Joop

Rechter: Shell Nigeria aansprakelijk voor olielekkages Nigerdelta

  •  
29-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-427685925

© DEN HAAG - Activisten van Milieudefensie voorafgaand aan de uitspraak van het gerechtshof in de zaak die Nigerianen samen met Milieudefensie hebben aangespannen tegen Shell. Vier Nigeriaanse

Het gerechtshof in Den Haag heeft Shell Nigeria aansprakelijk gesteld voor olielekkages in Nigeria. Het bedrijf is vrijdagochtend veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan vier gedupeerde boeren uit het gebied. De zaak van de boeren werd in Nederland gesteund door Milieudefensie.
De veroordeling geldt alleen voor de Nigeriaanse tak van het olieconcern. Het Brits-Nederlandse moederbedrijf gaat vrijuit. Wel moet het meer doen om nieuwe lekkages te voorkomen en zorgdragen voor detectiesystemen die tijdig waarschuwen voor lekken in de leidingen.
De Nigerdelta is ernstig vervuild met olie dat uit de leidingen gutst. Voor de plaatselijke bevolking is een groot deel van hun landbouwgrond en visgebied vernietigd als gevolg van de lekkages. Shell zelf houdt vol dat de lekkages worden veroorzaakt door omwonenden en lokale bendes die de leidingen saboteren om olie te stelen. Al in 2013 bepaalde een rechter dat een van de vier boeren gecompenseerd moest worden. Zowel Shell als de boeren gingen in hoger beroep, met als gevolg dat nu alle vier de boeren een schadevergoeding krijgen. De hoogte ervan wordt in een latere zitting bepaald.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2021 - 16:36

Maar daarmee is de vervuiling nog niet opgelost of moeten ze de grond ook schoonmaken?

Wilma3
Wilma330 jan. 2021 - 14:39

Gerechtigheid!

Ewout Pool
Ewout Pool29 jan. 2021 - 23:05

Als ik het goed begrijp bestaat de uitspraak uit 2 delen: het moederbedrijf moet beter zijn best doen en de lokale dochter moet een boete betalen. Hoe zit dat juridisch? Hoe kan een Nigeriaans bedrijf met Nigeriaanse slachtoffers voor de Nederlandse rechter komen. En wie ziet toe op uitvoeren van dit vonnis?

Aart van de aap
Aart van de aap29 jan. 2021 - 14:21

Shell betaald zo'n boete gewoon Maakt ze niets uit. Is niets voor hen. Met de vervuiling verdienen ze meer, dan zo'n boete. Snap je ?

Bernie2
Bernie229 jan. 2021 - 11:05

Erg goed nieuws. Wie niet horen wil ... Intussen zijn de locale drama's erg groot. Veel locals en hun levende have zijn vergiftigd en grote delen van het land waarvan de grond is verontreinigd. Over de schuldvraag is nu duidelijkheid maar komt het apert liegende Shell nu ook, naast een schadevergoeding voor een enkele landbouwer, met de nodige miljarden over de brug om de aangerichte schades te herstellen/compenseren?

5 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf29 jan. 2021 - 12:04

De meeste lekkages zijn veroorzaakt door brandstofdieven. Deze mensen gaan met een boor en een jerrycan naar de pijplijn. Boren een gat in de pijp, vullen de jerrycan af en vertrekken. Is het dan de schuld van Shell? De Shell zal nu het Nederlandse hoofdkantoor wel sluiten en naar het VK vertrekken.

Libertain
Libertain29 jan. 2021 - 13:19

#hakkepuf, ("Deze mensen gaan met een boor en een jerrycan naar de pijplijn.") Ben je troevallig bekend met de technologie om de pijplijnen onder het grond te plaatsen? Wat heeft deze corporatie tegengehouden om dit preventief uit te voeren? Weer met gevaar voor het milieu op de zekerheid bespaard om het profijt voor aandeelhouders op te drijven?

