine huid is een Griot, een Fries en een Asturiër wij zien onszelf als wereldbevolking, geknecht door angst neuroten. De vader afkomstig uit Mali/Mauritanië woont in Senegal mijn zoon en ik wonen in Spanje* we werden geboren in Nederland en bezoeken Senegal en Mali regelmatig mijn zoon kent zijn hele familie in alle landen. Mijn taak als ouder is mijn kind op een zelfstandige manier

Fatou1
Fatou18 nov. 2013 - 14:35

Excuus, moet nog wennen aan nieuw toetsenbord. Ik volg de discussie en vind het boeiend, wil het daar graag bij laten.

bthesingh
bthesingh8 nov. 2013 - 14:35

Op naar het Europees hooggerechtshof voor de rechten van de mens. Zwarte Piet is, hoe graag velen het ook wil ontkennen, een karikatuur van zwarte mensen dat structureel in stand wordt gehouden. Dat is racisme en is zelfs in Nederland bij wet verboden. Ook is het een schending van mensenrechten. De rechter weet dit ook wel, want anders doe je niet net alsof het hier zou gaan om de openbare orde. Het gaat de eisers om discriminatie. Het zal nog wel een paar jaar duren maar dan gaat Nederland nat hierover in een hoger beroep. Verder is sowieso het hek van de dam, de ban op de discussie over Zwarte Piet is gebroken. Dit gaat niet meer weg, en Nederland maf nu eindelijk eens echt in het reine komen met racisme en slavernij in plaats van dat af te doen als een klein dingetje in de geschiedenis.

5 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst18 nov. 2013 - 14:35

Dit gaat inderdaad niet meer weg en daarom is een behoorlijke discussie over racisme en slavernij en bijbehorende onderwerpen onmogelijk geworden. Knap gedaan, jongens. Jullie hebben het voor elkaar.

basOoms
basOoms8 nov. 2013 - 14:35

Natuurlijk. Zat e rop te wachten.

JoopSchouten
JoopSchouten8 nov. 2013 - 14:35

'De rechter weet dit ook wel' O ja?

JoWe62
JoWe628 nov. 2013 - 14:35

Nee, jullie maken er racisme van, jullie hebben het over discriminatie. Niemand in dit land ziet zwarte piet als racistische, alleen jullie. De enige racisten zijn jullie zelf. Jij met je protesterenden zetten het blanke volk weg als racistisch en daarmee ben je de grootste racist.

JoWe62
JoWe628 nov. 2013 - 14:35

Ach ja, je bent het er niet mee eens en lijkt duidelijk blijken dat het verlies moeilijk te dragen is. Gelukkig is rechtspraak gebaseerd op wetten en feiten en niet op emoties.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 14:35

Nou, Dan is het nu wachten op die ene gek die - hetzij voor of tegen - het gaat verpesten. Jammer dat deze zaak zo uit de hand is gelopen.

2 Reacties
boswachter2
boswachter28 nov. 2013 - 14:35

Je was een van de grootste anti ZP op deze site en nu vindt je het jammer dat het zo most gaan. Hypocriet.

JoWe62
JoWe628 nov. 2013 - 14:35

Dan hoop ik dat die ene gek door zwarte piet met de roe stevig onder handen wordt genomen.:)

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 14:35

als we het over stereotypen hebben. de foto's bij de reeks ZP artikelen op Joop zijn ook niet echt doorsnee zwarte pieten. Hier zien we grote neuzen, verder heb ik veel dikke koppen met dikke nekken gezien. jonge pieten nauwelijks, en vrouwelijke pieten ook niet. Best eng eigenlijk.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew8 nov. 2013 - 14:35

Mee eens! Ik zie liever wat kleinere, jongere en pikzwarte pietjes (m/v). De pieten van de foto - hoe goed bedoeld ook - zien er niet uit.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2013 - 14:35

Nu naar de mening van Mandela vragen en dan zijn we helemaal klaar. Mandela is het symbool van de vrede tussen de zwarte en de blanke mensen en kan ons meer vertellen over de Zwarte Piet dan de rechter.

1 Reactie
deltanine
deltanine8 nov. 2013 - 14:35

Ik vind het een goed idee!

