Joop

Hof: NAM moet direct waardedaling woningen Groningen vergoeden

  •  
23-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Scheur door aardbeving in monumentale toren Zeerijp

© 2018-01-16 12:49:29 ZEERIJP - De vrijstaande monumentale toren bij een kerk in Zeerijp die is beschadigd door de zware aardbeving. De aardbeving had een kracht van 3.4. ANP SIESE VEENSTRA

Woningeigenaren in het bevingsgebied in Groningen moeten direct gecompenseerd worden voor de waardedaling van hun woning. Dat heeft het hof in Leeuwarden bepaald. De NAM wil de schadevergoeding eigenlijk pas betalen bij verkoop van de woning, maar daar is de rechter het niet mee eens. De NAM moet direct compenseren.
De NAM is van mening dat pas bij verkoop duidelijk is hoe groot de waardedaling is, maar daar gaat de rechter niet in mee.
Het gaat hierbij overigens niet om schade die direct is ontstaan als gevolg van aardbevingen door gaswinning, zoals scheuren in muren, maar om compensatie voor de waardedaling van de woningen in het bevingsgebied. Het zou hierbij gaan om een waardedaling van zo’n 2,2 procent sinds 2012 in het hele gebied, met in Loppersum de grootste daling van 8 procent.
De uitspraak van het hof is gelijk aan die van de rechtbank. Het hof vindt, net als de rechtbank, dat het ook mogelijk is om een schatting te maken van de waardevermindering zonder dat de woning wordt verkocht. En dus kunnen woningeigenaren die hun huis (nog) niet hebben verkocht aanspraak maken op een schadevergoeding vanwege de gaswinning.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

ValsPlat
ValsPlat24 jan. 2018 - 11:36

Nu maar hopen dat indien overheidsbeleid een waardestijging tot gevolg heeft, woningeigenaren niet hoeven te gaan betalen. Ik hoop overigens dat gedupeerden in Groningen nu eindelijk snel en ruimhartig gecompenseerd worden.

adriek
adriek23 jan. 2018 - 17:03

Komen schades en waardedaling door andere oorzaken zoals veranderende grondwaterstanden (waterschappen) en trillingen door zwaar verkeer (wet en regelgeving, omleidingsroutes) en wijzigingen in bestemmingsplannen (van windturbines tot discotheken) of de groei van Schiphol nu ook in aanmerking voor onmiddelijke vergoeding?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt23 jan. 2018 - 18:40

Je noemt er een paar waarbij ik me dat best kan voorstellen (o.a. Schiphol)

frankie48
frankie4823 jan. 2018 - 15:09

Dit opent ook meteen de weg naar compensatieregelingen in de toekomst als politiek beleid ervoor zorgt dat er een waardedaling op de huizenmarkt voor koopwoningen wordt veroorzaakt, en natuurlijk ook als beleid ervoor zorgt dat huurprijzen gaan stijgen!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt23 jan. 2018 - 18:39

Nee. Niet. Als politiek beleid invloed heeft op de woningmarkt, en dat heeft het, gaat dat iedereen aan. Hier wordt een kleine groep door de keuze van de politiek op gasboren, niet op de woningmarkt, eenzijdig getroffen.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap23 jan. 2018 - 14:49

petervdb met tijd wint de NAM (lees Staat) veel geld; want veel mensen in economisch slechte omstandigheden hebben de fooi van de NAM maar aangenomen (tussen de 1000 en 200 euro) om maar rekeningen te kunnen betalen om dat oplossing vanuit de NAM uitzichtsloos is; ook nu nog. Hiermee beloofden ze de NAM niet meer aansprakelijk te kunnen stellen Die zijn in feite opgelicht zoals de DSB in zijn goede dagen ook mensen voor miljoenen op kon lichten onder toezicht van de DNB

RobSon2
RobSon223 jan. 2018 - 12:36

Dit is alleen maar tijdrekken van de NAM. Als het enig fatsoen in de donder had, had het zonder mokken allang over de brug gekomen.

1 Reactie
voorburg2
voorburg225 jan. 2018 - 3:39

NAM is een winstgevend bedrijf, dat dit soort betalingen van de belasting kan aftrekken. Ik las in het nieuws dat om en nabij de 50% van de vergoedingen door de staat betaald worden via verminderde belastinginkomsten. We begrijpen nu wat beter waarom de vergoedingen zo traag verlopen. 4 handen op 1 buik.

vdbemt
vdbemt23 jan. 2018 - 11:39

Dat is natuurlijk evident. Maar al die tijd die nodig is geweest om dit walgelijke argument van de NAM als onzinnig verklaard te krijgen,hebben de gedupeerden weer moeten wachten en in onzekerheid verkeerd. Kon er nog wel even bij.

2 Reacties
Muxje3
Muxje323 jan. 2018 - 13:43

Zo evident is dat niet. Het gaat hier zoals gezegd niet om daadwerkelijke schade zoals scheuren, waarvan je inderdaad mag verwachten dat die direct vergoed worden. Het gaat om een waardedaling die van een aantal dingen afhankelijk is: hoeveel bevingen zijn er in de toekomst te verwachten, hoe erg vinden potentiële kopers dat, en in hoeverre is het huis in kwestie gevoelig voor aardschokken (voor én na herstel)? Dat zijn zaken die mettertijd veranderen. Wat als de waardedaling van een bepaald huis nu 2% is en uitbetaald wordt, maar in de toekomst (na herstel en versteviging) 0%? Of als de aardschokken alleen maar toenemen en de waardedaling doorzet naar 6%? Die waardedaling is ook iets waar huiseigenaren pas last van hebben op het moment dat ze het huis daadwerkelijk verkopen (tenzij de hypotheekverstrekker gaat zeuren). Wat dat betreft is er wel degelijk iets voor te zeggen om de daling bij verkoop per geval vast te leggen en op dat moment uit te betalen. Dat de rechter dat anders ziet is wellicht terecht; ik ken de wet op dat punt onvoldoende om dat te beoordelen, maar die uitspraak is allesbehalve evident.

vdbemt
vdbemt23 jan. 2018 - 18:33

@Muxje. Sorry dat ik het zo zeg, Muxje: gelul. Die waardedaling IS er. De (te betalen) prijs komt pas op het moment van verkopen. Maar dat moment komt er voor veel van de getroffen huiseigenaren niet. De bank gaat ook niet uit van de waarde die het huis ooit heeft gehad. Die gaat uit van de waarde van dit moment.