Martin007
Martin00729 jan. 2021 - 14:44

Hakkepuf. De banken beveiligen de pinautomaten, omdat dieven er gaten in boren om er met het geld vandoor te kunnen gaan. Ze kunnen toch net zo goed de gaten in de pinautomaat laten zitten en de pinautomaten dagelijks bijvullen? Dat is tenslotte wat Shell ook doet. Maar dan met olie. Is die dan niets waard?

Buitenstaander
Buitenstaander29 jan. 2021 - 14:45

@Libertain Daar gaat het niet om: Het gaat er feitelijk om wie de lekkages veroorzaakt. Als uw auto gestolen wordt ga ik toch ook niet direct roepen dat u dan maar een beter alarmsysteem had moeten kopen, en daarom snap ik de dief wel.

The Apple
The Apple29 jan. 2021 - 18:50

Norm laat zijn auto altijd staan met de deuren open en het sleuteltje in het contactslot en is dan heel verontwaardigd als een derde er mee weg rijdt. Ooit had ik hier een stuk land waar een 15cm dikke stalen pijp van het waterleidingbedrijf doorheen liep, terwijl de omwonenden geen toegang hadden tot goed drinkwater. Ik weet niet hoe lang die het volgehouden heeft, maar toen ik het stuk land kocht was die pijp al buiten bedrijf. Doodzonde natuurlijk, dus ik heb er maar een paar meter tussenuit gezaagd, die nu al jaren dienst doen als afvoer voor het regenwater. Water hoor, geen olie.... Eigenlijk had ik het waterleidingbedrijf natuurlijk moeten verplichten om die pijp weer weg te halen, want hij zat behoorlijk in de weg bij het bewerken van het land. maar justitie functioneert hier ook niet, dus rest je dan niets anders dan van de nood een deugd te maken. De gewetenswroeging neem je dan maar op de koop toe.

vdbemt
vdbemt29 jan. 2021 - 10:58

Mooi.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander29 jan. 2021 - 14:48

Weetje vdbemt, met je commentaar op de relschoppers dacht ik toch echt dat je het licht gezien had :-) Maar nu alleen 'mooi' roepen terwijl hoogstwaarschijnlijk de echte schuld voor de lakages niet bij de Shell ligt, dan is 'mooi' wel kort door de bocht. Maar waarschijnlijk omdat het Shell is.

Karingin
Karingin29 jan. 2021 - 17:36

Hoezo hoogstwaarschijnlijk Norm? Wat voor inside info heb jij tot je beschikking? Geen denk ik...nee ik weet 't zeker. Misschien dit nog even bekijken: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/shell-medewerkers-betrokken-bij-veroorzaken-olielekken-in-nigeria Ik zal maar voor me houden wat ik ervan denk dat jij klakkeloos in de ontkenning van Shell gelooft

MaxMax2
MaxMax229 jan. 2021 - 10:47

Dit is wel een hele goed zaak, goed dat dit arrogante bedrijf nu gedwongen haar verantwoordelijkheid moet nemen.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander29 jan. 2021 - 14:50

@Max Heerlijk toch als je alleen al met die gedachte naar de Shell kijkt. Ik hoor u niet over die lakse Nigeriaanse overheid. MaarShell is altijd makkelijk. Eigen nest etc.

Karingin
Karingin29 jan. 2021 - 17:26

Shell is altijd makkelijk, ja met een miljardje beloven aan de regering van een arm of corrupt land, om vervolgens het tienvoudige uit de bodem te halen

MaxMax2
MaxMax229 jan. 2021 - 23:59

@Karingin 'ja met een miljardje beloven aan de regering van een arm of corrupt land,' Het zijn soevereine landen met een eigen regering waar je zaken mee doet, geen kleine kinderen.

The Apple
The Apple30 jan. 2021 - 21:04

MaxMax - Nee, de regering bestaat niet uit kleine kinderen, ze zijn corrupt.