Joop

Rechter haalt streep door megastal omstreden varkensboer

  •  
06-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
knorhofprotest

© Maurik Groot protest tegen herbouw van de Knorhof voor het begin van de gemeenteraad. Foto William Hoogteyling

De rechtbank Limburg heeft een streep gehaald door een eerder verleende omgevingsvergunning voor staluitbreiding van de omstreden varkensboer Adriaan Straathof. Volgens Varkens in Nood, een van de organisaties die ageerden tegen de staluitbreiding in Koningsbosch, is de kans uiterst klein dat Straathof nu alsnog een vergunning krijgt. Vanwege de stikstofcrisis gelden er inmiddels strengere eisen.
Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood, is opgetogen over het vonnis: “Voor het welzijn van dieren en de natuur is het overduidelijk dat we een krimp van de veestapel én minder dieren per bedrijf nodig hebben. De maatschappij en de politiek zien dat ook in. De varkenshouderij kan beter investeren in diervriendelijker en duurzamer dan in groter.”
Adriaan Straathof is een van de grootste varkensboeren van Europa. Volgens een profiel dat NRC Handelsblad in 2017 van hem maakte, ‘produceert’ Straathof jaarlijks 2 miljoen biggen en heeft hij een jaaromzet van tientallen miljoen euro’s.
De varkensboer is ook zeer omstreden. Volgens critici lapt hij alle regels aan zijn laars. In juli 2017 brandde zijn varkensflat De Knorhof in Gelderland af. Daarbij kwamen meer dan 20.000 varkens om het leven. Animal Rights maakte eerder een undercovervideo in De Knorhof. Op de beelden is onder meer te zien hoe een biggetje naar adem hapt terwijl ze bovenop dode soortgenoten ligt.
In 2015 verbood de Duitse rechter Straathof om ooit nog in Duitsland een boerderij te beginnen, nadat duidelijk was geworden hoe het er in zijn varkensstallen aan toe ging. De Duitse justitie had na een inval in 2014 vastgesteld dat zijn biggen werden mishandeld. Stern zond beelden uit waarop was te zien hoe een biggetje werd doodgeslagen. Die Zeit noemde Straathof “de belichaming van het kwaad”.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Winterdepressie
Winterdepressie7 mei 2021 - 1:18

Duitsers zijn erg serieus als het om hun bartwurstjes gaat. Als je het daar verkloot als verkelhouder, dan mag je wat mij betreft overal gewoon afnokken!

Mini2
Mini26 mei 2021 - 12:27

Hele goede zaak, Straathof is een type boer die andere boeren een hele slechte naam geeft.

13 Reacties
The Apple
The Apple6 mei 2021 - 18:21

ALLE intensieve veehouderij geeft de boeren een hele slechte naam.

The Apple
The Apple6 mei 2021 - 18:32

Net als het exploiteren van monoculturen met behulp van insecticides, herbicides (zoals glyfosaat) en GMO's overigens (terwijl je zonder geen enkele monocultuur in stand kunt houden). Weg met de groene woestijnen !!

rupsje2
rupsje27 mei 2021 - 4:32

@The Apple Speciaal voor jou die geen enkel benul heeft wat natuur nu precies inhoud en zo maar wat zwetst raad ik aan om dan maar de afleveringen van vroege vogels op de NPO te bekijken. https://www.npostart.nl/vroege-vogels/30-04-2021/BV_101404422

LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 10:32

Één enkel voorbeeld als reactie op al die groene woestijnen? Beetje karig, vindt je ook niet rupsje?

vdbemt
vdbemt7 mei 2021 - 15:24

@Rupsje (en Labou). Niet alleen een karige reactie, rupsje. Maar ook een heel zwakke. OF je hebt totaal niet gekeken naar deze aflevering. Of slecht. Al in het begin is duidelijk dat dit gebied in beheer is van Natuur Monumenten. En dat beheer is heel anders dan de gangbare weilanden (niet in bezit van NM) . Juist omdat het slecht gaat met de weidevogels. Door de intensieve landbouw en de lage waterstand (dit laatste OOK voor de landbouw). Omdat NM ANDER beheer toepast, gaat het DAAR goed met de weidevogels. En het toont aan dat het in heel Nederland anders zou moeten. Je toont met je eigen voorbeeld je eigen ONgelijk aan.

LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 16:14

Nou mag ik toch wel hopen dat vdbemt mij niet wil wegzetten als medestander van rupsje.

rupsje2
rupsje27 mei 2021 - 16:34

Ten eerste ben ik het dus absoluut met Mini eens.. @vdbemt In die aflevering werken NM en de omliggende gebieden dus samen. @Labou één voorbeeld? vooruit hier nog twee een linkjes https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/04/20/aanleg-plasdrassen-in-overijssel-is-over-de-helft https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/03/22/melkveehouders-maken-noordwest-overijssel-tot-proeftuin-weidevogels Iemand die praat over alleen maar groene woestijnen die heeft geen enkele weet wat er nu echt speelt, sorry zo is het nu eenmaal, er zijn best gebieden waar dat zo is alleen is dat absoluut niet overal zo.

vdbemt
vdbemt7 mei 2021 - 17:49

@LaBou. Nee, absoluut niet. Dat was meer ter info.

vdbemt
vdbemt7 mei 2021 - 17:55

@Rupsje. Ik kan het niet plaatsen wat je doet. Vroege Vogels, een topprogramma, laat telkens weer de slechte effecten zien van de bio-industrie en de landbouw. De grote, groene boerenvlaktes van de intensieve veehouderij zijn super bio-arm. De mooie voorbeelden, van hoe en dat het anders kan, wil toch niet zeggen dat het allemaal oké is in Nederland. Het is pas oké als die enkele voorbeelden landelijk navolging vinden. Want het gaat nog altijd slecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2021 - 18:44

Nederlandse door boeren beheerde weilanden dragen nauwelijks iets bij aan de bio-diversiteit. Je kunt ook asfalt groen schilderen.

rupsje2
rupsje27 mei 2021 - 20:02

@vdbemt Het is inderdaad niet allemaal oké. Alleen vindt ik het heel jammer dat er mensen zijn die praten al was het alleen maar kommer en kwel, want dat is niet zo er zijn erg veel initiatieven en inzet op het gebied van natuur beheer door particulieren/agrariërs en vrijwilligers. Soms met succes en soms niet maar de wil is er echt wel bij heel veel mensen waaronder dus ook veel boeren, en ja er zullen altijd wel een paar boeren blijven die nergens wat op uitdoen. Ik zou zeggen leg de focus meer op de positieve dingen. Zelf ben ik woonachtig in het mooie Twente, veel intensieve veehouderij hier maar tegelijkertijd is het landschap hier zo dat er veel afwisseling is, het is dan ook de kunst om er een goede balans in te vinden. Overigens is het wel zo dat veel boeren wel biologisch willen werken alleen het probleem is er dat als mensen voor het schap in de supermarkt staan men veelal toch voor het goedkoopst gaan, Prijs is belangrijker dan smaak of kwaliteit. @DanielleDefoe ''Je kunt ook asfalt groen schilderen'' dat is een wel heel dramatische voorstelling. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/03/20/inventarisatie-weidevogels-op-bijna-10-000-hectare https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/28981-grutto-was-hier-niet-zonder-de-mens

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2021 - 15:14

Voor lui die inde grutto zijn geinteresseerd: Theunis Piersma hoogleraar Trekvogelecologie heeft daar nog het een en ander over te melden. https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/het-gif-van-de-grutto-weide https://www.vogelbescherming.nl/docs/531bce4d-4124-4b5b-ba36-430c87fcb95e.pdf

