Joop

Rechter verbiedt Berlijn huurprijzen te beperken

  •  
15-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
49897661047_0695f04544_k

© cc-foto: Die Linke

Een forse klap voor de poging van de politiek om grip te krijgen op de almaar stijgende huurprijzen. Het Duitse Constitutioneel Hof heeft de Mietendeckel, de maatregel van de deelstaat Berlijn waarmee het vijf jaar lang verboden werd om de huurprijzen te verhogen, ongrondwettelijk verklaard. De maatregel werd vorig jaar door de linkse Berlijnse regering van SPD, de Groenen en Die Linke doorgevoerd. Daarmee wilden de bestuurders de gentrificatie, het uit de stad verdrijven van inwoners met lage inkomens om plaats te maken voor kapitaalkrachtige bewoners, tegengaan. Duitsland Instituut schrijft :
"De deelstaat Berlijn had de wet om de huren te bevriezen niet mogen maken, aldus de rechters van het Constitutioneel Hof. De centrale overheid heeft de regulering van de huurprijzen al eerder wettelijk geregeld met de Mietpreisbremse. Deze landelijke rem op de huurprijzen werd in 2015 ingevoerd en moet voorkomen dat de huren in populaire woongebieden snel stijgen. De deelstaten hebben daarover daarom geen zeggenschap."
Geen video? Klik hier.
Sebastiaan Scheel, de Berlijnse minister voor huisvesting, spreekt van een “zware dag voor huurders”. Hij stelt dat de regering maatregelen gaat nemen om te voorkomen dat huisbazen de huren nu plots enorm verhogen. De zaak was aanhangig gemaakt door de conservatieve en liberale partijen CDU en FDP die niet willen dat huurders zo beschermd worden. “Ideologie lost geen problemen op,” aldus een opgetogen woordvoerder van de CDU. “Ook niet op de huizenmarkt.”
In Nederland pleitte onder meer SP-Kamerlid Sandra Beckerman voor invoering van een soortgelijke maatregel.
cc-foto: Die Linke
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend15 apr. 2021 - 16:36

Hmmm.. en op Joop allemaal maar denken dat de problemen op woningmarkt allemaal de schuld van de VVD en Rutte zijn... blijkt nu dat Duitsland precies met hetzelfde probleem zit... heb net 12 jaar in Duitsland gewoond.. en Rutte heeft daar helemaal geen invloed.. zou het misschien mogelijk kunnen zijn dat het heel misschien toch niet allemaal de schuld van VVD en Rutte is????

3 Reacties
P Haan
P Haan16 apr. 2021 - 5:09

Foei! Geef snel de oogkleppen terug.

LaBou
LaBou 16 apr. 2021 - 5:24

Dat hoofdschuddend denkt dat Rutte de hele wereld beinvloed wil nog niet zeggen dat anderen dat ook denken. Rutte is aanhanger van een geloof dat de hele wereld beheerst. Dat geloof heet neoliberalisme en dat heeft ook in Duitsland aanhangers.

Mark Huysman
Mark Huysman16 apr. 2021 - 6:09

[Hmmm.. en op Joop allemaal maar denken dat de problemen op woningmarkt allemaal de schuld van de VVD en Rutte zijn] In Nederland wel. In Duitsland natuurlijk niet.

Mohawk2
Mohawk215 apr. 2021 - 14:18

Ideologie lost geen problemen op, aldus de Duitse Liberalen en Conservatieven. Dat aan de andere kant ideologie de huizenprijzen en dus ook de huren tot perverse hoogte opdrijft is dan weer geen probleem... met de tulpenmanie waar de Nederlandse huizenmarkt tot verworden als het extreemste voorbeeld in onze hoek van de vrijemarktideologie.

