Update 23.50 uur: Woensdagavond ging Jeroen Pauw in gesprek met Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant, Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf en Christien Wildeman, advocaat van De Volkskrant. Remarque laat weten in beroep te zullen gaan tegen het vonnis van de rechter. Volgens hem is de uitingsvrijheid van de Volkskrant belangrijker dan de privacy van de gefotografeerde man en Remarque hoopt dat hij in hoger beroep in het gelijk gesteld wordt.
Eerder: De Volkskrant moet de man die op haar voorpagina werd afgebeeld, op het moment dat hij door de marechaussee bij Schiphol werd gecontroleerd in zijn auto, een schadevergoeding betalen. De man werd herkenbaar afgebeeld bij een artikel met daarboven de kop: “Is Schiphol nog veilig?”
De man op de foto, Mohammed Rashid, was zeer aangedaan door het feit dat zijn gezicht als illustratie bij een artikel over terreur werd gebruikt. Hij deed nachtenlang geen oog dicht, niet in de laatste plaats omdat zijn familie in Irak mogelijk gevaar liep nu zijn beeltenis in verband werd gebracht met terrorisme. Zo legde zijn advocaat dinsdag uit bij DWDD. Hij eiste daarom rectificatie en een schadevergoeding van de krant. De rechter gaf hem daarin grotendeels gelijk :
“Met deze combinatie van foto en tekst heeft De Volkskrant de privacy van eiser geschonden. Het belang van de vrijheid van meningsuiting weegt daar niet tegen op. De Volkskrant wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 1.500,-. Eiser heeft onvoldoende belang bij een rectificatie.”
De Volkskrant moet daarnaast de juridische kosten van Rashid en de griffierechten betalen.