Joop

Nieuwe Israël-correspondent NOS bedolven onder racistische haatberichten

  •  
07-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12807 keer bekeken
  •  
nasrahhabiballah

© Foto: screenshot Open Rotterdam

De NOS en Nasrah Habiballah, de nieuwe correspondent voor Israël en de Palestijnse gebieden, worden al een week bedolven onder “discriminerende, seksistische of haatdragende berichten”. Dat schrijft de adjunct-hoofdredacteur van de NOS, Wilma Haan, op Twitter.

Habiballah, die twaalf jaar voor de NOS werkt en studeerde in Israël én de Palestijnse gebieden, volgt per 1 januari correspondent Ties Brock op. Sinds het nieuws daarover vorige week naar buiten kwam, wordt de 34-jarige Habiballah bestookt met de meest ranzige berichten.

“Het is volstrekt onaanvaardbaar dat onze collega op basis van haar achternaam wordt veroordeeld, of zelfs onterecht wordt beschuldigd”, meent Haan. “Laat journalisten gewoon hun werk doen, en beoordeel dat op een normale manier.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Sachs
Sachs11 sep. 2022 - 21:31

@ HenryHansen 1/2 [Iedereen die een beetje Twitter gebruikt kan deze haatberichten zo vinden. En dan zie je dat 'bedolven' wel erg overdreven is.] Sommige Twitterberichten kunt u inderdaad zien. Maar de mails, telefoontjes e.d. niet. Ik denk dat Wilma Haans oproep niet licht genomen is. Bovendien hebben we het over een berucht fenomeen: alles en iedereen (media, politici, NGO's, individuele burgers) die ook maar enigszins voor de rechten van de Palestijnen opkomt (of daartoe in de ogen van de Israël-lobby alleen maar de schijn wekt) krijgt een georganiseerde lastercampagne over zich uitgestort. Op de website van ELSC Legal (het European Legal Support Center) kunt u er een rapport over lezen. De lastercampagne tegen de NOS-redactrice is geëntameerd door een tot het judaïsme bekeerde Nederlander – ene Van Koningsveld – die woont in een illegale 'Joodse' kolonie op de bezette Palestijnse Westoever – ergo: op het land van in de afgelopen decennia verdreven Palestijnen. Tevens voormalig CIDI-medewerker. Iemand die gediend is bij de verspreiding van Israëlische propaganda en daar tegen betaling tijd aan kan besteden met het ophitsen van het Nederlandse publiek. Is u dat ontgaan?

Sachs
Sachs11 sep. 2022 - 21:30

@ HenryHansen 2/2 [Het was wel zo handig geweest om voorbeelden van deze haatberichten te geven ...] U hebt de tweets gezien. Vermoedelijk is de rest van hetzelfde niveau. Ter indicatie de in deze draad genoemde link naar The Rights Forum, de NGO die eerder dit jaar te maken kreeg met het CIDI-volk. Je weet niet wat je leest: https://rightsforum.org/the-rights-forum-wil-nederland-judenrein-maken/ [... en Twitter vragen om in te grijpen.] Goed idee. Maar waarom heeft Twitter eigenlijk niet uit zichzelf ingegrepen? [Plus was het wel handig geweest als Haan inhoudelijk was ingegaan op kritische vragen tav deze benoeming.] U bent hieronder meermaals gevraagd welke vragen dat zouden moeten zijn. Wel zo sportief als u daar gewoon antwoord op geeft.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna10 sep. 2022 - 18:09

Vertel dat maar aan de familie van Shireen Abu Shakle! Die krijgen geen eigen documentaire of schadevergoeding.

1 Reactie
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna12 sep. 2022 - 0:26

Correctie: Haar naam is, Shireen Abu Akleh.

Nicotientje
Nicotientje9 sep. 2022 - 15:53

Mokker. Gezien de reactie van oproerkraaier op uw constatering zou u best gelijk kunnen hebben. Alhoewel de mogelijkheid bestaat dat oproerkraaier een Pixie is. Dat mogen we niet uitsluiten.

