Joop

Ramptoeristen overspoelen overstromingsgebied om selfies te maken

  •  
17-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Roermond zet zich schrap voor hoogwater

© ROERMOND - Een caravan drijft voorbij in het hoge water van de Maas. Het hoge water wordt met name veroorzaakt door enorme regenbuien in het stroomgebied van de Maas in Belgie en de Ardennen.

Ramptoeristen in het overstromingsgebied in Limburg zijn zo hinderlijk aanwezig, dat de gemeente Roermond nu met boetes dreigt. Dat meldt 1Limburg. Zowel de gemeente als de veiligheidsregio hebben de sensatiezoekers herhaaldelijk dringend verzocht om weg te blijven uit de gebieden waar ze niets te zoeken hebben, maar dat haalt vooralsnog niets uit.
"Hoewel een noodverordening van kracht die is bedoeld om ramptoerisme tegen te gaan, was er op de Maasboulevard in de voorstad in Roermond vrijdag de hele dag een grote drukte. Tot ’s avonds laat waren daar talloze flanerende mensen die met auto’s en elektrische fietsen naar de kademuur waren gekomen om met talloze mobieltjes de jachthaven en zichzelf op de gevoelige plaat te zetten. Buurtbewoners ergeren zich groen en geel aan deze “aapjeskijkers”, zoals ze worden genoemd."
De gemeente Roermond laat nu weten: ‘We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes uitgedeeld worden.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2021 - 8:20

Ramptoeristen zijn volgens mij meer mensen die naar de ellende van anderen komen kijken. Ik heb hier meer het gevoel dat het is om met eigen ogen te zien hoe dat eruitziet, een hoge stand van de maas en natuurgeweld.. Ik kan best begrijpen dat het enige spanning oproept het met eigen ogen te aanschouwen als onderdeel van het natuurgeweld en de spanning die dat oproept. Ik heb de neiging toch wel enig onderscheid te maken met naar slachtoffers te gaan kijken van een gebeuren, naar ondergelopen dorpen, huizen etc. Goed echter dat ertoe opgeroepen wordt niet te komen omdat a. men hun veiligheid niet kan garanderen en b. men gruwelijk in de weg loopt en ingeval er iets misgaat alleen om die reden al hulpverleners ontzettend belast met alle gevolgen van dien en voor inwoners die die hulp dan hard nodig hebben en zich daar niet zomaar even aan kunnen onttrekken omdat ze daar wonen en leven.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2021 - 8:21

Sorry voor gebrek aan interpunctie.

Ewout Pool
Ewout Pool18 jul. 2021 - 22:48

Ik wordt zo van mensen die om.boetes roepen: Op basis van wat dan? We hebben vrijheid van beweging en ook de vrijheid in het openbaar foto's te maken. Zolang je de hulpdiensten niet hindert is er niks strafbaars aan. En spaar me je morele oordeel, dat verschilt nogal van mens tot mens. Als je (zoals bij de moord op PRdV) niet wil dat mensen foto's maken zet er dan schermen omheen. Doen ze al jaren bij ongelukken en springers voor de trein.

nikita72
nikita7217 jul. 2021 - 16:47

Zou dit in Duitsland ook gebeuren?

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jul. 2021 - 1:09

Kregen ze daar niet de tijd voor en was niet zo ongevaarlijk en betrekkelijk zo zonder veel hinder. Als er een vloedgolf de bergen op je afkomt ga je er niet onder flaneren. In Roermond loopt dat niet zo'n vaart. Dat men het hoog water zelk wil zien is normaal.

Tom Lucassen
Tom Lucassen17 jul. 2021 - 16:16

100 euro boete per persoon.

Greendutch
Greendutch17 jul. 2021 - 14:11

hier snap ik niets van, waarom doen mensen zoiets? ook hier heeft de regering niet juist geanticipeerd, Rutte had meteen een serieuze oproep moeten doen, zich achter de Limburgers moeten scharen en dit landelijk verbieden via alle kanalen die mogelijk zijn want dit gebeurt steeds weer. bekeuringen van 500euro net als in coronatijd zouden hier passen, vervolgens dat geld dan aan Limburg overmaken.

Thuru
Thuru17 jul. 2021 - 12:00

Ik was een week geleden in Limburg. toen waren deze problemen er nog niet. Ramptoerisme, meh, zou verboden moeten worden.

Joop den Uil
Joop den Uil17 jul. 2021 - 11:56

Koning en Rutte wel... de rest moet wegblijven. Grotere kloof kan ik niet bedenken.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 jul. 2021 - 13:46

leuke reactie :)

Joeppie2
Joeppie218 jul. 2021 - 7:21

Chapeau ! Joop

Eric Minnens
Eric Minnens18 jul. 2021 - 8:33

@Den Uil Voortaan jou maar sturen Joop? Iemand moet ons toch vertegenwoordigen. Hopelijk is jouw portemonnee dik genoeg om financiële steun toe te zeggen...

Phil2
Phil217 jul. 2021 - 10:54

Geen piëteit, geen besef, geen moraal. Je vraagt je af hoe deze mensen zouden hebben gereageerd na het opengooien van de concentratiekampen. Selfies?

