Bejaard stelt uit Friesland was 'testcase'… Advocaat: iedereen kan nu bezwaar maken en gelijk krijgen
De rechtbank in Groningen bepaalde dinsdagochtend dat een algemene bezuinigingsmaatregel niet zomaar alle burgers mag treffen. Het Friese echtpaar (88 en 89) kan dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig blijven wonen, maar de gemeente wilde die hulp niet meer vergoeden vanaf 1 januari. Het echtpaar stapte daarop naar de rechter, die hen in het gelijk stelde.
Volgens de rechtbank kunnen gemeenten pas na 1 januari beslissen over individuele gevallen, als de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) van kracht is. Maar dan nog moet er eerst overlegd worden met de mensen die de vergoeding voor hulp ontvangen. Ook moet er een wijziging in hun situatie zijn opgetreden sinds het laatste besluit over hun vergoeding.
Nieuwe wet
Door de nieuwe wet zijn gemeenten strak verantwoordelijk voor het ondersteunen van mensen met een beperking, al dan niet door ouderdom. Zij krijgen daarvoor minder geld dan het Rijk eerst te besteden had.
Koepelorganisatie Ieder(in), de het echtpaar bij hun gang naar de rechter hielp, zegt dat er meer van deze gevallen zijn. Deze zaak fungeert als testcase voor de koepelorganisatie. De advocaat van het echtpaar zegt dat iedereen die vanaf 1 januari geen huishoudelijke hulp meer vergoed krijgt, naar hun situatie kan laten kijken, ‘bezwaar kan maken en gelijk zal krijgen’.
Directeur Liane den Haan van belangenorganisatie voor ouderen ANBO:
Gemeenten zijn nu hopelijk gewaarschuwd dat zij niet zonder gedegen vooronderzoek zomaar de huishoudelijke hulp mogen schrappen.