Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter verbiedt satirisch gedicht van Böhmermann over Erdogan deels

  •  
17-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
bohmer
De rechtbank van Hamburg heeft delen van het omstreden gedicht komiek van Jan Böhmermann over de Turkse president Erdogan verboden verklaard. De rechtbank stelde dat in een zaak die was aangespannen door Erdogan. Het vonnis betekent een gedeeltelijke overwinning voor de Turkse president. Volgens de rechter zijn delen van het gedicht dermate beledigend dat Erdogan dat niet hoeft niet te accepteren. Om welke delen het precies gaat is nog niet duidelijk.
“Door het inhaken op racistische vooroordelen en religieuze belediging evenals de seksuele verwijzingen in het gedicht overschrijden de omstreden delen voor wat betreft de klager de maat.” Voor het overige betrof het toelaatbare kritiek op de situatie in Turkije, aldus de rechtbank.
De rechtbank zegt rekening gehouden te hebben met aan de ene kant de artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting en aan de andere kant de rechten van de klager. De advocaat van Böhmermann ziet dat anders en bekritiseert het vonnis omdat het enerzijds stelt dat het gaat om artistiek werk en daar vrijheid voor geldt maar anderzijds zich toch bemoeit met delen daarvan.
Eerder:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.