Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rapport massaverkrachting Darfur: 'Blauwhelmen moeten blijven'

  •  
11-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
UNAMID300.jpg
Human Rights Watch publiceert rapport over massaverkrachting in Tabit … VN moet vredesmissie UNAMID deze maand herzien ... Exitstrategie verwacht
Op 31 oktober 2014 werden in het Soedanese dorp Tabit zeker 221 vrouwen en meisjes in 36 uur verkracht door regeringssoldaten. Human Rights Watch publiceert haar bevindingen op een cruciaal moment. VN-chef Ban Ki-Moon komt eind februari met aanbevelingen voor UNAMID, de gezamenlijke vredesmissie van de VN en de Afrikaanse Unie die sinds 2008 in Darfur actief is. De kans op een ‘exitstrategie’, danwel vermindering van het aantal VN-soldaten is groot.
Dit schrijft NRC op woensdag na publicatie van het rapport door HRW.
Het geweld in de regio is sinds 2013 weer opgelaaid. Volgens VN-experts werden vorig jaar in Darfur drieduizend dorpen platgebrand of vernietigd door het leger en pro-Soedanese milities. Er werden 430.000 mensen verdreven. Mensenrechtenorganisaties denken dat het in deze omstandigheden niet verstandig is de bevolking aan haar lot over te laten, ook al hebben ze kritiek op de werkwijze van UNAMID. Jehanne Henry van HRW in New York:
In dit rapport spreken we ons er niet over uit hoe stroomlijning van de VN-missie moet gebeuren. We zeggen alleen: het incident in Tabit illustreert waarom het zo belangrijk is om ogen en oren ter plaatse te hebben. Wij denken niet dat de VN naar huis moeten gaan als er massaverkrachtingen plaatsvinden op niet meer dan vijftig kilometer afstand van het hoofdkwartier van de VN-missie (in El-Fasher).
Het rapport over Tabit is ook om een andere reden belangrijk, schrijft de krant. Het voorval in Tabit is een “cause célèbre” geworden in het debat over de twijfelachtige opstelling van UNAMID. Vorig jaar onthulde oud-woordvoerder van de missie Aicha Elbasri manipulatie van de berichtgeving over geweldsincidenten door het Soedanese leger. Volgens haar knijpt UNAMID vaak een oogje dicht, uit angst voor represailles van het regime. De regering in Soedan ontkent het incident in Tabit nog steeds. Onderzoekers kregen slechts beperkt toegang tot het dorp en konden geen vertrouwelijke gesprekken voeren. Jehanne Henry:
Soedan wil af van UNAMID, en ook veel lidstaten van de VN en de Afrikaanse Unie vinden het wel welletjes. Ze zijn het een beetje moe steeds weer de rekening te moeten betalen. Maar het zou onaanvaardbaar zijn als de blauwhelmen hun spullen pakken en naar huis gaan. We hopen op een rapport met een heldere visie. Er is niets mis met het huidige mandaat van UNAMID. Het gaat erom dat de deelnemende landen, vooral Afrikaanse landen, zich veel krachtdadiger opstellen. Tabit laat zien waarom dat nodig is.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor