Joop

Rapport in opdracht WHO: coronapandemie was te voorkomen geweest

  •  
12-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
helenclark
De coronapandemie had voorkomen kunnen worden. Dat is de conclusie van een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het onderzoek stond onder leiding van Helen Clark, de voormalige premier van Nieuw-Zeeland, en de gewezen president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf.
Uit het rapport blijkt dat de wereld onvoldoende heeft geleerd van eerdere virusuitbraken. Met name februari vorig jaar was een gemiste kans, stellen de opstellers van het rapport. Landen lieten het massaal na om in te grijpen. “Pas op het moment dat de ziekenhuizen en intensive cares volliepen, kwam men in actie”, stelt Clark. “En toen was het te laat.”
De onderzoekers wijzen er als gevolg van die inertie inmiddels 3,25 miljoen mensen zijn overleden aan covid-19. Dat is vermoedelijk nog aan de lage kant. In werkelijkheid bedroeg het aantal coronadoden begin deze maand waarschijnlijk al bijna 7 miljoen.
Landen die zich wel al in februari 2020 voorbereidden op het indammen van het virus, hebben het volgens de opstellers van het rapport beter gedaan. Leiders die de gevaren van corona bagatelliseerden, hebben hun bevolking juist een slechte dienst bewezen. “Dat heeft dodelijke gevolgen gehad.”
Ook de WHO liet steken vallen, onder meer als gevolg van bureaucratische regels. Zo riep de organisatie pas op 30 januari een noodtoestand uit, terwijl dat al op 22 januari had kunnen gebeuren.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 mei 2021 - 23:25

Als er gerechtigheid was werden de luie leiders van Europa die besloten dat de vrije markt belangrijker was dan te doen wat te zien was dat ze te doen stond tegen de muur gezet voor het peloton.

Break on through
Break on through13 mei 2021 - 8:57

"Leiders die de gevaren van corona bagatelliseerden, hebben hun bevolking juist een slechte dienst bewezen. “Dat heeft dodelijke gevolgen gehad.” Reden te meer om dat soort te vervolgen en uiteindelijk mogelijk de bak in te laten draaien lijkt me. Wat mij betreft incluis de geestelijk gestoorden die steevast het voor dit soort opnemen en er op blijven stemmen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2021 - 8:23

Onder de aanbevelingen vallen meer macht & geld voor de WHO. Het rapport is uiteraard gewoon te lezen.

itsme3
itsme312 mei 2021 - 17:46

Wish full thinking. Toen mr Xi jiping het virus liet ontsnappen was er geen enkele mogelijkheid meer om verdere verspreiding te voorkomen. Het enige dat er kan gebeuren is dat het een beetje vertraagt.

2 Reacties
The Apple
The Apple12 mei 2021 - 18:05

"De coronapandemie had voorkomen kunnen worden. Dat is de conclusie van een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het onderzoek stond onder leiding van Helen Clark, de voormalige premier van Nieuw-Zeeland, en de gewezen president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf." Maar itsme weet het beter, op grond van diepgaand wetenschappelijk onderzoek verricht door Donald Trump en itsme persoonlijk. Dat heeft geleid tot een innige persoonlijke vriendschap tussen beiden tot op de dag van vandaag.

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 mei 2021 - 23:21

Je snapt het verschil niet tussen fantasie wens en onderzoek rapport. Het is trouwens overduidelijk getoont dat het wel kan. Nederland koos tegen het virus te verbannen met de maatregelen die elders getoond hadden te werken en voor reactionair dingen her en der te doen rond de R waarde met behoud van het virus.

