Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoge Raad beslist dat Deliveroo-bezorgers geen zzp'ers maar werknemers zijn

  •  
24-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
689 keer bekeken
  •  
ANP-447398789

De bezorgers bij Deliveroo zijn geen zzp’ers maar werknemers. Dat heeft de Hoge Raad beslist. Vakbond FNV en de Britse maaltijdbezorger stonden sinds 2018 meerdere keren tegenover elkaar in de rechtbank over deze kwestie.

De vakbond vindt dat de maaltijdbezorgers die als zzp werken voor Deliveroo gewoon werknemers zijn. Daar kreeg de vakbond gelijk in van de lagere rechters. Zij vonden dat er sprake was van schijnzelfstandigheid. De zzp’ers zijn voor hun werk volledig afhankelijk van het bedrijf. Dat betekent dat ze werknemers zijn. Deliveroo ging in hoger beroep bij de Hoge Raad, die hetzelfde bepaalde. 

De werknemers van Deliveroo hebben weinig belang bij de uitspraak, omdat het bedrijf eind november uit Nederland is vertrokken, naar eigen zeggen vanwege de concurrentie, maar volgens vakbond FNV omdat het vreesde 4500 “zzp’ers” in vaste dienst te moeten nemen. 

“Deze uitspraak van de Hoge Raad is voor honderdduizenden zzp’ers van belang’’, zegt Anja Dijkman van FNV, die zich al jarenlang inzet voor een betere positie van zzp’ers in de platformeconomie. Daaronder vallen bedrijven als Uber, die mensen als zelfstandigen laten werken. “Nu is duidelijk dat ze gewoon werknemer zijn.’’

FNV strijdt al jaren tegen schijnzelfstandigheid van zzp’ers, die tegen lage tarieven werken, niets opbouwen en geen baanzekerheid hebben. “We proberen deze misstanden al jaren aan te pakken via bijvoorbeeld cao-afspraken en klachten bij de Arbeidsinspectie.’’

Hoewel er een wet is die schijnzelfstandigheid aanpakt, wordt deze niet gehandhaaft. “Het kabinet heeft gezegd dat ze de wet pas vanaf 2025 gaan handhaven. Maar met deze uitspraak in de hand kunnen ze al vandaag beginnen’’, aldus Dijkman.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Jan Wijn
Jan Wijn25 mrt. 2023 - 8:59

Beter is dat mensen zelf hun voer gaan halen om de trog te vullen.

Armoedegrens
Armoedegrens24 mrt. 2023 - 22:19

Mmmm ..even geen bier met bitterballen dit weekend voor de vvd partijtop maar billenkoek van hun grote bazen.

Volrin
Volrin24 mrt. 2023 - 20:23

Goed nieuws!

Mathijsco
Mathijsco24 mrt. 2023 - 18:02

Mooi zo. Lekker voor al die andere multinationals die hier -met hulp uit het torentje- de arbeidsmarkt en sociale zekerheid om zeep willen komen helpen. Fatsoenlijk verlonen, en anders ga je maar lekker zelf die zooi bezorgen op je Chinese kut scooter!

11 Reacties
Fromspace
Fromspace24 mrt. 2023 - 18:56

Waarom zijn Chinese scooters niet goed? Best wel generaliserend.

KritischKijken
KritischKijken24 mrt. 2023 - 19:20

4500 zzpers zonder werk, meestal studenten. Wat een mooie overwinning. Misschien had de FNV beter kunnen inzetten op betere arbeidsvoorwaarden. Maar ja het FNV liet in het verleden alle zzpers toch al in de kou staan, want niet tradiotioneel, ipv voor ze te vechten op het gebied van arbeidsvoorwaarden en daarmee hun ledenaantal op te schroeven. Oude grijze mannen.

Volrin
Volrin24 mrt. 2023 - 20:24

@Kritisch "4500 zzpers zonder werk, meestal studenten. Wat een mooie overwinning. Misschien had de FNV beter kunnen inzetten op betere arbeidsvoorwaarden." Het is geen of/of.

Mathijsco
Mathijsco24 mrt. 2023 - 23:32

@Kritischkijken, U hebt werkelijk geen flauw benul he? Vraag maar eens aan de bezorger van uw pakketje (al denk ik niet dat hij daar tijd voor heeft) wat dat nou betekent, zo'n leven als 'zelfstandige' slaaf zonder rechten aan de onderkant van neoliberaal. En weet u: vandaag is het nog de student of pakketbezorger, morgen bent U -ongetwijfeld hoog opgeleid- het. Want zo werken die dingen. Kijk wat dat aangaat maar naar de Joe es. Houdoe!

Mathijsco
Mathijsco25 mrt. 2023 - 2:07

@Fromspace. 'Generaliserend'. Inderdaad. Mijn excuses aan alle Chinese scooters.

KritischKijken
KritischKijken25 mrt. 2023 - 9:36

@Volrin Soms blijkt van wel, als ze daardoor ontslagen worden. Goeie strategie... pfff

Vuurrood
Vuurrood25 mrt. 2023 - 9:41

KritischKijken: FNV had zich in moeten zetten voor betere arbeidsvoorwaarden? Dat doen vakbonden al sinds hun oprichting! U weet wat ZZPers zijn? Zelfstandigen Zonder Personeel! In principe dus gewoon ondernemer. ZZPers scheppen hun eigen arbeidsvoorwaarden in hun onderhandelingen met een opdrachtgever. Bevalt je de arbeidsvoorwaarden niet dan doe je het werk niet. Zo simpel ligt het! Dat heeft helemaal niets met oude mannen of het in de kou laten staan van ZZPers te maken.

KritischKijken
KritischKijken25 mrt. 2023 - 11:29

@Vuurrood Tsja het is in de praktijk een nwe vorm van werknemers, beetje creatief denken helpt. Zijn er wel langzamerhand over de miljoen.. Kan je ook als een nwe doelgroep zien. Anno 2023.

KritischKijken
KritischKijken25 mrt. 2023 - 11:33

@Matthijs Nou gelukkig heeft u blijkbaar altijd alle benul. Ik kijk ook gewoon wie t in de praktijk doen. En wat ze er nu mee opgeschoten zijn. Maar goed, ik zou liever voor betere arbeidsvoorwaarden f?gegaan zijn. Heb je en een baan, en betere voorwaarden, maar je natuurlijk ook van de ouwe stempel blijven. De industriele revolutie ligt wel al ver achter ons btw.

Mathijsco
Mathijsco25 mrt. 2023 - 12:18

@Vuurrood. In de praktijk betekent het: 'Iedereen is ontslagen, en mag morgen terugkomen in dezelfde functie als ZZP'er'. Maar dan zonder rechten of fatsoenlijke verloning.

Jansen7
Jansen728 mrt. 2023 - 9:24

@KritischKijken: dat zeggen liberalen altijd, ook m.b.t. minimumloon. Schaf de minimumlonen af was het credo en ook mensen die genoegen nemen met 5 gulden per uur kunnen lekker aan de slag. Met minimunlonen dupeer je al die mensen die bijkans gratis voor een werkgever willen (of moeten) werken. Liberalen hebben alleen niet gezegd dat ze hele sectoren studentikoos willen maken. Het is een race to the bottom.