Patrick Faas
Patrick Faas8 nov. 2013 - 14:35

Er zijn nogal wat juristen die "recht" interpreteren als gewoonterecht. Wat "gewoon" is kun je, hoe krom ook, dus niet zo gemakkelijk recht krijgen door een zaak aan te spannen. Maar "dat de openbare orde in de stad niet in het geding is" vind ik een slecht argument. Dat is vragen om problemen.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 nov. 2013 - 14:35

"Het heeft een racistische ondertoon, het houdt racisme in stand en het is niet meer van deze tijd." En hoe vindt u deze van de advocaat: 'het is niet meer van deze tijd'. ?

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 14:35

Waarheid is hard, maar moet worden gezegd. Lieden die het niet met deze enig juiste uitspraak eens zijn, zijn stuk voor stuk zwaar dubieus, variërend van subsidie belanghebbende tot geestelijk geschuffeld in ruime zin.

1 Reactie
Sonia2
Sonia28 nov. 2013 - 14:35

De uitspraak gaat over de openbare orde. Wat moet daar hard aan zijn?

Jantje68
Jantje688 nov. 2013 - 14:35

Ah de tegenstanders gaan nu dreigen met geweld! Ze denken dat bedreiging van de openbare orde een manier is om het evenement alsnog te verbieden. Maar dit is natuurlijk heel erg dom gedacht. De voetbalwedstrijd van woensdag ging ook gewoon door, ondanks de dreiging voor de openbare orde. Als de openbare orde in het geding moet de overheid er alles aan doen om het evenement nog steeds mogelijk te maken. Maar nu komt het. Als doel is om door verstoring van de openbare de vrijheid van anderen in te perken kan de overhead dit nooit accepteren en zal, desnoods met behulp van het leger, het evenement alsnog doorgang moeten vinden om de democratie te beschermen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew8 nov. 2013 - 14:35

Maar vergis je niet. We hebben het hier over Amsterdam. B&W zijn daadwerkelijk nog in staat om de intocht te verbieden op grond van de dreiging van verstoring van de openbare orde, die nu is ingezet. Let op mijn woorden.

7731BK11
7731BK118 nov. 2013 - 14:35

Die blonde piet met blauwe ogen vind ik ook wel heel leuk. Beetje variatie onder het "schoorsteenpersoneel" mag voor mij best!!

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew8 nov. 2013 - 14:35

Vind je? Ik vind dat meer een mislukte neger die doet denken aan een kinderlokker. Ik zou daar als kind doodsbang van worden en er enge dromen van krijgen. Geforceerde onzin dus. Nee hoor, ik zie liever jonge pikzwarte pietjes, niet behorend tot welke etnische groepering dan ook, vrolijk strooiend met pepernoten en ander snoepgoed. En ik denk dat jonge kinderen dat ook het leukste vinden.

Wout Berlinck
Wout Berlinck8 nov. 2013 - 14:35

Zwarte piet zelf ook nog een reaktie .. ?

2 Reacties
RobGeurtsen
RobGeurtsen8 nov. 2013 - 14:35

Je boeste boeurger van Nederland, ik vind het erg vervelend dat de rechter ons werk niet belangrijk genoeg vond om een degelijke procedure aanvraag te rechtvaardigen. Nederland is de vrijwel de laatste plek waar dit racisme nog verborgen kan zijn maar toch door gaat. Nu komt er volgend jaar veel meer gedonder... Wij willen juist erkenning dat wij een racistisch symbool zijn.

GingerTed
GingerTed8 nov. 2013 - 14:35

Ik heb begrepen dat Zwarte Piet blij is met de polderuitkomst van de CAO-onderhanelingen tussen de MR en zijn werkgever en hij dus nu voorlopig verzekerd blijft van zijn zeer plezierige en dankbare baan.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten8 nov. 2013 - 14:35

Het grote racisme expiriment BNN: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1377899

