Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rapper BOEF kaart dieperliggende maatschappelijke problemen aan

  •  
19-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
989 keer bekeken
  •  
boefrtlln
Laten we Rapper Boef niet de mond snoeren
Wanneer Rapper BOEF bij RTL Late Night aanschuift wordt er een beetje lacherig gedaan en wordt hij meerdere malen op de vingers getikt vanwege zijn obscure teksten. Deze teksten verschillen overigens niet veel van teksten van Amerikaanse rappers, waarvan de muziek wel is toegestaan in Nederland. Het nummer ‘Fuck Tha Police’ bijvoorbeeld van de groep N.W.A, waar bekende rappers als Dr. Dre, Ice Cube en Eazy E onderdeel van uitmaakten. N.W.A. kaartte hiermee problemen als discriminatie, etnische profilering en politiegeweld aan.
N.W.A. Net als de Rapper BOEF nu op de vingers wordt getikt, werd N.W.A. destijds door de FBI aangeschreven over het feit dat de lyrics een verkeerd beeld van de politie en afkeer van het politieapparaat weergaven. Over de muziek van de rapper BOEF of zijn vlogs is veel te zeggen. Vallen zijn teksten onder vrijheid van meningsuiting of doet hij aan opruiing? Dat laatste is volgens het OM wel het geval.
Persoonlijk zou ik niet willen dat mijn toekomstige kinderen naar zijn muziek luisteren of zijn vlogs bekijken, omdat ik dat gewoonweg pedagogisch onverantwoord vind. Maar dat betekent niet dat ik zijn vlogs en muziek het bestaansrecht wil ontnemen. Boef is een artiest die maatschappelijke verontwaardiging teweeg brengt.
Boosheid Wat ik vooral interessant vond is dat op het moment dat hij bij RTL Late Night aangaf dat de politie hem provoceerde, minister Jeanine Hennis-Passchaert hem direct de mond snoerde. De politie was er volgens haar om ons te beschermen, dat zei ze tot twee keer toe met klem. Daar heeft ze natuurlijk gelijk in, maar beschermt de politie ons altijd? Het antwoord daarop is: nee. Helaas niet, het is de intentie van het politieapparaat om burgers te beschermen, maar intern kan er altijd iets misgaan. Zou de rapper BOEF ook een vervelende ervaring gehad hebben met de politie? Zou zijn boosheid naar de politie toe daar vandaan komen? Dat weten we nu niet, omdat hij direct afgekapt werd.
Hoe verging het de rapper BOEF in zijn jeugd? In zijn rap ‘hosselen’ rapt hij: “Het is niets voor niets dat wij school verlieten.” Gaat het over Boef zelf? Is Boef een schoolverlater? Welke oorzaken lagen er ten grondslag aan zijn vroegtijdige schooluitval?
Talent Als RTL Late Night BOEF oprecht een podium had willen bieden, waren ze op een andere manier met deze jongen in gesprek gegaan. Rapper Boef heeft talent, zoals John van de Heuvel terecht aangaf bij RTL Late Night. De manier waarop hij uiting wil geven aan zijn talent is naar mijn mening een individuele zaak van de rapper.
Laten we Rapper Boef niet de mond snoeren, maar een podium bieden om het onrecht dat hij ervaart aan de kaak te stellen en zelf punten te agenderen over waar hij het over wil hebben, want wie goed luistert naar zijn raps realiseert zich dat hij ook dieperliggende maatschappelijke problemen aankaart.
Lees ook op Joop:
Afbeelding: screenshot YouTube
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.