Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter oordeelt: tot zes jaar cel in grensrechterzaak

  •  
17-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grensrechter.jpg
Rechter acht medeplegen van doodslag bewezen
De rechtbank in Lelystad heeft de zes jongens van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten en de vader van één van hen veroordeeld voor hun rol bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De vader, El-Hasan D. krijgt 6 jaar cel, met aftrek van het voorarrest. Zijn zoon, Yassin D., krijgt 12 maanden jeugddetentie, waarvan 2 voorwaardelijk.
Vijf andere verdachten krijgen 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.  Daveryon B. krijgt 30 dagen jeugddetentie, waarvan 17 dagen voorwaardelijk. Dat meldt onder meer Nu.nl.
Grensrechter Nieuwenhuizen werd op 2 december vorig jaar zwaar mishandeld. Hij was grensrechter bij een wedstrijd tussen het elftal van zijn zoon, Buitenboys B3 en de B1 van Nieuw Sloten.
Het Openbaar Ministerie heeft eerder tijdens een zitten al aangekondigd ervan overtuigd te zijn dat de daders niet de bedoeling hadden om de grensrechter van Buitenboys te doden. Door vaak en hard tegen zijn hoofd en nek te schoppen, hebben ze echter wel het risico voor lief genomen dat zoiets zou gebeuren. Alle straffen zijn conform de eisen van het OM. De jongens krijgen lagere straffen dan de 51-jarige hoofddader, omdat ze onder het jeugdrecht vallen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

sjaakie2
sjaakie217 jun. 2013 - 12:23

Ik hoorde dat er een uur op de tolk van die 51-jarige man gewacht moest worden. Hoe is nou toch in hemelsnaam mogelijk dat iemand die zijn hele leven in Nederland woont, geen Nederlands kan verstaan?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 jun. 2013 - 12:23

Te weinig straf, vind ik, als je iemand doodschopt moet je hele leven de bak in, als het aan mij ligt. Maar wat ik niet snap is dit: 29 november 2012 13:24 ''Drie jaar voor doodschoppen bejaarde supporter'' ''De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat hij de toeschouwer van de tegenpartij een trap heeft gegeven waardoor die zo ernstig gewond raakte dat hij een maand later overleed. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 4 jaar cel wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg. Justitie verdacht hem aanvankelijk van doodslag, maar zag daar later toch geen bewijs voor. De rechtbank kwam tot hetzelfde oordeel. Advocaat Bram Moszkowicz wilde dat zijn cliënt een celstraf gelijk aan de duur van zijn voorarrest kreeg, maar dat vond de rechtbank niet passend bij de ernst van het misdrijf. Excessief geweld"Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een daad van grof en excessief geweld tegen het nietsvermoedend slachtoffer", luidde het vonnis. Bovendien veroorzaakt geweld tijdens sportwedstrijden veel beroering, aldus de rechter. De straf geldt dan ook eveneens als waarschuwing voor anderen.''

FransLenaen
FransLenaen17 jun. 2013 - 12:23

Dat zijn, voor het Nederlandse recht, forse straffen.

PeterDraman
PeterDraman17 jun. 2013 - 12:23

Tis wat kort.

KoningPruts
KoningPruts17 jun. 2013 - 12:23

Nee, die rechtstaat, prima zaak hier. Ze krijgen toch wel een PS3 mee? Anders vervelen ze zich zometeen nog. Toch? Toch? En weer die incidenten hé... weer een incident. Zijn er ondertussen wel veel.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch17 jun. 2013 - 12:23

Voor velen zal het wel weer niet genoeg zijn.

1 Reactie
Heberle
Heberle17 jun. 2013 - 12:23

En voor de andere velen (goed menschen),,,hadden ze geknuffeld moeten worden...met een bakkie thee erbij....

[verwijderd]
[verwijderd]17 jun. 2013 - 12:23

Eigenlijk zou het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel net zo zwaar moeten worden bestraft als moord. Scheelt een hoop juridische muggenzifterij.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-217 jun. 2013 - 12:23

Dus nadat je iemand tegen de grond gewerkt hebt maakt het voor de strafmaatniet meer uit als je hem vermoord? Dat is overigens toch al een probkeem bij zwaarder straffen: als de consequentie van een overval al bijna ultiem voor de dader is maakt het vrijwel niets meer uit om al moordend je een 'vrijheid' te 'beschermen'.

HomoRidenti
HomoRidenti17 jun. 2013 - 12:23

Waarom valt iemand van 18 jaar eigenlijk onder het jeugdstrafrecht? Je mag autorijden, stemmen, werken, belasting betalen en, vroeger, ook in dienst...allemaal volwassen zaken die je allemaal mag op je 18e. Alleen in het strafrecht val je blijkbaar nog onder de 'jeugd'.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch17 jun. 2013 - 12:23

Waarom dat zo is, kan je gewoon even opzoeken. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straffen-en-maatregelen/vraag-en-antwoord/wanneer-geldt-het-jeugdstrafrecht.html