Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistisch geratel van Ratelband

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
345 keer bekeken
  •  
3872210196_07651ec400_z
Emile Ratelband, de voormalige ‘tsjakka’ motivatiecoach, heeft een boek vol rassentheorieën uitgegeven. Daarin beschrijft hij onder andere dat mensen met kroeshaar minder empathie en meer chaos zouden hebben. Ook propageert hij schedelmeterij door aan te halen dat mensen met een groot hoofd rationeler ingesteld zouden zijn en mensen met een rond hoofd socialer. Volgens Ratelband zouden zwangere vrouwen die een boerka dragen kinderen baren met een vitaminetekort, die ervoor zou zorgen dat ‘mensen uit streken van Noord-Afrika klein van stuk en tenger zijn, zwakker van gestel en een lager IQ hebben’.
Het racisme van Ratelband borduurt voort op de 19 e eeuwse Lombroso theorie, die door middel van het opmeten van schedels criminelen probeerde herkennen. Een theorie die door de wetenschap volledig onderuit gehaald is. Desalniettemin noemt Ratelband zijn herkauwen van rassencliché’s die al een eeuw geleden bij de vuilnisbak werden gezet, ‘een nieuwe manier om anders naar de mens te kijken’.
Ratelband, die in het verleden onder andere Osama bin Laden ‘een verlicht denker’ noemde en in het televisieprogramma Pauw & Witteman homo’s abnormaal noemde, vindt zijn eigen boek dan ook geen nieuwe rassentheorie of een lofzang op het blanke ras. Hij betoogt echter wel dat mensen met een donkere huid ervoor gemaakt zijn om buiten te leven, weinig tot geen gevoel hebben en vanwege hun ‘dikke huid’ een gebrek aan inlevingsvermogen zouden hebben. Dit alles natuurlijk ‘in tegenstelling tot de rode of bleke huid’.
Eerder probeerde de ‘positiviteitsgoeroe’ al een politieke carrière van de grond te krijgen. Zijn voordracht als kandidaat-lijsttrekker van Leefbaar Nederland zorgde er echter voor dat Fred Teeven uit de partij stapte. Toen hij met zijn eigen Lijst Ratelband deelnam aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 haalde hij ruim onvoldoende stemmen om verkozen te worden. Er is geen uitgever die zijn naam heeft verbonden aan de schrijfambities van Ratelband. Deze worden dan ook uitgegeven door zijn eigen ‘Ratelband Research Institute’.
Toen Professor René ten Bos, hoogleraar filosofie en ‘Denker des Vaderlands’, door De Gelderlander om commentaar over het boek werd gevraagd, adviseerde hij: ‘Liefst zonder al te veel poeha bij de vuilnishoop der geschiedenis plaatsen.

Meer over:

racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.