Lopez
Lopez8 sep. 2022 - 20:14

Hier wordt een boekje opengedaan over de voornaamste aanstichter van de hetze tegen Nasrah Habiballah, te weten de voormalige CIDI-medewerker Van Koningsveld, die zich tot het jodendom heeft bekeerd en zich in een illegale Israëlische ‘nederzetting’ (Eli) in bezet Palestijns gebied heeft gevestigd, van waaruit hij iedereen met kritiek op Israël op hoge toon voor antisemiet uitmaakt: https://twitter.com/radlab72/status/1567811731602214912?s=21&t=gfN1ZrTEAOPKBERxyORR4w In dezelfde illegale kolonie woont een tweede ex-medewerker van het CIDI, Wim Kortenoeven (tevens voormalig PVV-Kamerlid). Hij volgde dezelfde route (bekering, emigratie) en krijgt er ook geen genoeg van om mensen met Israël-kritische opvattingen van antisemitisme te beschuldigen. Ik kwam onlangs een voorbeeld van de verrichtingen van het duo tegen in dit artikel: https://rightsforum.org/opinie/treife-als-de-pest/

1 Reactie
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna10 sep. 2022 - 18:15

Maar ondertussen hebben de PVV'ers, contacten met rechts-extremisten en fascisten en ondersteunen nazistische omvolkingstheorieën. Onder het mom van antisemitisme kunnen ze overal mee wegkomen. Racisten pur sang.

Nicotientje
Nicotientje8 sep. 2022 - 14:16

Oproerkraaier. Al uw reacties. Eender waarover zijn vervuld van haat tegen zo'n beetje iedereen met een bepaalde denkwijze of mening die schijnbaar niet de uwe is. Wat zou het fijn zijn om eens te horen waarom u toch een dergelijke haat koesterd tegenover bijna de hele wereld.

2 Reacties
Mokker
Mokker9 sep. 2022 - 7:12

Ik vermoed dat oproerkraaier een rechtse trol is, die probeert dit forum een slechte naam te geven.

oproerkraaier
oproerkraaier9 sep. 2022 - 13:00

Met Mokker kun je lachen!

Nicotientje
Nicotientje8 sep. 2022 - 14:07

Norseman. Werd onderbroken en vervolg mijn verhaal. In de tweede kamer hebben we twee partijen die die niet zo blij zijn met de toestroom van asielzoekers. De partijleden kun je moeilijk neerzetten als mensen met een beperkt verstand. Uitgekiende politiek word door hen bedreven op een dermate sluwe manier dat mensen daarop stemmen. Mijn vorige mail toont dat hoger opgeleiden toch hetzelfde standpunt kunnen hebben als deze twee partijen. Als lang bestaande partijen niet willen luisteren stemt ook een hoger opgeleide op een dergelijke partij. Een lagere opleiding betekent niet automatisch een slechter verstand. Het betekent voor mij wel dat mijn kwaliteiten me schrijvend te uiten erg beperkt zijn. Met zes jaar lagere school kun je mijn inziens ook niet meer van me verwachten.

Nicotientje
Nicotientje8 sep. 2022 - 13:51

Norseman. In mijn kennissenkring leven mensen met zeer uiteenlopende meningen. Doorsnee genomen kun je stellen dat ze een gedegen opleiding hebben. Echter zijn er ook mensen zoals ikzelf die deze opleiding ontberen. Daarover ben ik eerlijk. Dit omdat opleiding niet noemenswaardig te maken heeft met meningen. Mijn wijkverpleegster met hbo stemt altijd PVV. Ikzelf ben trouw aan de SP.

JaapBo
JaapBo8 sep. 2022 - 13:38

Tja, dat maakt weer eens duidelijk hoeveel Israël-fans racisten zijn. Geen wonder bij een land dat Joodse suprematie c.q. anti-Palestijns racisme als uitgangspunt neemt.

HenryHansen
HenryHansen7 sep. 2022 - 20:20

Elk haatbericht is er 1 teveel, maar iedereen die een beetje Twittet gebruikt kan deze haatberichten zo vinden. En dan zie je dat 'bedolven' wel erg overdreven is. Het was wel zo handig geweest om voorbeelden van deze haatberichten te geven ( en Twitter vragen om in te grijpen). Plus was het wel handig geweest als Haan inhoudelijk was ingegaan op kritische vragen tav deze benoeming.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier8 sep. 2022 - 12:19

Welke kritische vragen?