PVDB2
PVDB212 mei 2021 - 16:57

Je had zeker beter voorbereid kunnen zijn. Je weet dat de laatste decennia de meeste uitbraken het gevolg zijn van een zoönose. Het leefgebied van dieren word kleiner door de expansie, en met name de landbouw die voor grondstoffen moet zorgen voor de wereldwijde consumptie (vlees, persoonlijke verzorgingsproducten). De wetmarkets in China maar men nog steeds in grote delen van het land een iets andere eetgewoontes heeft (dieren / wildlife). Alles draait om de economie. Tot dat het moment dat de gevolgen zoals nu dermate groot zijn dat je de economie op de tweede plaats moet zetten. Door de vele vluchten over de hele wereld kan het zich makkelijker en sneller over de hele wereld kan verspreiden. Veel eerder en duidelijker ingrijpen was het devies geweest. Maar ja dan ken je de Nederlander nog niet. Dat maakt ik zelf wel uit. Het is mijn vrijheid. Het is maar een griepje. Het is nu natuurlijk achteraf praten maar een goede voorbereiding is vele vlakken toch wel handig. Dat het niet laatste pandemie / epidemie zal zijn is wel duidelijk. Dat het sneller verholpen kan worden ook. Helaas is hier ook geld de drijfveer, een goede moneymaker die uitgemolken moet worden. De aandeelhouder wil winstmaximalisatie. Na een bepaalde verdientijd (veel korter dan de patentduur) kunnen ontwikkelingslanden het ook makkelijker aanschaffen zodat daar al 1 groet horde is genomen. Want het komt anders via via weer op den duur in Europa terecht. Natuurlijk zal je gezeik horen van voornamelijk (extreem) rechtse lieden (die er misschien zelf wel aan verdienen door aandelen) of dat men het wel fijn vind dat er wat reducering is in de bevolking. Maar het mag geen cent kosten (terwijl men op andere vlakken wel betaald maar dat minder door heeft). De rijke wereld zal door hun export drang buiten Europa (met veel subsidie, al dan niet van afgekeurde goederen) hun keerzijde treffen waardoor ze weer een probleem hebben gecreëerd die men op dienst te lossen. De eerste en veel grotere is de aanpak van klimaatverandering. COVID-198 was een test, klimaatverandering is het grotere mondiale werk.

Bouwman2
Bouwman212 mei 2021 - 14:42

Achteraf is veel, veel meer te voorkomen.....Maar je moet gewoon praktisch em zakelijk zijn: Vandaag staat giro 555 weer open voor de genen die achterafgezien wel in Nederland zouden willen zijn geboren en niet in Senegal. .Een prik voor een prikkie hier. . Dus die paar euro kan er nog wel van af. Ik hoor graag.

9 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha12 mei 2021 - 16:14

Voulez vous couchez avec moi se soir Aha

LaBou
LaBou 12 mei 2021 - 16:36

Blablabla. Typisch bouwmansel.

Poeha
Poeha12 mei 2021 - 17:39

Labou: mooie inhoudelijk reactie. Zo ken ik je.

The Apple
The Apple12 mei 2021 - 17:48

Met Giro 555 kunnen we alle putten dempen als er kalveren verdronken zijn en er nog een goed gevoel aan overhouden ook. Lang leve Giro 555.

LaBou
LaBou 13 mei 2021 - 5:29

kouwe drukte is als simpele ziel blijkbaar erg onder de indruk van bouwmansels. Tja, een kinderhand is gauw gevuld.

Poeha
Poeha13 mei 2021 - 5:58

Labou: ik zeg helemaal niet dat ik onder de indruk ben. Ik zeg alleen dat ik “bla bla bla” inhoudelijk exact bij jou vindt passen. Dat is toch mooi, dat je authentiek overkomt.

Poeha
Poeha13 mei 2021 - 5:59

Mijn buurjongetjes van 1 praten ook zo trouwens: bla bla bla. Ze heten de laboutjes.

LaBou
LaBou 13 mei 2021 - 10:21

Kouwe drukte laat zijn echte niveau zien. Wat een armoe.

Poeha
Poeha13 mei 2021 - 17:36

Labou: ik geef je een compliment. Met opmerkingen van jou als als “bla bla” ben je authentiek. Herkenbaar. Ik hoor het ook om mij heen. Als mensen “bla bla” horen zeggen ze ook: typisch Labou. Daar hoef je je niet voor te schamen.

adriek
adriek12 mei 2021 - 13:01

"Met name februari vorig jaar was een gemiste kans, " Misschien, maar toen was de vorige pandemie honderd jaar geleden. Vorig jaar augustus, dat was de gemiste kans. De eerste golf was voorbij, talloze doden, IC's kwamen weer een beetje op adem, en hier en daar een besmettingshaard: de ervaring van drie maanden eerder had toch tot voortvarend ingrijpen moeten leiden, maar helaas bleef driekwart van de landen rustig afwachten en naar de buren kijken tot het weer serieus fout ging.

6 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 mei 2021 - 15:09

Eirda, dat klopt. Mensen gingen gewoon weer op vakantie alsof het allemaal over was. Er was natuurlijk de misvatting dat de hogere temperatuur de besmettingsgraad zou doen afnemen. Het leek even beter te gaan maar in september kwam het even hard weer terug. De piek van oversterfte lag met 9000 extra doden in het begin van het jaar maar de 6000 die in het najaar stierven hadden voorkomen kunnen worden. Vooral omdat de medici beter wisten hoe het virus werkte was de najaarspiek vooral het gevolg van de hoogte van de tweede besmettinggolf. Was die lager geweest door strengere regels dan had dat veel mensen het leven gered.