1 Reactie
deltanine
deltanine8 nov. 2013 - 14:35

Ik Heb het gekeken en ik weet niet heel goed wat dit experiment nu precies zegt. Je kan er ook enkele vreemde conclusies uit trekken. In ieder geval lijkt er een charismatisch leider nodig te zijn die actief de ene groep ophemelt en de andere neerhaalt. Maar in plaats van een leider kan je natuurlijk ook een 'systeem' hebben. En tegenstanders van ZP vinden ZP een onderdeel van dat systeem dat systematisch de verschillen benadrukt. In deze lijn denkend had ik al keiharde acties verwacht tegen de stereotype hiphop die dagelijks de ether ingepompt wordt -door donkere mensen. Maar goed. Een paar gedachtes erover: 1) Iedereen kan racistisch worden als je maar genoeg opgejut wordt door iets. Hoewel, iedereen? De dame met de hoofddoek stapte eruit, zij had er geen goed gevoel bij. Opvallend was de donkere jongen: hij ridiculiseerde de blauwogen als eerste (en enige) met een opmerking en haalde een sapje toen de blauwogen er waren. Hij deed dit zo demonstratief dat ik eigenlijk een klein beetje instructie van het programma vermoedde. 2) Dit programma simuleerde de achterstand van allochtonen door vooraf de bruinogen een liedje te leren en pas erna samen te leren. Zoals verwacht deden blauwogen het slechter. Het idee: autochtonen kennen alle ins en outs van de samenleving en allochtonen maar voor een deel. Ze hebben minder discours waardoor de aangeboden leerstof moeilijker blijft hangen, en ze het dus slechter doen. Maar wat gaan we daar aan doen? In de leerboeken van tegenwoordig lees je al "Mustafa en Jan gaan voetballen..." dus er moet nog meer gebeuren. Makkelijkere lesstof voor allochtonen (that's racist en denigrerend)? Het hele discours aanpassen aan allochtonen? (onmogelijk) Of... allochtonen zo ver laten integreren dat ze 'ons' discours net zo goed gaan kennen als wij? Dat lijkt mij eigenlijk de enige mogelijkheid, en dus een pleidooi tegen het samenklitten in wijken, (café)gelegenheden en religie. Het kan hun eigen keuze zijn, maar daardoor missen ze dus belangrijke delen van het discours. Een andere opmerkelijke conclusie die je kan trekken: maar helemaal niemand meer toelaten in Nederland want ze functioneren -volgens dit experiment- sowieso slechter en het slechter presteren leidt weer tot vooroordelen over de anderen. 3) Wat dit programma niet verklaarde is dat Aziatische mensen het in Nederland heel goed doen, terwijl zij ons discours niet delen en zij ook gediscrimineerd zijn. Welke stap hebben zij gemaakt, of wat heeft Nederland t.o.v. hen anders gedaan?

basOoms
basOoms8 nov. 2013 - 14:35

We hebben er 300 jaar over gedaan om ons enige beschaving bij te brengen. Niet iedereenbuiten Nederland heeft die kans gehad.

1 Reactie
Rootman
Rootman8 nov. 2013 - 14:35

'We hebben er 300 jaar over gedaan om ons enige beschaving bij te brengen. Niet iedereen buiten Nederland heeft die kans gehad.' Veel Nederlanders hebben die kans niet aangegrepen!

Ratelaar
Ratelaar8 nov. 2013 - 14:35

Gelukkig, een keer per jaar worden negers en een Turk feestelijk binnengehaald. Hoe tolerant en multicultureel wil je het hebben? Het is een overwinning op racisme!

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten8 nov. 2013 - 14:35

Zolang het in de vorm van schertsfiguren is voelt de blanke autochtoon zich niet bedreigd.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 14:35

De discussie is zó hard gevoerd, dat Zwarte Piet zijn onschuld ineens kwijt is. De waarheid lag allang in het midden maar de scherpslijpers aan beide uitersten wilden dat natuurlijk niet zien en zetten van begin af aan de zaak op de spits. Racisme is een zware beschuldiging en maakt in Nederland, en juist in Nederland vee emoties los. En dat laatste beheerste het debat grotendeels op een negatieve manier omdat het startschot aan beide zeiden vals was. Dat zeg je wel bij P&W. Wat zijn we weer lekker bezig met zijn allen. Bijna met zijn allen. Ik onthoud mij verder van commentaar. Het maakt mij niet uit welke kant "wint". Als mijn neefjes maar een leuke tijd hebben.

1 Reactie
deltanine
deltanine8 nov. 2013 - 14:35

Ja, het is zo zonde dat we in dit land nu alleen maar rondjes lijken te draaien om non issues. En intussen gaan we allemaal door en de serieuze problemen blijven.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 14:35

De ironie van het geheel is natuurlijk dat je bewoners van een land dat zich schuldig maakt aan institutioneel racisme nooit aan hun verstand zult kunnen peuteren dat ze iets in stand proberen te houden wat overduidelijk een feitelijke uiting van die vorm van racisme is. Daar zul je buitenstaanders voor nodig hebben en in wezen is dat al gebeurd, daar men buiten Nederland zeer eenduidig in de kritieken was. Hoe kun je nou aan de inwoners van een land waarvan je weet dat de mensen heel erg dom zijn nu uitleggen dat ze dom zijn.. Ze zouden het immers niet begrijpen.