Sachs
Sachs8 sep. 2022 - 20:07

Welke kritische vragen bedoelt u?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 sep. 2022 - 16:52

Laat BDS een adequaat antwoord zijn op deze verwerpelijke atrociteiten.

1 Reactie
EenMening3
EenMening37 sep. 2022 - 22:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Backtobasics
Backtobasics7 sep. 2022 - 15:48

Typerend voor de tijdsgeest. Als je niet uitgescholden wordt hoor je er niet bij.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier7 sep. 2022 - 18:40

walgelijke stelling. Vooral ook omdat het voor 99% rechtse lieden zijn die zich schuldig maken aan deze praktijken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 sep. 2022 - 21:02

Waar baseert oproerkraaier deze stelling op? Ik kan me nog een voorval van een bedreigde presentator bij de laatste pride herinneren.

Jopie666
Jopie6667 sep. 2022 - 15:29

Wat hebben we daar te zoeken nu er een mega oorlog woed in Europa. Europa heeft genoeg aan zich zelf. Het midden oosten is 1 kruidvat en als puntje bij paaltje komt dan zullen we Israël gewoon militair steunen zodat ze geen kernwapens hoeven te gebruiken.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier7 sep. 2022 - 18:41

Israel doet al jaren wat Rusland nu doet in de Oekraïne.

Beisser
Beisser7 sep. 2022 - 19:20

[' Het midden oosten is 1 kruidvat'] Kruidvat of kruitvat? Drogisterijketen of explosief? Los daarvan: De wereld waarin wij anno 2022 leven bestaat niet meer zoals een paar eeuwen uit een hoop los zand van allemaal aparte landen en landjes die niks of nauwelijks iets met elkaar te maken hebben. Brandhaarden, overal ter wereld hebben hun invloed op alle samenlevingen overal ter wereld. We moeten op de hoogte blijven. Maar je hoeft niet hoor. Je kunt ook de knop omzetten als het midden oosten ter sprake komt.

JaapBo
JaapBo7 sep. 2022 - 15:15

Stel je voor dat Habiballah ook nog eens het eerlijke verhaal zou brengen, in plaats van het huidige NOS-verhaal dat altijd heel voorzichtig is met kritiek op Israel, wat zullen zij en de NOS dan een stortvloed van racisme en haat over zich heen krijgen! Hopelijk kan Nasrah Habiballah er tegen. Sterkte toegewenst!

Proletarier
Proletarier7 sep. 2022 - 15:07

Hopelijk krijgen we dan eens wat fatsoenlijke berichtgeving uit Palestina en word het lijden van dat volk eens wat meer onder de aandacht gebracht . Het is allang duidelijk dat de Palestijnen het slachtoffer zijn en Israel de pestkoppen De enige mensen die dat niet zien zijn de rabiaat rechtse medemensen

Nicotientje
Nicotientje7 sep. 2022 - 15:06

Norseman. Mensen met een andere mening meteen mensen met een beperkt verstand noemen toont aan hoe weinig mensenkennis u heeft. Meningen kunnen namelijk verschillen. Dat heeft met verstand geen bal te maken.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier7 sep. 2022 - 18:42

nou Nicotientje, de meeste haters zijn rechtsextremist en hebben een beperkt iq.

JasDon
JasDon7 sep. 2022 - 20:04

oproerkraaier, gelukkig ben jij geen hater.

Norsemen
Norsemen7 sep. 2022 - 21:15

Nicolientje “ Meningen kunnen namelijk verschillen. Dat heeft met verstand geen bal te maken” Ga je nu beweren dat welke mening iemand heeft los staat van het verstand dat iemand heeft?

oproerkraaier
oproerkraaier8 sep. 2022 - 0:47

JasDon, Ik haat fascisme en liberale enablers.

Elberfeld
Elberfeld7 sep. 2022 - 14:30

///“Het is volstrekt onaanvaardbaar dat onze collega op basis van haar achternaam wordt veroordeeld, of zelfs onterecht wordt beschuldigd”, meent Haan. “Laat journalisten gewoon hun werk doen, en beoordeel dat op een normale manier.”/// Het woordje "meent" zal er wel staan omdat dat moet vanwege het één of andere stijlboek dat Joop hanteert, maar Wilma Haan heeft hier gewoon gelijk.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 sep. 2022 - 9:57

Wat vaker gebruikt wordt is 'volgens' , of 'aldus' wat volgens mij precies dezelfde betekenis heeft?

