Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Rechter: Facebook moet geld betalen aan neofascisten

  •  
12-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
US-FACEBOOK-MENLO PARK

© 2012-05-15 00:00:00 A thumbs up or "Like" icon at the Facebook main campus in Menlo Park, California, May 15, 2012. Facebook, the world's most popular internet social network, expects to rai

Facebook moet de accounts van de Italiaanse neofascistische beweging CasaPound heractiveren. Dat heeft een civiele rechtbank in Rome bepaald in een zaak die de neofascisten tegen het sociale netwerk hadden aangespannen. Ook wordt Facebook verplicht om 15.000 euro proceskosten te betalen plus 850 euro voor elke dag dat de CasaPound-accounts uit de lucht is geweest. Facebook zegt de uitspraak te bestuderen.
In september haalde Facebook de Facebook- en Instagram-accounts van CasaPound offline, omdat de organisatie campagne voerde tegen immigratie. Door de neofascisten van de sociale netwerken te weren, werden zij volgens de rechter belemmerd om deel te nemen aan het politieke debat in Italië.
De leden van CasaPound, die fan zijn van Mussolini en ook Hitler beschouwen als ‘een groot staatsman’, begonnen zo’n vijftien jaar geleden met het kraken van leegstaande panden, die ze beschikbaar stelden aan woningzoekenden. Eerder dit jaar werden twee leden van de beweging die ook heeft meegedaan aan de verkiezingen, gearresteerd wegens betrokkenheid bij een groepsverkrachting van een 36-jarige vrouw.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

O3
O313 dec. 2019 - 10:42

@JanB CasaPound wordt in verband gebracht met het aanwakkeren van haat - en plegen van geweld tegen onder meer immigranten, Roma en politieke opponenten. Misschien kunnen de juristen van Facebook daar dieper in graven. Bron: Old and New Fascism: Race, Citizenship, and the Historical and Intellectual Context of CasaPound Italia Paragraaf 6.4. CasaPound and racism Pagina's 127-128 https://tspace.library.utoronto.ca/handle/1807/70345

JanB2
JanB213 dec. 2019 - 0:59

Misschien kan Facebook de uitspraak hogerop aanvechten. Precies. Gewoon doorgaan tot het Europese Hof. Heb je als het meezit ook meteen europa-wijde jurisprudentie om dit soort clubs te weren van sociale media. Eén nadeel: als het tegenzit heb je meteen een europa-wijd precedent voor het tegenovergestelde. Het zal een beetje afhangen van de wijsheid van de rechters in Straatsburg hoe het uit gaat pakken. Je mag dan bijvoorbeeld hopen dat men zich niet door misplaatste voorstellingen inzake democratie zal laten leiden.

5 Reacties
JanB2
JanB213 dec. 2019 - 1:00

PS reactie @O

tinus1969
tinus196913 dec. 2019 - 8:18

Wat voor 'misplaatste voorstellingen inzake democratie'? Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor mensen waar je het hartgrondig mee oneens bent -dat is juist het hele punt.

JanB2
JanB213 dec. 2019 - 10:31

Het recht op vrije meningsuiting kent zijn grenzen. Het is alleen voor diegenen die er verantwoord mee om kunnen gaan. Hitlerbewonderaars vallen niet in deze categorie.

dirkdirk
dirkdirk13 dec. 2019 - 11:59

JanB 13 december 2019 at 11:31 Het recht op vrije meningsuiting kent zijn grenzen. Het is alleen voor diegenen die er verantwoord mee om kunnen gaan. Hitlerbewonderaars vallen niet in deze categorie. Daar gaat al de fout in. Ook dat soort gekkies mogen meedoen in het maatschappelijk debat, zolang ze maar binnen de kaders van de wet blijven. Wel typisch dat u gelijk gaat bepalen wie wel en wie niet mag meedoen. U voorstel om het tot het Europees gerechtshof te laten doorgaan, zou wel eens keihard in u gezicht terug slaan.

JanB2
JanB213 dec. 2019 - 19:26

Dirk, dit soort clubs houden zich nooit aan de wet.

O3
O312 dec. 2019 - 22:23

Misschien kan Facebook de uitspraak hogerop aanvechten. CasaPound is geen frisse boel. De MMA-vechter Denis Nikitin uit Rusland is internationaal bekend onder hooligans en neo-nazis. Hij heeft zijn jeugd als immigrant in West-Europa doorgebracht en naar eigen bewering ook een korte periode in Nederland. Zijn beruchtheid heeft hij mede te danken aan de rellen in Marseille, waarbij Russische hooligans Engelse supporters buitengewoon goed georganiseerd, aggressief en grof molestreerden. Meer dan 100 Engelsen werden verwond en twee raakten in een coma, waarvan 1 permanent gedeeltelijk verlamd blijft. Alles wijst erop dat Denis een grote rol speelde bij de manifestatie van de professioneel getrainde Russische hooligans die opgewassen waren tegen een numerieke overmacht aan Engelsen. De Russen maakten kennelijk geen onderscheid tussen hooligans of normale voetbalsupporters, om tot pulp te trappen. Dezelfde Denis heeft een sportkledingmerk dat geliefd is onder rechtsextremisten. Langs deze weg wil hij zijn ideologie uitdragen en verder verspreiden. Een kledinglijn heet zelfs "You Must Murder". Vanuit zijn kledingmerk begon Denis in Rusland vechtsporttoernooien te organiseren. Het begon als voorattractie tijdens neonazi-muziekconcerten. Het concept sloeg aan en Denis besloot om dit naar het Westen uit te breiden. Het eerste evenement buiten Rusland was een toernooi in Kiev. In 2013 vond het eerste toernooi in Rome plaats op het terrein van de neofascistische beweging van CasaPound. Bronnen: http://www.theguardian.com/sport/2018/sep/11/far-right-fight-clubs-mma-white-nationalists http://www.vice.com/amp/en_us/article/435mjw/a-russian-neo-nazi-football-hooligan-is-trying-to-build-an-mma-empire-across-europe https://www.themoscowtimes.com/2017/11/28/neo-nazis-and-illegal-fights-german-and-russian-a59718 http://www.propublica.org/article/robert-rundo-denis-nikitin-hooligans-europe-hate-group/amp BBC Docu: Russia's Hooligan Army https://www.bbc.co.uk/programmes/b08flw2v