Joop

Ramadan is handel

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom wel koopavonden rond Sinterklaas en Kerst maar niet tijdens de Ramadan?
De laatste tijd is het ‘s-avonds drukker dan anders bij mij op straat. Geen wonder voor die toerkoe biertie, om het maar eens op zijn Surinaams te zeggen (als ’t anders gespeld moet worden hoor ik het wel van een deskundige). Het komt door de ramadan.
De buurt is sterk islamitisch gekleurd en na het breken van de vasten gaan de moslims naar buiten om bij elkaar op bezoek te gaan en/of te bidden in de moskee. Ze moeten wel. Iets anders is er niet te doen want de winkels zijn dicht. Rond Kerstmis en Sinterklaas legt de lokale middenstand de ene extra koopavond na de andere in maar nu valt er geen spoor te bekennen van extra activiteit. Er is feestverlichting noch avondkermis.
Toch gaan die moslims tijdens ramadan behoorlijk uit hun bol, als ze van zichzelf eindelijk weer mogen eten en drinken. Ik proef dat aan de maaltijden die ik nu en dan bij thuiskomst op mijn deurmat vindt, keurig met aluminiumfolie omwikkeld.
De ramadan heeft aan de ene kant met ontberingen te maken maar aan de andere kant net zo goed met feest en het breed laten hangen. Volgens mij zijn moslims dan ook geneigd om grote aankopen te verrichten, zoals flatscreens, magnetrons of keukenmachines.
Wordt het niet eens tijd dat het MKB de mogelijkheden van de ramadan ontdekt?  Nu hebben moslims alleen elkaar en de grote showprogramma’s en soaps uit de landen van herkomsten. Dat moet beter kunnen. Gooi tijdens de ramadan de winkels in ieder geval een paar avonden per week open van zonsondergang tot pakweg middernacht. Zet een avondmarkt  neer met lichtstrengen en allemaal lekkere dingen. Ramadan is business.
Waarom? Omdat onze voorouders daar in de gouden eeuw rijk mee zijn geworden.
Laat iedereen in zijn eigen waarde, gun een ander wat en doe dán zaken. Iedere winkelier kan in deze misse tijd wel een beetje extra omzet gebruiken.
Pak die kans. De klant is kalief.
Update 23:45
Ingetogenheid en overdaad kunnen prima samengaan, zo blijkt uit dit artikel in Daily Finance , waarin onder meer de grote man van Al Jazeerah in Washington aan het woord komt. Katholieken begrijpen dat wel: een begrip met twee naturen, calvinisten hebben daar meer moeite mee. Voor hen is het het een of het ander. Maar voor de meeste gelovigen op de wereld ligt dat heel anders.
Update 01:10
Ramadan in Istanboel. Alles open, iedereen op straat. Hmmmmm.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

PietPaaltjes
PietPaaltjes15 aug. 2011 - 19:06

Loop eens binnen bij zo'n notenboer, Han. Zo een die ook vijgen, gedroogde vruchten etc verkoopt. Eind van de ramadan is er een suikerfeest. Dan is het ook feest voor deze handel. Daarnaast doen de avondwinkels, in de grotere steden ook goede zaken.

Michiel Online
Michiel Online15 aug. 2011 - 19:06

met andere woorden: onze westerse leefwijzen die ervoor zorgt dat we voor 7 werelden consumeren kan nog wel wat leren van de ramadan van de moslims. het is zo verdomde krom met die religie: haat en woede komt er in voor waarbij beiden worden gepredikt...terwijl het aan de andere kant hele goeie dingen heeft. ja, ik denk dat wij slechter bezig zijn met onze samenleving dan de moslims. maar ik vind het geloof in god/allah/whatever nog steeds te gemakkelijk misbruiken omdat het alleen maar gebaseerd is op theorie. ik hoop dat we de goeie dingen eruit kunnen halen. zoals de ramadan.

SuziQ
SuziQ15 aug. 2011 - 19:06

Beste Han, het is zeer attent dat je meedenkt. Echter, Ramadan is een tijd voor ingetogenheid en keren in je binnenste en afstand nemen van aardse zaken. Je richten op het spirituele en o.a. het vergroten van het inlevingsvermogen, delen met de buren en minderbedeelden van wat men heeft aan bezittingen en vergroten van dankbaarheid. Flatscreen of andere luxe goederen inslaan past niet tijdens Ramadan.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 aug. 2011 - 19:06

U mag ook zeggen: Ramadan is goed voor de economie. Niet grappig zoals ''Ramadan is handel'' maar staat wel als een deur. God is niet gek!

GijsUtrecht
GijsUtrecht15 aug. 2011 - 19:06

Oja, Han, "ik vindt", dat kan toch eigenlijk niet?

