Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Randstad beschuldigt liegende Van Lienden van oplichting

  •  
22-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
sywertleugenaar
Randstad doet aangifte tegen Sywert van Lienden en zijn kompanen Bernd Damme en Camille van Gestel wegens oplichting. Het uitzendbureau leverde vorig jaar vijftien medewerkers aan het drietal in de veronderstelling dat Van Lienden en co om niet werkten. “Wij vinden dat het niet deugt. Dan moet je iets doen”, verklaart het hoofd juridische zaken Patrick van der Herberg van Randstad tegenover Follow The Money.
Het uitzendconcern betaalde de salarissen van de vijftien medewerkers die zich bezighielden met de logistiek, de werving van nieuwe mensen, mondkapjes testen en het opzetten van de IT-structuur. Van der Herberg: “Iedereen deed het in de overtuiging dat het allemaal zonder winstoogmerk was. Dat zorgde ook voor een ongelooflijke saamhorigheid in die groep.”
Dit voorjaar kwam uit dat Van Lienden, Damme en Van Gestel stiekem hun zakken hadden gevuld. De pandemieprofiteurs werden stuk voor stuk multimiljonair met hun dubieuze mondkapjeshandel. Vrijwilligers en bedrijven die het trio hadden geholpen, voelden zich op het verkeerde been gezet door de huichelachtige Hulptroepen Alliantie-oprichters.
De pandemieprofiteurs verzwegen dat ze behalve een non-profitorganisatie ook een commerciële bv hadden. De uitzendkrachten van Randstad wisten niet dat ze ook daarvoor in touw waren, stelt Van der Herberg. “Iedereen deed alles daar, er was geen onderscheid tussen de entiteiten. Het was één grote berg activiteiten.”
Nadat het bedrog van Van Lienden uitkwam, werd het bovendien moeilijk om contact te krijgen met de onbetrouwbare ondernemer, ondervond Randstad. Follow The Money schrijft:
"Aanvankelijk vroeg Chris Heutink, topman van Randstad Groep Nederland, Sywert van Lienden per mail om opheldering. Hij kreeg geen reactie. ‘Vervolgens zei hij in Buitenhof dat hij alles met ons al had afgerekend. Dat klopte natuurlijk niet. We kregen pas twee dagen na de uitzending een reactie van hem, met de mededeling: sorry, die mail zat in mijn spambox.’ Randstad verzocht het drietal daarna tevergeefs om de verdiende miljoenen terug te storten aan de overheid. Van der Herberg: ‘Hun reactie was steeds: terugbetalen is niet aan de orde, maar we willen wel graag met jullie in gesprek. Daarop hebben wij hen gevraagd om eerst op papier te zetten hoe alles gegaan is. Daar wilden ze niet aan. Toen is het contact stilgevallen.’"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.