Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rare liefde

  •  
05-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
'Moeilijker is je realiseren dat zowel die pedojagers als die pedofielen mensen net als jijzelf zijn'
Gisteravond bood interessante televisie. Bij De Wereld Draait Door werd The Undateables van BNN gelanceerd. Mensen met een onaantrekkelijk gebrek zochten liefde. Twitterend Nederland was opvallend stil. Een paar uurtjes later werden pedofielen in het algemeen en Marthijn Uittenbogaard in het bijzonder het mikpunt van blinde, verhitte moederinstincten bij Pauw en Witteman. Twitterend Nederland schudde collectief het hoofd om de moederende ‘tokkies’, in een soort secundair volksgericht.
Onze cultuur heeft moeite met afwijkende vormen van liefde. Homofilie wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie pas sinds 1990 niet meer als een geestesziekte gezien. Volgens de DSM-V valt pedofilie nog wel onder “psychoseksuele stoornissen”, net als fetisjisme, transvestitisme, masochisme en sadisme. Dat is een beetje vreemd, want ‘stoornis’ impliceert dat je ziek bent. Als je ziekte/stoornis definieert als een proces dat schadelijk is voor het organisme, kun je moeilijk volhouden dat je seksueel aangetrokken voelen tot vrouwenkleren of kinderen an sich ziek is.
Gevoelens Wat het natuurlijk zo akelig maakt is dat pedoseksueel gedrag wel ontzettend schadelijk is voor kinderen. Toch is demoniseren en doodzwijgen niet de oplossing. Als Sander Vreeswijk en Anthony Klein, jongens als Marthijn Uittenbogaard, een plekje hadden gehad waar ze open over hun gevoelens konden praten, hadden ze het misschien aangedurfd om aan de bel te trekken voor het te laat was. Dan hadden Jennefer van Oostende en Milly Boele misschien nog geleefd.
Maar hoe zit het dan met die moeders? Terwijl ik keek naar de brullende moederdieren, vroeg ik me af of de volgende DSM niet een lemmaatje “overactieve moederhechtingsstoornis” kan opnemen. Tot ik me realiseerde dat die symptomen me wel erg bekend voorkwamen. Intimidatie, gewelddadig en agressief gedrag, en geringe bekwaamheid om te leren uit ervaringen, heeft zo zijn eigen oorzaken: een opvoeding waarin geborgenheid en genegenheid, met name in de baby- en peuterfase, onvoldoende aanwezig is. Als je onveilig gehecht bent is het makkelijk je mee te laten slepen door emoties.
Rabiate pedo-haat Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat ‘het volk’ niet zo goed is in het nemen van belangrijke beslissingen en nadenken over zichzelf. Wat we zagen zijn mensen die een moeilijk leven hebben. Misschien was die rabiate pedo-haat van ze wel een projectie van het eigen tekort schieten als ouder. Met fakkels en hooivorken achter de heks die de melk zuur heeft gemaakt aangaan is nu eenmaal makkelijker dan toegeven dat je de melkbussen misschien iets te lang in de zon hebt laten staan.
En dat doen we allemaal wel eens. Je distantiëren van mensen die anders zijn dan jijzelf bent is altijd de meest eenvoudige oplossing. Noem ze ‘tokkies’, ‘pedo’s’, ‘moffen’ in de oorlog of ‘poepchinees’ op het schoolplein en het jachtseizoen is geopend. Moeilijker is je realiseren dat zowel die pedojagers als die pedofielen mensen net als jijzelf zijn. Mensen met onaantrekkelijke gebreken, op zoek naar liefde en geborgenheid. En dat de enige werkelijk verwerpelijke groep van de avond misschien wel de redactie van Pauw en Witteman was, die ervaren genoeg moet zijn om te weten dat het chaos gaat worden in hun studio, dat zowel de pedo’s als de pedojagers er een week slecht van slapen, maar het toch laat gebeuren, in de naam van hun rare liefde voor interessante televisie.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2013 - 14:29

Rake analyse Sam. Aanvulling.: Op schoolpleinen zijn de woorden 'loser' en 'homo' heel ook erg 'populair'. Het zegt allemaal iets over deze maatschappij. (...)