vdbemt
vdbemt9 mei 2021 - 15:29

rupsje. Dat klinkt al iets genuanceerder. " Ër zijn erg veel initiatieven en inzet op het gebied van natuur beheer door particulieren/agrariërs en vrijwilligers. Soms met succes en soms niet maar de wil is er echt wel bij heel veel mensen waaronder dus ook veel boeren, en ja er zullen altijd wel een paar boeren blijven die nergens wat op uitdoen." Dit ziet er, zo beschreven, inderdaad positief uit. Maar dan de werkelijkheid: Van bndestem.nl: "in 2017 was 3,2 procent van de landbouwgrond in gebruik voor biologische landbouw. Van de totale veestapel was 2,9 procent biologisch tegenover 2,6 procent een jaar eerder. Bij de melkproductie is het percentage met 1,6 zelfs nog lager." Dat is toch wel heel erg mager, vind je niet? Ik heb ook hele goede voorbeelden gezien van boeren die het veel beter zijn gaan doen, rekeninghoudend met uitstoot en biodiversiteit. Het zijn er echter veel en veel te weinig. Daar valt voorlopig weinig positiefs in te zien.

Hakkepuf
Hakkepuf6 mei 2021 - 11:44

Wees er maar blij mee. De varkensboer gaat naar Polen, Roemenie of de Oekraine waar de dierenrechten een stuk minder gerespecteerd worden. Een pyrrusoverwinning dus.

17 Reacties
Richberg
Richberg6 mei 2021 - 12:45

@hakkepuf Omdat ze dan elders wel dieren kunnen martelen moeten we dat hier ook maar toelaten, dus?

vdbemt
vdbemt6 mei 2021 - 13:13

Wat zwets je toch. Hij mag al niet meer in Duitsland uitbreiden. Nu ook, godzijdank, hier niet. En aangezien het klimaat een wereldprobleem is, zal het eerder zo zijn dat ook andere landen dergelijke strenge maatregelen zullen nemen. Als ze ze al niet hebben. Want Nederland loopt NIET voorop.

HarrieV2
HarrieV26 mei 2021 - 13:15

Dat kan dan wel zo zijn, maar wat is het alternatief? Hier dan ook maar de regels toepassen zoals die in die genoemde landen zijn? Niet mijn insteek. Nederland had de uitspraak van Duitsland moeten overnemen. Als wij willen dat dieren een beter leven krijgen zullen we om te beginnen zelf de regels moeten volgen zoals wij die hebben benoemd. Doe je dat niet, dan heb je geen poot om op te staan als je de discussie aan gaat met de oost blok landen.

Mini2
Mini26 mei 2021 - 13:52

@vdbemt Wie loopt er dan voorop?

Le Chat Botté
Le Chat Botté6 mei 2021 - 14:54

Klassiek 'race to the bottom' argument.

KM2
KM26 mei 2021 - 17:41

vdbemt: 80 miljoen varkens in 1 bedrijf, China (Nanyang). Ik ken de boerderij in China niet, ik ken de boerderij van Straathof niet. Een wereldprobleem is voor iedereen anders, ik zou, als ik tussen die 2 varkensboeren zou moeten kiezen, gaan voor het vlees van Straathof. Maar natuurlijk, zelfs nog veel beter, en komt zelfs uit dezelfde provincie Limburg, is varkensvlees van Livar.

MG1968
MG19686 mei 2021 - 18:01

Deze varkensboer mag van naar polen. Ook daar zal blijken dat hij het ook met de daar geldende regels niet zo nauw gaat nemen en zoals hier verder gaat dan 'de randjes opzoeken'. Zijn gedrag was namelijk ook hier niet gedefinieerd of begrensd door eigen normen, maar door de kaders die geboden wordt (en daar overheen zal gaan). Hij zal daar harder gestraft worden dan dat hij hier wordt. In Nederland wordt het testen van je grenzen immers door nogal wat mensen als logisch gezien en door nogal wat rechters als ondernemingszin net over de grens (en dus halfzacht bestraft). En sowieso. Wij hebben zelf in de hand wat wij zelf toestaan. Polen, Roemenie en Oekraine gaan daar zelf over. Ik wens onze normen niet afhankelijk te maken van andermans. Nog afgezien van het feit dat ook daar uiteindelijk -als ze hun producten willen blijven verkopen- ook een omslag zal plaatsvinden.

