Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rampenalarm afgegeven in Duitsland wegens onbedwingbare bosbranden

  •  
26-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3684 keer bekeken
  •  

Na Zuid-Europa slaan de gevolgen van de klimaatcrisis nu ook toe in Duitsland. De extreme droogte en een harde wind zorgen voor een grote bosbranden in het oosten van het land die vooralsnog niet onder controle kunnen worden gebracht. Burgers worden geëvacueerd en militairen schieten de brandweer te hulp. De plaatselijke autoriteiten slaan alarm over de ramp. 

Het vuur in de deelstaat Brandenburg die de hoofdstad Berlijn omgeeft, leidt volgens de brandweer tot een "zeer gespannen" situatie. Zeshonderd inwoners werden reeds geëvacueerd en minstens zeven hulpverleners raakten daar gewond, waarvan er zes behandeld moesten worden in het ziekenhuis. 

Ondertussen woedt ook in Saksen, de deelstaat die aan het zuiden van Brandenburg grenst, een grote hardnekkige brand. Dat vuur is overgewaaid vanuit Tsjechië waar het verwoestingen aanricht in het nationaal park Boheems-Zwitserland. Ook daar zijn evacuaties op gang gebracht. Het vermoeden bestaat dat een kampvuur de brand in gang heeft gezet. Het gebied kampt ook met droogte. In het aangrenzende Slowakije geldt zelfs in de helft van het land de noodtoestand vanwege de extreme droogte. Op sommige plekken is een tekort aan drinkwater ontstaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

HaloOfFlies
HaloOfFlies27 jul. 2022 - 12:40

Ohhhhh, Brandenburg... Da's zo ver weg - ik schrok al. Doe maar weer zo'n artikel als het vuur bij NRW is aangekomen.

MicroWolf
MicroWolf27 jul. 2022 - 8:25

Ieder jaar stappen we met z'n allen in vervuilende vliegtuigen en auto's om ergens in een buitenland bier te gaan zitten hijsen en de zaak in de fik te steken met levensgevaarlijk kampvuren en barbecues waarop de kiloknallers liggen te roken. Dit soort witte hobby's is debet aan de extreme opwarming van de aarde, en de daaruit voortvloeiende bosbranden. In coronatijd waren de grenzen een tijd lang gesloten voor toerisme. Kan dat niet opnieuw ingevoerd worden, met een meer permanent karakter?

Wie o Wie
Wie o Wie26 jul. 2022 - 20:19

Ik las het het vuur in Duitsland is ontstaan door een kampvuur.

3 Reacties
Déjà vu
Déjà vu26 jul. 2022 - 22:28

Ik las ergens dat wie o wie betaald werd door FvD. Zullen we het Story gehalte van reacties maar eens achter ons laten!

LaBou
LaBou 27 jul. 2022 - 5:25

Ja, en?

Wie o Wie
Wie o Wie27 jul. 2022 - 18:18

Deze reactie is verwijderd

Rode Diesel
Rode Diesel26 jul. 2022 - 18:51

Het zijn geen "onbedwingbare bosbranden" maar stevige bosbranden die veel inzet vereisen en tijdelijke evacuaties van een paar dorpen die inmiddels gelukkig niet meer nodig zijn. Wel bijzonder is dat er een gebied bij is waar een toegevoegd gevaar is door voorkomende munitie in de grond die explosies veroorzaakt. https://www.zdf.de/nachrichten/panorama/braende-waldbrand-brandenburg-sachsen-100.html

1 Reactie
Déjà vu
Déjà vu26 jul. 2022 - 22:32

Lol.. de eeuwige optimist die onder de quilotine hoopt dat het mes aan zijn hoofd voorbijgaat

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman26 jul. 2022 - 16:00

Zit het al tegen met warm blijven in de winter met minder gas, gaat nu ook het stookhout al voortijdig de lucht in.

1 Reactie
Déjà vu
Déjà vu26 jul. 2022 - 22:37

Een meer dan walgelijke reactie!

Pietje Puk139
Pietje Puk13926 jul. 2022 - 14:46

Ik stel voor dat bij droogte en htte alle mensen worden geweerd uit brandbare natuurgebieden. Als de mensen zich niet weten te gedragen, dan moet het maar zó.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 19:03

Maak meteen de natuurgebieden ook aanzienlijk groter en verwijder verharde wegen en ander ongerief.

rupsje2
rupsje226 jul. 2022 - 21:09

Duitsland, bosbouw land. Zeer waarschijnlijk betreft het vooral productie bos met vooral 1 soort boom namelijk naaldbomen. Met op de bodem een zeer brandbaar tapijt van oude en droge naalden. Die extreme branden zijn voor een deel wel te voorkomen door de bossen anders in te richten waardoor bovendien de biodiversiteit met sprongen vooruit gaat.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 jul. 2022 - 0:35

In Australie hebben ze altijd al regels en controle gehad, verbonden aan vloed of vuur gevaar, met nationale criteria, met borden overal langs de weg. Geen vuur of roken bijvoorbeeld, of rommel die tot een ontsteking zou kunnen lijden, en ook gebieden op slot. Daarnaast geregeld dor laag groei afbranden en grens strepen tussen gebieden zodat brand makkelijker te isoleren blijft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2022 - 12:14

Portugal is ook zo stom geweest eusalyptusplantages aan te leggen voor de houtproductie. Houtakkers zouden ook niet tot natuur moeten worden gerekend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2022 - 12:21

eucalyptus

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 jul. 2022 - 21:45

Dat is een goed punt. Bosbouw is economisch gezien monocultuur, dat leefgebieden van andere soorten boom en plant en de dieren die daar woonden vernietigt en de grond uitdroogt zodat laaggroei vlam vat, inplaats van beschermend werkt of tot middengroei en lagen rottend koelend spul aan de grond resulteert. Soms wandel ik door een deel houtakker, en in relatieve vergelijking met de veelsoortige groei bij natuur beekjes, of de natte wouden op hellingen, is het alsof ik door een kerkhof of een vergifteging loop. Dus als iemand zegt meer bos, dan moet men wel opvolgen met wat voor soort bos, en hoe word er voor gezorgt. Wel is het zo dat bossen beter zijn dan beton. De meeste bossen die we hebben waren ooit begonnen voor hout of jacht, dus men kan ze renoveren, als er de wil is, doch over het algemeen worden ze gewoon gelaten. En net als bij veebouw kan men er beter of slechter voor zorgen. Als er zeldzame planten en dieren zijn die de wet probeert te beschermen bijvoorbeeld. Maar dat blijft moeilijk, want geld is altijd troef. Goede bossen houden de grond droog, zijn een complexe leefwereld, en veroorzaken vocht en regen. Zie bv: https://www.learningfromnature.com.au/drought-proof-increasing-rainfall/?fbclid=IwAR2Y217-W2TqTDw7c8L2Enq0YyP_NZwKP_Y93dfGtEbgmnSeFBXMUybU7Es

Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2022 - 14:40

Water, vuur, lucht, aarde. Nemen wraak op de mens.

Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2022 - 14:40

Water, vuur, lucht, aarde. Nemen wraak op de mens.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2022 - 14:50

Sorry, deze reactie ging per ongeluk. Ik was nog bezig met concipiëren, terwijl ik op de bank lag. Gleed het telefoontje uit mijn hand, op mijn borst, plaatste mijn reactie, zonder autocorrectie, 2 maal zelfs. Een reactie die ik eigenlijk wilde wissen. Te weinig betekenis... 🙁