Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistisch geweld in Nederland 'structureel'

  •  
15-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kerwin_300.jpg
'Incidenten' vaak toegeschreven aan 'kwajongens'
Het beeld heerst dat racistisch geweld in Nederland niet voorkomt maar dat is onjuist. Politicoloog Rob Witte concludeert in zijn vandaag verschenen boek ‘Al eeuwenlang een gastvrij volk – Racistisch geweld en overheidsreacties in Nederland (1950-2009)’ dat er sprake is van een structureel probleem dat stelselmatig wordt ontkend.
Tegenover het ANP verklaart Witte: 
Racistisch geweld heeft zich sinds WOII steevast voorgedaan in Nederland. In het dominante zelfbeeld van Nederland bestond gedurende de besproken zestig jaar geen ruimte voor erkenning van het bestaan van racistisch geweld.
Hij constateert dat de slachtoffers in de loop der tijd steeds andere groepen zijn. Eerst tegen gastarbeiders, toen tegen asielzoekers en nu tegen moslims. Kenmerk is dat het racistische karakter van de incidenten stelselmatig door de overheid wordt ontkend, behalve als de daders tot neonazistische groepen behoren.
Lees meer bij NRC Handelsblad:  ‘Racistisch geweld is structureel fenomeen’
cc-foto: FaceMePLS ‘Mama Baranka’, standbeeld ter herdenking moord op Kerwin Duinmeijer

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

JoopSchouten
JoopSchouten15 feb. 2010 - 19:29

Dit weet iedereen al. Het is in de meeste andere culturen idem dito. Wat mij opvalt is dat het lijkt of de overheid dit bagatelliseerd of ontkend. Xenofobie en haar uitwassen bestaat zolang er mensen zijn. Ik vind geblondeerde mannen van Indonesisch-Limburgse komaf eng. D'r uit met die gasten.

BATikker
BATikker15 feb. 2010 - 19:29

Geweld tegen moslims? Ik lees dagelijks het nieuws op diverse sites - van links tot rechts - en ik kom zelden nieuws tegen over geweld tegen moslims. Misschien dat moslims vinden dat ze gediscrimineerd worden, dat kan, maar geweld...???

7731BK11
7731BK1115 feb. 2010 - 19:29

Rascisme is een euvel dat niet alleen in de westerse wereld voorkomt. Integendeel, we kunnen evengoed omgekeerd rascisme van b.v. de Arabische wereld kunnen noemen t.o.v. de westerse mensen, en waarschijnlijk in nog veel sterkere mate. Zelfs in NL krijg ik vaak de indruk dat de minachting vanuit de moslimwereld naar de NLers toe groter is dan omgekeerd. Maar gelukkig is dat zeer individueel, zolang er geen groeperingen gevormd worden als van neo-nazi's of moslimfundamentalisten. Alle extremen zijn een gruwel, die iedere integratie en participatie in de weg staan.

Linkser
Linkser15 feb. 2010 - 19:29

Waar gebeurd. Er was eens een groep 7/8 op een school in Amsterdam die geleid werd door meesters die consequent de gekleurde kinderen tot zondebok maakten. Tot het zo ging opvallen dat ouders de ouders van gekleurde kinderen gingen waarschuwen over wat ze hadden geobserveerd. Tot het zo ging opvallen dat één van de witte kinderen er luid en duidelijk protest tegen aantekende. Wat gebeurde er vervolgens? De boodschapper werd onder druk gezet, maar, hoera, hij week niet van zijn standpunt! Hulde voor deze kleine held. Intussen werden de gekleurde kinderen apart gezet in de bibliotheek en moesten daar onder dwang opzoeken wat het woord discriminatie betekent. Alsof ze dat al niet allang hadden ondervonden. En over apartheid en over vernedering gesproken. Toen ze vervolgens hier verslag van uitbrachten, concludeerden de meesters dat er dus geen sprake was geweest van discriminatie. De brutaliteit! De kinderen wisten wel beter. Vanaf dat moment heeft minstens een van die gekleurde leerlingen besloten dat leraren niet te vertrouwen zijn. En de directeur (zonder enige ervaring in het basisonderwijs toch directeur geworden!) die dit allemaal in de doofpot probeerde te stoppen, met behulp van enkele witte ouders die dit en andere problemen niet wilden zien? Hij werd ontslagen toen anderen ook eindelijk doorkregen dat het geen indianenverhalen waren dat deze man totaal ongeschikt was om een school te leiden. Maar intussen was het leed al geschied. Het heeft de school veel geld gekost.

damrov
damrov15 feb. 2010 - 19:29

structureel rascistisch geweld tegen moslims?? op welke planeet leeft deze man?? uit onderzoek blijkt juist het antisemitisch geweld in Europa door de toename van eht aantal moslims structureel toe te nemen.