The Apple
The Apple6 mei 2021 - 18:20

vdbemt - Geen antwoord geven op Mini, laat hem dat zelf maar uitzoeken. Stel je een vraag aan Mini, dan "moet je niet zeuren".

Mini2
Mini26 mei 2021 - 21:58

@Apple Stel je niet zo aan.

LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 4:58

"80 miljoen varkens in 1 bedrijf, China (Nanyang). Ik ken de boerderij in China niet, ik ken de boerderij van Straathof niet. Een wereldprobleem is voor iedereen anders, ik zou, als ik tussen die 2 varkensboeren zou moeten kiezen, gaan voor het vlees van Straathof." Waarom? Ik zou ze allebei een schop voor hun hol geven wegens ernstige dierenmishandeling.

vdbemt
vdbemt7 mei 2021 - 12:54

@KM. "80 miljoen varkens in 1 bedrijf, China (Nanyang)." Ik zou graag zien waar je dit vandaan hebt. Als ik zoek kom ik tot meerdere bronnen die spreken van (ruim) 2 miljoen varkens per jaar. Nederland in januari 2019: "Nederland is een van de grootste producenten van varkensvlees ter wereld. Volgens de RVO, de overheidsinstantie die de cijfers van varkens verzamelt, worden hier jaarlijks bijna 25 miljoen varkens geproduceerd." China in september 2020: Volgens het statistiekbureau telde China eind september 370,7 miljoen varkens. Sodeju. Bijna 15 keer zoveel. Dan de inwoners. Nederland 17 miljoen. China bijna 1,4 miljard. MILJARD. Dat is ca 82 keer zoveel. Ofwel: in China produceren ze naar verhouding veel minder varkens dan wij doen. Daar kunnen we dus een voorbeeld aan nemen. Alleen de methode, mega-stallen, niet. En dat is nou net wat deze Adriaan Straathof, door Duitsland ook al geweerd, wel doet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2021 - 13:48

Straathof is geen boer, hij is een ondernemer die een groot aantal megavarkensfabrieken uitbaat. „De belichaming van het kwaad”, schreef het Duitse weekblad Die Zeit in 2015. Hij zit allang in Oost-Europa en echt veel erger dan in de Nederlandse Knorhof kan het al bijna niet.

vdbemt
vdbemt7 mei 2021 - 14:37

@Mini/the Apple. Dank je Apple voor je opmerking. Maar, vanwege het belang, wil ik wel de luiheid, en vermoede laksheid naar milieu en klimaat, van Mini even negeren en de vraag beantwoorden. Ziehier een top 10, met Zwitserland als 1. Nederland is nergens te bekennen. Als het specifiek om stikstof gaat, bungelen we in Europa onderaan. "TNO: Nederland relatief grootste producent stikstof van Europa" . En staat Zweden bovenaan (minste uitstoot).

vdbemt
vdbemt7 mei 2021 - 14:42

Ik vergeet de link. Ziehier de top 10: https://www.alletop10lijstjes.nl/de-top-10-milieuvriendelijke-landen/

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2021 - 17:01

Zwitserland verpest echter naar ik begreep ook zijn landschap niet door overal lukraak windmolens en zonnepanelen neer te pleuren.

vdbemt
vdbemt7 mei 2021 - 18:06

@DanielleDefoe. Dat kunnen zij doen, omdat zij iets hebben wat wij niet hebben: waterkracht. In 2017 heeft het volk middels een referendum gekozen voor duurzame energie: Ruim 58 procent van de Zwitsers stemden in een bindend referendum voor de nieuwe Energiestrategie 2050. Belangrijkste punten zijn: geen nieuwe kerncentrales, uitfaseren van bestaande centrales en fors investeren in duurzame energie (zon, wind, waterkracht en biomassa). In 2035 moet het aandeel duurzaam stijgen van 5 naar 15-20 procent. Daarnaast is 60 procent van de Zwitserse energie gebaseerd op waterkracht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2021 - 18:41

vdbemt 7 mei 2021 at 20:06 off topic: energie importeren is een mogelijkheid.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mei 2021 - 11:14

Mooi, No Thugs in our House.