Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter: Vlaams Belang plagieerde kunstenares

  •  
26-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RoseaLake300.jpg
'De rechtbank erkent dat de ideologie van de campagne van het Vlaams Belang niet strookt met de boodschap van Rosea Lake'
Senator Anke Van dermeersch en het Vlaams Belang moeten onmiddellijk het gebruik van alle afbeeldingen gebaseerd op het werk van Rosea Lake stopzetten. Van dermeersch wordt bovendien door de rechter verplicht het vonnis te laten publiceren in verschillende kranten.
Abderrahim Lahlali, advocaat van Rosea Lake wordt geciteerd op de website Azira.
De rechtbank erkent dat de ideologie van de campagne van het Vlaams Belang niet strookt met de boodschap van Rosea Lake. Haar werk mag dus niet misbruikt worden in deze anti-islamcampagne. Het Vlaams Belang moet deze anti-islamcampagne nu stopzetten, oordeelt de rechter””
Uit het vonnis blijkt dat de voorzitter van de rechtbank zeer zwaar tilt aan het misbruik van het werk van een artieste in wording, ook al woont ze op een ander continent
De voorzitter van de rechtbank neemt de vordering integraal over. Lahlali:
De rechtbank verbiedt niet enkel de huidige afbeelding, maar ook het gebruik van alle andere foto’s gebaseerd op het werkstuk van mijn cliënte in het kader van de anti-islamcampagne.
Van dermeersch riskeert ook euro per inbreuk als ze het werk nog langer gebruikt met een maximum van 20.000 euro.
Vanuit Canada reageert de kunstenares zelf:
Ik ben heel blij met dit vonnis. Dit is een overwinning voor mij en ook voor alle kunstenaars in de hele wereld. Mijn vrienden in België namen een risico door mij te helpen dit proces te voeren. Dit is het beste verjaardagscadeau ooit
Toen mode-ontwerpster Rachida Aziz vernam dat Rosea Lake als jonge studente niet de middelen had om op te treden tegen het misbruik van haar werk, besloot ze om haar te helpen. “Vaak krijg je de reactie dat we er niets kunnen tegen doen en dat als we er iets tegen doen, we hen alleen maar meer publiciteit geven. Deze overwinning toont dat je wel iets kan doen”, reageert zij. 
Eerder oordeelde een rechter over dezelfde campagne van het Vlaams Belang dat het ongevraagd gebruik van Louboutin schoenen moest stoppen.
RoseaLake620

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

GingerTed
GingerTed26 okt. 2013 - 20:55

Laat onverlet dat deze demonstratieve poster zeer treffend is in wat ze in tegenstelling van de in eigen omgeving terroriserende en hier oprukkende religieuze zedenmeesters te vertellen heeft. Meer van dat graag maar dan niet afkomstig van politieke partijen als die van Vandermeersch of Wilders maar gewoon vanuit het belang van verdediging van verworven westerse vrijheden.

FrenkMahon
FrenkMahon26 okt. 2013 - 20:55

Jammer dat extreem rechts de linkse hobby kunst/cultuur misbruikt voor haar hobby's. Vlaams belang met de poster van Rosea Lake. In Nederland heeft de PVV de zwarte pieten discussie gekaapt.

CliffClavin1993
CliffClavin199326 okt. 2013 - 20:55

We wisten het al, en dit bewijst het weer: extreem rechts (= vrienden van Wilders) is malicieus, respectloos, zonder enige eigen creativiteit, en misbruikt andere mensen voor zijn eigen doeleinden. Leuk hè, die kongsi tussen PVV/Vlaams Belang/Front National/FPÖ? Je gaat er spontaan van braken. Gelukkig zijn er nog verstandige rechters.

rbakels
rbakels26 okt. 2013 - 20:55

Dit is geen plagiaat maar auteursrechtinbreuk. Plagiaat is onrechtmatig ten opzichte van het publiek, auteursrechtinbreuk ten opzichte van de auteur.