TonNoort
TonNoort5 sep. 2013 - 14:29

'Misschien was die rabiate pedo-haat van ze wel een projectie van het eigen tekort schieten als ouder.' Met verbazing zitten kijken, het leek wel een therapiegroep. Maar er is meer, het heeft ook met intellectuele vermogens te maken en met geestelijke discipline. Deze mensen zijn het slachtoffer van hun eigen gedachten (en de daaruit voortvloeiende gevoelens). Ze zijn niet de vader ervan. Ze hebben er geen controle over. Denken vereist kracht en scherpte en is een activiteit die begeleid moet worden met redelijkheid. Bij mensen die emotioneel niet volwassen zijn en daardoor intellectueel niet al te sterk (uit balans), krijgen emoties algauw de overhand. De emoties gaan een eigen leven leiden. Soms leidt dat tot een situatie waar ingegrepen moet worden. Tijdens de therapie worden die gevoelens opgeroepen en wordt de patiënt gevraagd waar hij/zij denkt dat die gevoelens door veroorzaakt worden en ook welke gedachten ze daar bij hebben. Doel is de patiënt in te laten zien dat er ook andere gedachten en inzichten aan die gevoelens gekoppeld kunnen worden. Je heradresseert ze om die oude, destructieve gedachten uit het systeem te krijgen. Iedereen heeft wel eens van die stemmingen, dat je gedachten met je aan de haal gaan, soms melancholisch, zwaarmoedig, soms agressief. Bij de meeste mensen gaat het vanzelf weer over en krijgen ze zichzelf weer in de hand. Je moet wel, er zijn goede redenen om er mee te stoppen (je werk, je gezin, jijzelf). Maar dat lukt niet iedereen, zeker als er een 'echte' reden is, iets dat sociaal aanvaardbaar (voor iedereen een schijnbaar acceptabele reden om boos te zijn) is, zoals dit protest tegen pedo's. Dan kunnen de remmen weer even los. Met als gevolg een stel emotionele kleuters die vooral met zichzelf te doen hebben. Hun medeleven is geprojecteerd zelfmedelijden. Ze stellen zich voor dat zij het slachtoffer zijn, niet zozeer uit bezorgdheid maar uit hunkering naar die emotie.

Rootman
Rootman5 sep. 2013 - 14:29

Er zijn prostituees die zich voordoen als een jong meisje. Laten ze die bezoeken. Maar als ik er ooit een tegenkom die het met een kind wil doen, dan trek ik zijn hele hebben en houwen van zijn lijf en geef ik het hem te vreten!

JackHerder2
JackHerder25 sep. 2013 - 14:29

Pedofilie is geen ziekte. Het is een sexuele voorkeur. Saillant detail, het is een maatschappelijk onaanvaardbare voorkeur. Het is niet wenselijk om alle onaanvaardbare maatschappelijke zaken tot ziekte te verklaren. Dit is niet constructief en zal niet tot een oplossing leiden. Homosexualiteit heeft een vergelijkbare weg bewandeld in het acceptatieproces van het volk. Het wordt momenteel in veel landen nog steeds als een ziekte gestigmatiseerd. De wederzijdse instemming door 'volwassenen' heeft geholpen in de acceptatie van deze voorkeur. Wie kan het twee volwassen mensen nou verbieden van elkaar te houden? En dit is wat volgens mij pedofilie volledig uitsluit van maatschappelijke acceptatie. Het is moeilijk voor te stellen dat een kind bewust instemt in sexuele activiteiten waar het kind zowel fysiek als psychisch nog niet voor is ontwikkelt. Dit is de reden waarom het kind nooit ten volle bewust kan instemmen met deze handelingen. Kortom, deze interactie verloopt nooit op gelijke basis. Wat dan te doen als ervan uit kan worden gegaan dat de maatschappelijke instelling* m.b.t. pedofilie niet/nooit zal veranderen? (*: Pedofilie is een onacceptabele sexuele voorkeur in deze maatschappij) Wat kun je doen om met 100% garantie te voorkomen dat iemand iets doet waarvan je weet dat het waarschijnlijk is dat het kan gebeuren? Zijn er andere voorbeelden in de maatschappij waarbij we wellicht kunnen 'afkijken' en leren? Denk aan recidivisten die criminele zaken ondernemen of bankiers die graag bonussen graaien of garagehouders die klanten bedotten..hmmm..aardig wat maatschappelijke 'ziektes' die als model kunnen fungeren in het vinden van de juiste aanpak.

nikita72
nikita725 sep. 2013 - 14:29

Pedofilie zouden wij wel als een ziekte kunnen beschouwen, want het maakt het voor de lijder eraan moeilijk om een gelukkige leven te leiden. (depressie of autisme zijn ook niet direct schadelijk voor het organisme, maar wel ziektes of handicaps.)

1 Reactie
lembeck
lembeck5 sep. 2013 - 14:29

Ik denk dat als je pedofiele als een ziekte gaan beschouwen, je je op een hellend vlak begeeft. Het is een andere bedrading in de hersenen en zorgt voor heel veel problemen bij deze mensen. Dat er zoveel de hulplijn bellen, waardoor ze niet afdwalen, vind ik bemoedigend. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3243887/2012/04/20/Pedo-weet-hulplijn-goed-te-vinden.dhtml

nikita72
nikita725 sep. 2013 - 14:29

(aanvulling op mijn vorige bericht): I.p.v. ziekte te definiëren op basis van "schade aan het organisme", zou je kunnen definiëren dat iedereen, die voor zijn/haar genot nodig heeft dan anderen schade lijden, ziek is. Maar verder denk ik datSam Gerrits de spijker op z'n kop slaat.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten5 sep. 2013 - 14:29

