Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter beschermt minderheden tegen Wilders

  •  
08-01-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
In Nederland bestaat een taboe op het benoemen van de vreemdelingenhaat van de PVV.
Deze maand start de rechtszaak tegen PVV-leider Wilders wegens het overtreden van de antidiscriminatiewetgeving. Volgens Wilders zijn de omstreden uitspraken die hij gedaan heeft niet strafbaar omdat het om godsdienstkritiek zou gaan en niet om vreemdelingenhaat. Opmerkelijk is daarom dat er een nieuwe aanklacht is toegevoegd aan de dagvaarding, die Wilders onlangs ontving van Justitie.
Als je kijkt naar wat Wilders afgelopen jaren heeft gezegd lijkt dat een terechte aanklacht. Want moslims zijn zeker niet de enige bevolkingsgroep die Wilders wil uitsluiten. In de dagvaarding is al te lezen dat Wilders de grenzen wil sluiten voor “alle niet-westerse allochtonen”. Maar de PVV-leider gaat nog verder. In 2006 zei hij bij de BBC dat het “natuurlijk niet acceptabel is” als de grote steden in Nederland in meerderheid niet-blanke steden zijn. En in Kamervragen stelde de PVV dat “het volstrekt onwenselijk is dat Amsterdam maar liefst 177 nationaliteiten telt”. In dit kader moet ook het gewenste onderzoek van de PVV naar de kosten van “niet-westerse allochtonen” gezien worden. Een deel van de bevolking wordt overigens nu al in de verkoop gedaan door de PVV. De Nederlandse Antillen moeten op Marktplaats. “De hoogste bieder mag ze dan hebben”, aldus Wilders in het AD.
De meeste aandacht in de dagvaarding van Wilders gaat echter nog steeds uit naar de vermeende discriminatie van moslims. Het zal niet moeilijk zijn daar bewijs voor te vinden. Wilders doet al jaren uitspraken waarin hij aanzet tot discriminatie van moslims. In 2006 zei Wilders bijvoorbeeld tegen de NRC dat moslims “niet dezelfde rechten en vrijheden” hebben als andere groepen. Een jaar later bleek in HP wat dat zoal betekent: “Er mogen van mij in Nederland best joodse en christelijke scholen bestaan, maar geen islamitische scholen”. En in het laatste Prinsjesdagdebat in de Tweede Kamer werd duidelijk dat je van Wilders wel een keppeltje mag dragen, maar geen hoofddoek of “kopvod” zoals hij dat noemde. 
De PVV wil ook een groot deel van de Nederlandse moslims het land uitzetten. Wilders zei vorig jaar in het Vlaamse Nieuwsblad dat er “minder moslims moeten zijn in Nederland”. In de Volkskrant in 2006 was hij ook duidelijk: “Iedereen past zich aan onze dominante cultuur aan. Wie dat niet doet, is hier over twintig jaar niet meer. Die wordt het land uitgezet.” Uit een interview met Wilders op de Deense televisie deze zomer, blijkt dat het in Europa gaat om “tientallen miljoenen” moslims die in aanmerking komen voor uitzetting. Er wonen volgens Wilders 54 miljoen moslims op het Europese continent. Dat betekent dus dat hij ruim een derde van alle moslimburgers wil uitzetten. 
Uit al deze voorbeelden wordt zonneklaar waar het om draait bij de PVV. D66-voorman Pechtold benoemde het onlangs als volgt: “Geert Wilders is een racist en extreemrechts”. Maar Pechtold is helaas één van de weinige die het beestje bij de naam noemt. In Nederland bestaat een taboe op het benoemen van de vreemdelingenhaat van de PVV. Edwin Bakker van instituut Clingendael zei bij Netwerk dat ons land moeite heeft om te erkennen dat hier, net als in veel andere Europese landen, ook een extreemrechtse partij bestaat. 
Vreemdelingenhaat en discriminatie zijn helaas van alle tijden en alle landen. Alleen in Nederland denken – sinds 2001 – veel opiniemakers dat het hier niet op grote schaal zou voorkomen. Terwijl uit onderzoek van Motivaction het tegendeel blijkt. Tien procent van de Nederlandse bevolking is uitgesproken racistisch en komt daar zelf ook openlijk voor uit. Naast deze harde kern van racisten kent Nederland een grotere groep (zeventien procent) die zelf toegeeft af en toe racistisch te zijn. Dat komt aardig overeen met de omvang van de achterban van de PVV, die in de peilingen rond de twintig procent schommelt. 
Net als andere criminaliteit komt discriminatie overal voor in ons land. We hebben in onze rechtstaat de wet om de burgers te beschermen tegen criminaliteit die door andere burgers wordt gepleegd. De wet beschermt bijvoorbeeld de kwetsbare voetganger tegen te hard rijdende chauffeurs. Autorijden is een recht voor iedereen, maar wie daarbij regelmatig over de snelheidsgrens gaat komt voor de rechter. En er is ook vrijheid van meningsuiting voor alle burgers, maar ook daar zijn in de wet grenzen aan gesteld om andere bevolkingsgroepen te beschermen. Zo is er de antidiscriminatiewetgeving die minderheden beschermt tegen de aanhoudende vreemdelingenhaat van bijvoorbeeld de PVV of anderen.
De komende weken zal de rechter gaan bepalen of Wilders in dit concrete geval artikel 137 van de Nederlandse strafwet heeft overtreden. 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.