Yggdrasil
Yggdrasil15 aug. 2011 - 19:06

Ik denk dat er simpelweg te weinig moslims zijn om daar een aparte handel voor op te zetten alhoewel ik laatst wel een item op of het journaal of op 1Vandaag zag waar gespecialiseerde winkels extra zaken deden tijdens de Ramadan, maar dat was meer op het gebied van eten en delicatessen dan de handel in flatscreens. Daarbij komt ook nog eens dat cijfermatig al is aangetoond dat de meeste moslims in hun levensstijl al tamelijk verwesterd zijn of volledig geïntegreerd kun je het ook noemen. Ik heb geen cijfers maar laten we er nu eens van uitgaan dat van de kleine miljoen moslims er 25% streng is in de leer dan houd je nog maar een doelgroep over van een 250.000 moslims verdeeld over het land. Alhoewel Wilders ons dagelijks anders wil doen geloven maar die mafketel is al lang en breed door de cijfers ingehaald.

mees.
mees.15 aug. 2011 - 19:06

Ons eens zo mooie handelsland verworden in een klein bekrompen landje met zijn eigen pipo's aan het roer. http://tinyurl.com/3n86ys8 http://tinyurl.com/3z8c22x

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 aug. 2011 - 19:06

Wat ik niet begrijp: Er is een partij die zich druk maakt om de teloorgang van de Hollandse cultuur. Er is een partij die er alles (letterlijk alles, zo lijkt het zelfs) aan wil doen om die "terug" te halen. Hier gaat zo'n vast bestanddeel van die Hollandse cultuur verloren: de Hollandse koopmansgeest. Waar is die partij, om de Hollandse koopmansgeest weer ruimte te geven, vraag ik me af? ;-)

pietdevries2
pietdevries215 aug. 2011 - 19:06

Het seculiere Frankrijk kent ook allleen maar Franse, en katholieke feestdagen. Het democratische Israel kent alleen joodse en zionistische feestdagen, ondanks dat 20 % van de inwoners Palestijn is. Je ziet aan de feestdagen van een land wat de dominante cultuur is.

Yggdrasil
Yggdrasil15 aug. 2011 - 19:06

Ik was gisteravond niet meer zo bij de pinken, u weet wel iets met concentratie, pas nu lees ik de ironie in het stukje. De ironie van in weerwil van de nogal heersende opinie als zouden de moslims in dit land grotendeels behoren tot de hand-ophouders, de bank-zitters, de profiteurs, de ontvangers van "gratis geld". Maar niets is minder waar, het merendeel van de moslims is uitermate succesvol, hebben ruime inkomens en derhalve de benodigde pecunia om te laten rollen. Een goede nachtrust kan leiden tot beter lezen en interpreteren van het geschreven stukje en nee, ik ga niet flauw doen over een taalfoutje.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 aug. 2011 - 19:06

Het leven bestaat niet alleen uit stampen en rauwe andijvie stamppot.

x.x
x.x15 aug. 2011 - 19:06

Dus tijdens de ramadan mag je alleen na zonsondergang (eten) kopen?

heggenland
heggenland15 aug. 2011 - 19:06

Ik krijg koppijn van die zes weken commercie rond Kerstmis en Nieuwjaar in de winkels, het liefst zou ik zes weken vasten om maar niet naar het winkelcentrum te hoeven. Het winkel personeel moet onderhand immuun zijn van dat eindeloze bandje met kerstmuziek. Daarna begin bij ons in het Brabant dezelfde gekte rond carnaval en nu wilt u dat iedereen dat ook nog eens aandoen in de vier weken ramadan. Ik moet er niet aan denken: de commercialisering van de ramadan, dan krijgen we in de supermarkten naast de kerststollen; paasstollen; pinksterstollen ook nog ramadanstollen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 aug. 2011 - 19:06

Doe niet zo raar mensen, vroeger moesten de Katholieken 40 dagen vasten, later hebben zij God en Jezus bedankt daarvoor en zeiden ze: kappen ermee! De moslims zijn nog niet klaar met 30 dagen Ramadan. Simon is een Nederlander, een vriend van mij. Simon ooit tegen me en tijdens ramadan:'' Mostafa, ik heb het geprobeerd....'' Mostafa: O, een dag vasten? Simon : '' Ja hoor, met eten ging het heel goed, met drinken ging het perfect, met sigaretten kon ik het makkelijk tegen, maar zonder koffie ''godverdommer'' kan het niet!'' Ik moest lachen.

kalmpjes
kalmpjes15 aug. 2011 - 19:06

Er zijn hier diverse winkels later open en het café-restaurant 2 straten verderop heeft speciale afhaal maaltijden op de gepaste tijden. Allen door niet Moslims gerunde zaken, enkel mensen die het potentieel zien in het vervullen van een behoefte voor klanten. Ik snap echter goed dat het moeilijke tijden zijn voor een klein / midden groot bedrijf om als extra erbij te doen.

