VN-functionaris die Zwarte Piet durfde te bekritiseren overladen met haat
Nadat VN-functionaris Verene Shepherd het vorig jaar in haar hoofd haalde de figuur Zwarte Piet te bekritiseren, is ze overladen met e-mails vanuit Nederland. Berichten die haar in haar geloof hebben gesterkt dat een discussie over Zwarte Piet in Nederland hoogst noodzakelijk is, zo liet ze vrijdag tijdens de persconferentie subtiel weten. Niet alleen directe e-mails, maar ook diverse media, waaronder De Telegraaf, openden de racistische aanval op Shepherd. Zo werd de functionaris meerder malen weggezet als ‘zeurpiet’, vanwege haar kritiek.
De Universiteit van West-Indië op Jamaica, waar Shepherd sociaal historicus is, heeft het e-mailaccount van Shepherd zelfs moeten sluiten omdat ze te veel haatmail kreeg. Shepherd:
De toon van de reacties was vaak onbeleefd, vijandig en bedreigend. Er werden afbeeldingen op internet geplaatst van mij als Zwarte Piet. Dat is het probleem van de mensen die het doen, niet mijn probleem. Ik hoop dat jullie zien dat ik een aardig persoon ben en niet de persoon zoals afgeschilderd op internet.
Tijdens de persconferentie benadrukte ze nogmaals dat ze niet de minste functionaris is, maar een historica met talloze diploma’s en publicaties op haar naam. Zo is ze onder meer gepromoveerd in Cambridge. Shepherd tijdens de persconferentie:
Onwetendheid voedt haat. Onwetendheid voedt intolerantie, en we hebben het afgelopen jaar daar het bewijs van gezien. Zeker, ik ben ontvanger geweest van jullie ‘aardige’ brieven. Ook hebben jullie een aantal interessante dingen over me gezegd.”
De brieven en berichten over de persoon Shepherd hebben haar echter niet afgeschrikt. Zij, en met haar de hele werkgroep, is er nog steeds van overtuigd dat een gesprek over Zwarte Piet in Nederland anno 2014 hoogst noodzakelijk is. “Je kunt geen vrede hebben, als er ook onrecht is”, aldus de functionaris, die er tevens op wijst dat verandering op een respectvolle manier dient plaats te vinden. Ook benadrukt ze dat de kritiek van de VN-werkgroep niet de Sint-traditie in zijn geheel betreft. Het is niet de bedoeling het Sinterklaasfeest af te schaffen, wel is het noodzakelijk dat men de rolverhouding tussen Zwarte Piet en Sinterklaas bespreekt.
Shepherd illustreert het door te wijzen op de manier waarop Afrikanen in het verleden als ‘lollige, naïeve’ figuren werden afgebeeld. De figuur Zwarte Piet volgt wat de werkgroep betreft de stereotypische manier waarop Afrikanen in het verleden werden geportretteerd. “Wij verwerpen de blije figuur Zwarte Piet die cadeautjes uitdeelt. Dit is stigmatiserend, alsof hij onderdrukking prima vindt.”
Voorzitter van de werkgroep, Mireille Fanon-Mendes-France zei verrast te zijn dat veel mensen niet inzien waar het probleem ligt:
We zijn ons ervan bewust dat Zwarte Piet deel uitmaakt van een lange culturele traditie, maar we zijn van mening dat er aandacht moet komen voor dit fenomeen in het onderwijs.”
Hoewel Shepherd en de werkgroep in Nederland zijn om belangrijke zaken te bespreken en voor onderzoek dat deel uitmaakt van een groter en internationaler geheel, vindt De Telegraaf het vooral hi-la-risch dat Shepherd en haar collega’s de persconferentie van voor een grote schoorsteen houden. ‘Zeurpiet voor schoorsteen gezet’, kopt de krant die niet doorheeft hiermee zelf weer, de door anti-Pieten zo betwiste, link tussen huidskleur en Zwarte Piet te leggen.