MajorPain
MajorPain15 feb. 2010 - 19:29

Volgens mij zijn Joden een ras en de andere religies niet. Iemand is Joods als zijn moeder een Joodse is geloof ik. Andere religies hebben deze eis niet en zijn dus niet rasgebonden. Jammer dat er ooit iemand religie en ras heeft bedacht, wat een ellende.

RodeKater2
RodeKater215 feb. 2010 - 19:29

Nou vooruit een reactie dan. Racisme volgens de letterlijke betekenis van het woord houdt in dat je onderscheid maakt tussen mensen op grond van ras. Dit vindt plaats op grond van lichamelijke kenmerken. Sterkste staaltjes van racisme uit de moderne geschiedenis zijn nazi-Duitsland, Zuidelijke staten van de VS en Zuid-Afrika. De laatste twee zijn overblijfsels van het 19e eeuwse kolonialisme. Het Europese kolonialisme werd bedreven vanuit een superioriteitsgevoel van de blanken naar niet-blanken. In de VS mondde het racisme soms uit in bizarre situaties met kinderen met gemengde voorouders. Blanke kinderen die met hun donkere ouders de toegang tot restaurants, openbaarvervoer en andere publieke ruimten werden ontzegd. Superioriteitsgevoelens naar anderen zijn niet per definitie racistisch. Wat niet wil zeggen dat het dan ook ok is. Fundamentalisten van alle religies vinden zich beter omdat zij een geloof hebben. Het deugt niet maar het zijn geen racisten.

Peter502
Peter50215 feb. 2010 - 19:29

Ik ben reuze benieuwd naar de empirische onderbouwing van e.e.a. Of is racistisch geweld geweld tegen homo's en loslopend vrouwvolk ?

2 Reacties
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek15 feb. 2010 - 19:29

Juist dat zou ik ook wel eens willen horen. Heeft hij het nu over werkelijk geweld of heeft hij het over de dreiging met geweld? Dat wordt me volstrekt niet helder. Ook waar de zwaartepunten liggen doet hij niet uit de doeken.

Klaas2
Klaas215 feb. 2010 - 19:29

----"Of is racistisch geweld geweld tegen homo's en loslopend vrouwvolk ? "---- Racistisch geweld is geweld tegen mensen van een ander ras, geslacht of seksuele geaardheid speelt geen rol in de definitie.

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2010 - 19:29

Ook de AIVD bagataliseert systematich racisme van bv londsdale jongeren.

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek15 feb. 2010 - 19:29

Dat lijkt me ook niet bepaald de taak van de AIVD, onderzoek doen naar racisme.

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2010 - 19:29

Het is bijna een taboe om te zeggen dat de moslims de joden van vandaag zijn.

3 Reacties
BeauMassa
BeauMassa15 feb. 2010 - 19:29

Wat een belachelijke opmerking die alleen maar tot doel kan hebben kritiek op het gedrag van veel moslims en vertegenwoordigers van de islam te smoren. Kritiek die echt hard nodig is om duidelijk te maken dat in ons land scheiding tussen kerk en staat al heel lang gezorgd heeft dat er juist vrijheid van godsdienst bestaat. Maar dan wel in de particuliere sfeer en beleving en niet als onderdeel van ons aller maatschappelijk leven Ooit hoop ik dat moslims het ook gaan snappen.

Peter502
Peter50215 feb. 2010 - 19:29

Omdat mijn vorige posting op deze opmerking weggemodereerd is (de goede lezer kan dan wel ongeveer deduceren wat daarin stond), zal ik het dit keer als vraag poneren: waarom denkt u dat ?

damrov
damrov15 feb. 2010 - 19:29

taboe? het is gewoon klinklare onzin!

Peter502
Peter50215 feb. 2010 - 19:29

Uit de NRC : "Hoe vaak dit geweld precies voorkwam, is onbekend, maar vaststaat dat het om een structureel fenomeen gaat. Witte: ?Racistisch geweld heeft zich sinds WOII steevast voorgedaan in Nederland.?. Dus er is niet vastgesteld hoe vaak het voorkwam en toch weten we dat het structureel is en zich sinds WO II heeft voorgedaan. Ik vind het heel knap van Witte om op grond van een ontbrekende frequentie, laat staan achtergronden en causaliteiten tot een dergelijke verstrekkende conclusie te komen. En als we zijn eigen kennelijk brede definitie van racisme (moslims zijn bij mijn weten geen ras, net als katholieken, protestanten en joden ook geen ras zijn) hanteren, is geweld tussen Molukkers en Marokkanen , tussen Marokkanen en Turken, van Marokkanen tegen autochtone vrouwen en homo's dan ook 'racistisch' of zijn dat vrijgestelde delicten ? Vragen, vragen.....

