Na Zuid-Europa slaan de gevolgen van de klimaatcrisis nu ook toe in Duitsland. De extreme droogte en een harde wind zorgen voor een grote bosbranden in het oosten van het land die vooralsnog niet onder controle kunnen worden gebracht. Burgers worden geëvacueerd en militairen schieten de brandweer te hulp. De plaatselijke autoriteiten slaan alarm over de ramp.
Het vuur in de deelstaat Brandenburg die de hoofdstad Berlijn omgeeft, leidt volgens de brandweer tot een "zeer gespannen" situatie. Zeshonderd inwoners werden reeds geëvacueerd en minstens zeven hulpverleners raakten daar gewond, waarvan er zes behandeld moesten worden in het ziekenhuis.
Ondertussen woedt ook in Saksen, de deelstaat die aan het zuiden van Brandenburg grenst, een grote hardnekkige brand. Dat vuur is overgewaaid vanuit Tsjechië waar het verwoestingen aanricht in het nationaal park Boheems-Zwitserland. Ook daar zijn evacuaties op gang gebracht. Het vermoeden bestaat dat een kampvuur de brand in gang heeft gezet. Het gebied kampt ook met droogte. In het aangrenzende Slowakije geldt zelfs in de helft van het land de noodtoestand vanwege de extreme droogte. Op sommige plekken is een tekort aan drinkwater ontstaan.
Ohhhhh, Brandenburg... Da's zo ver weg - ik schrok al. Doe maar weer zo'n artikel als het vuur bij NRW is aangekomen.
Ieder jaar stappen we met z'n allen in vervuilende vliegtuigen en auto's om ergens in een buitenland bier te gaan zitten hijsen en de zaak in de fik te steken met levensgevaarlijk kampvuren en barbecues waarop de kiloknallers liggen te roken. Dit soort witte hobby's is debet aan de extreme opwarming van de aarde, en de daaruit voortvloeiende bosbranden. In coronatijd waren de grenzen een tijd lang gesloten voor toerisme. Kan dat niet opnieuw ingevoerd worden, met een meer permanent karakter?
Het zijn geen "onbedwingbare bosbranden" maar stevige bosbranden die veel inzet vereisen en tijdelijke evacuaties van een paar dorpen die inmiddels gelukkig niet meer nodig zijn. Wel bijzonder is dat er een gebied bij is waar een toegevoegd gevaar is door voorkomende munitie in de grond die explosies veroorzaakt. https://www.zdf.de/nachrichten/panorama/braende-waldbrand-brandenburg-sachsen-100.html
Lol.. de eeuwige optimist die onder de quilotine hoopt dat het mes aan zijn hoofd voorbijgaat
Zit het al tegen met warm blijven in de winter met minder gas, gaat nu ook het stookhout al voortijdig de lucht in.
Ik stel voor dat bij droogte en htte alle mensen worden geweerd uit brandbare natuurgebieden. Als de mensen zich niet weten te gedragen, dan moet het maar zó.
Maak meteen de natuurgebieden ook aanzienlijk groter en verwijder verharde wegen en ander ongerief.
Duitsland, bosbouw land. Zeer waarschijnlijk betreft het vooral productie bos met vooral 1 soort boom namelijk naaldbomen. Met op de bodem een zeer brandbaar tapijt van oude en droge naalden. Die extreme branden zijn voor een deel wel te voorkomen door de bossen anders in te richten waardoor bovendien de biodiversiteit met sprongen vooruit gaat.
In Australie hebben ze altijd al regels en controle gehad, verbonden aan vloed of vuur gevaar, met nationale criteria, met borden overal langs de weg. Geen vuur of roken bijvoorbeeld, of rommel die tot een ontsteking zou kunnen lijden, en ook gebieden op slot. Daarnaast geregeld dor laag groei afbranden en grens strepen tussen gebieden zodat brand makkelijker te isoleren blijft.
Portugal is ook zo stom geweest eusalyptusplantages aan te leggen voor de houtproductie. Houtakkers zouden ook niet tot natuur moeten worden gerekend.
Dat is een goed punt. Bosbouw is economisch gezien monocultuur, dat leefgebieden van andere soorten boom en plant en de dieren die daar woonden vernietigt en de grond uitdroogt zodat laaggroei vlam vat, inplaats van beschermend werkt of tot middengroei en lagen rottend koelend spul aan de grond resulteert. Soms wandel ik door een deel houtakker, en in relatieve vergelijking met de veelsoortige groei bij natuur beekjes, of de natte wouden op hellingen, is het alsof ik door een kerkhof of een vergifteging loop. Dus als iemand zegt meer bos, dan moet men wel opvolgen met wat voor soort bos, en hoe word er voor gezorgt. Wel is het zo dat bossen beter zijn dan beton. De meeste bossen die we hebben waren ooit begonnen voor hout of jacht, dus men kan ze renoveren, als er de wil is, doch over het algemeen worden ze gewoon gelaten. En net als bij veebouw kan men er beter of slechter voor zorgen. Als er zeldzame planten en dieren zijn die de wet probeert te beschermen bijvoorbeeld. Maar dat blijft moeilijk, want geld is altijd troef. Goede bossen houden de grond droog, zijn een complexe leefwereld, en veroorzaken vocht en regen. Zie bv: https://www.learningfromnature.com.au/drought-proof-increasing-rainfall/?fbclid=IwAR2Y217-W2TqTDw7c8L2Enq0YyP_NZwKP_Y93dfGtEbgmnSeFBXMUybU7Es
Water, vuur, lucht, aarde. Nemen wraak op de mens.
Sorry, deze reactie ging per ongeluk. Ik was nog bezig met concipiëren, terwijl ik op de bank lag. Gleed het telefoontje uit mijn hand, op mijn borst, plaatste mijn reactie, zonder autocorrectie, 2 maal zelfs. Een reactie die ik eigenlijk wilde wissen. Te weinig betekenis... 🙁