Het is als met liefdegevoelens voor hetzelfde geslacht. Denk aan het knobbeltje van Swaab. Dit is ook zzoiets. Het is geen keuze Co. Niet iedere pedofielen misbruikt kinderen. Velen weten dat dit schadelijk is. Je zou ook met ze te doen kunnen hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2013 - 14:29

Alles wat gebeurde was te verwachten. Ik zat te denken hoe bevoorrecht het kind is dat binnenkort geboren wordt bij Susan Smit en hoe in de aap gelogeerd de kinderen zijn die bij de tokkie-moeders geboren zijn. Die kinderen hebben (met 95% waarschijnlijkheid) geen schijn van kans in het leven en zullen later zoals hun ouders schelden en brullen. Op iedereen en alles. Om de rillingen van te krijgen.

2 Reacties
lembeck
lembeck5 sep. 2013 - 14:29

Denk jij dat 'tokkie-moeders' niet van hun kinderen houden? Wat een rare gedachte dan. En wat versta je eigenlijk onder tokkie moeders? Ben het met je eens dan Susan Smit een wereldmoeder zal zijn. Ze is een bijzondere vrouw en zuster in het vak. Ook wel genoemd: in the Craft.

lembeck
lembeck5 sep. 2013 - 14:29

Een pedofiel is iemand die van kinderen houdt. De meeste pedofielen zullen geen kind ooit kwaad doen. Als het tot pedoseksualiteit komt, weten ze dat ze te ver gegaan zijn. Ik vind de actie die nu reclame voert op RTV Rijnmond erg goed. Als je met iemand wilt praten, dan kan dat. En velen bellen: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3243887/2012/04/20/Pedo-weet-hulplijn-goed-te-vinden.dhtml Zolang de mensen het verschil niet weten tussen pedofilie en pedoseksualiteit, zal de heksenjacht op 'pedo's ' doorgaan, ben ik bang.

Marthijn2
Marthijn25 sep. 2013 - 14:29

Ik moet toch even reageren. Mijn naam staat in een zin met kindermoordenaars. Alsof elke hetero een potentiële Jack the Ripper is. Het generaliseren moet juist stoppen. Hoe? Door het woord pedofiel te mijden. Wanneer een man een vrouw verkracht lees je: 'man verkracht vrouw' en nimmer 'hetero verkracht vrouw'. Dat laatste voegt niets toe maar stigmatiseert wel een groep mensen. Waarom lees je dan wel vaak 'pedo verkracht kind' in plaats van 'man verkracht kind'. Dit stigmatiseert en zorgt voor een hetze tegen alle mensen met pedofiele gevoelens. Zorg dat iedereen verantwoordelijk is voor diens eigen daden en stop mensen niet onnodig in een groep met verkrachters en moordenaars. Bij voorbaat dank.

1 Reactie
SamGerrits
SamGerrits5 sep. 2013 - 14:29

Hoi Marthijn, Jammer dat je je zo distantieert van die twee jongens. Ik denk namelijk dat ze niet zijn begonnen als moordenaars. Ik zie hun daad als logisch gevolg van hoe deze maatschappij omgaat met pedofilie. Doordat het onderwerp zo taboe is, hebben ze nooit over hun gevoelens kunnen praten. Daardoor was er na hun daad ook geen weg terug, vanuit hen gezien. Wat ze gedaan hebben is natuurlijk meer dan afschuwelijk, maar het wordt pas echt horor als je bedenkt wat voor impact zo'n daad heeft op je psyche. Ik wil je dus zeker niet afschilderen als pedofiel-en-dus-moordenaar, ik probeerde denk ik met de vergelijking het tegenovergestelde te zeggen. Ik heb veel respect voor je. Het lijkt me verschrikkelijk moeilijk om je natuurljke zelf iedere dag te moeten onderdrukken. Sam

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2013 - 14:29

`Als Sander Vreeswijk en Anthony Klein, jongens als Marthijn Uittenbogaard,` De eerstgenoemden hebben net zo weinig gemeen met de laatstgenoemde als Hitler met Jezus! Dat iemand heteroseksueel is, betekent toch ook niet dat hij over een kam geschoren kan worden met lustmoordenaars op vrouwen.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 sep. 2013 - 14:29

Hitler met Jezus! dat vind ik nu een slecht voorbeeld maar begrijp wat u wilt zeggen. En daar ben ik het niet helemaal mee eens als u aangeeft dat elke hetero geen lustmoordenaar is impliceert dat niet dat veel hetero's graag de liefde bedrijven met iemand van het andere geslacht wat dan gelukkig in de meeste gevallen gebeurd met wederzijdse toestemming. Een pedofiel zit met de makke dat hij een seksuele relatie zou kunnen verlangen of zelf hebben en daarvan is altijd in het tweede geval een kind altijd het slachtoffer.