Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistische passagier Ryanair opgespoord

  •  
24-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
racist
De oude witte man die dit weekend de wereld schokte door zich aan boord van een Ryanair-toestel racistisch te gedragen tegen een zwarte frêle vrouw op leeftijd is geïdentificeerd. Buren en een ex-collega herkenden de man als David M., een 70-jarige oud-spoorwerknemer. De Daily Mail zocht de man thuis op maar die verstopte zich achter de voordeur. ‘Ga weg, er valt niets te zeggen’, riep hij toen verslaggevers aanbelden om te vragen of hij excuses wilde aanbieden.
Buren omschrijven de boze burger als een ‘gekkie’ en ‘pestkop’. Een buurman vertelt dat de man om zijn buren te pesten luid muziek opzette terwijl hij zelf van huis ging. Hij wordt omschreven als een echte lastpak voor de buurt, die voor niemand respect toont. Een ander stelde: “Het is een racistisch zwijn en iedereen hier herkent zijn gezicht van het tv-nieuws en de kranten.”
Een oud-collega toonde zich daarentegen verbaasd over de beelden. De man zou tijdens zijn werk als kaartjesverkoper juist altijd de beleefdheid zelve zijn geweest.
Het slachtoffer van de racistische hatelijkheden is de 77-jarige Delsie Gayle die met haar dochter naar Barcelona ging om een jaar na de dood van haar man wat op te vrolijken. Ze is depressief geworden van de taferelen. Niet alleen vanwege het gedrag van de man en het uitblijven van enige reactie van Ryanair maar ook omdat ze zich realiseert dat zij zelf als zwart persoon direct gearresteerd zou zijn als de rollen omgedraaid waren. Ook heeft niemand haar excuses aangeboden.
De man haalde naar haar uit omdat ze naar zijn zin niet snel genoeg opstond voor hem. Mevrouw Gayle heeft moeite met opstaan omdat ze aan artritis lijdt.
Ryanair heeft het schokkende voorval gemeld bij de Britse politie. Die hebben op hun beurt de zaak doorverwezen naar de Spaanse politie omdat het racisme plaatsvond bij vertrek van de luchthaven van Barcelona. De loco-burgemeester van Barcelona spreekt schande van de racistische uitbarsting en wil weten of er sprake is van een misdrijf. Ook de Spaanse organisatie voor veiligheid van het luchtverkeer gaat kijken of er maatregelen genomen moeten worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.