Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter verklaart kabinetsbesluit tot krimpen luchtvaart Schiphol ongeldig

  •  
05-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1882 keer bekeken
  •  
52696629545_18d605da7d_k

© cc-foto: Jerzy Jabłoński

Opnieuw blijkt een besluit van het kabinet Rutte IV in strijd met de wetten en regels. KLM en andere luchtvaartmaatschappijen hebben een kort geding tegen de staat gewonnen. Minister Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat wil dat vanaf 1 november het maximum aantal vluchten van Schiphol verlaagd wordt met 8 procent. 

De NOS meldde over het kort geding:

De luchtvaartmaatschappijen verenigden zich in een kort geding tegen de staat. KLM, goed voor 60 procent van alle vluchten op de luchthaven, trekt de kar. De overheid krijgt steun van de omwonenden van Schiphol. Daarom was er aan advocaten geen gebrek: een zaak met 29 advocaten kan volgens de rechtbankpresident zo in het Guinness Book of Records.

Volgens de klagers is het besluit in strijd met Europese regels. Inmiddels heeft de rechter vonnis gewezen en geoordeeld dat het besluit ongeldig is. 

De voorzieningenrechter oordeelt dat de Staat met de invoering van de voorgenomen tijdelijke regeling niet de juiste procedure heeft doorlopen. Volgens Europese regels kan de Staat het aantal vliegtuigbewegingen van een luchthaven alleen verminderen na het doorlopen van een zorgvuldig proces. Dat proces houdt onder andere in: de Staat moet verschillende maatregelen die de geluidshinder kunnen verminderen in kaart brengen, de Staat moet alle belanghebbenden raadplegen en een vermindering van het aantal vliegtuigbewegingen is pas toegestaan als duidelijk is dat andere maatregelen om de geluidshinder te beperken onvoldoende werken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.