Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Radio 1 presentator woest op Volkskrant

  •  
23-01-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1084 keer bekeken
  •  
Jurgenvandenberg
Radio 1 presentator Jurgen van den Berg heeft woest gereageerd op een recensie van tv-recensent Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant waarin hij stelt dat het ochtendprogramma hem ‘terugbrengt naar Kleutertje luister’ . De ontsteltenis van Van Den Berg groeide toen de Volkskrant ook nog eens weigerde om zijn reactie daarop te publiceren.
Geelen uit in zijn column kritiek op de veranderingen binnen het radiolandschap. De recensent gebruikt het ochtendprogramma van Van Den Berg en Amber Brantsen als voorbeeld voor de teloorgang van Radio 1.
"Radio 1 hoopt de weggelopen 75 duizend luisteraars terug in het hok te krijgen met een ‘lossere stijl en bredere onderwerpkeuze’. Ik was terug bij Kleutertje luister, de vroegste radioherinnering uit mijn jeugd. Vermoeid sloeg ik mijn radio uit en viel in een diepe slaap. Ik droomde van een nieuwszender voor grote mensen."
In zijn ingezonden brief – die door de Volkskrant geweigerd is – haalt Van Den Berg flink uit naar de de krant en Geelen. Hieronder zijn woedende Facebookpost.
"Omdat de Volkskrant kennelijk niet de ballen heeft om mijn reactie op de flut-column van Jean Pierre Geelen, gisteren in die krant, te plaatsen. Hierbij! De column heet ‘JP kijkt verder’ (VK, 22 januari), maar door dat jarenlang tv kijken mankeert er nu kennelijk iets aan het gehoor van Jean-Pierre Geelen. Let wel, ik zeg niks over zijn smaak. Hij mag het vernieuwde NOS Radio1 journaal in de ochtend een slecht programma vinden, en mij een presentator noemen die ‘het tempo en timbre mist dat nieuws in de spitsuren mist’ (wat dat ook mag zijn). Van een lispelende vogelaar kan ik dat wel hebben. Wel bezwaarlijk is dat Geelen selectief wat voorbeelden bij elkaar winkelt om vervolgens een karikatuur van het programma te maken. Daarom de feiten. Nog steeds wordt het grootste deel van de zendtijd gevuld met het nieuwsaanbod in de ochtend. Dat wordt vertaald in live-gesprekken, duiding door vaste deskundigen en wat Geelen noemt ‘gemonteerde reportages’. Deze week waren dat er in totaal 22, waarvan een derde gemaakt door buitenland-correspondenten. Dat zijn er dus gemiddeld vier per uitzending. Daarnaast wordt de luisteraar om het kwartier in korte bulletins en overzichten bijgepraat over het nieuws. ‘Minder ernst, meer luim’ vertaalt Geelen de opdracht om een breder (niet jonger dus) publiek te trekken. Te makkelijk. Laat ik hem geruststellen: we behandelen het nieuws zeer serieus. En ja, er is ook ruimte voor luim. En soms een knipoog. En een beetje muziek. (maar niet meer dan voorheen). Hier is de vergelijking tussen ons radio-programma van 3-en-een-half uur en een krant wel op z’n plaats. Zelfs in de Volkskrant is ruimte voor luim, naast pagina’s vol nieuws en achtergronden. Maar wat me nog het meest stoort in het stukje van Geelen is de manier waarop hij mijn collega Amber Brantsen (nota bene door de Volkskrant uitgeroepen tot talent van 2015) te kakken zet. Haar 3FM-verleden erbij haalt om maar aan te geven dat het één en al joligheid is nu op Radio1. Gelukkig zegt de zin erna alles over de zure stukjesschrijver als hij een vrij normaal woord als ‘baalt’ uit haar mond, een ‘schoolpleinwoord’ noemt. Wat regisseur Quentin Tarantino onlangs zei in deze krant: als het je niet bevalt, ga je toch ergens anders heen. Jurgen van den Berg, presentator NPO Radio 1"
De column heet ‘JP kijkt verder’ (VK, 22 januari), maar door dat jarenlang tv kijken mankeert er nu kennelijk iets aan het gehoor van Jean-Pierre Geelen. Let wel, ik zeg niks over zijn smaak. Hij mag het vernieuwde NOS Radio1 journaal in de ochtend een slecht programma vinden, en mij een presentator noemen die ‘het tempo en timbre mist dat nieuws in de spitsuren mist’ (wat dat ook mag zijn). Van een lispelende vogelaar kan ik dat wel hebben.
Wel bezwaarlijk is dat Geelen selectief wat voorbeelden bij elkaar winkelt om vervolgens een karikatuur van het programma te maken. Daarom de feiten. Nog steeds wordt het grootste deel van de zendtijd gevuld met het nieuwsaanbod in de ochtend. Dat wordt vertaald in live-gesprekken, duiding door vaste deskundigen en wat Geelen noemt ‘gemonteerde reportages’. Deze week waren dat er in totaal 22, waarvan een derde gemaakt door buitenland-correspondenten. Dat zijn er dus gemiddeld vier per uitzending. Daarnaast wordt de luisteraar om het kwartier in korte bulletins en overzichten bijgepraat over het nieuws.
‘Minder ernst, meer luim’ vertaalt Geelen de opdracht om een breder (niet jonger dus) publiek te trekken. Te makkelijk. Laat ik hem geruststellen: we behandelen het nieuws zeer serieus. En ja, er is ook ruimte voor luim. En soms een knipoog. En een beetje muziek. (maar niet meer dan voorheen). Hier is de vergelijking tussen ons radio-programma van 3-en-een-half uur en een krant wel op z’n plaats. Zelfs in de Volkskrant is ruimte voor luim, naast pagina’s vol nieuws en achtergronden.
Maar wat me nog het meest stoort in het stukje van Geelen is de manier waarop hij mijn collega Amber Brantsen (nota bene door de Volkskrant uitgeroepen tot talent van 2015) te kakken zet. Haar 3FM-verleden erbij haalt om maar aan te geven dat het één en al joligheid is nu op Radio1. Gelukkig zegt de zin erna alles over de zure stukjesschrijver als hij een vrij normaal woord als ‘baalt’ uit haar mond, een ‘schoolpleinwoord’ noemt.
Wat regisseur Quentin Tarantino onlangs zei in deze krant: als het je niet bevalt, ga je toch ergens anders heen.
Jurgen van den Berg, presentator NPO Radio 1
Inmiddels zijn de gemoederen bedaard en heeft Geelen door simpelweg de opinie te retweeten de angel uit het debat gehaald. Eind goed, al goed.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.