'Straf niet alleen onmenselijk, maar komt ook neer op willekeur'
Rechter Cormac J. Carney uit Californië verklaart de doodstraf ongrondwettelijk. De uitvoering van de straf laat volgens hem veel te lang op zich wachten en is er daardoor ook nog eens sprake van willekeur.
In Amerika heeft de uitspraak van J. Carney veel indruk gemaakt. Men verwacht dat het vonnis hoop geeft aan tegenstanders van de doodstraf om ook in andere staten voor afschaffing van de doodstraf te pleiten.
Sinds de doodstraf in 1978 werd ingevoerd in Californie is het vonnis 900 keer uitgesproken, maar in werkelijkheid werden mensen slechts 13 keer terechtgesteld. Het resultaat, oordeelt rechter Cormac J. Carney, “is dat voor de meeste veroordeelden, door systematisch uitstel, hun executie zo onwaarschijnlijk heeft gemaakt dat de doodstraf, die met zorg en overweging is opgelegd door de jury, in stilte is omgevormd tot een straf die geen enkele rationele jury of wetgever zou opleggen: een leven in de gevangenis met de verre kans op een terechtstelling.”
Mensenrechtenorganisties zijn opgetogen over het vonnis. “De gerechtigheid gebiedt ons om deze poppenkast voor eens en altijd te beëindigen”, zegt Matt Cherry van de organisatie Death Penalty Focus.
“Het is tijd om de gebrekkige wetgeving te vervangen door een levenslange straf zonder mogelijkheid op borg vrij te komen. Dat is de beste manier om zeker te zijn dat veroordeelde moordenaars achter de tralies blijven tot ze overlijden, zonder tientallen miljoenen aan belastinggeld te verspillen aan rechtszaken.”