Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ramadan is handel

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
473 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom wel koopavonden rond Sinterklaas en Kerst maar niet tijdens de Ramadan?
De laatste tijd is het ‘s-avonds drukker dan anders bij mij op straat. Geen wonder voor die toerkoe biertie, om het maar eens op zijn Surinaams te zeggen (als ’t anders gespeld moet worden hoor ik het wel van een deskundige). Het komt door de ramadan.
De buurt is sterk islamitisch gekleurd en na het breken van de vasten gaan de moslims naar buiten om bij elkaar op bezoek te gaan en/of te bidden in de moskee. Ze moeten wel. Iets anders is er niet te doen want de winkels zijn dicht. Rond Kerstmis en Sinterklaas legt de lokale middenstand de ene extra koopavond na de andere in maar nu valt er geen spoor te bekennen van extra activiteit. Er is feestverlichting noch avondkermis.
Toch gaan die moslims tijdens ramadan behoorlijk uit hun bol, als ze van zichzelf eindelijk weer mogen eten en drinken. Ik proef dat aan de maaltijden die ik nu en dan bij thuiskomst op mijn deurmat vindt, keurig met aluminiumfolie omwikkeld.
De ramadan heeft aan de ene kant met ontberingen te maken maar aan de andere kant net zo goed met feest en het breed laten hangen. Volgens mij zijn moslims dan ook geneigd om grote aankopen te verrichten, zoals flatscreens, magnetrons of keukenmachines.
Wordt het niet eens tijd dat het MKB de mogelijkheden van de ramadan ontdekt?  Nu hebben moslims alleen elkaar en de grote showprogramma’s en soaps uit de landen van herkomsten. Dat moet beter kunnen. Gooi tijdens de ramadan de winkels in ieder geval een paar avonden per week open van zonsondergang tot pakweg middernacht. Zet een avondmarkt  neer met lichtstrengen en allemaal lekkere dingen. Ramadan is business.
Waarom? Omdat onze voorouders daar in de gouden eeuw rijk mee zijn geworden.
Laat iedereen in zijn eigen waarde, gun een ander wat en doe dán zaken. Iedere winkelier kan in deze misse tijd wel een beetje extra omzet gebruiken.
Pak die kans. De klant is kalief.
Update 23:45
Ingetogenheid en overdaad kunnen prima samengaan, zo blijkt uit dit artikel in Daily Finance , waarin onder meer de grote man van Al Jazeerah in Washington aan het woord komt. Katholieken begrijpen dat wel: een begrip met twee naturen, calvinisten hebben daar meer moeite mee. Voor hen is het het een of het ander. Maar voor de meeste gelovigen op de wereld ligt dat heel anders.
Update 01:10
Ramadan in Istanboel. Alles open, iedereen op straat. Hmmmmm.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.