Joop

Rechter: dochter (15) van antivax-moeder mag tweede prik

  •    •  
05-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
Medewerkers verpleeghuis ontvangen boosterprik

© BREDA - Een medewerker van zorginstantie Surplus krijgt bij woonzorgcentrum Elisabeth een boosterprik. De Gezondheidsraad adviseert de boostervaccinatie als extra bescherming tegen ziekenhuis

Een 15-jarig meisje mag een afspraak maken voor haar tweede coronavaccinatie. Haar antivax-moeder had haar verboden de prik te gaan halen, maar de kinderrechter stelt dat het meisje zelf mag beslissen of ze wordt ingeënt.
Het meisje had de rechtbank in november gemaild met het verzoek of een rechter toestemming kon geven voor de inenting, nadat haar moeder die toestemming had geweigerd. De vader van het meisje was wel voor inenting.
Het meisje heeft verschillende redenen om zich te laten inenten. Ze wil zichzelf, haar moeder en haar oma’s beschermen tegen corona. Ook wil ze de tweede prik zodat ze met haar vriendinnen kan deelnemen aan activiteiten waarbij een QR-code verplicht is.
De rechtbank stelt vast dat het meisje zich heeft verdiept in de risico’s van covid-19 en in vaccinatie. Ook meent de rechtbank dat zij zich zonder toestemming van haar moeder kan laten vaccineren. Kinderen vanaf 12 jaar hebben geen toestemming nodig van hun ouders.
Bij kinderen onder de 12 geldt de regel dat de ouders bepalen. Een kind onder de 12 hoeft geen toestemming te geven, maar moet wel worden geïnformeerd. Vanaf half januari kunnen kinderen tussen de 5 en 12 worden ingeënt tegen corona.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

OlavM
OlavM6 jan. 2022 - 2:34

Hoe eenvoudig kan het zijn? De kinderrechter heeft gewoon volgens de letter van de wet beslist. Nl. artikel 7:450 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek, waarop het volgende citaat uit het vonnis is gebaseerd: “Het uitgangspunt is dus dat voor vaccinatie van een minderjarige tussen 12 en 16 jaar de toestemming nodig is van de minderjarige zelf en van zijn ouders die het gezag hebben. Wanneer de ouders - of een van beide - de toestemming weigert, kan de vaccinatie toch plaatsvinden als de vaccinatie nodig is om ernstig nadeel te voorkomen en als de minderjarige goed heeft nagedacht over zijn wens en bij zijn wens blijft.” Personen van 16 jaar en ouder kunnen zelfstandig een medische behandelingsovereenkomst afsluiten.

JJP2
JJP25 jan. 2022 - 19:09

Volgens mij kun je als vijftienjarige, als je in bezit bent van een DigiD en identiteitsbewijs, 'gewoon' zelf een afspraak maken voor een vaccinatie. Gewoon doen; niets zeggen, scheelt heel wat scheve gezichten aan de eettafel. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/kinderen-en-jongeren

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg5 jan. 2022 - 17:07

Wat fijn voor het meisje!

Peter Stans
Peter Stans5 jan. 2022 - 14:29

Uitstekend nieuws!

Dr. Octagon
Dr. Octagon5 jan. 2022 - 11:55

Ze is wijzer dan haar moeder...

1 Reactie
johannn2
johannn212 jan. 2022 - 16:40

Ja, en ze doet het mede om haar moeder te beschermen. Zo liggen de rollen daar dus. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 11:44

15 jaar is best een behoorlijke leeftijd om die afweging te maken maar mogen ze dan ook een tatoeage?

7 Reacties
itsme3
itsme35 jan. 2022 - 12:00

Als je medische bescherming vergelijkt met een tatoeage, dan ben je toch een behoorlijk eind van het padje af.

watcher3
watcher35 jan. 2022 - 13:12

Nee natuurlijk niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 14:10

Dus een kind mag van jullie geen tatoeage maar wel een besluit nemen over leven en dood? Zoals iemand hier al opmerkte - de situatie had ook andersom kunnen zijn . De vraag is dus of een kind zelf mag beslissen of die wel of GEEN vaccin mag nemen.

Peter Stans
Peter Stans5 jan. 2022 - 14:30

griezel.... goeie naam. Ik snap waarom.

itsme3
itsme35 jan. 2022 - 18:09

Ik heb er geen probleem mee als een kind een tatoeage krijgt. Maar uw vergelijking is ziek.