LaBou
LaBou 12 mei 2021 - 16:39

De gemiste kans was wel degelijk februari 2020. Toen was inmiddels vanuit zuidoost-azie bekend waar het om ging. En toen was de houding: dat kan hier niet gebeuren want wij hebben dat veel beter onder controle. China werkte toen al massaal met lockdowns, net als andere landen in die regio.

The Apple
The Apple12 mei 2021 - 17:56

26 Nov 2018 (!!) Marion Koopmans (ErasmusMC): "Waarom zijn wij niet goed voorbereid op de volgende pandemie? - https://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-zijn-wij-niet-goed-voorbereid-op-de-volgende-pandemie

Treurnistroef
Treurnistroef13 mei 2021 - 7:13

De gemiste kans was er al eind dec. 2019 toen Taiwan aan de bel trok over de infectieziekte, waar men overeenkomsten zag met Sars Echter: Taiwan bestaat niet volgens de WHO, wat tot een kolderiek intervieuw leidde met Bruce Aylward, assistent directeur generaal van de WHO. https://news.rthk.hk/rthk/en/component/k2/1518442-20200402.htm Ook toen de arts, die zijn zorg over het virus uitprak op het matje geroepen werd (gearresteerd) in China, reageerde de WHO niet. Jammer dat politiek zo in de weg kan staan, zelfs bij een, in het algemeen respectabele organisatie als de WHO.

JanB2
JanB213 mei 2021 - 9:54

Vorig jaar augustus, dat was de gemiste kans. Klopt. Er zijn er meerdere geweest na die van februari 2020.

JanB2
JanB213 mei 2021 - 9:55

PS En men loopt het risico het wéér te verkloten. Mutatie's dreigen een loopje te gaan nemen met de vaccins en in de westerse wereld is de enige zorg of men op een terras kan zitten.

Greendutch
Greendutch12 mei 2021 - 12:18

en nu nog een rapport over de oorzaak, hoe en waarom het begon en hoe dat voorkomen kan worden zodat iets dergelijks in de toekomst niet nogmaals gebeurt. juist niet! i.v.m. economische gevolgen want daar gaat het veel te veel over maar gewoon voor de menselijke maat. hoe en waarom mensen ontzettend ziek worden en sterven, hun families lijden, alle mensen die weggevallen zijn en de angst door velen gevoeld. ik hoop dat regeringen wereldwijd opdrachten geven aan universiteiten om al wat mogelijk is te onderzoeken want hier zijn nog veel dingen onderbelicht waar we nu langzaamaan achter komen.

1 Reactie
adriek
adriek12 mei 2021 - 13:06

De oorzaak? Een niet bestaand, onschuldig, dodelijk virus dat door de Amerikanen in Chinese laboratoria is ontwikkeld is per ongeluk losgelaten bij een vleermuis op een Chinese markt om via 5G chips in mensen te kunnen implanteren, dat wist je toch? Voorkomen dat zoiets (een nieuw virus, een uitbraak) nog eens gebeurt kan niet. Wel kunnen we waarschijnlijk voorkomen dat het weer tot een pandemie en een maandenlange lockdown komt door waarschuwingen, afstand- en hygienemaatregelen zeer serieus te nemen. Beter twee weken in een strenge lockdown als er een handvol besmettingen geconstateerd zijn dan (weer) afwachten tot zes maanden lockdown noodzakelijk zijn om de zaak een klein beetje onder controle te houden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 mei 2021 - 11:53

Inmiddels is ook bekend dat adequate maatregelen helpen tegen besmettingen maar ook het virus meer de tijd geven te muteren. Links of rechtsom doet het virus wat het wil doen. Het was al heel snel, ver voor febr, te groot om in de hand te houden. WHO Vriend China had het toen kunnen behappen. Niet gezegd dat wij geen boter op ons hoofd hebben hier.

6 Reacties
adriek
adriek12 mei 2021 - 13:10

China heeft het behapt. China heeft tijdens de eerste golf al begrepen hoe een pandemie werkt de eerste golf is de provincie Wuhan nauwlijks uitgekomen, een tweede golf is er nooit geweest. In China is het aantal doden (per miljoen inwoners) dan ook zeer laag gebleven. Let wel: ik ben geen fan van het Chinese regime, maar ze weten daar wel hoe ze een virusuitbraak moeten aanpakken.

marcelhermus
marcelhermus12 mei 2021 - 16:40

Niet dat china sommige dingen niet goed heeft gedaan, maar die doden per miljoen in china mag je met een kilo zout nemen. Zo nauw nemen ze het daar niet met cijfertjes.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 mei 2021 - 18:15

Nee, dat is andersom. Hoe langer je het virus rond laat razen, hoe groter het aantal mutaties. Nieuw-Zeeland heeft niets bijgedragen aan extra mutaties... Hoe eerder je het echt stopt, hoe kleiner de kans op mutaties.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 mei 2021 - 8:56