JohnVKR
JohnVKR7 sep. 2022 - 11:59

De consequentie is dat Nasrah Habiballah haar werk de komende tijd niet goed zal kunnen doen. Als zij - om eerlijk te zijn voor het eerst in de geschiedenis van de NOS - zowel het Israëlische als het Palestijnse perspectief structureel (en dus niet incidenteel) laat doorklinken, wordt zij door de racisten in Nederland meteen aan de schandpaal genageld. Dus ligt het gevaar op de loer dat zij noodgedwongen - meer dan zou moeten - zal buigen naar het Israëlische perspectief (om mogelijke verwijten van partijdigheid te kunnen weerleggen). Met als consequentie dat er nog weinig verandert. De enige oplossing is dat de NOS voortaan met twee correspondenten gaat werken: Een Israël-correspondent en een Palestina-correspondent. Die zullen zich uiteraard allebei journalistiek onafhankelijk moeten opstellen; maar als de een primair vanuit de Israëlische context (die ook gevarieerd kan zijn) journalistiek bedrijft en de ander vanuit de eveneens gevarieerde Palestijnse context, kan de NOS niet zo makkelijk meer partijdigheid worden verweten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 sep. 2022 - 11:50

Het zijn maar journalisten, waarom mensen hun tijd verdoen om daarop te schelden blijft me een raadsel. Als men kritiek heeft op bepaalde personen richt ze dan ten minse op mensen met meer inhoud.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier8 sep. 2022 - 0:50

Fascisten haten iedereen: Joden, Moslims, Vrouwen, Homosexuelen, Mensen die in de randstad wonen, Gutmenschen en wokies, etc etc. De lijst is eindeloos.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 sep. 2022 - 21:05

Dus oproerkraaier toont hiermee aan dat die al die genoemde groepen haat.

JasDon
JasDon7 sep. 2022 - 10:58

Vervelend dat onverlaten haar aanvallen met haatberichten, dat is nooit OK. Ze heeft wel gewerkt voor PYALARA en heeft op een universiteit gezeten met Hamas-banden. Ook lijkt ze haar twitter account te hebben verwijderd. Ik was sowieso kritisch op Gelauff en deze aanstelling zie ik als risicovol. Ik ben benieuwd of ze objectief blijft en niet vervalt in onzinnig stuur gedrag wat ik vaker bij de NOS zie, bv. met de wit vs blank discussie en de diversiteitsbokaal.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503717 sep. 2022 - 11:54

Objectief als in de apartheid erkennen?

oproerkraaier
oproerkraaier7 sep. 2022 - 12:54

Ze zal haar account wel opgeheven hebben nav de haat van zionisten die ze over haar heen kreeg.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2022 - 10:53

Ze heeft meen ik wat pro Palestina dingen getweet in het verleden. Maarja als we iedereen gaan beoordelen over wat hij/zij ooit gezegd heeft online dan schieten we niks op. Haar aanstelling is natuurlijk wel een beetje als een rode lap voor de stier. De NOS wordt al bekritiseerd over haar neutraliteit. De twijfels begrijp ik wel. Maar goed dat terzijde. Walgelijk gedrag natuurlijk om iemand zo te behandelen.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen7 sep. 2022 - 11:28

"De NOS wordt al bekritiseerd over haar neutraliteit. De twijfels begrijp ik wel" "Haar aanstelling is natuurlijk wel een beetje als een rode lap voor de stier" Mensen met een beperkt denkvermogen zullen dit soort dingen zeggen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2022 - 17:57

Ach man gelet op jouw reacties hier zou je precies hetzelfde schrijven wanneer het zou gaan om een joods iemand die in het verleden daar goed over getweet heeft. De NOS ligt zeker op dit onderdeel al onder een loep en daarom werkt het - in mijn mening als een rode lap -. Alleen in tegenstelling tot stieren kunnen mensen wel rationele overwegingen maken en is iedereen verantwoordelijk voor z'n eigen wangedrag. Dus nogmaals, misselijkmakend gedrag van mensen om deze vrouw zo te bejegenen.