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 19:06

Nederlanders zijn zo jaloers. Ik zat voorheen in een schoolbestuur, en daar waren protesten gekomen dat er een studiedag was gepland op suikerfeest. De school dacht goed te doen. Die studie dag moest er toch komen, en als je dan een dag kiest die een deel van de populatie goed uitkomt, dan is dat alleen maar goed. Maar, het werd ervaren als voortrekken van Moslims, op blokkeren van integratie, en dat soort onzin. Het was gewoon kiften, Moslims geen leuk suikerfeest gunnen

nog1weblog
nog1weblog15 aug. 2011 - 19:06

Kunnen we de reli-koopavonden niet gewoon allemaal afschaffen en het aan de winkeliers overlaten wanneer zij hun nering open willen doen?

opgeheven
opgeheven15 aug. 2011 - 19:06

[Kijk eens naar Amerika: one nation, one flag. Bij binnenkomst heb je de keuze tussen meedoen en Amerikaan worden én tussen meedoen en Amerikaan worden. In Nederland is trots echter een vies woord, we vinden onszelf het niet waard om fier uit te dragen dat we Nederlander zijn. Zit niet in de cultuur, wordt er dan gezegd. Onzin. Het zit in elke cultuur, je moet het alleen naar boven halen. Zo niet, juist dan ontstaan de grootste problemen. Mensen voelen zich gemarginaliseerd, moeten te veel inschikken. En er is geen gemene deler.] Wanneer ben je voor het laatst in de VS geweest? Ik ongeveer een jaar geleden. Als er één land op de wereld is waar verschillende nationaliteiten langs elkaar heen leven is het de VS wel. Bijvoorbeeld alleen al in Los Angeles heb je: Chinatown (compleet met chinese bewegwijzering en in het klein in het engels eronder) Tiny Tokyo Little Italy Litlle Armenia Little Ireland Thai Town enz. Bij binnenkomst inderdaad een mooie ceremony, daarna snel door naar je "eigen" mensen binnen je eigen afgebakende wijk. Dus ik denk dat de VS wel het slechtste voorbeeld is wat je had kunnen kiezen.

PietPieters
PietPieters15 aug. 2011 - 19:06

Handel? Ramadan betekend vasten en dus geen handel. Of bedoelen ze het feit dat ze na zonsondergang voor 3 eten? Hebben ze wel pech dat het in deze tijd zo lang licht is! Een jaar of 12 geleden viel de Ramadan tijdens Sinterklaas. Konden ze lekker vroeg aanvalluh! Winkeltijden dan maar aanpassen aan zonsondergang? L*lkoek....helemaal niks aanpassen! Laat een ander zich maar een meer aanpassen.

clara51
clara5115 aug. 2011 - 19:06

De Lidl en de Super gaan voor het eerst lekkere dingen verkopen speciaal ter gelegenheid van het suikerfeest. Een van de redenen is dat in gezinnen waarin beide ouders werken, de tijd tegenwoordig vaak ontbreekt om uitgebreid te koken en te bakken. Hmmmm, baklava! Lekker!

FransLenaen
FransLenaen15 aug. 2011 - 19:06

Kortom: de winkelier moet gewoon open wanneer het hem uitkomt. De winkelsluitingswet dient te worden afgeschaft.

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr15 aug. 2011 - 19:06

mee eens. Nederland is het land van "alles moet kunnen" ; iedereen mag erbij lopen zoals die wilt, uitheemse hoofdeksels en jurken, in je blote billen lopen, homo-parades, joints roken, onbegrijpelijke taal spreken met je collegas aan de kassa vd supermarkt en we moeten vooral alles begrijpen van alles wat aan cultuur van buitenaf naar binnen komt. En...na alles wat we al uit de USA hebben gekopieerd, dan kunnen we ook wel alle winkel voor "ramadan" open doen. Want, tenslotte, de "oer" Nederlander blijft toch een handelaar, of niet? En...inderdaad, ik wil ook wel een vrije dag met carnaval - het liefst een dag met alle winkels dicht. om het gevoel van enigzins "echte vrijheid" te proeven.

grolschje2
grolschje215 aug. 2011 - 19:06

Daar zijn er te weinig moslims voor.

1 Reactie
Soupkip
Soupkip15 aug. 2011 - 19:06

==Daar zijn er te weinig moslims voor.== Maar, maar...hoe zit dat dan met die Tsunami van Wilders? Volgens Hem (met Heilige Hoofdletter!) barst het hier van de Moslims in Nederland. Ben ik verkeerd voorgelicht? Of zijn de PVV-adepten opgelicht?