1 Reactie
Klaas2
Klaas215 feb. 2010 - 19:29

----"van Marokkanen tegen autochtone vrouwen en homo's dan ook 'racistisch' of zijn dat vrijgestelde delicten ? Vragen, vragen..... "----- Dit zijn geen vrijgestelde delicten. Geweld tegen homo's of vrouwen zijn geen exclusieve Marokkaanse eigenschappen. De verwoording van jouw vraag geeft een racistische benadering bij jou aan. De sarcastische toon geeft aan dat het geen vraag is die je stelt, maar dat je een racistische suggestie doet. Het zou me bijzonder van je tegenvallen als je dat zou ontkennen.

paulvr2
paulvr215 feb. 2010 - 19:29

Tja, we zagen zojuist Jane Elliott met haar extremistische manieren om iedereen die geen bruine huidskleur heeft racisme aan te praten. In essentie moet je echter twee zaken in de gaten houden, te weten 1. Bestrijd racisme omdat het door vooroordelen de levens van volstrekt onschuldige mensen verwoesten kan 2. Bestrijd de activiteiten door minderheden bedreven die ertoe leiden dat mensen zich racistisch opstellen. Racisme komt niet uit de lucht vallen. Er zijn altijd achterliggende redenen. Je hoeft alleen maar te kijken naar het "nieuwe" racisme tegen moslims. Enige decennia waren het de communisten die die rol mochten spelen. Over moslims hadden we even weinig een mening als over een hindoe of een boeddhist. Maar de acties van weinigen waren voldoende om een hele rage van racisme uit te lokken. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de acties van die weinigen dan ook nog zijn geprovoceerd door wat Amerika en bondgenoten in de Arabische wereld misdeden. Bestrijding van racisme gaat hand in hand met bestrijding van de dingen die racisme veroorzaken. Anders is het dweilen met de kraan open.

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek15 feb. 2010 - 19:29

Volgens mij probeert Paul te zeggen dat we in de huidige tijd eens moeten kijken naar de redenen waarom bepaalde mensen teleurgesteld zijn in onze medemensen of zo u wilt onze medelanders. De optelsom van "incidenten", Zaltbommel, Gouda en Culemborg, bedreiging van ambulancemedewerkers, buschauffeurs, ziekenhuispersoneel en brandweerlieden, beroving van ouderen en mishandeling van homo's. Paul noemt het nu racisme maar in de basis is dat het niet. Men baalt gewoon van het feit dat er een hele nieuwe stroming van disrespect op gang gekomen is die het leven in ons tollerante en gastvrije landje in een heel nieuw daglicht heeft geplaatst. "De acties van weinigen..." Men heeft er gewoon genoeg van, genoeg van het feit dat een onwillende groep de sfeer verpest. Dat moet aangepakt worden. Houd uw Godwin maar lekker bij u. We hebt het over hier en nu!

TheGreenMachine
TheGreenMachine15 feb. 2010 - 19:29

Om te beginnen zijn mohammedanen geen ras maar aanhangers van een geloofsstroming. Er kan dus geen sprake zijn van racisme; deze term wordt de laatste tijd uitgehold en gehanteert bij iedere soort van kritiek op een andere cultuur. Op die manier kun je geweld tegen homo's of joden ook racistisch noemen, ook al worden in dit artikel de mohammedanen prominent genoemd. Typisch. Bovendien herken ik als Amsterdammer de 'resultaten' van Witte's onderzoek niet. Toenemend geweld tegen mohammedanen? Het is negen van de tien keer juist andersom...

1 Reactie
mees.
mees.15 feb. 2010 - 19:29

Justin Goosen, probeer het maar goed te praten,dat kun je dus niet! Raciale dicriminatie: Volgens de Conventies van de Verenigde Naties betekent raciale discriminatie "elk onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur gebaseerd op ras, huidskleur, afstamming, of nationale of etnische oorsprong die het doel of effect heeft van opheffing of aantasting van erkenning, genieting of uitoefening, op basis van gelijkwaardigheid, van mensenrechten, en fundamentele vrijheden in het politieke, economische, sociale, culturele of enig ander veld van het openbare leven". Het concept etniciteit wortelt in de idee dat de leden van bepaalde bevolkingsgroepen zich identificeren met gezamenlijke factoren, zoals nationaliteit, stamverwantschap, religie, taal, cultuur of geschiedenis. Het gemeenschappelijke "erfgoed" vormt de etniciteit.