Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtbank geeft Johan Vollenbroek gelijk: vliegvelden moeten krimpen

  •  
17-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
19582 keer bekeken
  •  
vliegvelden

En weer trekt Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek aan het langste eind: minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) moet maatregelen nemen om de stikstofuitstoot van de vliegvelden van Rotterdam en Eindhoven in te perken. Dat heeft de rechtbank Gelderland bepaald in een zaak van MOB.

In 2019 werd duidelijk dat de vliegvelden niet over de benodigde natuurvergunningen beschikten. MOB verzocht de overheid daarom om maatregelen te nemen om de natuur te beschermen. Omdat dat niet gebeurde, stapte de milieuorganisatie naar de rechter. De rechtbank geeft MOB nu gelijk.

Volgens de rechters is de conclusie onvermijdelijk: de activiteiten van de luchthavens pakken negatief uit voor de Natura 2000-gebieden in de buurt. Door boeren in de buurt uit te kopen, kan de minister dat probleem ondervangen. Maar, schrijft de rechtbank: “Als er geen veehouders zijn rondom deze Natura 2000-gebieden die willen stoppen met hun bedrijf, dan is ook niet aannemelijk dat deze maatregel zal bijdragen aan een afname van de stikstofdepositie.”

“De minister zal nu toch moeten gaan bezien in hoeverre het aantal vluchten op Rotterdam en Eindhoven zal moeten gaan worden beperkt”, reageert Vollenbroek.

Schipholwatch noemt het een belangrijke uitspraak. “Het vonnis heeft vergaande gevolgen voor de vliegvelden, omdat zij vanaf nu niet meer stikstofverbindingen mogen uitstoten dan toen de huidige regelgeving in werking trad. Dat betekent terug naar het niveau van halverwege jaren ’90 van de vorige eeuw.

De zaak heeft niet direct gevolgen voor Schiphol, omdat dit vliegveld inmiddels over een natuurvergunning beschikt. “Hiertegen is beroep ingesteld”, laat Vollenbroek echter weten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.