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk215 apr. 2021 - 14:22

Die ideologie wordt een als een door de Schepper al bij de oerknal geschapen natuurlijke wetmatigheid gezien waar door ons stervelingen niets aan veranderd kan worden.

adriek
adriek15 apr. 2021 - 14:13

Nu hoop ik toch dat die vijf jaar ook benut zijn door heel veel nieuwe, scherpgeprijsde huizen te bouwen. In een vrije markt wordt de prijs door vraag en aanbod bepaald, dus als er in vijf jaar flink wat aanbod bijgekomen is zullen de prijzen sowieso niet stijgen. Toch?

1 Reactie
erikbos
erikbos15 apr. 2021 - 17:10

"dus als er in vijf jaar flink wat aanbod bijgekomen is zullen de prijzen sowieso niet stijgen" Als de vraag niet is meegegroeid is dat inderdaad het geval. Je ziet het in Amsterdam waar de vraag van expats naar woonruimte is ingestort en de huurprijzen daar nu aan het dalen zijn.

Dehnus
Dehnus15 apr. 2021 - 14:08

Leuke is: Huurders mogen alle achterstallige huur nog even terug betalen van meneer de Rechter en zijn vrindjes de vastgoedcriminelen. Dickens had niet kunnen schrijven hoe krom dit is.

Markzelluf
Markzelluf15 apr. 2021 - 14:05

Welke bijdrage levert een verbod op huurverhogingen aan het terugdringen van de woningnood?

Hallahan2
Hallahan215 apr. 2021 - 13:53

Als ik als particulier iets verhuur, dan moet ik toch zelf weten wat ik als huur vraag? Niemand is verplicht om het bouwsel te huren... Maar ja, zolang je idioten hebt die met alle geweld in de hoofdstad willen wonen (denk aan Amsterdam, hetzelfde gebeurt daar) dan zul je dit blijven houden.

1 Reactie
De Baas
De Baas15 apr. 2021 - 17:25

Zoiets bestaat al , heel London. Ghost neighborhoods!

Poeha
Poeha15 apr. 2021 - 13:48

Dat het niet heeft gewerkt is van de huurdersbond (mietersbund). Ik kan nog veel meer vertegenwoordigers aanhalen die blij zijn. Zoals 284 afgevaardigden: “ Damit hatte die Klage von 284 Bundestagsabgeordneten der Union und der FDP in Karlsruhe Erfolg” Of andere politieke partijen “ CDU und FDP hingegen zeigten sich zufrieden. Auch Bundesbauminister Horst Seehofer (CSU) begrüßte die Entscheidung.” zdf.de/nachrichten/politik/mietendeckel-berlin-bundesverfassungsgericht-100.html

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman15 apr. 2021 - 20:50

[Dat het niet heeft gewerkt is van de huurdersbond (mietersbund).] Dat is niet waar. Dit staat er in jouw artikel: Besonders schlimm sei, dass der Deckel nicht für günstige Mieten für einkommensschwache Mieterinnen und Mieter gesorgt habe, sagte Frensch. “Sagte Frensch” had je in je citaat weggelaten. Wie is die Frensch? Dat staat eerder in het artikel: Hij is “Vorsitzende der Region Ost des Dachverbands Zentraler Immobilien Ausschuss (ZIA). Dat is een lobby-organisatie van vastgoedondernemers, geen huurdersorganisatie: https://de.wikipedia.org/wiki/ZIA_Zentraler_Immobilien_Ausschuss [Ik kan nog veel meer vertegenwoordigers aanhalen die blij zijn. Zoals 284 afgevaardigden: “ Damit hatte die Klage von 284 Bundestagsabgeordneten der Union und der FDP in Karlsruhe Erfolg”] Der Union (CDU/CSU) en de FDP. Dat zijn twee rechtse partijen. [Of andere politieke partijen “ CDU und FDP hingegen zeigten sich zufrieden.] Dat zijn geen andere partijen, dat zijn dezelfde partijen. [Auch Bundesbauminister Horst Seehofer (CSU) begrüßte die Entscheidung.”] Die had je ook al eerder genoemd. Het is gewoon bullshit wat je beweert. Nagenoeg heel Duitsland is niet blij dat de huurbegrenzing afgeschaft is. Rechts Duitsland is blij en de huisjesmelkers zijn blij.

