Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter: Trump moet stoppen met twitteraars blokkeren

  •  
23-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25149781853_2592d92062_k
Donald Trump mag op Twitter geen gebruikers meer blokkeren. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter bepaald. Mensen die geblokkeerd zijn kunnen wanneer zij ingelogd zijn niet langer de tweets van de Amerikaanse president zien of daarop reageren en volgens de rechter is dat in strijd met de grondwet.
Wie al te fel tegen Trump ingaat op Twitter, kon tot voor kort rekenen op zo’n block. Zeven twittergebruikers die niet langer op de president mochten reageren besloten naar de rechter te stappen. Met succes.
‘Als gevolg van een blokkade kunnen gebruikers niet meer direct de interactie aangaan met de tweets van de president’, zo luidt het vonnis. ‘Op die manier wordt de vrijheid van meningsuiting daadwerkelijk, hoewel bescheiden, ingeperkt. Meer dan dat is er niet nodig om de grondwet te schenden.’
"In deze zaak moeten we beoordelen of een ambtenaar in een publieke functie gebruikers mag blokkeren als reactie op de politieke opvattingen die deze persoon heeft geuit. En of er rekening mee moet worden gehouden dat de ambtenaar in feite de president van de Verenigde Staten is. Het antwoord op beide vragen is nee."
Hoewel er voor de Amerikaanse president een speciaal twitteraccount is, namelijk @POTUS, gebruikt Trump voornamelijk zijn eigen account, @realDonaldTrump. Via dat account houdt hij zijn volgers niet alleen op de hoogte van zijn mening over televisieprogramma’s en krantenartikelen, hij gebruikt het ook om beleid aan te kondigen of buitenlandse regeringsleiders te schofferen.
Hoewel blokkeren dus niet meer mag, kreeg Trump van de rechter wel toestemming om lastige twitteraars voortaan te muten.
Bronnen: VOX, Nu.nl / cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.