Dick Hooft
Dick Hooft17 jul. 2021 - 10:20

Inmiddels zeggen de plaatselijke overheden te "dreigen" met boetes. Leg ze gewoon op en hoge ook!

Eric Minnens
Eric Minnens17 jul. 2021 - 9:42

Zelfde losgeslagen mentaliteit als die van corona versoepelingen. "Nu kan het weer." En als het kan dan doen we het ook. Mensen kunnen zichzelf niet vermaken, moeten vermaakt worden, zoeken vermaak waar ze het ook maar kunnen vinden. Net als die hond van Simon Carmiggelt. "Gaan we nou lol maken?" Ik ben liever die kat, die de hond met opgeheven pootje afwacht, bereid om een lel uit te delen.

2 Reacties
EenMening
EenMening17 jul. 2021 - 20:55

"Brood en spelen"

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jul. 2021 - 16:25

het cellofaantje zat er nog om!

EenMening
EenMening17 jul. 2021 - 9:41

In Arcen bouwden vrijwilligers in één nacht een dijk van 2 km om hun dorp te beschermen. De saamhorigheid blijkt op het platteland nog altijd groot te zijn. Onder dergelijke extreme omstandigheden nemen mensen de leiding die onder normale omstandigheden zich wat meer op de achtergrond houden.

6 Reacties
EenMening
EenMening17 jul. 2021 - 9:43

Correctie: het ging hier om het versterken van een dijk. https://www.1limburg.nl/vrijwilligers-versterken-dijken-noord-limburg

DaanOuwens
DaanOuwens17 jul. 2021 - 11:28

@ EenMening Jij schrijft: Onder dergelijke extreme omstandigheden nemen mensen de leiding die onder normale omstandigheden zich wat meer op de achtergrond houden. Weer zo'n helemaal op niets gebaseerde tekst. Ik kan ook zulke niet onderbouwde uitspraken doen. Zoals deze. In EU verband werken lokale burgers grensoverschrijdend samen om huis en haard te beschermen. Bewijs: https://nos.nl/video/2389678-duitsers-en-nederlanders-steken-samen-handen-uit-mouwen-voor-nooddijk-beesel Probeer je eens aan de feiten te houden en probeert niet ieder gebeurtenis te bezien met jouw bril van je eigen stigmatiserende benauwde en bekrompen gedachtegoed.

Simplex2
Simplex217 jul. 2021 - 14:23

@Daanouwens Waarom toch steeds de noodzaak om mensen waar je het niet mee eens bent zo tot de enkels af te branden? "Probeer je eens aan de feiten te houden en probeert niet ieder gebeurtenis te bezien met jouw bril van je eigen stigmatiserende benauwde en bekrompen gedachtegoed." Vind je dit zelf wel een normale manier van discussie? Wat is de noodzaak om hier zo op de man te spelen? Voegt dat iets toe aan de discussie?

EenMening
EenMening17 jul. 2021 - 20:46

@Daan Voel je je als inwoner van Rotjeknor aangevallen door mijn tekstje over de geweldige inzet van de bewoners van Arcen en andere plaatsen in Limburg? @Simplex Daan kan het ook niet helpen dat hij zo reageert. Hij is als omhooggevallen LTS'er waarschijnlijk erg onzeker over zijn positie in de maatschappij.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout19 jul. 2021 - 7:27

`omhooggevallen LTS’er' Mening schiet uit z'n slof, daar waar hij eerder vitale beroepen aanprees als sieraad voor de maatschappij. Mening ontsiert hier al jaren onder diverse pseudo's dit opinieplatform met stigmatiserend benauwd en bekrompen gedachten- en belijdingsgoed. Wat drijft hem? Sowieso is het gristenfundamentalistische kippendrift. Hij heeft zo te lezen een dagtaak aan het moraliseren van andersdenkenden en krijgt een rood waas voor ogen bij het woord `links' alleen al.

LHTJ
LHTJ20 jul. 2021 - 10:20

@Daan ok feiten: Boeren en burgers van onder de moerdijk en ten oosten van de Utrechtse heuvelrug hebben zich massaal aangemeld om te komen helpen, Duitse hulpdiensten en burgers kwamen spontaan dijken verstevigen. Hollanders die op vakantie waren stonden kiekjes te maken voor het fotoalbum met een ijsje in de hand en stelde vragen als; waar is nog een terrasje met uitzicht op de maas?

Dehnus
Dehnus17 jul. 2021 - 9:20

Wat mankeert de Nederlander tegenwoordig, politiek is het al een drama maar ook al persoonlijk? Lijkt wel alsof iedereen stront egoïstisch is geworden!

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer17 jul. 2021 - 10:02

“Lijkt wel alsof iedereen stront egoïstisch is geworden!” Het lijkt niet zo, het is zo: egoïstisch en onverschillig. Dat is de erfenis van 40 jaar neoliberalisme.

Tom Lucassen
Tom Lucassen17 jul. 2021 - 16:19

Ik sluit me aan bij Merel. Het eigen ego spekken en filmpjes delen op FB en Instagram voor de likes.