Mitosis
Mitosis15 aug. 2011 - 19:06

tis een leuk idee... zal alleen totaal niet werken. de groep waar je het over hebt is dusdanig klein dat het naar mijn bescheiden mening niet aantrekkelijk is voor het MKB om daar bij stil te staan.

1 Reactie
kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 19:06

"de groep waar je het over hebt is dusdanig klein " Zou Wilders dat in de gaten hebben?

Wout Berlinck
Wout Berlinck15 aug. 2011 - 19:06

Haal de neus eens uit het halal eten en praat eens met je buren, Van der Horst. Je kon wel eens helemaal fout zitten. Ramadan in de beleving van een hoer: "Dus vier weken Ramadan, dat betekend wat minder klanten. Wat minder variatie in de pikken, en iets minder multiculturele ervaringen in mijn werkflatje. Het wordt een beetje saaier, maar als de Ramadan voorbij is, hebben ze het opgespaard. Ik heb nu al afspraken voor dan opgeschreven staan." Bron: http://zondares.blogspot.com/2009/08/ramadan.html

1 Reactie
SuziQ
SuziQ15 aug. 2011 - 19:06

Ik snap het link tussen Ramadan en de dame in kwestie niet.

GijsUtrecht
GijsUtrecht15 aug. 2011 - 19:06

Dit is toch zeker wel een van de slechtste bijdragen van Han v/d Horst die ik gelezen heb, tenzij het ironisch bedoelt is. Maar ik ben bang dat Han bloedserieus is. "De buurt is sterk islamitisch gekleurd en na het breken van de vasten gaan de moslims naar buiten om bij elkaar op bezoek te gaan en/of te bidden in de moskee. Ze moeten wel. Iets anders is er niet te doen want de winkels zijn dicht." Je hebt echt geen benul van wat de ramadan inhoudt he. Winkelen is wel het laatste waar aan gedacht wordt als het alternatief bidden, eten en samenzijn is. Dat geldt voor iedereen toch. Of ga jij op kerstavond het liefste naar de Bijenkorf? Als er al massaal ingekocht zou worden dan is dat met het suikerfeest. Bovendien zet ik vraagtekens bij het kapitalisme dat je voorstelt, ik erger me groen en geel aan alle heisa in de winkels rond kerst, en denk dat ik niet de enige ben. Dat wil jij 4 weken lang? Als laatste denk ik niet dat je moet spreken over 'de moslims' in dit geval, want die hebben evenveel meningen over dit triviale onderwerp als ieder andere groep mensen.

2 Reacties
mees.
mees.15 aug. 2011 - 19:06

Bezoek de weinige winkeltjes maar eens met het heerlijkste eten wat je je maar kunt bedenken...dan piep je wel anders. In het buitenland hebben ze het allang begrepen....het is een grote handel waar grote delen van de oorspronkelijke bevolking ook gebruik van maken....en weet je waarom? Omdat er meer is dan je simpele aardappeltje wat jij elke dag eet....simpele geest

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 19:06

"Of ga jij op kerstavond het liefste naar de Bijenkorf? Als er al massaal ingekocht zou worden dan is dat met het suikerfeest. " In Islamitische landen is het elke avond feest. In Marrakech schiet men een kanon af, en dan gaan alle winkels open, overal dansfeesten, en overal eten te koop. De hele ramadan lang, en aan het einde een suikerfeest, het woord zegt genoeg. Ik heb het altijd een nep-vasten gevonden, maar dat vond ik van de Christelijke vasten ook.

rgeurtsen
rgeurtsen15 aug. 2011 - 19:06

Wat Marokkanen en anderen ook zeggen over Ramadan, als ik van mijn avond training terug fiets door Amsterdam west, is het druk, bij die ene winkel in elke winkelstrook waar de gemeente een avondwinkel heeft toegestaan of de politie oogluikend toestaat dat winkel na zonsondergang nog/weer open zijn. Ik geef toe het zijn wel de jongens waar anderen aan angstig gevoel bij krijg. Maar vaker wel dan niet hebben zij de lekkerste abrikozen van die dag al weggekocht... Behalve vandaag, toen stond er een zak voor mij klaar achter de kassa, zij hadden betaald. Ik heb niet gedeeld en zit nu heerlijk thuis echte turkse (die kleintjes) abrikozen te smullen. De winkels moet langer open in deze buurten tijdens ramadan. Uiteraard, en AH begrijopt er hier in de buurt ook niets van. Het is geen gezellige plek met producten die je 's avonds lekker kunt eten. Ben benieuwd hoe het straks vlak voor en tijdens het suikerfeest is. Laten we sinterklaas en kerst maar afschaffen ramedan tijdens de zomer is een heerlijke periode.