3 Reacties
Jantje68
Jantje688 nov. 2013 - 14:35

Kijk, je hebt mensen die in plaats van een boom een heks zien, anderen zien gewoon een boom. Wie heeft er dan gelijk? Als je met z’n tweeën bent zou je nog kunnen twijfelen. Maar als 21 een heks zien en 16 miljoen gewoon een boom dan is het toch een lastig verhaal. Zeker omdat het bestaan van heksen überhaupt nooit bewezen is. Maar ja, die 21 mensen zien wel echt een heks, daar moet je niets aan af doen. Dat moet je serieus nemen en daar moet je goed voor zorgen. Gelukkig hebben we daar instanties voor.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst18 nov. 2013 - 14:35

Dit is net zulke flauwekul als het valse bewustzijn uit het vulgair marxisme.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst18 nov. 2013 - 14:35

Veel heksen begrijpen ook niet dat ze heks zijn en staan verbaasd op de brandstapel.

Sarah45
Sarah458 nov. 2013 - 14:35

Discussie over racisme hoort in de rechtbank. We hebben daar wetten voor, die getoetst kunnen worden. De rechter is hier politiek aan het bedrijven... Ik zou de klagende partijen aanraden een bodemprocedure te beginnen. Dan maken ze een hele goede kans.

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes8 nov. 2013 - 14:35

Juist omdat we hier duidelijk definieerde definities van racisme hebben juridisch gezien maken ze geen kans in een rechtszaal.

robvaniren
robvaniren8 nov. 2013 - 14:35

" Er is niemand die het kinderfeest "Kapot" wil maken, alleen wat aanpassingen." De aanpassingen impliceren de lading die het feest nu gekregen heeft. Onschuld kreeg een schuld-lading, en het zal nooit meer zijn wat het was. Gepolitiseerd. Met toenemend racisme tot gevolg. Als ik nu een zwarte zie (terwijl dat voorheen gewoon een donker mens was) denk ik nu: hoe zou hij tegen sinterklaas aankijken. zonder nieuwsgierig te worden naar zijn door de hetze gekleurde gedachten, want frustraties over het anders-zijn is geen privilege van zwarten, die heeft iedere afwijkende persoon, en daar zal ie mee moeten leren leven.

2 Reacties
deltanine
deltanine8 nov. 2013 - 14:35

Helaas, ik betrap mezelf er ook op. Voorheen had ik weinig gedachten over donkere mensen als ik langs liep. Nu denk ik onwillekeurig aan de discussie over Zwarte Piet. Heel irritant.

bthesingh
bthesingh8 nov. 2013 - 14:35

Denk inderdaad maar eens na over hoe zwarte mensen in Nederland denken over zwarte piet. Werde wel eens tijd.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 14:35

Wat ik me nu afvraag is hoeveel politiek correcten hebben woorden gekregen met familieleden omdat zij vonden dat ook bij hen geen zwarte piet meer welkom was?

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 nov. 2013 - 14:35

Wat is er mis met correct zijn in de politiek? Wat is er überhaupt mis met correct zijn of correct omgaan met elkaar? Waarom moet men politiek incorrect met elkaar omgaan?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 nov. 2013 - 14:35

