Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Rapper Steen haat gays, maar mag toch op Bevrijdingsfestival optreden

  •  
05-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
steen
Stel je voor dat je op school uit de kast wilt komen terwijl je vrienden of klasgenoten naar Steen luisteren
Op 4 mei herdenken we de doden die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Naast de vele slachtoffers van oorlogsgeweld vielen er in WO2 ongekend veel doden door haat en intolerantie. 6 miljoen joden, plus nog talloze anderen, werden vermoord in concentratiekampen. Homo’s werden vervolgd en vermoord om hun geaardheid.
Op 5 mei vieren we dat we in een vrij land leven, waarin iedereen de vrijheid en de veiligheid heeft om te zijn wie hij is. Dat doen we onder andere op het Bevrijdingsfestival Utrecht. Het verbaasde me daarom nogal dat rapper Steen op Bevrijdingsfestival Utrecht optreedt – nota bene op het Vrijheidspodium. Want rapper Steen is iemand die sommige anderen die vrijheid en veiligheid niet lijkt te gunnen. Die tweet staat niet op zichzelf. Homo’s en ‘gay rappers’ zijn een terugkerend thema bij Steen. Hoewel deze tweet (uit 2011) de meest verregaande is, scheldt Steen alles wat zich ‘gay’ zou gedragen regelmatig uit in zijn tweets. In een tv-programma van BNN waar hij te gast was begon hij de studio kort en klein te schoppen omdat ze het in zijn bijzijn over homo’s in de rapscene durfden te hebben. Uiteindelijk moest hij door de politie worden verwijderd. En in een interview met Noisey beklaagt hij zich dat de rapscene ‘verflikkert’ is, en dat er ‘iemand moet opstaan die daar een einde aan maakt’.
Vindt de organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht dit echt een passende artiest voor een dag waarop we vrijheid vieren? Een paar uur nadat op hetzelfde podium de Tolerantieprijs is uitgereikt?
Ik heb hier een paar boze tweets aan gewijd, die behoorlijk vaak werden geretweet. Helaas heeft het Bevrijdingsfestival er niet op gereageerd. Het optreden van Steen ging gewoon door. Verschillende twitteraars wezen me erop dat Steen het niet over ‘echte’ homo’s zou hebben, maar over mensen in de rapscene die zich ‘gay’ gedragen. Alsof het dan wel oké is om die mensen naar concentratiekampen te wensen.
Bovendien: de manier waarop Steen het woord ‘gay’ als iets enorm negatiefs gebruikt draagt bepaald niet bij aan een sfeer van tolerantie en veiligheid voor homo’s. Integendeel, het draagt bij aan een sfeer waar we niet opkijken van het zoveelste incident met geweld tegen homo’s. Aan een sfeer waarin het voor sommige jongeren nog steeds moeilijk is om uit de kast te komen. Stel je voor dat je op school uit de kast wilt komen terwijl je vrienden of klasgenoten naar Steen luisteren. Daar wordt het niet bepaald makkelijker van.
Retorische, maar wel relevante vraag: zou Steen ook geprogrammeerd zijn als hij zich zo zou uitlaten over joden? Of over moslims?
Ik heb veel waardering voor de mensen die elk jaar bevrijdingsfestivals organiseren. Ik vind het belangrijk te vieren dat we in een vrij land leven, en er bij stil te staan dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar als je op zo’n dag waarop vrijheid, veiligheid en tolerantie centraal staan een rapper als Steen laat optreden op je Bevrijdingfestival vraag ik me af of de organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht zelf de betekenis van 5 mei wel begrijpt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Undergod
Undergod10 mei 2016 - 16:06

Ben het helemaal met je eens David. Sommige mensen zeggen de meest haatvolle, achterlijke dingen onder het mom van humor, of er wordt weer gezegd: 'dit is zijn stijl.' Of zoals hij het zegt: 'Maar dat is wat de artiest Steen doet; over de top gaan, grenzen opzoeken en controversiële, absurde uitspraken doen.' Weet je wat, haatzaaierij is heel makkelijk te herkennen. Een zwakbegaafde rapper die denkt dat ie creatief is, ook. Het is intellectueel én moreel gemakzuchtig en lui om te zeggen: dit is vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid dus ik kan zeggen wat ik wil. Als iemand dat zegt, moet je héél goed je oren spitsen en geloven wat diegene over zichzelf zegt, vooral als iemand het ZO NODIG moet zeggen, want ARTISTIEKE VRIJHEID en CONTROVERSIE, en wat voor bullshit-argumenten je nog meer kan bedenken. gvanbaalen, ik geloof je wel als je zegt dat Steen over zichzelf nog de meeste haatvolle dingen zegt. Van alle mensen die hij haat, haat hij zichzelf het meest. Fun fact: je kan alleen andere mensen haten als je jezelf haat. En nee, Steen is geen slecht persoon. Wel behoorlijk blind en dom, en het tegenovergestelde van verlicht.