1 Reactie
MMarc2
MMarc215 aug. 2011 - 19:06

Dus twee feesten voor al die kinderen afschaffen? Ik denk dat er in Nederland meer kinderen Sinterklaas en Kerst vieren dan moslims de Ramadan. Of lees ik hier een persoonlijke voorkeur?

Patrick Faas
Patrick Faas15 aug. 2011 - 19:06

"Ik proef dat aan de maaltijden die ik nu en dan bij thuiskomst op mijn deurmat vind, keurig met aluminiumfolie omwikkeld." Wat leuk. U staat blijkbaar bekend als een goede vent in uw buurt, heer van der Horst. Het wordt inderdaad tijd dat we eens bespreken welke feestdagen in Nederland erkend moeten worden. Ik zie de gedwongen zondagsrust nog steeds als christelijke terreur. Waarom moeten we iedere 7 dagen een verplichte rouwdag inlassen? Dat doen ze in GB ook niet en daar kennen ze veel minder scheiding van kerk en straat dan wij. Zelfs op Hemelvaartsdag moeten winkels dicht. Als je mensen tegenwoordig vertelt wat op Hemelvaartsdag gevierd wordt, sputteren gelovigen iets over afgoderij en wijzen ongelovigen op hun voorhoofd. Sommige religieuze feesten kennen levendige tradities van volkscultuur, waar een overheid best rekening mee mag houden, maar wat doen we op Hemelvaartsdag? Wachten tot hij voorbij is. Dat de confessionele partijen (CDA, CU, SGP) strijden voor een behoud van een christelijke staatskalender is misschien begrijpelijk, maar niet geheel in overeenstemming met hun zo geliefde vrijheid van godsdienst. Waarom wel Hemelvaart en niet Mariahemelvaart? Liberalen als de VVD, D'66 en GL zijn best te winnen voor meer flexibiliteit in de economie door een afschaffing van verplichte openings- en sluitingstijden, evenals de afschaffing van verplichte rust- en feestdagen. Van GL zou je nog kunnen verwachten dat ze ecologische bezwaren maken tegen de 24-uurs economie, maar in praktijk heb ik die zelden gehoord. De PVV is tegen de vrijheid van religie, maar wil eigen katholieke cultuur beschermen. Dat is in een protestants land zo tegenstrijdig, dat we een serieuze invalshoek op dit onderwerp uit die hoek niet hoeven verwachten. Misschien willen ze een verplichte werklunch voor iedereen tijdens de Ramadan ofzo. Maar de socialisten, PvdA en SP, waarom accepteren zij de verplichting tot christelijke rust- en feestdagen? Denken zij werkelijk hiermee arbeiders te beschermen tegen uitbuiting? Wat is er mis met een beetje flexibiliteit? Han van der Horst noemt de Ramadan als voorbeeld. Latere sluitings- en openingstijden zouden soms wel handig kunnen zijn, maar in een noordelijk gebied, waar er zo'n gigantisch verschil is tussen de lengte van winterdagen en zomerdagen, is er ook groot verschil tussen de Ramadan het ene jaar en het andere. Nieuwe regels zijn lang niet zo handig als gewoon flexibiliteit. De VVD heeft met het CDA afgesproken de christelijke terreur in stand te laten, als onderdeel van het coalitieakkoord, maar tegen liberale principes in. Op basis van die afspraak behoudt de christelijke minderheid zijn grip op ieders kalender. Maar valt daar niets tussen te wrikken? Wie komt er met een wetsvoorstel?

4 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 aug. 2011 - 19:06

Bravo.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 aug. 2011 - 19:06

Daar ben ik vóór! Flexibiliteit van feestdagen.

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 19:06

"Van GL zou je nog kunnen verwachten dat ze ecologische bezwaren maken tegen de 24-uurs economie, maar in praktijk heb ik die zelden gehoord. " Een 24-uurs economie heeft ook ecologische voordelen. De belasting van het electriciteitsnet, wegennet, openbaarvervoernet, telefoonnet is minder waardoor er makkelijker aan kan worden voldaan. Licht kost tegenwoordig geen fluit meer, sinds we ontdekt hebben dat gloeilampen 95% van de energie weggooien. Het is niet voor niets dat de energiemaatschappij mij korting geeft als ik 's nachts was, dat is omdat het eigenlijk lastig voor hun is als iedereen maar overdag stroom loopt te vreten.

Patrick Faas
Patrick Faas15 aug. 2011 - 19:06

Correctie: "scheiding van kerk en straat," is wel een grappige verschrijving, maar toch fout. Helaas heb ik niet eens een spellingscorrector op mijn computer die ik de schuld kan geven.

