Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Rechtbank in Gaza veroordeelt vredesactivisten wegens skypen met Israëli's

  •  
26-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
49722036197_d7fc1e6ef1_k

© cc-foto: Damien Walmsley https://flic.kr/p/2iKLr5a

Een rechtbank in het door Hamas geregeerde Gaza heeft drie Palestijnse vredesactivisten van het Gaza Jeugd Comité veroordeeld vanwege een online video-gesprek met Israëli’s. De activisten organiseerden dergelijke gesprekken vaker onder de noemer ‘Skypen met je vijand’. De gesprekken werden overigens gehouden via Zoom. Het comité is in 2010 opgericht door de Palestijnse journalist Rami Aman. Sinds 2015 organiseerde de groep online gesprekken en ook gezamenlijke fietstochten langs beide zijden van de grens.
In april vond een online gesprek plaats waar wel 200 Palestijnen en Israëli’s aan deelnamen. Onder hen ook tegenstanders van iedere toenadering, een daarvan tipte de autoriteiten van Hamas. Drie activisten werden daarop gearresteerd. Twee van hen zaten tot aan de zitting van de militaire rechtbank in de gevangenis. Amnesty International voerde campagne voor hun vrijlating.
Een minister van de Hamas-regering verklaarde op Facebook dat de activisten de verhouding met Israël ‘normaliseren” en dat ieder contact met Israëli’s wordt gezien als verraad en strafbaar is. De rechtbank verklaarde de activisten schuldig maar oordeelde dat ze niet langer vastgehouden mogen worden. Ze hadden tot twee jaar veroordeeld kunnen worden.
Rami Aman verklaarde na zijn vrijlating dat hij zijn streven naar vreedzame coëxistentie niet opgeeft maar zich wel gaat bezinnen op verdere acties. “Ik moet er over nadenken hoe ik het in de toekomst ga aanpakken.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Dehnus
Dehnus27 okt. 2020 - 10:05

Hamas (En alles rechts van die terroristen) en Likud (en alles rechts van die partij die gestoeid is op de terreur van de Irgun), twee handen op een buik die geen baat hebben bij het stoppen van dit conflict. Zij hebben alleen baat bij het bang maken en doorzetten ervan. Anders verliezen ze hun macht namelijk.

JaapBo
JaapBo27 okt. 2020 - 7:00

Slecht van Hamas. Palestijnen zouden juist open moeten staan voor contact met Israëli's, vooral met Israëli's die apartheid afwijzen. Een van de wapens van het Israëlische apartheidsregime is dehumanisering van Palestijnen. Persoonlijk contact ondergraaft dit juist.

11 Reacties
Berdenburg
Berdenburg27 okt. 2020 - 7:47

Één van de wapens van het Palestijnse apartheidsregime blijkt uit dit rechtbank oordeel is de dehumanisering van Israëliers, maar dat kan JaapBo niet verzinnen.

Mokker
Mokker27 okt. 2020 - 7:54

Lees voor de aardigheid even de statuten van Hamas, Jaap. Het is een religieuze club die zijn macht ontleent aan haat tegen alles wat niet-islamitisch is. Met Hamas aan de macht gaat er geen vrede komen, dit artikel illustreert aardig hoe de organisatie haar macht met geweld verdedigt tegen Palestijnen die liever een oplossing zoeken.

wegmetons
wegmetons27 okt. 2020 - 8:32

Tsja, Hamas staat dan ook voor vernietiging van Israël dus wat had u anders verwacht van ze? Netanyahu en Hamas, lood om oud ijzer en de gewone Israëliet en Palestijn zijn de dupe van die groep radicalen.

JaapBo
JaapBo27 okt. 2020 - 12:52

@wegmetons: het Israëlische apartheidsregime dient zeker te verdwijnen, alleen dient daar natuurlijk niet een religieus islamitisch regime voor in de plaats te komen.

wegmetons
wegmetons27 okt. 2020 - 17:47

Het is geen apartheidsregime dus dat standpunt ga ik niet in mee. Ik vind Netanyahu akelige politieke standpunten hebben maar je heb als moslim is Israël net zoveel rechten als dat je jood ben. Dus nee, er is geen apartheid.

JaapBo
JaapBo27 okt. 2020 - 21:44

@wegmetons: je verkoopt goedkope hasbara. Niet alleen heeft Israël 5 van de 6 Palestijnen van binnen de Groene Lijn etnisch gezuiverd, de overgebleven 1 van de 6 worden zwaar gediscrimineerd. Israël kent bijvoorbeeld meer dan 65 discriminerende wetten (https://www.adalah.org/en/content/view/7771). Volgens experts is er wel degelijk sprake van een apartheidsregime. Zie bijv het Russel Tribunaal (http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/south-africa/south-africa-session-%E2%80%94-full-findings/cape-town-session-summary-of-findings), een VN rapport (https://www.middleeastmonitor.com/wp-content/uploads/downloads/201703_UN_ESCWA-israeli-practices-palestinian-people-apartheid-occupation-english.pdf) en de NGO Yesh Din (https://www.yesh-din.org/en/the-occupation-of-the-west-bank-and-the-crime-of-apartheid-legal-opinion/).