gvanbaalen
gvanbaalen10 mei 2016 - 9:06

Steen zegt altijd van dit soort dingen. Hij heeft over iedereen en elke groep wel iets haatvols gezegd, het meeste nog over zichzelf. Dit is zijn stijl.

bob4
bob410 mei 2016 - 6:26

Neem dan ook even de beleefdheid om hoor&wederhoor toe te passen, voordat je tweets uit 2011 gaat gebruiken als leidraad voor een column: http://noisey.vice.com/nl/blog/steen-is-geen-homohater-maar-volgens-hem-willen-mensen-dat-niet-horen?utm_source=noiseyfbned

slopsma
slopsma7 mei 2016 - 7:40

Homofobie is ook een geliefd dingetje bij een religieuse groep, maar dat is anders! (aldus de linkse kerk)

1 Reactie
mulligan
mulligan8 mei 2016 - 11:20

Wat is de relevantie van deze opmerking?

Okke2
Okke26 mei 2016 - 11:48

Rap is traditioneel gezien homofobisch, net als veel Reggae, Dubstep en Ragga http://www.theguardian.com/music/2013/jul/13/gay-rap-becomes-reality vanaf de 21ste eeuw lijkt hier wat verandering in te komen, ik denk dat Steen gewoon een beetje een oude man is geworden die als een ware conservatief terugverlangt naar vroegah.

1 Reactie
mulligan
mulligan8 mei 2016 - 11:21

O nee, dan is het goed.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mei 2016 - 10:43

Was het maar zo Lieve Poes. Ik denk dat hij bezig is om zijn eigen doélgroepje te creeren. Om zijn zaaltjes en portemonnee iets minder leeg te krijgen Met zijn abominabele product lukt dat niet.

1 Reactie
bob4
bob410 mei 2016 - 6:27

Smaken verschillen.

Dantes040
Dantes0406 mei 2016 - 9:51

Rapper Steen, je bent een bijzonder slecht mens.

poeslief
poeslief6 mei 2016 - 9:29

Mannen die zo opvallend veel fulmineren, afgeven en schelden op Homo's blijken heel erg vaak zelf ontzettend te worstelen met hun eigen heftige homofile gevoelens. Rapper Steen zijn hart loopt over, en heeft de mond vol, over zijn gevoelens ten opzichte van andere homofile mannen.... Inkoppertje.

4 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas6 mei 2016 - 11:53

Dat blijkt inderdaad vaak.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mei 2016 - 14:03

En islamofoben geloven vaak stiekem in allah..

Dantes040
Dantes0406 mei 2016 - 14:11

Waarom hebben mensen daar moeite mee ? Het zou me worst wezen als ik op mannen viel. Nu ik er over nadenk: misschien toch eens een testrit binnenkort.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mei 2016 - 18:42

@Dantes040 Principieel ben ik het met je eens maar wbt de uitvoering de testrit raad ik je de DS3 of DS5 aan.

MarinusCalamari
MarinusCalamari6 mei 2016 - 7:49

Steen? Nooit van gehoord, en even snel op YouTube rondkijken leer me dat ik niet veel heb gemist verder. Verder is het vrijheid van meningsuiting inderdaad, hoewel die concentratiekamp-tweet wellicht haatzaaierij is, wat niet mag. Tenzij je religieus bent, natuurlijk, want dan mag je gewoon meer.

Van der Wal
Van der Wal6 mei 2016 - 7:06

prima toch dat hij dat allemaal roept. Weet je precies waar je niet moet wezen: overal waar die meneer rondhangt. En als je daar dat ene bevrijdingsfestival voor moet missen, jammer dan, ze zijn niet schaars.