Maxim2
Maxim25 jan. 2022 - 21:33

Goede vraag. Ik denk dat er wel een verschil is tussen een 'medische ingreep' en lichaamsversiering maar desalnietemin leest het een beetje alsof het oordeel van de rechter afhangt van de mate waarin het kind zich in het onderwerp verdiept heeft.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 21:44

ik stel deze vragen puur omdat ik het zelf niet weet om een discussie aan te gaan ik heb hier geen standpunt dat ik verdedig jullie zijn wat raar met jullie reacties hoor

Stephan25
Stephan255 jan. 2022 - 11:39

Stel dat je een kind hebt van 12 en die wil juist niet vaccineren? Wat dan? Mag dat kind er dan ook zelf over beslissen? Volgens de logica van deze rechter wel, maar dat lijkt me toch niet de bedoeling.

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 12:18

Ik vind het ook helemaal geen eenvoudige kwestie Ik ben namelijk van mening dat kinderen te weinig rechten hebben - eigenlijk zijn ze rechteloos in vele opzichten. maar ik vind het ook wel ergens begrijpelijk dat je ergens de grens trekt waar de ouder nog mag beslissen daarom stel ik ook de vraag of het kind dan ook een tatoeage mag ik ben toch geneigd om te zeggen dat een 15 jarige best in staat is om zelf die afweging te maken voor of tegen een vaccin soms zijn 15-jarigen slimmer dan hun ouders of leraren tenslotte - maar soms ook niet

Le Chat Botté
Le Chat Botté5 jan. 2022 - 12:42

Ja. De keuze voor niet vaccineren is ook legitiem. Het gaat hier niet over de uitkomst van het kiezen, maar om het recht van een kind van 12 jaar of ouder om zelfstandig te mogen kiezen om wel of niet te vaccineren, zonder inmenging van de ouders.

vdbemt
vdbemt5 jan. 2022 - 13:44

Vanaf 12 jaar mag het kind zelf beslissen. Dat kan, net als bij volwassenen, 2 kanten op. Als het kind het niet wil, mag die dus ook beslissen het niet te doen. En daar mag je het, net als bij volwassenen, mee oneens zijn, het niet leuk, of dom vinden. Dat is nou het zelfbeslissingsrecht.

Peter Stans
Peter Stans5 jan. 2022 - 14:31

Ja dat mag dat kind dus ook dan bepalen. En het is niet volgens de logica van de rechter, maar van de wet. Niks nieuws onder de zon. Behalve voor de antivaxxbeweging. Maar die zijn er toch al dol op om rechtszaken en masse te verliezen. Zeker geld te veel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 21:49

ok nou begrijp ik het . dus een kind mag wettelijk beslissen vanaf zijn twaalfde daarover. dat wist ik dus niet . maar waarom zijn veel andere beslissingen , zoals de door mij genoemde tatoeage bijvoorbeeld (dat mensen hierboven kennelijk ziek vinden - heel vreemd) dan in handen van de ouders? hoe zit dat dan met andere zaken die het lichaam aangaan . mag een 12 jarige een sekseverandering ondergaan tegen de wil van de ouders? mag een 12 jarige een piercing? en waarom .. wat is nu het wettelijk principe in dergelijke zaken en voor uzelf ; wat is het morele principe ?

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 jan. 2022 - 8:06

@griezel Ik vraag me af of er jurisprudentie is over tatoeages. Voor zover mij bekend mag een tatoueerder geen tatouage zetten bij een minderjarige zonder toestemming van een ouder of verzorger. Is er al eens een rechtszaak gevoerd door een minderjarige die in dit verband zelfbeschikkingsrecht heeft opgeëist? Wie het weet mag het zeggen.

vdbemt
vdbemt7 jan. 2022 - 14:52

@Griezel "...maar waarom zijn veel andere beslissingen , zoals de door mij genoemde tatoeage bijvoorbeeld (dat mensen hierboven kennelijk ziek vinden – heel vreemd) dan in handen van de ouders? ". Wie zegt dat dat zo is? Waar heb je dat vandaan?

Paul250371
Paul2503715 jan. 2022 - 11:19

Lijkt me terecht.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jan. 2022 - 11:30

Meer kan ook ik er niet over zeggen!