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2020 - 5:49

@ Mokker/wegmetons Het heeft weinig zin hamas veel te verwijten. Wat de club ook wil, zij zullen hun doelen niet bereiken. Het Israëlisch Palestijns conflict is allang beslecht. De westelijke Jordaan-oever wordt volgebouwd met nederzettingen. Vaak van orthodox zionistische aard. Het palestijnse volk houdt buiten gaza geen grondgebied over. En gaza is te klein om levensvatbaar te zijn. Hamas kan in de statuten opnemen dat het Israël wil vernietigen de praktijk is dat de eigen entiteit van het palestijnse volk vernietigd wordt. Het resultaat van het Israëlische beleid is dat er over een aantal decennia geen palestijnen meer zijn.

wegmetons
wegmetons28 okt. 2020 - 8:11

JaapBo, u kunt met nog 100 linkjes komen van actiegroepen: het maakt het valse frame niet waar. Dat iemand gediscrimineerd wordt in praktijk maakt nog niet een land een apartheidstaat. In elk land ter wereld worden minderheden gediscrimineerd, dat is heel akelig maar wel een feit. Mag een Palestijn gewoon in de bus zitten? Mag hij stemmen? Mag hij naar school? Het antwoord op alle vragen is JA.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2020 - 9:27

@ wegmetons Jij schrijft: Dat iemand gediscrimineerd wordt in praktijk maakt nog niet een land een apartheidstaat. Als die discriminatie plaats vindt als gevolg van het overheidsbeleid is het wel een apartheidsstaat. Zoals Israël dus. Palestijnen kunnen niet overal wonen, werken of een eigen bedrijf beginnen of grond bezitten of vrij door hun land reizen. Er zijn helemaal geen linkjes nodig om Israël een apartheidsstaat te noemen.

wegmetons
wegmetons28 okt. 2020 - 19:32

Dat is gewoon niet waar Daan. Een Palestijn die nu in Tel Aviv woont kan gewoon in Jerusalem gaan wonen en werken als hij dat wil. Er is geen wet die dat verbied, dat is gewoon niet waar. Binnen Israël is er geen gebied waar je alleen mag wonen als je Joods ben. Hoe veel er ook fout gaat tussen Israël en Palestina, hoe fout Netanyahu ook is: het is geen apartheidsstaat. Als je een Israëlisch passport heb ben je voor de wet gewoon gelijk aan ieder ander met zo'n passport.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2020 - 20:14

@ wegmetons Jij schrijft: Een Palestijn die nu in Tel Aviv woont kan gewoon in Jerusalem gaan wonen en werken als hij dat wil. Er is geen wet die dat verbied, dat is gewoon niet waar. Nee dat kan niet. De woningen van Palestijnen in Jeruzalem worden opgekocht en beschikbaar gesteld aan joodse burgers. Onlangs door een docu uitgebreid belicht. Trouwens het proces vind al jaren plaats. https://www.mo.be/analyse/jeruzalem-ondeelbare-stad-maar-niet-voor-palestijnen En je schrijft: Als je een Israëlisch passport heb ben je voor de wet gewoon gelijk aan ieder ander met zo’n passport. Dat is niet het geval. Dat blijkt ook uit het linkje. Israël is een apartheidsstaat.

wegmetons
wegmetons27 okt. 2020 - 6:53

Waaruit maar weer blijkt dat aan beide kanten beesten rondlopen die helemaal geen vrede willen.

Pater
Pater27 okt. 2020 - 5:23

Dat is puur misbruik van de daar uitgeroepen noodtoestand wegens corona.

Fredje3
Fredje327 okt. 2020 - 4:34

Hmm.... Dus Israeliers en Palestijnen willen best wel de relatie normaliseren, maar de regeringen werken dat aan beide kanten tegen? Oplossing simpel. Sluit de regeringen van Israel en Palestina dan maar gewoon op en laat de volkeren toenadering zoeken. Regeringen die verbieden toenadering te zoeken zijn minder dan niets waard.

1 Reactie
Tampert
Tampert27 okt. 2020 - 8:15

Heb ik hier al meermaals gepost. Vrede is geen optie voor Hamas want dan wordt de basis onder haar bestaan aangetast.

rupsje2
rupsje226 okt. 2020 - 22:18

Conclusie: met Hamas aan de macht nooit geen vrede. Hulde aan de activisten.

Mokker
Mokker26 okt. 2020 - 21:29

Treurig, helaas zijn er ook aan Palestijnse zijde een hoop naarlingen die er alle belang bij hebben het conflict in stand te houden.

2 Reacties
Siphra Spier
Siphra Spier26 okt. 2020 - 22:26

Sterker: het is dus gewoon wettelijk verboden contact te hebben met Israëli's, dit wordt gezien als verraad en is strafbaar. Laat dat even tot je doordringen....

Hakkepuf
Hakkepuf27 okt. 2020 - 9:29

@Siphra Spier: Er bestaan geen wetten op de Gazastrook. Hamas heeft de noodtoestand al vele jaren geleden uitgeroepen en sindsdien staan de wetten buiten werking.