Kabinet zoekt alleen nog naar bewijzen voor aanslag, maar neemt afstand van conclusies Duitse Inlichtingendienst… 'Speculeren is niet goed voor het onderzoek'
Het kabinet heeft besloten het onderzoek naar de vliegramp met MH17 alleen nog maar te richten op de zoektocht naar bewijs voor een aanslag vanaf de grond. Dat het vliegtuig verongelukt is, of is neergestort door een terroristische aanslag van binnenuit, behoort niet langer tot een scenario.
‘De bewijzen dat het vliegtuig met een raket is neergehaald lijken zich op te stapelen’, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is te lezen in de Volkskrant dinsdag naar aanleiding van een brief van het kabinet over het onderzoek naar de MH17-ramp.
Aanleiding voor het schrijven van de brief was het nieuws dat het Duitse blad ‘ Der Spiegel ‘ vorige week naar buiten bracht dat het zeker is dat vlucht MH17 door pro-Russische rebellen is neergehaald. Volgens de Duitse Inlichtingendienst (BND) is onomstotelijk bewezen dat Vlucht MH17 door een raket van pro-Russische troepen in Oekraïne uit de lucht is geschoten. Die conclusie trekt de Inlichtingendienst onder andere op basis van bewerkte opnames van de gesprekken na de ramp en de aanwezigheid van satellietbeelden waarop bewijzen gevonden zijn.
Maar de Nederlandse hoofdofficier van het landelijk parket van het OM, Fred Westerbeke, zegt deze week in Der Spiegel dat er nog geen sluitend bewijs is. Westerbeke wijst erop dat er meer nodig is dan een stukje van een telefoongesprek van internet.
In de brief waarschuwen de Nederlandse ministers Opstelten, Koenders en Hennis dat we niet moeten speculeren naar de toedracht omdat dat onder andere de onafhankelijkheid van de officiële onderzoeken kan aantasten. Juist omdat Nederland de internationale onderzoeken naar de ramp leidt is het extra belangrijk geen voorbarige conclusies te trekken, vinden de bewindsvoerders.
In de brief nemen de ministers afstand van de conclusies van de Duitse BND. Ze schrijven hierover:
Scenario’s op basis van inlichtingen en open bronnen, waaronder het rapport van de OVV (De Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid, red.), kan en mag men niet gelijk stellen aan een deskundig technisch onderzoek dat een rechterlijke toets kan doorstaan.
De kans is groot dat de hervatting van het onderzoek ter plaatse pas volgend voorjaar voortgezet wordt, omdat, zo staat in de brief, ‘de kans op sneeuwval snel toeneemt in november’.
Lees het verhaal op de site van de Volkskrant, waar ook de geleibrief van de ministers te lezen is.