1 Reactie
MarinusCalamari
MarinusCalamari6 mei 2016 - 8:35

Behalve dan dat bevrijdingsfestivals mede worden bekostigd met belastinggeld =mijn/ons geld. Ik hoef op mijn feestje niet te luisteren naar het middelmatige gerap van een grofgebekt homohatertje met een drugsprobleem. Er zijn genoeg ander feestjes waar hij wel terecht kan. De situatie is zeg maar precies andersom dus. Of zou dat moeten zijn.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mei 2016 - 6:55

Het moet toch mogelijk zijn om in N Korea oid een stapel paspoorten te kopen. Die op naam van dit soort hufters te zetten en ze vervolgens uit te wijzen.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mei 2016 - 5:37

Idiote tweets, idiote vent, idiote organisatie. Excuses aanbieden en deze vent nooit meer uitnodigen voor een optreden. Aangiften doen en hem laten vervolgen. Wat een mafkees.

1 Reactie
bob4
bob410 mei 2016 - 6:28

Vergeet niet vooral van alles aangifte te doen tegen alles wat anders is! Past mooi in de spirit van bevrijdingsdag.

schleborsjki
schleborsjki6 mei 2016 - 4:52

Ik heb niks met 5 mei. Opgeklopte georkestreerde onzin.

aburrido
aburrido5 mei 2016 - 21:30

Het zal wel weer worden afgedaan met... Wij hebben vrijheid van meningsuiting dus rappert Steen mag ook zijn misselijke mening uiten.

il viaggiatore
il viaggiatore5 mei 2016 - 21:15

Nee joh VvmU. Het mag allemaal. Als je homo bent, too bad. Alle geloofsgekken hebben je al verstoten. Nu komt ook nog eens de rappers wereld. Oohnee, met gayrappers bedoelen we gewoon slechte rappers, en ik heb een k*t jeugd gehad, en ik mag dat allemaal zeggen. Echt, we kunnen dit land niet meer politiek correct regeren. Want als we het ene toestaan dan kwetsen we ondertussen andere bevolkingsgroepen. Wanneer begrijpt multi-culti links het nu. We zullen moeten vechten voor de rechten van de minderheden die wellicht zelfs weer in het gedrang komen door het tolereren van de rechten van de minderheden die wij tolereren. Geloof moeten we weer beteugelen. In de kast en achter de voordeur ermee. En heel rap. Steen is de jeugd, Dit is wat ons te wachten staat, en als wij niet willen ingrijpen dan zullen mensen ons later opschrijven in de boeken als de mensen die alles maar toe lieten.

4 Reacties
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten6 mei 2016 - 4:26

Ik blijf het zeggen: Nederland wordt steeds dommer.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 mei 2016 - 6:43

[Wanneer begrijpt multi-culti links het nu.] Steen is de Kaaskoppencultuur van de tokkie-meerderheid waar anti-kulti rechts zo graag van ziet dat iedereen in assimileert. Als je liever een andere culuur dan die van deze vent ziet, dan heb je geen andere keus dan meer culturen toe te staan.

Paul250371
Paul2503716 mei 2016 - 7:27

Wanneer begrijpt multi-culti links het nu. Als iets hoog in het linkse vaandel staat stond en blijft staan is dat het vechten voor de rechten van minderheden, zwakkeren, arbeiders etc. Staat de zon bij jou al te hoog?

il viaggiatore
il viaggiatore6 mei 2016 - 10:11

Gerbie, blanke rappers worden in de extreem rechtse hoek toch echt als wannabe`s gezien. Kunnen beter gewoon inderdaad concluderen wat timtim zegt. Nederland wordt steeds dommer.

Acid Prune
Acid Prune5 mei 2016 - 20:54

racisten mogen toch ook kransen leggen op de dam?

3 Reacties
srgt Hartman
srgt Hartman6 mei 2016 - 5:26

En dus mag je ook gays de dood in wensen? Alleen gays of ook islamieten? Of linksen? Waar ligt de grens volgens jou? Dankzij mensen die hun leven gaven kan jij dit soort misselijkmakende walgelijke reacties maken!

bakkwast
bakkwast6 mei 2016 - 5:26

mijn god ,wat een stuitende domheid

Acid Prune
Acid Prune6 mei 2016 - 9:57

Kennelijk mag dat inderdaad in Nederland . Een Asscher die mensen etnisch wil registreren een plasterk die iedereen wil aftappen . Daartegen streed men in de 2WO . Om maar niet te spreken over Wilders Homofoob, racist etc. een pot nat . Kennelijk kan dat allemaal vandaag de dag . Als u een Asscher of een Wilders toestaat op die dam te staan wat is dan een rappertje nog?