Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistische Republikeinen verbannen zwarte Democraten uit Huis Tennessee

  •  
07-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3691 keer bekeken
  •  
vuurwapens

Een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden in de Amerikaanse staat Tennessee heeft twee zwarte, Democratische volksvertegenwoordigers via een stemming verbannen. De afgevaardigden Justin Jones en Justin Pearson hadden samen met een derde Democraat deelgenomen aan een anti-vuurwapenprotest. De derde Democraat is Gloria Johnson, wit en vrouw. Zij mag wel in het Huis blijven.

Vorige week donderdag scandeerden de drie Democraten samen met mensen op de publieke tribune leuzen voor strengere vuurwapenregels. Daarmee maakten zij zich volgens de Republikeinen schuldig aan “wanordelijk gedrag”.

De uitzetting van gekozen volksvertegenwoordigers is zeer zeldzaam. Het is pas de vierde keer sinds de Amerikaanse burgeroorlog dat het gebeurt. Johnson wijst er bij CNN op dat er racistische motieven ten grondslag liggen aan de verbanning van haar twee zwarte partijgenoten. “Ik ben een zestigjarige witte vrouw, en zij zijn twee jonge zwarte mannen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.