Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter: Hongarije en Slowakije móeten asielzoekers opnemen

  •  
06-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
25046153554_0e61272ad6_k
Hongarije en Slowakije zijn verplicht asielzoekers over te nemen van Griekenland en Italië, zoals binnen de Europese Unie is afgesproken. Dat heeft de Europese rechter woensdagochtend beslist. De twee landen weigerden dat en sloten de grens en gingen in beroep tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof. Dat beroep is nu in alle opzichten verworpen.
In totaal gaat het om 160.000 asielzoekers die zich nu in Griekenland en Italië bevinden. Die twee landen kunnen het grote aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee de laatste jaren is binnengekomen niet meer aan. In 2015 werd daarom al besloten dat de rest van de Europese Unie volgens een verdeelsleutel de vluchtelingen over het continent zou verspreiden.
Behalve Hongarije en Slowakije waren er meer Oost-Europese landen die het niet eens waren met de verdeling, maar alleen die twee landen besloten naar de rechter te stappen. Daar hebben zij nu het deksel op de neus gekregen. De rechter erkent dat de verdeling weliswaar niet unaniem besloten is, maar dat wel een gekwalificeerde meerderheid van EU-landen vóór stemde. En dus moet het plan gewoon door alle lidstaten worden uitgevoerd.
Hongarije heeft tot op de dag van vandaag nog geen enkele asielzoeker opgenomen. In plaats daarvan heeft het land hekken langs de grens gebouwd en worden asielzoekers in het grensgebied opgesloten in kampen. Uit rapporten blijkt dat grenswachten en kampbewakers zich op grote schaal schuldig maken aan mishandeling van vluchtelingen.
Bron: BBC , AD / cc-foto: CAFOD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.