Joop

Rechter zet pandemieprofiteur Sywert van Lienden uit zijn eigen stichting

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1301 keer bekeken
  •  
lienden

De rechtbank heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie de pandemieprofiteur Sywert van Lienden en zijn handlanger Bernd Damme uit het bestuur van hun zogenaamde non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie gezet. Het OM concludeert op basis van justitieel onderzoek dat Van Lienden en zijn kompanen de goodwill van de stichting hebben gebruikt om orders binnen te halen voor hun commerciële bedrijf. De derde compagnon, Camille van Gestel, is eerder al uit eigen beweging opgestapt. 

Een deel van de opbrengst van die orders is volgens het OM door de bestuurders ondergebracht in hun eigen BV waardoor de stichting is benadeeld. Dit is in strijd met de statuten. Dit civiele onderzoek heeft ertoe geleid dat het OM in april 2022 een verzoekschrift heeft ingediend bij de rechtbank Amsterdam om de bestuurders van SHA te schorsen en te ontslaan. Het OM meent dat de bestuurders in strijd hebben gehandeld met de statuten van de stichting. Na een eventueel ontslag zal de rechtbank een nieuw bestuur benoemen dat de aansprakelijkheid van het oude bestuur zal onderzoeken. Het is mogelijk dat op die manier het geld dat ten nadele van de stichting in de aparte BV is gevloeid aan de stichting zal moeten worden terugbetaald en besteed conform het doel van de stichting.

De schorsing is volgens officier van justitie Otto van der Bijl de eerste aanzet tot een poging de naar schatting 30 miljoen aan overheidsgeld die de pandemieprofiteurs in eigen zak hebben gestoken, terug te vorderen. De rechter heeft daarom ook een curator aangesteld die gaat onderzoeken of de drie, die onder het mom van vrijwilligerswerk zichzelf op slinkse wijze tot miljonairs hebben verrijkt, aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade. Dat meldt de NOS.

Het OM was niet de enige partij die om schorsing van Van Lienden en Damme vroeg. Zeven oud-medewerkers van de stichting hebben een soortgelijk verzoek ingediend. Er loopt naast deze civiele zaak ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar de praktijken van de drie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

J.janssen2
J.janssen229 apr. 2022 - 17:13

Verbazingwekkend met hoeveel regeltjes malafide stichtingen/bedrijven die de overheid oplichten blijkbaar beschermd worden. Geeft mij wel te denken hoor over de staat van van Nederland...en dan kritiek hebben op de corruptie in Oekraine....hier lijkt de corruptie gewoon "gelegaliseerd".

1 Reactie
Zandb
Zandb30 apr. 2022 - 9:09

jansen Ik draai het liever om: omdat het recht spreekt, zoeken slimme criminelen naar manieren om de geest van de wet (die nooit voord e volle 100% kan worden vastgelegd) te omzeilen. Het recht boven alles stellen, is juist het tegenovergestelde van corruptie.

vdbemt
vdbemt29 apr. 2022 - 13:41

Goed nieuws. Het lijkt er ook op dat hij straks al zijn gejatte miljoenen in moet leveren. Mooi.

Greendutch
Greendutch29 apr. 2022 - 8:06

welkom nieuws!

Wie o Wie
Wie o Wie29 apr. 2022 - 6:12

Helemaal prima. Hij heeft iedereen gesywert waar ze bij stonden.

Ewout Pool
Ewout Pool29 apr. 2022 - 0:52

Sywert en zijn maatjes moeten hun onterecht verdiende miljoenen teruggeven. Dat is helder. Alleen vrees ik dat hij de Kop van Jut is. Hij heeft het onhandig aangepakt, waardoor het redelijk duidelijk is. De rest van de 5(!) miljard die zonder goede onderbouwing is uitgegeven blijft onbesproken. Me dunkt dat daar nog veel grotere profiteurs onder zijn, die echter slim genoeg waren om onder de radar te blijven.

2 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2022 - 6:35

Ewout Hoe kan je een kop van jut zijn, als je ten onrechte miljoenen opstrijkt? Uw denkwijze staat mij niet aan. Met een analogie duidelijk gemaakt: er zijn duizenden inbraken per maand. En diegenen die het "onhandig aanpakken" en gepakt worden, zijn dan de kop van jut voor al die andere (niet gepakte) inbrekers?

Ewout Pool
Ewout Pool30 apr. 2022 - 7:41

@Zandb: Ik probeer geenszins te zeggen dat Sywert en zijn maatjes niet aangepakt moeten worden. Natuurlijk moeten zij hun onterecht verdiende miljoenen teruggeven. Ik wil alleen zeggen dat het daarbij niet moet blijven, maar dat ook de rest van de nog niet verantwoordde uitgaven kritisch moeten worden bekeken. Om in uw analogie te blijven: niet alleen de inbreker pakken die zijn misdrijf streamt op Facebook, maar ook kijken of er nog meer inbrekers zijn die dat niet doen.

Olav Meijer
Olav Meijer28 apr. 2022 - 19:07

Eindelijk concrete stappen waarmee de profiteurs aangepakt worden.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens29 apr. 2022 - 0:21

En heldere stappen ook. 1) Sywert c.s. (hun bv's) moeten de miljoenen winst aan de stichting terugbetalen. 2) Sywert c.s. worden niet meer alleen verdacht van oplichting, maar ook van verduistering.

Eric Minnens
Eric Minnens29 apr. 2022 - 7:43

(PS Door deze ontrafeling via de rechter begrijp ik eigenlijk pas goed hoe de vork in de steel zit. Ik had altijd een beetje een verward, unheimisch, vaag, onverklaarbaar, mistig gevoel bij dat gedoe rond die stichting en dat bedrijf.)

adriek
adriek29 apr. 2022 - 7:44

Ja, duh, een nieuwe stichting is binnen een halve dag opgericht, inclusief een handvol BV's om de geldstromen in goede banen te leiden.

Olav Meijer
Olav Meijer29 apr. 2022 - 12:24

@ Eric Minnens: Het boek "Sywerts miljoenen" van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen (FtM) zet alles heel nauwkeurig op een rijtje. Het is heel lezenswaard en dus aanbevolen!

Arbeider10
Arbeider1028 apr. 2022 - 16:18

Prima natuurlijk dat populisten juist de in de mediabelangstelling staande coronaprofiteur ondernemer Van Lienden aanpakken om goedkoop te scoren. Maar wat met die 5 miljard (€5.000.000.000) die ergens in de diepe zakken van profiteur ondernemers zit en nog steeds zoek is? https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/rijk-knoeit-met-corona-uitgaven-de-jonge-raakt-vijf-miljard-euro-kwijt

Pietje Puk139
Pietje Puk13928 apr. 2022 - 16:16

Het nieuwe bestuur van de stichting kan natuurlijk altijd worden gevormd door familieleden of vrienden van het vorige bestuur. Zo werkt dat nou eenmaal.