Florian2
Florian215 aug. 2011 - 19:06

Wat een keurig, voorspelbaar politiek correct links verhaaltje.... Dit artikeltje is zo'n 20 jaar terug in de tijd gaan.....terug naar keurige linkse politiek correcte waarden met de hoopvolle naïeve gedachte dat de Nederlandse samenleving zich moet aanpassen: niet de moslim gelovigen!! Waar heeft u de afgelopen 20 jaar gewoond meneer Han? Het zijn tegenwoordig andere tijden.......veel telaat maar hopelijk nog niet TE laat.....

1 Reactie
maclofty
maclofty15 aug. 2011 - 19:06

Beste Florian, === Dit artikeltje is zo'n 20 jaar terug in de tijd gaan.....terug naar keurige linkse politiek correcte waarden met de hoopvolle naïeve gedachte dat de Nederlandse samenleving zich moet aanpassen: niet de moslim gelovigen!! == Ik moest een "beetje lachen" toen ik dit van je las, want nu vraag ik me werkelijk af, wat heb je op JOOP eigelijk gelezen?, of tik je zomaar wat neer?. Meerdere malen is al uitgelegd. dat links geen naïeve gedachten had en ik noem maar weer Den Uijl, NVV, Marijnissen, e.a. aan de linker zijde. Met andere woorden probeer nu eens te onthouden wat onderbouwd wordt. Anders worden je opmerkingen een "beetje dom" ;-))

msj_meijerink
msj_meijerink15 aug. 2011 - 19:06

Waarom moeten winkels alle dagen 24 uur geopend zijn? Het heeft zijn gemak, maar zeker ook zijn nadelen. En die nadelen hebben niets m et godsdiensienst te maken, maar met rust voor de werkgever en de werknemer. Zij mogen ook wel eens op de bank onderuitgezakt met de pootjes op tafel in een zak chips graaien. Of moet alles worden geofferd aan het 'grote geldverdienen'?

1 Reactie
opgeheven
opgeheven15 aug. 2011 - 19:06

Ik zie niet in waarom een medewerker niet meer zou kunnen ontspannen als zijn bedrijf langer of vaker open is. Dat geldt ook voor een werkgever. Je hebt toch een contract voor een bepaald aantal uur per week? Ziekenhuizen zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week open. Betekent dat dat een verpleegster ook 24 uur per dag werkt zeven dagen in de week? Nee, natuurlijk niet. De verpleegster heeft ook tijd om onderuitgezakt op de bank in een zak chips te graaien. Dat zal voor een winkebediende niet anders zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 19:06

De ramadan hoort niet bij de Nederlandse cultuur. Degenen die eraan willen deelnemen, passen zich maar aan.

2 Reacties
opgeheven
opgeheven15 aug. 2011 - 19:06

En wat versta je onder de Nederlandse cultuur? Ben jij zo'n Geertsdienstige, die alles wat de blonde leider zegt voor zoete koek slikt? Zijn volgens jou christelijke en joodse feestdagen wel uitingen van de Nederlandse cultuur? Ben je je ervan bewust dat zowel de islam, als het christendom en het jodendom geimporteerd zijn uit het midden oosten? Het christendom is de heidenen die hier woonden ook ooit maar gewoon door de strot geduwd. En nu wordt het gezien als onderdeel van de Nederlandse cultuur. Over 100 jaar lachen we om mensen zoals jij en vieren we allemaal suikerfeest. Niet omdat we fanatiek moslim zijn geworden, maar omdat het een gezellig familiefeestje is net zoals kerstmis.

Yggdrasil
Yggdrasil15 aug. 2011 - 19:06

De ramadan hoort niet bij de Nederlandse cultuur. ============== De Ramadan hoort bij de Islam-cultuur. In Nederland wonen ongeveer een kleine miljoen Moslims, ergo de Ramadan hoort dus bij de Nederlandse cultuur. Veel simpeler kan ik het niet maken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 aug. 2011 - 19:06

...communistisch Beerta, rooms Roermond, gereformeerd Staphorst, sociaal-democratisch Amsterdam of verloederd Almere? Is 'verloederd' een politieke of levensbeschouwelijke stroming De Geus of was het bedoeld als een raadseltje ' wat hoort in het rijtje niet thuis?' Overigens is het denk ik al weer jaren geleden dat er in Beerta 1 mei is gevierd.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 aug. 2011 - 19:06

Sorry. Was bedoeld als reactie op De Geus van 10.34.

JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 19:06

Tja... Ramadan. Overdag niet eten lukt mij ook wel. Vasten is geen afzien meer. Discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing over begeerten en lusten zijn bijzaak. Het zou hetr inlevingsvermogen in de situatie van mensen onder het bestaansminimum moeten versterken. Respect voor de medemens en hun God zou worden vergroot. Ja, ja... Moslims zijn net Christenen. Ramadan is nu de overwinning van de winkelier in een wereld van hebzucht en onverschilligheid... Maar o.k., naast deze bespiegeling zie ik ook de lol er wel weer van in. Ik hou wel van gezelligheid en feestjes. Geef Ramadan een andere naam. عشاء oftewel 'avondvreten'.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas15 aug. 2011 - 19:06

"Overdag niet eten lukt mij ook wel. Vasten is geen afzien meer." Nou zeg, probeer het eens. Men mag ook niet drinken, hoor, en zomerdagen zijn tergend lang. "Geef Ramadan een andere naam." Waarom? Wat is er mis mee? عشاء oftewel 'avondvreten'. Bedoelt u misschien: 'Iftar' (even kijken of het lukt zonder de letters om te draaien إفطار )? Ik zou dat eerder vertalen naar 'breakfast' (breaking the fast) dan naar 'dinner.' "Moslims zijn net Christenen" De Ramadan heeft inderdaad veel te maken met de christelijke Vastentijd van veertig dagen en we mogen hier rustig spreken van christelijke invloed op islam. Katholieken in Nederland vasten niet meer, maar ze vieren nog wel Carnaval wat theologisch een beetje merkwaardig lijkt, maar we hebben hier gewoon met pretentieloze volkscultuur te maken. Ook de Ramadan in Nederland is voornamelijk een kwestie van volkscultuur. Zo doen veel moslims hier, die nooit bidden, wel aan de Ramadan. Ik ken een paar alevitische Koerdische vrouwen, die pas in Nederland begonnen met vasten, wat ze in Turkije nog nooit gedaan hadden, omdat alevieten dat niet hoeven. Ze doen het hier wel, niet uit religieuze overtuiging dus, maar vanwege het sociale aspect. Er zijn wel fanatieke socialisten binnen Koerdische organisaties die daar bezwaar tegen maken, maar dat vind ik wat overdreven. De SP maakt immers ook geen bezwaar tegen Carnaval en brengt zelfs met regelmaat Carnavalsnummers uit.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 aug. 2011 - 19:06

Semolina Pilchard: [Er is immer een dominante cultuur in een land en dat is in Nederland absoluut niet de islamitische cultuur. ] Besef je dat er, jouw redenering volgend dat de dominante cultuur leidend moet zijn, geen vrouwenkiesrecht zou zijn gekomen, in Nederland? Dat zie je dan ook aan het door jou blijkbaar zo bewonderde Zwitserland: die waren achterlijk laat met het invoeren van het kiesrecht voor *alle* mensen. Gelukkig zit Nederland zo in elkaar dat er plaats is voor allerlei niet-dominante culturen.

1 Reactie
ruudh2
ruudh215 aug. 2011 - 19:06

Simolina heeft volgens mij wel degelijk een punt, zodra je met name kijkt naar religie als onderdeel van de bredere cultuur (want over dat eerste lijkt de discussie toch steeds te gaan). Piet de Geus schreef ergens hieronder op fraaie wijze wat de essentie van de Nederlandse cultuur zou kunnen zijn (al geldt die denk ik voor ieder land): "Misschien is het je ontgaan, maar juist omdat er sinds we onder het juk van de papen zijn uitgekropen geen dominante cultuur meer is is Nederland geworden tot het vrije en tolerante land dat het ondanks alles nog steeds is." Een vrij en tolerant land. Geweldig. Maar dat 'juk van de Papen' in zijn zin is dan precies weer die vermaledijde religie die daar eventjes de kop opsteekt. Groepen mensen die een monopolie op de waarheid nemen en dit vervolgens op de rest van de samenleving op 'dominante' wijze willen opdringen. Met vele landen in het Midden-Oosten (kom er net vandaan) als niet nastrevingswaardig voorbeeld. Daar zit hem de crux voor mij. Hebben we onszelf als moderne samenleving net weten te bevrijden van het ene religieuze juk (en kerk en staat gescheiden, vrouwenkiesrecht ingevoerd voor Sylvia) en dan lijkt de Islam zich opeens te gaan manifesteren als nieuw juk met de Sharia als het ultieme doel. En die Islam rijden we met z'n allen als Trojaans paard in onze samenleving naar binnen. Sterker nog. We bieden zelfs aan om een handje te helpen met duwen. Dat is prima voor een tolerant land en ik wil niemand het recht op vrijheid van godsdienst ontnemen, maar het roept ook vraagtekens op zodra de religieuze symbolen (Moskeeën) en rituelen (Ramadan) zichtbaar worden in onze samenleving en stiekem knabbelen aan onze met pijn en moeite verworven positie van vrijheid van "geloof in de privésfeer". Ik kan me goed voorstellen dat dit door de rest van de samenleving als een potentiële achteruitgang in onze ontwikkeling gezien wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 19:06