Freek74
Freek7415 apr. 2021 - 13:06

Slordig, een wet doorvoeren die ongrondwettelijk blijkt te zijn. Ongeacht wat de wet is. Eerst uitzoeken, dan pas invoeren.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman15 apr. 2021 - 13:54

Freek - misschien heeft Berlijn niet de beschikking (of het geld) om deze wet te checken. Persoonlijk hoop ik van harte dat een gelijke wet in ons land wel kan, tenslotte hebben wij geen constitutioneel hof. Het bevriezen van huurprijzen zal een dempende invloed op de prijzen hebben. Ik heb het niet zo op hogere autoriteiten die nuttige regels tegen houden.

Poeha
Poeha15 apr. 2021 - 11:44

Ik begrijp dat nagenoeg heel Duitsland blij is dat de huurbegrenzing niet doorgaat. In de kranten staat “ Bundesbauminister Horst Seehofer begrüßte das Urteil des Bundesverfassungsgerichts. "Der Mietendeckel ist jetzt Geschichte. Das ist gut” En “ Die FDP, die gegen den Mietendeckel vor das Bundesverfassungsgericht gezogen war, freute die Entscheidung der Richter. "Dass der Mietendeckel nichtig ist, ist eine gute Nachricht.” En “ Auch die Immobilienwirtschaft begrüßte die Karlsruher Entscheidung.” En daarnaast werkte het überhaupt niet. Dat was nog het ergste: “ Besonders schlimm sei, dass der Deckel nicht für günstige Mieten für einkommensschwache Mieterinnen und Mieter gesorgt habe” https://www.tagesschau.de/wirtschaft/bverfg-berliner-mietdeckel-101.html

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 apr. 2021 - 12:10

[Ik begrijp dat nagenoeg heel Duitsland blij is dat de huurbegrenzing niet doorgaat.] En om dat te bewijzen haal je een heel rechtse politicus aan, een kleine neoliberale partij en een vastgoedorganisatie. [En daarnaast werkte het überhaupt niet. Dat was nog het ergste: “ Besonders schlimm sei, dass der Deckel nicht für günstige Mieten für einkommensschwache Mieterinnen und Mieter gesorgt habe”] Wat je hierbij stiekum weglaat is dat dit een citaat is van een vertegenwoordiger van lobby-organisatie van vastgoedondernemers. De organisatie van huurders denkt daar dus precies tegenovergesteld over: “To declare the law unconstitutional from the beginning is irresponsible social policy,”

De Baas
De Baas15 apr. 2021 - 12:30

Wat een bronnen hoor Poeha , this is Idiocracy lol

adriek
adriek15 apr. 2021 - 14:11

Je zit in een bubbel, of je zit er niet in. Ik kan me slecht voorstellen dat er veel huurders zijn die het oneens zijn met bevroren (= niet stijgende) huren.

Poeha
Poeha15 apr. 2021 - 14:20

Ik haal de bronnen gewoon uit de krant en zijn in alle kranten nagenoeg gelijk. Iedereen happy met de uitspraak.

Mark Huysman
Mark Huysman15 apr. 2021 - 18:36

Nee niet iedereen. Rechts en de huisjesmelkers zijn blij met de uitspraak zoals jouw bronnen laten zien. Huurders niet. Linkse partijen niet.

LaBou
LaBou 16 apr. 2021 - 5:28

"haal de bronnen gewoon uit de krant en zijn in alle kranten nagenoeg gelijk. Iedereen happy met de uitspraak." Kouwe drukte is een klein kind dat nog niet weet dat je moet lezen wat er staat, niet wat je graag wilt.

JasDon
JasDon15 apr. 2021 - 11:37

Aangezien vastgoedinvesteerders internationaal opereren vraag ik me af of vrijhandelsverdragen ook niet roet in het eten kunnen gooien voor dit soort wetgeving.