Ter relativering: In heel Rotterdam, Schiedam en Spijkenisse hangt de kerstverlichting in de straten. Niet zoals in het verleden verlichting met veel Sinterklaas accenten. Verder zie ik geen enkele etalage in Sinterklaasstijl. helemaal niets, terwijl maandag het Sinterklaasjournaal al begint. Op een of andere manier leven er twee werkelijkheden. Een die vasthoudt aan het verleden en de werkelijkheid dat Sinterklaas er kennelijk er nog maar weinig toe doet in de winkelstraten. Dat Sinterklaas een speeltje is geworden van hardliners in verschillende kampen is intussen hartstikke duidelijk. Dit draagt alleen maar bij tot het uitsterven van dit, vooral commerciële, kinderfeestje dat hardhandig wordt misbruikt door volwassenen. Nog een paar jaar snoeiharde polarisatie en het feest verdwijnt gewoon. De ondernemers laten al zien dat ze er nu al geen geld in willen steken. Die hebben vast geen zin om gemangeld te worden in een belachelijk verhit debat over nationalisme. Ze slaan Sinterklaas in hun uitstallingen nu al over. Dat is altijd een voorteken van definitieve verandering. Ik denk dat e.e.a. zwaar wordt misbruikt door extremen in onze maatschappij. Voorstanders van Zwarte Piet beschuldigen tegenstanders van lange tenen. Maar die lange tenen gelden in overtreffende trap voor lieden die zo hardvochtig, als volwassenen, voor een kinderfeestje opkomen. Erger nog, ik denk dat er lieden zaten te wachten op zo'n moment. Zo kunnen mensen goed tegen elkaar worden opgezet. Dat het gelukt is zie je aan het vergiftigde en hardvochtige debat, waarin de feiten er vaak niet meer toe doen. Men had er ook voor kunnen kiezen om het gewoon te laten gaan. Het was een interview met een mening in P&W. Maar er waren, naar mijn mijn mening, rechtse mafkezen die dit onderwerp kaapten om te laten zien ...zie je wel dat die buitenlanders ons kinderfeest willen afpakken... Rita Verdonk deed jaren geleden ook al eens zo'n poging. We trappen er (bijna) allemaal in. Maar gelukkig hebben we een partij of beweging die straks misschien wel komt komt met een wetsvoorstel om Sinterklaasetalages en straatverlichting verplicht te stellen ;-).

2 Reacties
bthesingh
bthesingh8 nov. 2013 - 14:35

Alfred het blijkt dus dat racisme misschien toch wel wat meer verankerd zit in de Nederlandse samenleving dan velen denken. En ben het met je eens, de commercie heeft geen zin in controverse, dan richten ze zich wel op kerst. Overigens is en blijft zwarte piet een karikatuur van zwarte mensen en daarmee is het racistisch. Dat weten heel veel mensen ook en daar voelen uiteindelijk heel veel mensen zich toch oncomfortabel bij.

Zakenpief
Zakenpief8 nov. 2013 - 14:35

Als er nou nog een evenement is dat NIET commercieel is, is het Sinterklaas wel. Bij de meeste gezinnen zijn het met name de kinderen die de kado's krijgen, niet de volwassenen. Die halen hun plezier uit zelfgemaakte surprises en gedichten. Het tegenovergestelde van commercie. Kom daar maar eens om met Kerst, Valentijnsdag en Moeder- en Vaderdag. Dat winkelstraten zich meer richten op Kerst heeft te maken met het feit dat dat veel meer commercieel interessant is. Mensen hebben vakantie en dus tijd om uitgebreid te gaan winkelen. Sinterklaas is beperkt tot 1 dag en tot speelgoedwinkels. Hup Sinterklaas!

NicoSchouten
NicoSchouten8 nov. 2013 - 14:35

Tjeerd Kok denkt wel erg makkelijk over een woordenboek. Wanneer het lemma is afgesloten wordt niet gemeld. Evenmin welke omschrijvingen er meer gemeld zijn. Maar in de jaren 50 van de 19e eeuw was heel goed bekend dat verreweg de meeste negers op aarde geen slaaf waren. En dat slavernij ter discussie stond. In politieke verhandelingen en in de belletrie uit die tijd zijn zat voorbeelden te vinden over andere opvattingen. Er waren diplomatieke contacten met zwarte volkeren. Negers kwamen ook als matroos in Nederlandse havens. Uiteraard zal de gelijkstelling aan een slaaf een heersende mening onder slavenhouders geweest zijn en daarom zijn gemeld. Maar zelfs in de koloniën liepen vrije negers rond. Ik heb het niet nagekeken, maar ik vermoed dat in het woordenboek meerdere omschrijvingen staan, zoals bij veel woorden. En als dat niet zo is, is dat een bizarre blikvernauwing.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 nov. 2013 - 14:35

Tjeerd Kok gaat er aan voorbij dat vanaf 1814 de slavenhandel was verboden. In Indië hadden ze een tekort aan soldaten en men heeft getracht dit tekort aan te vullen door in Ghana en Liberia te werven. "In 1831 ontving kommandeur Last in Elmina, de hoofdvestiging aan de West-Afrikaanse kust, instructies voor het werven van ‘eene Compagnie neger soldaten, vooreerst ter sterkte van 150 man’ voor het Oost-Indisch leger. Het plan was om in totaal 1800 Afrikaanse soldaten te werven, maar een eerste proefzending moest uitwijzen of Afrikanen inderdaad zulke geschikte soldaten waren. Dwang en geweld dienden bij de werving vermeden te worden."