Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rawagede compensatie gehalveerd

  •  
22-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nabestaanden van het bloedbad worden gedwongen de compensatie te delen met lokale functionarissen en andere dorpelingen
De nabestaanden van het bloedbad in het Indonesische Ragawede kregen onlangs een schadevergoeding van de Nederlandse overheid. Nu worden ze gedwongen de ontvangen tegoeden voor de helft af te staan. Het geld moet gedeeld worden met lokale functionarissen en andere dorpelingen. Dat meldt onder meer de Volkskrant.
Negen nabestaanden kregen een schadevergoeding van 20.000 euro. Daarvan moeten ze nu de helft afstaand. Volgens dorpshoofd Mamat worden de weduwen helemaal niet geïntimideerd om het geld te delen. Wel heeft hij al van vijf weduwen geld ontvangen. Mamat wil het geld evenredig verdelen onder de familieleden van de 171 slachtoffers van Rawagede.
De Nederlandse regering heeft aan begin December eindelijk haar excuses aangeboden voor de moordpartij in het Indonesische Rawagede in 1947. Bij de militaire operatie werden honderden mannen uit het dorp vermoord. De Haagse rechtbank bepaalde in september al dat Nederland zeven weduwen uit het Javaanse dorp moet compenseren voor de dood van hun echtgenoot.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Yggdrasil
Yggdrasil22 dec. 2011 - 19:11

Nabestaanden van het bloedbad worden gedwongen de compensatie te delen met lokale functionarissen en andere dorpelingen ============= Dat systeem kennen we in Nederland ook alleen hier heet het belastingen.

lancelot2
lancelot222 dec. 2011 - 19:11

Wel daar kon je op wachten. Daar is € 20.000,- héél véél geld, en daar komen aasgieren op af. Ze zijn hun leven niet zeker! En wat is het moraal van het verhaal?? Dat had nooit mogen gebeuren, wat niet? Die € 20.000,- per persoon.

python
python22 dec. 2011 - 19:11

Er is een keuze gemaakt. Rawagede zoekt het maar uit. Hebben wij Nederlanders ons niet mee te bemoeien. Ons boek is uit. Dit is en was het.

Bernie2
Bernie222 dec. 2011 - 19:11

Nederland zat weer 's voor een grijpstuiver op de eerste rij. Internationaal pronken met de 'vlotte' afwikkeling van een grove moordpartij op tientallen onschuldigen. De moordenaars zijn nooit gestraft, maar een heel dorp aangepakt. Ik begrijp dan ook niet waarom individuen een schadevergoeding krijgen. Een genoegdoening voor het dorp zou eerder op haar plaats zijn geweest. En wat is dan een luttele 200.000 euro's om de massamoord af te kopen? Twintig miljoen voor zo'n dorp komt meer in de buurt. En wat gaat de Nederlandse overheid doen, nu zij excuses voor de massamoord heeft uitgevaardigd? Het is de erkenning van een massamoord. Worden de schuldigen al dan niet postuum als moordenaars aan de schandpaal genageld? Ik zou namelijk erg graag iets dergelijks zien.

TheoJ2
TheoJ222 dec. 2011 - 19:11

Er wordt niet vermeld wie die nabestaanden dwingt hun geld af te staan.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo22 dec. 2011 - 19:11

'Ik moest huilen toen ze me vertelden dat ik 50 procent van het geld moet weggeven', zegt de 90-jarige Lasmi. Ze had met het geld haar eigen huis willen kopen, maar dat kan nu niet meer. Haar schoondochter verklaart dat ze zijn getiranniseerd door sommige buren. 'Iedereen wil een deel krijgen.' Dorpshoofd Mamat spreekt tegen dat de betrokken weduwen worden geïntimideerd om het geld te delen. De families zouden er vrijwillig mee hebben ingestemd. Hij zegt al geld van vijf weduwen te hebben gekregen. Het geld zal evenredig worden verdeeld onder de familieleden van de 171 slachtoffers van Rawagede, aldus Mamat. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3091101/2011/12/22/Compensatie-Rawagede-moet-worden-gedeeld.dhtml

pietdevries2
pietdevries222 dec. 2011 - 19:11

De vraag waar het volgens mij om gaat is of dat wat Westerling deed hij op eigen initiatief deed of in opdracht van de toenmalige Nederlandse regering. Ik ben oud genoeg om me de artikelen in kranten begin vijftiger jaren over Westerling te herinneren, ik meen dat de man zanger werd. Maar hij is nooit vervolgd, begrijpelijk, behalve Duitsland pronkt geen enkel land met z'n misdaden. En Poncke Princen was een verrader, hij bekladde onze roemruchte oud strijders. Zijn biografie is heel boeiend.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2011 - 19:11

Dan ken je het verhaal van 'De Turk' Raymond Westerling ook wel... http://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_Westerling