Norsemen
Norsemen7 sep. 2022 - 19:45

“De NOS ligt zeker op dit onderdeel al onder een loep” Bij een bepaald gedeelte vd samenleving ja. Het gedeelte dat liever naar de boodschap van Ongehoord Nederland luistert.

JasDon
JasDon7 sep. 2022 - 19:52

Ik snap dat je dat denkt RdZ, afgelopen jaar werd de NOS nog als pro-Israel gezien door een aantal Jopers.

Middenman
Middenman7 sep. 2022 - 10:33

Dat verdwijnt vanzelf weer. Laat Nasrah gewoon aan het werk gaan en goede journalistiek bedrijven en vooral niet reageren op dit soort lieden. Het schijnt erbij te horen tegenwoordig.

HenryHansen
HenryHansen7 sep. 2022 - 9:56

Inderdaad stompzinnig dit soort reacties, laten we haar beoordelen op haar repportages. Niet zo handig overigens dat deze dame haar hele Twitter geschiedenis heeft verwijderd toen ze benoemd werd dat is voer voor complotdenkers....

Beisser
Beisser7 sep. 2022 - 9:49

Waar komen die “discriminerende, seksistische of haatdragende berichten” vandaan? Lijkt me belangrijk om dit nieuws te duiden.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier7 sep. 2022 - 15:17

Verdedigers van Israël natuurlijk.

Beisser
Beisser7 sep. 2022 - 20:06

[‘Verdedigers van Israël natuurlijk’] Uiteraard. Maar zijn het Nederlandse pro-israelfanatici uit christelijke hoek met een holocausr-schuldcomplex, zit het CIDI of een andere Joodse groepering er achter? Of komen de hate-berichten uit Israël. In het eerste geval kunnen mevrouw Habiballah en de NOS ze gewoon negeren lijkt me. Komen ze uit Israëlische hoek, moeten er misschien maatregelen genomen worden om haar veiligheid en onafhankelijkheid te garanderen.

Mokker
Mokker7 sep. 2022 - 9:44

Ze heeft zowel in Israel als de Palestijnse gebieden gestudeerd, en in haar eerdere werk lijkt ze toch een integere journalist die neutraal verslag probeert te doen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 sep. 2022 - 9:40

Blijkbaar is de meute opgehitst door wat blogs over haar werk voor een Palestijnse NGO met enige sympathie voor zelfmoordaanslagen en heeft ze wat pro-Palestijnse/islam zaken geretweet. (haar account is nu weg) Jammer voor de dame in kwestie, controversiële keus van de NOS denk ik, maar ik wens haar alle succes. Twijfel overigens dat 'racisme' hier de kern is, gewoon haat vanuit het aloude Israël / Palestijnen conflict.

3 Reacties
TeeJee2
TeeJee27 sep. 2022 - 11:11

Deze mevrouw heeft de schijn enigzins tegen, maar dat komt inderdaad dus niet door haar achternaam. Laten we eerst haar rapportages maar af wachten. Zoals bij de meeste journalisten ben ik meer geinteresseerd in de kwaliteit van haar werk dan in haar persoonlijke overtuigingen.

Mark Huysman
Mark Huysman7 sep. 2022 - 13:50

[Twijfel overigens dat 'racisme' hier de kern is, gewoon haat vanuit het aloude Israël / Palestijnen conflict.] Ik denk ook dat het vooral pro-Israël types zijn die hun gal spuwen. Maar dat is niet strijdig met het feit dat het om racisme gaat. Israël voert immers een apartheidspolitiek dus het is niet vreemd als aanhangers van die politiek mensen met een Palestijnse achtergrond racistisch bejegenen. De berichten worden omschreven als ‘discriminerend, seksistisch en haatdragend’.

oproerkraaier
oproerkraaier7 sep. 2022 - 15:31

net alsof zionisme geen racisme is.

GeenProbleem
GeenProbleem7 sep. 2022 - 9:10

'“Laat journalisten gewoon hun werk doen, en beoordeel dat op een normale manier.”' Helemaal mee eens.