Goed idee "late night shopping" tijdens de mohammedaanse vasten. En op vrijdag mag iedereen eerder naar huis vanwege het gebed. Lekker vroeg de kroeg in. En op zondag de winkels open want de sjabbat is naar zaterdag verplaatst. En iedereen vrij voor de suikerbeest feesten. Of was dat nou met Sniklaas ? Nee, Sniklaas moet in de ban want heidens. Hoewel, da's weer slecht voor de middenstand. Maar Sniklaas was wél de bisschop van Mira en dát lag weer in het Ottomaanse rijk. Jeetje, het wordt wel verwarrend. En hoe moet dat dan met Kersemis ? Ik krijg dan altijd vrij terwijl ik toch echt zo heidens als de pest ben. Moet ik me dan maar uit morele overwegingen gaan melden voor vrijwilligers werk tijden die dagen ? Potverdikkie ik weet het niet meer hoor. Het is zó moeilijk om politiek/maatschappelijk correct te blijven in deze tijden.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny15 aug. 2011 - 19:06

hahahaha...lastig he? Gewoon doen wat je echt past Dr.Bob, dan komt alles goed.

PietPieters
PietPieters15 aug. 2011 - 19:06

En vooral geen negerzoenen eten en zwarte pieten inzetten! Als alles nu halal wordt dan hoeven we niet meer bang te zijn dat het niet naar de zin is. En meteen de Nederlandse feestdagen weg, de Islamitische feesten toevoegen en niet te vergeten de sharia overwegen, want als we dan toch bezig zijn. Dat komt er toch wel een keer van.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 19:06

Wat een horrorscenario! Hoe meer ruimte er gegeven wordt aan de islam, een ideologie op zich, hoe meer vrijheden op termijn verdwijnen. De Islam kent geen vrijheden voor andersdenkenden en bij voldoende macht zal dit effect merkbaar worden. Wat zijn uw argumenten dat mijn bewering niet juist is?

3 Reacties
kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 19:06

Dat geldt voor alle godsdiensten, godsdiensten verbieden is een oud feodaal gebruik gezien, waar we, zeker na Wo2 vanaf zijn gestapt. In alle westerse landen is het daarom juridisch onmogelijk om godsdiensten ongelijk te behandelen. Je kunt aanhangers bestraffen als ze de wet overtreden, dat is alles. Daar moet je het in een beschaafde natie die de fundamentele rechten van de mens eerbiedigt mee doen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos15 aug. 2011 - 19:06

Wat heeft dat nou te maken met het feit dat de winkels tijdens de Ramadan open zouden moeten zijn. Dat is toch gewoon handel of mag dat ook al niet meer van Gekke Geert? Misschien moeten de Geertmensen eens een verbodsboekje introduceren, het meeuwenboekje, of het Prinsenvlagboekje zodat we allemaal weten wat er van de Partij van de VRIJHEID nou wel en niet mag in het toekomstige PVV-kalifaat. Dan kunnen we op tijd onderduiken.

PietPieters
PietPieters15 aug. 2011 - 19:06

Mee eens. Ze gaan toch naar een eigen winkel. En de Ramadan handel noemen....mag dat wel van de Islam? Denkt iemand nu echt dat ze massaal halal vlees bij de AH kopen? Misschien een keer omdat ze er langs komen en geen tijd hebben. Verder kopen ze alleen tomatenpuree van 7 cent. Een groot deel geeft simpelweg niks uit in westerse winkels en storten het geld nog liever naar familie in land van herkomt willen onderhouden.

TheoJ2
TheoJ215 aug. 2011 - 19:06

Toe maar. De islamisering schrijdt voort, aangejaagd door linkse ideologen.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil15 aug. 2011 - 19:06

De islamisering schrijdt voort ================ Het aanboren van extra markten, de ontwikkeling van de Hollandse koopmansgeest, de VOC-mentaliteit is dus de Islamisering. Krijg ik eindelijk eens door wat Islamisering betekent. Ik vraag me dat namelijk al jarenlang af wat dat is. Die Islamisering.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 19:06

Inderdaad het is handel. Boeren raken hun schapen kwijt. Ze hopen dat het vel en de oormerken ter plekke blijven liggen, om moeilijkheden met het ministerie te voorkomen. Inderdaad het is handel.....

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos15 aug. 2011 - 19:06

Doe even linkje dan graag.

clara51
clara5115 aug. 2011 - 19:06

["Inderdaad het is handel. Boeren raken hun schapen kwijt. Ze hopen dat het vel en de oormerken ter plekke blijven liggen, om moeilijkheden met het ministerie te voorkomen. Inderdaad het is handel....."] Het valt me op dat je bijdragen steeds minder argumenten bevatten en steeds meer ronduit kwaadaardige insinuaties. Hoe komt dat?