@Sylvia Dat klopt als je in staat zou zijn het te stoppen. Al heel snel bleek dat we daartoe niet in staat waren. Dan laat je het voort sudderen met mutaties tot gevolg. @Eirda China lukte het zelfs niet, cijfers waren gekleurd. Andere Aziatische landen en NZ hadden wel goed beleid

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 mei 2021 - 9:15

@Raymond - 'Inmiddels is ook bekend dat adequate maatregelen helpen tegen besmettingen maar ook het virus meer de tijd geven te muteren.' Sorry, maar dat is echt kletskoek. Hoe vaker dit virus de kans krijgt zich voort te planten, hoe meer mutaties je krijgt. Minder maatregelen = meer besmettingen = meer mutaties.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2021 - 9:56

Ook op IJsland worden nog steeds besmettingen geconstateerd al werd de eerste golf in 2020 voortvarend aangepakt. Al vroeg tijdens de eerste golf bleken er mutaties te circuleren. Er gelden nog steeds "maatregelen". Kennelijk is het heel moeilijk in westerse landen het virus buiten de deur te krijgen/houden.

Buitenstaander
Buitenstaander12 mei 2021 - 11:35

Ik hoop dat de WHO nog iets dieper de hand in eigen boezem steekt: Het 'afdwingen' bv een echt onderzoek in China, waar de WHO zich liet inpakken, had wellicht ook geholpen.... En de vraag die dan overblijft: Niet hoe kunnen we alleen de verdere verspreiding voorkomen, maar nog eerder: Hoe kunnen we de uitbraak op zich (hygiene etc) voorkomen. Dat lukt alleen als de WHO ook echt kan afdwingen en doorpakken. Daarnaast is de WHO dus afhankelijk van alle landen; alle burgers om regels na te willen leven.... Nou, we hebben het gezien op Koningsdag.

4 Reacties
adriek
adriek12 mei 2021 - 13:13

Wat had meer onderzoek in China dan opgeleverd? Er is prima bekend hoe je een uitbraak kunt indammen: anderhalve meter afstand, handen wassen, thuis blijven als er ook maar het minste risico is dat je besmet bent, wijken, steden regio's onverbiddelijk afsluiten als er grote uitbraken zijn. Dan ben je binnen vier tot zes weken klaar. Als je vrolijk blijft reizen, feesten en hoesten zit je er een jaar of twee aan vast. Lessen die we een eeuw geleden bij de Spaanse griep al geleerd hebben, maar blijkbaar vergeten zijn.

Westen2
Westen212 mei 2021 - 15:08

@Eirda "Dan ben je binnen vier tot zes weken klaar." En dan heb je vijf à tien jaar later een herhaling van het probleem. Nu duurt het – met ups en downs – misschien 24 maanden, maar dan zijn we er weer voor een eeuw van af. Waar ligt jouw voorkeur ?

adriek
adriek12 mei 2021 - 15:41

Goede vraag: Ofwel jarenlang enkele ker per jaar een paar weken in lockdown, of eens in de honderd(?) jaar een heel jaar ellende... Als er min of meer een garantie is dat we er weer voor honderd jaar vanaf zijn... ok (dan maak ik de volgende niet meer mee) Maar met de groeiende (over)bevolking en het intensieve personenverkeer over de wereld heb ik niet zo veel vertrouwen in die honderd jaar. We kunnen er ook op hopen / vertrouwen dat de wetenschap nog betere en snellere methoden ontwikkeld om vaccins te ontwikkelen (en te verspreiden via 5G antenne's :) :) )

LaBou
LaBou 12 mei 2021 - 16:41

Lego mist zijn afgerichte vleermuizen.

WeesGeenKees
WeesGeenKees12 mei 2021 - 11:32

Geen China-slaafjes en dus geloofwaardig. Zullen wel weer kalt gesteld worden door onze Chinese vrienden.

Leontrotsky
Leontrotsky12 mei 2021 - 11:12

Het aantal doden heeft de potentie (als gevaarlijke mutaties blijven optreden en er in landen geen adequate lockdown en vaccinatieprogramma's worden opgezet) erger te worden dan tijdens de pestepidemie van de 14e eeuw. Hiermee kan Corona de ergste pandemie uit de menselijke geschiedenis worden. Virusontkenners en viruswaanzinnigen zouden dit eens tot zich moeten laten doordringen voordat ze hun walgelijke uitingen doen.

1 Reactie
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 mei 2021 - 12:04

"Hiermee kan Corona de ergste pandemie uit de menselijke geschiedenis worden." Dan zijn de meeste mensen dus al dood wanneer de zeespiegel 20 meter gestegen is.