Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Rechter pleit smakeloze twitteraar vrij

  •  
27-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Twitter300.jpg
Vrijspraak werpt nieuw licht op omstreden dreigtweets 
Een man die in Groot-Brittannië een grap maakte op Twitter en daarvoor werd veroordeeld is in hoger beroep toch vrijgesproken. De geruchtmakende rechtszaak die bekend staat als de ‘Twittertrial’ kreeg internationale aandacht omdat beroemdheden als Stephen Fry en Al Murray in de bres sprongen voor de twitteraar.
Fry en Murray hekelen de beperking van de vrijheid van meningsuiting door een wet die bedreigende en beledigende post op social media verbiedt.
Paul Chambers was in 2010 onderweg naar zijn date die hij op Twitter had ontmoet. Door de slechte weersomstandigheden werd zijn vlucht geannuleerd en twitterde hij:
Crap! Robin Hood airport is closed. You’ve got a week and a bit to get your shit together otherwise I’m blowing the airport sky high!  
De tweet werd aangemerkt als een dreigtweet en Chambers werd niet veel later veroordeeld en beboet. Dat hij uiteindelijk in een hoger beroep toch is vrijgesproken is opmerkelijk te noemen. Volgens de advocaat van Chambers voldoet het rechtssysteem niet aan de nieuwe digitale ontwikkelingen. De vrijspraak werpt daarmee een nieuw licht op hoe er opgetreden moet worden tegen tweets die als beledigend en bedreigend kunnen worden ervaren.  
cc-foto: chaztoo

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Sternenstaub
Sternenstaub27 jul. 2012 - 12:07

De overheden en autoriteiten van democratische rechtsstaten, hebben het er tegenwoodig maar druk mee om de bevolking met wetgeving, geweld en intimidatie te ontmoedigen en bang te maken om de vrijheden en rechten van de democratische rechtsstaat te gebruiken, te realiseren dan wel op te eisen, en de toenemende uitholling van die vrijheden en rechten middels repressieve arbirariteit door overheden en autoriteten, moet hen die nog wél geloven en investeren in het samenlevingsconcept van de democratische rechtsstaat, diep verontrusten, en dat doet het ook. De rechts-populisten, oftewel de neoliberalen, neoconservatieven en nationalistische xenofoben, die het luiden van de vele noodklokken in dezen ontkennen, zijn dezelfden die deze uitholling veroorzaken, bevorderen, en middels leugens en angst- en haatzaaierij, trachten te rechtvaardigen en zelfs te legitimeren. Er zijn tegenwoordig nogal wat door rechts-populisme gedomineerde regeringen, en die menen garen te kunnen spinnen uit deze sociaal-economische crisis, of dus eigenlijk, beschavingscrisis, die zij in eerste instantie zelf ook in hoge mate op hun geweten hebben. Ziedaar het probleem, het gevaar: deze regeringen zoeken zondebokken voor hun zonden.

rbakels
rbakels27 jul. 2012 - 12:07

De beroemde dirigent Pierre Boulez raakte ooit op een lijst van terroristen verzeild toen hij zijn nood had geklaagd over het conservatisme bij de operahuizen en had geroepen dat die eigenlijk allemaal moesten worden "opgeblazen". Sommige woorden moeten niet letterlijk worden genomen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 jul. 2012 - 12:07

De grapjas tweet "...I'm blowing the airport sky high!", en de terrorist "...I'm blowing the airport sky high!". De kwestie is hoe stellen we vast wie van de twee de tweet de wereld in heeft gestuurd, want natuurlijk moet de grapjas vrijgesproken worden en de terrorist de bak in, maar ja hoe kun je dat zekerstellen? Toch maar kijken of de twitteraar wel of niet een lange baard heeft?

papadiva2
papadiva227 jul. 2012 - 12:07

‎" voldoet het rechtssysteem niet aan de nieuwe digitale ontwikkelingen" ... tsss, maw het rechtsysteem moet zich aanpassen aan de 'digitale sociale mores'? Wat een flauwe kul zeg. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik!

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw27 jul. 2012 - 12:07

Jij mag dat zeggen, maar daarmee heb je nog geen gelijk.

MrOoijer
MrOoijer27 jul. 2012 - 12:07

Het slaat op het Verenigd Koninkrijk en niet op Nederland. Volgens het geciteerde artikel: "The UK has notoriously tricky laws around free speech, libel and threatening behavior, particularly in relation to social networks and online publishing." Maar ik zou hier ook wel graag een rechter zien die eens duidelijk de bezem haalt door al die halfgare aanklachten voor bedreiging, etc., zodat we ons daarna weer kunnen concentreren op waar het echt om gaat.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen27 jul. 2012 - 12:07

zodat we ons daarna weer kunnen concentreren op waar het echt om gaat en beste Jan, waar gaat het dan volgens jou 'echt' om?