Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hof: NAM moet direct waardedaling woningen Groningen vergoeden

  •  
23-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Scheur door aardbeving in monumentale toren Zeerijp

© 2018-01-16 12:49:29 ZEERIJP - De vrijstaande monumentale toren bij een kerk in Zeerijp die is beschadigd door de zware aardbeving. De aardbeving had een kracht van 3.4. ANP SIESE VEENSTRA

Woningeigenaren in het bevingsgebied in Groningen moeten direct gecompenseerd worden voor de waardedaling van hun woning. Dat heeft het hof in Leeuwarden bepaald. De NAM wil de schadevergoeding eigenlijk pas betalen bij verkoop van de woning, maar daar is de rechter het niet mee eens. De NAM moet direct compenseren.
De NAM is van mening dat pas bij verkoop duidelijk is hoe groot de waardedaling is, maar daar gaat de rechter niet in mee.
Het gaat hierbij overigens niet om schade die direct is ontstaan als gevolg van aardbevingen door gaswinning, zoals scheuren in muren, maar om compensatie voor de waardedaling van de woningen in het bevingsgebied. Het zou hierbij gaan om een waardedaling van zo’n 2,2 procent sinds 2012 in het hele gebied, met in Loppersum de grootste daling van 8 procent.
De uitspraak van het hof is gelijk aan die van de rechtbank. Het hof vindt, net als de rechtbank, dat het ook mogelijk is om een schatting te maken van de waardevermindering zonder dat de woning wordt verkocht. En dus kunnen woningeigenaren die hun huis (nog) niet hebben verkocht aanspraak maken op een schadevergoeding vanwege de gaswinning.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.